Olvass!

KönyvesBlog

A vámpírokkal dugást is meg lehet unni

2007. szeptember 03. .:sz-b:.
C+
Laurell K. Hamilton: Égkék bűnök, Agave, Bp., 2007.

Az Anita Blake-sorozat indulásakor már masszív Buffy- és Angel-rajongó voltam, őszintén kedveltem a vicces, de azért izgalmas vámpíros-szörnyes történeteket, magam is meglepődtem, de ez van. Az Anita Blake-történetek tökéletesen beleillettek a sorba, jó dumák, kidolgozott világ, ami annyiban tér el a miénktől, hogy természetes, haha, a természetfölötti lények léte, és többé-kevésbé a törvény is elismeri őket. Anita Blake halottkeltőként dolgozik, vitás jogi ügyekben szólítja elő például a sírból az elhunytakat, hogy ugyan mondják már meg, volt-e végrendeletük, és valóban öngyilkosok lettek-e. Közben a rendőrség is rendszeresen igénybe veszi a szakértelmét, ugyanis elismert természetfölötti-szakértő, emellett akkreditált vámpírhóhér is, aki bírósági végzéssel a kezében vadássza le és végzi ki a megvadult vérszívókat. Tökéletes alapfelállás, kár, hogy mostanra már teljesen el lett cseszve az egész.

Az a tippem, hogy idővel kialakult egy stabil Laurell K. Hamilton-rajongói réteg, aminek zömét több mint valószínű, hogy ún. darkos (béna szó, de nincs jobb, grufti esetleg?) csajok adják (ld. a másik Hamilton-sorozat első részét), nekik pedig arra van igényük, hogy Anita Blake lehetőleg ne vadássza a vámpírokat, hanem dugjon velük, és tegye ugyanezt a vérfarkasokkal is. Meg azért büntessen is, de csak a rossz szörnyeket, akik bántani akarják a mi jó szörnyeinket. A sorozat iksz rész óta másról sem szól, Anita Blake köteteken keresztül örlődött a vérfarkas és a vámpír szeretője között, miközben a sztori maga csak úgy tessék-lássék bujkált a háttérben. (A legszörnyűbb az érzelmeikkel küzdő, érzékeny férfivámpírok bevezetése, hát egy vámpír nekem legyen ijesztő halott, köcsög intrikus, az isten szerelmére!) Plusz a jó dumák is el-elmaradnak, szinte látszik, hogy eltelt harminc oldal, muszáj beszúrni valami jó Blake-es beszólást, amik így azért annyira mégsem viccesek.

Talán az írónő is érezte a súlyponteltolódást, úgyhogy az utóbbi két regény, a Leláncolt Nárcisszusz és az Égkék Bűnök már próbál visszahozni valami sztorit, sajnos eléggé erőtlenül, de ez egyelőre elég ahhoz, hogy a következő részt is elolvassam, aztán meglátjuk. (Állítólag persze a folytatás lesz a legdurvább dugós fronton, úgyhogy nem áll meg az elméletem, de mindegy.) Hogy a mostani kötetről is ejtsünk pár szót: van némi véres mészáros utáni nyomozás, plusz bonyolódnak a vámpíros ügyek, egy fővámpír a vágy erejével (hogy máshogy) próbálja a hatalma alá hajtani Anita Blake-et, ennek keretében gonosz idegen vámpírok látogatnak a városba, egy másik vámpírt csak a dugással lehet megóvni a szörnyű sorstól, van még benne vámpíros szexjelenet, meg vérfarkasos szexjelenet. Meg még egy vámpíros. Ha a következő rész valóban olyan, mint mondják, sajnos örökre le kell számolnom a filigrán halottkeltővel.

(Az Agave kiadványait viszont átnézhetne megjelenés előtt még egyszer valaki, mert bosszantó elütések, helyesírási hibák vannak bennük.)

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr25152508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Demasiado 2007.09.03. 11:34:35

Nagy igazságot írtál ! Jómagam még a Nárcisszusznál eldobtam a könyvet, az újat meg meg sem merem venni. Nekem ez a "dugjunk nagyokat és legyünk miatta depressziósok" stíl nem jön be. Vámpíros vámpirokat, szörnyű szörnyeket akarok !!!!

eMill 2007.09.03. 11:36:19

Nekem csak az első kötet volt meg, az tetszett, de nem annyira, hogy folytassam a sorozatot.

Thistle 2007.09.03. 11:46:57

...és az új sorozata állítólag még frekventáltabban a dugásról szól... én már nem kezdek bele, elég amit Anita művel.
Szerintem a Leláncolt N.-ban a legrosszabb a helyzet, az Égkék B. már javult egy kicsit. :)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2007.09.03. 12:25:25

Én az első néhány kötetet olvastam, azok tetszettek, de aztán elkezdődött ez a "jajkitválasszak" meg "jajkivelfeküdjekle" dolog, aminek a betetőzése egy több oldalon keresztül húzódó kettyintés-leírás lett (biztos akkor pasizott be az írónő :-)... úgyhogy hagytam, hadd hulljon a levesbe. Pedig annyira jól indult!

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2007.09.03. 14:32:48

Bírjátok ki a Harlekin-ig, abban végre megint több hulla van, mint dugás...

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.03. 15:10:51

Csak bosszantó, hogy ha vadászatról, nyomozásról meg rothadó zombikról meg szörnyekről akarok élvezetes stílusban olvasni, akkor muszáj a dugást is végigkövetni. Én azt csinálni szeretem, nem tanulmányozni (konzervatív vagyok, elnézést). Meg bosszantó, hogy a mai könyvárak mellett 3-4 kötettel kevesebbet kellene kifizetnem, ha a sztori meg lenne vagdosva kicsit. Ötszámjegyű összegről beszélgetünk.
Se darkos, se csaj nem vagyok, mégis emlékszem, nyáladzva keserítettem meg a környék könyvesboltosainak életét, mikor a köteteket akartam beszerezni (a 3. vagy a 4. résznél figyeltem fel a borítóra, akkor döntöttem el, hogy beruházok). Nagyon jó alapanyagot talált Hamilton, és nagyon elrontotta. Ráadásul idén már fizethetem a tandíjat is, szal nem tudom, az új rész felkerül-e valaha a polcomra.

Thistle 2007.09.03. 15:59:11

Most megnyugtattál Translator+x+! :D

bécsi_trüffel 2007.09.03. 17:03:29

A Nárcisszuszt nem bírtam elolvasni... :-S, pedig az első kötetek milyen jók voltak! Én már akkor meglepődtem, amikor meg volt az első összeborulás JC-dal, onnantól csak lefelé a lejtőn... De már befejezem ezt a sorozatot, ha beledöglök is! :-P Ha ehhez teljesen szükségtelen szexjeleneteket kell átnyálaznom, akkor is. :-)

Balfake 2007.09.03. 22:38:09

Gruftinak inkább a kriptában bujkáló, koponyával kuglizó és érvagdaló keménymagot hívták úgy 20 éve, a mai felhígult tinipopper tömegek lehetnek pl. gótok.

ja6ni 2007.09.04. 20:45:47

akkor nem írok semmit

Damned Princess 2007.11.12. 21:26:31

Nekem egyre jobban tetszik a történet, ahogy durvul. :) Minden értelemben.
Ja, és huszonévesen is "gót" maradtam. :) Juj most mi lesz.

HelBrocko 2008.07.24. 08:41:03

Laurell K. Hamilton: Haláltánc

Csak annak ajánlhatom, aki már elolvasta az előző tucatnyi kötetet. Anita Blake kalandjaihoz szükség van az előzmények, vagyis inkább a korábbi kötetekben szereplők nevének ismerete – lehetőleg felső fokon, minden „ezt és ezt tette, ezzel és ezzel” és nemi kapcsolati szállal együtt.

A Haláltánc nem tetszett. Ami történik benne, és ami a könyv hátoldalán a csalogató maszlag… nos, az az utolsó harminc oldal. Aminek megértéséhez szükséges az Obszidián Pillangótól kezdve egészen a Lidérces álmok-ig az összes… történés, cselekmény, töltelék.

Nem tudom mi lesz a folytatás. De Anita Blake egyre kevésbé emberibb és egyre kevesebb kapcsolata is van St. Louis emberi vonalaival. A nekromancia, a Halottkeltő Rt., a munkatárs Larry-val átélt véres kalandok, a rendőrségi ügyek…. mind, mind háttérbe szorultak a „Likantróp szappanoperá”-hoz mérten, ahol kétszáz oldalon van taglalva egy délelőtti gruppi dugás sorozat minden lelkizése.

Izgalmas. Akinek nincs. Fárasztó. Aki egy vámpírkönyvre várt és olvasta az első hat kötetet.

ENNYI.