Olvass!

KönyvesBlog

Mentsük meg a magyar a Wikipédia becsületét

2009. január 09. valuska

 Csatlakozunk a Webisztán őszinte csalódottságához, hogy a magyar Wikipédián alig vannak kitöltve a magyar életrajzok, és itt még nem az angol, nemt vagy francia nyelvűekről, hanem a magyarokról van szó. Tényleg ciki, úgyhogy kezdjük el.

Ebben az országban soktízezren érettségiznek, és tízezrek jelentkeznek főiskolákra, egyetemekre évente. Ez a generáció pedig már a net előtt nőtt föl. Ehhez képest szégyenteli, hogy Radnóti MiklósrólAdy EndrérőlPáger Antalról,Blaha LujzárólCsontváry Kosztka TivadarrólMoholy-Nagy LászlórólOttlik GézárólJanikovszky ÉvárólHunyadi MátyásrólBibó IstvánrólJancsó Miklósról,Szabó IstvánrólGábor DénesrőlSzent-Györgyi AlbertrőlHofi GézárólKellér DezsőrőlHajós AlférdrőlHidegkuti Nándorról, stb, stb, stb kevesebb információ található a Wikipedia magyar kiadásában, mint amit egy átlag középiskolásnak, egyetemistának illene ismernie. Forrás: Webisztán

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr51867366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.09. 14:29:11

Nincs olyan forrás, ahonnan legálisan be lehetne másolni?

Az jó lenne kiindulásnak, és azt utána könnyebb lenne kis lépésekben formázgatni.

pinty 2009.01.09. 14:33:08

Egy-két szócikket megcsináltam a Wikipédián, valóban szegényes a magyar anyag. A Wikisek mindenkinek segítenek, remek emberek dolgoznak ott, úgyhogy hajrá. : )

dr. orter 2009.01.09. 15:14:42

Ha másolásból menne a dolog, nyilván már rég meg lett volna csinálva. Ide agymunka kell.

Alensha 2009.01.09. 16:22:36

Legálisan másolni olyanból lehet, aminek lejárt a szerzői joga, azok azonban sajnos rettentően elavultak (a nyelvezetük mindenképpen, tudományos cikkeknél érthetően sok egyéb is). Egy időben másolgattak be a Pallasból, de elég fájdalmas ilyeneket olvasni pl. egy életrajzi cikkben, hogy "midőn atyja képviselővé megválaszttatott", átírni meg ugyanannyi meló, mint normálisan megírni.

Ha jöttök cikkeket írni, annak örülünk, segítünk mindenben :)

najónajó · http://members.chello.hu/rhino.training/ 2009.01.09. 16:49:38

Csak a címmel nem értek egyet. Blickfangra lett kitalálva, könnyelműen. A magyar Wikipédia becsületes. Jó pedig akkor lesz, ha majd jó sokan jól szerkesztik. Türelem! Szóval szerkesszétek! Mindenki szerkesztheti. Ez az előállításának lényege. A tartalma, a minősége pedig tőletek, tőlünk függ.

Vickk 2009.01.09. 18:04:54

Azért van ennek előnye is: legalább tanulnuk idegen nyelvet, ha az enciklopédiáról kell valami.

átmeneti kommentelő 2009.01.09. 18:48:48

Pont tegnap láttam hogy nincs cikk Szabó Zoltánról (szociográfus), hétfőn meg is írom.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.01.09. 19:13:29

Ha a magyar 'blogger társadalom' időről-időre összefogna arra méltó ügyekben, az bizony pompás lenne. Hadd ne mondjam ki, példamutató.

hírbehozó · https://webisztan.blog.hu/ 2009.01.09. 19:25:13

@Vickk: azt is lehet nyugodtan h az angol/nemet/francia wikipediaban egeszited ki mondjuk a jozsef attila szocikket.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2009.01.11. 10:27:36

Itt is elmondom. Szerintem ami igazán ciki, ha a kiemelt magyar szócikkeket megnéztek az English gombbal az angol (fő...) Wikipedian. A magyar releváns anyagok minősége a nemzetközileg használt Wikipédián kritikán aluli, szeirntem több haszna volna a magyar személyiségeket, helyeket ott megcsinálni alaposan.

A magyar Wikipédiából szerintem éppen a nem teljesen hétköznapi, de köznév szerű orvosi, mérnöki, fizikai, gazdasági fogalmak hiányoznak, olyanok, amit azért az ember nem tanul meg a közoktatásban, néha elé kerül, és szinte semmit nem talál. Ezekben viszont a személyes érdekességek kiírása helyett az angol Wikipedia fordítgatása segítene a legtöbbet.