Olvass!

KönyvesBlog

Mátyás király Gömörbe' - A litera tehetségkutató kisprózapályázata

2008. március 20. könyvesblog

A Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. a Litera.hu Kft. partnerségével a Reneszánsz Év keretében pénzdíjas kispróza-pályázatot hirdet meg kötettel nem rendelkező, fiatal alkotók részére Mátyás király Gömörbe' címmel. Olyan, minimum 3 flekkes kisprózai műveket várunk (novella, tárca, elbeszélés, karcolat, humoreszk stb. műfajban), amelyek új, mai olvasatai a Mátyás-legendának.

Tegyük fel, hogy legendás királyunk, az Igazságos Mátyás él, köztünk van: talán ő a biciklisfutár, a bankár, a zöldséges vagy épp a buszsofőr, a képviselő... De lehet, hogy csontkovács, vidéki lelkész, biztosítási ügynök, menedzser. Akár te is lehetsz...

A történelmi Mátyás király figuráját idők múltával felülírta a hagyomány - a nép közé vegyülő, a nagyurakkal szembeszálló, az egyszerű emberekkel barátkozó Igazságos Mátyás alakjának megteremtésével.

Meghívásos novellapályázatunk a mesék Mátyás királyának mítikus jellegét hangsúlyozandó, halhatatlannak feltételezi az elképzelt Igazságos Mátyást - így "Gömör" a mindenkori hétköznapok Magyarország-metaforájává válhat. Írd újra a történelmet! Olyan kitalált anekdotákat várunk, amelyek a köztünk élő Mátyás-mítoszt bővítik, ellenpontozzák vagy új vonásokkal gazdagítják, ironikus fénybe állítják, tagadják vagy erősítik.


Terjedelem: minimum 3 flekk (4500 karakter)

A pályázati művek és a szavazás számára a litera külön site-ot működtet.

A tehetségkutató pályázatra beérkezett írásokat neves kritikusokból, irodalmárokból álló zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: Angyalosi Gergely, Babarczy Eszter, Keresztesi József, Németh Gábor, Szilasi László. A pályázati site-on közönségszavazást is rendezünk.


A pályázat menete:

A pályázatok beérkeznek: 2008. április 14. 10 óráig.

A litera szerkesztősége előzsűrizi a pályázatokat.

A legjobb 25-50 munkát a litera publikálja a pályázati site-on.

A közönségszavazás ideje: 2008. április 18. és április 25. délután 4 óráig

Ezzel párhuzamosan a neves kritikusokból és irodalmárokól álló zsűri elbírálja a beérkezett, előzsűrin átesett pályázati munkákat.

A legjobb első három mű díjban részesül, amelyet a 2008-as Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adunk át.

I. díj: 100.000 Ft

II. díj: 70.000 Ft

díj: 50.000 Ft

Közönségdíj: értékes könyvutalvány

A legjobb pályaművek bekerülnek a litera Téli Könyvvásárra tervezett Mátyás-antológiájába.

A kötetben 50 felkért szerző prózai munkáját és a tehetségkutató pályázat legjobbjainak műveit adjuk közre. Az elfogadott és kötetben megjelentetni kívánt pályaművek honoráriuma: 30.000 Ft.

A művek beérkezési határideje: 2008. április 14., hétfő reggel 10 óra

A határidőn túl érkezett művek nem vesznek részt a pályázaton.

A műveket csatolt word vagy rtf formátumban, emailen a következő címre várjuk: litera@litera.hu

Kizárólag valós, működő email-címről és teljes néven fogadunk el pályázatot.

Eredményhirdetés: 2008. április 27., 10 óra – Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, Millenáris, Szabó Magda Terem.

Az első három díj és a közönségdíj átadására a felkért magyar írók és a nyílt pályázatra elfogadott művet beküldő pályázók jelenlétében, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon kerül sor.

Litera – az irodalmi portál

litera@litera.hu – www.litera.hu

További információ: Nagy Gabriella produkciós vezető, nagygabi@litera.hu

Budapest, 2008. március 13.

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr21389262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

karas · http://www.karas.hu/ 2008.03.20. 22:58:16

ez elég izgalmas.
próbaszerencse?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.03.21. 00:14:44

olyan kell, aki kívülről is mese, meg kifordítva is...

tewton 2008.03.21. 02:16:16

pl. az egyszerű emberekkel barátkozó Igazságos Biciklisfutár?
Anyám. Anyám?
És ilyen rövid határidővel?

Scala 2008.03.21. 08:48:35

Vagy gyógyszertáros: ott ki lehet térni a TB-szám ellenőrző izére is, meg a barátságos irgum-burgumra, ha vkinek a rendszer szerint nem él az azonosítója... :-)

Hegedűs Robin 2008.03.22. 12:34:21

A pályázat jól hangzik, de ezt a Gömör dolgot nem igazán értem. Valami ötlet?

tewton 2008.03.22. 16:58:58

Nyájas olvasó,
csak mert kérded.
1. akik ezt az egészet kiirták (Reneszánsz Programiroda), azok NEM bölcsészek, NEM olvasott emberek, inkább egyszerű tűzközeli PR-fiúkák, közepesen primkók.
2. Gondolom, tőlük csillant ki ez a cím. Tiszta intertextualitás. A vélhető forrás (elég evidens amúgy) egy mondóka, ami így szól (az általam ismert verzióban):
3.
Mátyás király Gömörbe'
Beleszart a gödörbe
Ki elsőnek megszólal
Azé lesz a kalap szar.

Hegedűs Robin 2008.03.22. 21:29:36

Tewton,
köszönöm a válaszodat és ezt az eddig számomra ismeretlen kis versikét, de magam is utánajártam a dolognak és kiderült, hogy ez egy mese címe, ami a tréfás kedvű Mátyásról szól. A lényege az, hogy a nemesek lenézik a parasztokat és a király pedig velük végezteti el a Gömöri szöllőtőkék megkapálását.
Még egy kérdés a végére: Vajon ennek nyomán kell írni a novellát vagy ez csak egy promó cím és bármilyen Mátyáshoz kapcsolódó storyt lehet írni?

tewton 2008.03.23. 08:34:19

Kedves Nyájas Olvasó,
ma két "vidéki" társaságban is (30+) teszteltem az elméletem, mert annyira felzaklatott ez a címadás. Az egyikben (ötfős minta) senkinek se idézett fel semmit a "Mátyás király Gömörbe'" string. A másikban (kétfős minta) egyértelműen az idézett mondókát idézte fel. A mese egy másik hagyományozás (ált. isk. olv. könyv? Régi magyar mondák? Benedek Elek?). Az enyém mellett szól az aposztrof, ami versben kell a "gödörbe" rímhívójának, prózában meg indokolatlan.

Kérdésedre egy lehetséges válasz (a hivatalosat én se tudom): a "promó" fordulat meglehetősen jól leírja az egész koncepciót. Olvasd végig újra a kiírást, és meglátod, hogy Mátyás király alakjából csak a (társadalom-? / rendszer-?) kritikus "igazmodó" alakja marad. Egy ilyen alakkal szerintem bármit megtehetsz "irodalmilag," talán a direkt marketingen kívül.

Scala 2008.03.23. 10:35:09

Tewton, "szétröhögtem" magam a pr-os kommenten, és mélységesen egyetértek! :-)))
Volt egy rajzfilm-sorozat a Mátyás király mesékről, nagyon jó, sok epizódos. Talán abban volt ez egy cím? Videokazin láttam újra 3 éve, de szégyenszemre nem emlékszem...

tewton 2008.03.24. 17:14:40

Scala, a cím kapcsán:
Igen, ott is volt egy rész ilyen címmel (rákerestem a neten). De! Uj Péter egy 2004-es NOL-publicisztikában idézi a mondóka egy másik variánsát:
"Mátyás király Gömörbe',
beleszart a vödörbe,
aki három után megszólal,
az eszi meg a vödör szart!
Egy-kettő-hááárom!"

66.102.9.104/search?q=cache:zdY1yLxs_fIJ:nol.hu/framed/8425/+m%C3%A1ty%C3%A1s+kir%C3%A1ly+g%C3%B6m%C3%B6rbe&hl=hu&ct=clnk&cd=2&gl=hu&client=firefox-a

Scala 2008.03.24. 18:24:05

Nos mivé lesz a világ... Uj Pétert és NOL-"publicisztikákat" idézgetünk. Mátyás király kapcsán kihagyható lett volna.
"nekik" valószínű innen volt ismerős :-(...

tewton 2008.03.24. 18:33:07

Ne értsd félre, csak azért idéztem, mert szövegtanú (nem ismerem a szerző munkásságát, és a cikket is csak a mondókáig olvastam).

Talán egyszer lesz egy másik pályázat ezzel a csapattal, tolerancia témakörben (vallási, szexuális, antirasszista). Ha rajtuk múlik, az lesz a címe: "Keresett a Feri."