Olvass!

KönyvesBlog

A 10 kedvenc könyvem - Hamlet

2009. május 05. -Szűcs Gyula-

Új rovatot indítunk: Kinél mi az a 10 abszolút kedvenc könyv, amit rendszeresen újraolvas? Nálam főleg azok, amiket gyerekkoromban, vagy tinédzserként megszerettem, és alapvetően befolyásolták a későbbi ízlésemet - naná, hogy a ponyvák felé. A TOP10-es listámba így most nem a legjobb olvasmányélményeimet gyűjtöttem össze, inkább azokat a köteteket, amik a könyvespolcom díszei, és amiket minden nyáron előszedek, mert sokadszorra is letehetetlenül jók.

 

 

1. R. L. Stevenson: A kincses sziget
(Delfin-sorozat, 1983)
Örök klasszikus, a kalóztörténetek alfája és ómegája. Azt hiszem, 6 évesen olvastam el először (amúgy már 3 évesen megtanultam olvasni a Képújságból), és onnantól kezdve minden farsangon kalóznak öltöztem a suliban, filctolltetkóval, konyharuha-fejkendővel, meg műanyag karddal.

2. Vincent Prendergast: Keserű áramlatokon
(Delta Vision, 2004)
Még A kincses szigetnél is jobb kalózsztori, ráadásul magyar szerzőtől! Juhász Viktor régóta az egyik legtehetségesebb hazai fordító, ponyvaírónak viszont még jobb. Pedig ebben a külföldi kalózos szerepjátékhoz (7 tenger) írt regényében semmi mást nem csinált, csak összeházasította A kincses szigetet a Három testőrrel. Na de hogyan! Kaland, ármány, szerelem, lendületes akció - Stevenson ma már kicsit nehézkesen olvasható, naplószerű stílusa nélkül. Követeljük a folytatást!

3. Wayne Chapman: Két hold
(Valhalla Páholy, 1994)
Magus-regényként vettem meg, így a mágikusan aktív Földön játszódó fejezeteket mindig átugrottam. Azóta persze rájöttem, hogy azok a részek sokkal jobbak, mert a főszereplő illuzionista titkosügynök, Tad Newport vagányabb, mint James Bond, és cinikusabb, mint Tier Nan Gorduin. A könyvet Gáspár András írta, azokban az időkben, amikor még elhittük, hogy Wayne Chapman a svájci Luganóból küldözgeti Magyarországra a fantasy regényeit. A dolog ott lett gyanús, hogy a címlapon - egy akkori mércével zseniális árukapcsolással - Vincze Lilla szerepel, és ugyanez a kép volt a 94-es lemezének elején is, bár abba soha nem hallgattam bele (ismeri amúgy valaki?).

4. Neil Gaiman: Tükör és füst
(Beneficium, 1999)
Gaiman mesterien tudja belecsempészni a szürke hétköznapokba a nem mindennapi csodákat. A sallangoktól mentes, egyszerű mondatai annyira olvasmányosak, és úgy beszippantanak, hogy teljesen természetesnek veszed: emberevő troll lakik városszéli híd alatt, az öreg mami pedig a kandallópárkányon találja meg a Szent Grált. A mostani, futószalagon gyártott Gaiman-mesekönyvekben is ugyanezt a zsenialitást keresem, de sokszor csalódom kell. A Tükör és füst amúgy azért is hasznos olvasmány, mert a szerző a novellái elején leírta a keletkezési körülményket is, ami tanulságos lehet minden írópalántának.

 

 

5. Rob MacGregor: Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
(Matt Kft, 1989)
Századszorra sem lehet megunni, mint ahogy a filmváltozatot sem (bár azt csak évekkel később láttam a tévében). "Apa, honnan tudtad, hogy náci?", "Beszél álmában." Ez a könyv az eredeti forgatókönyv alapján készült, így olyan poénok is vannak benne, amit a moziváltozatból kivágtak. Rob MacGregor később rengeteg Indiana Jones-folytatást írt, vannak köztük egész jók, meg csapnivalóak is (egyszer már tényleg összeszedem őket, és írok róluk). 89-ben amúgy a Gold Press kiadta a Kereszteslovag képregényváltozatát is, ami szintén a "minden nyáron ronggyá olvasom" kategória.

6. Gáspár András: Kiálts farkast
(Valhalla Páholy, 1997)
Vogel Zsigmond űrveterán harca a tropikálöltönyös cápaemberrel, a bérházak udvarán lapító, isteni eredetű radioaktív masszával, és a saját démonaival 2091-ben, Budapesten. 97 óta azt várom, hogy valóság legyen a regényben bemutatott, futurisztikus nagyváros, az összes mutáns gengszterrel, felhőkarcolóval, meg a Hungária Biztosító-naptárak autócsodáival!

7. Gáspár András: Két életem, egy halálom
(Valhalla Páholy, 1999)
Avagy a Kiálts farkast újratöltve: Vogel Zsigmond, a magyar James Bond/Jason Bourne két rivális vállalatbirodalom magánháborújának kellős közepén, egy olyan neo-Budapesten ahol "az üzleti vitákat alakváltó menedzserek, programozható orvgyilkosok és önvezérlő robotrakéták döntik el". (A borító egyébként a Boros-Szikszai páros újabb remeke. Akinek bejön a future Budapest, itt találhat hasonlóan cool képeket.)

 

 

8. P. Howard: A láthatatlan légió és más légiós történetek
(Merényi kiadó, 1994)
Az elmúlt 70 évben sokan kiadták már Rejtő légiós klasszikusait Senki Alfonzzal, Csülökkel, Tuskó Hopkins-szal, meg Galambbal. Ebben a féltéglányi, vörös kötetben is helyet kapott a "halhatatlan mesterhármas", Az elátkozott part, A három testőr Afrikában, és Az előretolt helyőrség, a Csontbrigád viszont érthetetlen okokból kimaradt. Amúgy a Korcsmáros-féle képregényváltozatokat hamarabb olvastam a regényeknél, és máig vallom, hogy a vicces rajzok meg a Rejtő-szövegek együtt sokkal jobbak, mint az eredeti könyvek!

9. Howard Phillips Lovecraft: Az őrület hegyei
(Lazi Bt, 1998)
Lovecraft zseni volt. Nálam ő a horror nagymestere, megelőzi Stephen Kinget is. Az E/1-ben elmesélt Az őrület hegyei és az Álmok a boszorkányházban kisregényeket máig a legjobbaknak tartom a "megőrül minden tudós az expedíció alatt" és a "fiatal, naiv örökös megtébolyodik a kísértetházban" témában, ami szerencsére rendszeresen visszatér Lovecraftnál.

10. Conan, a harcos - Alfa különszám
(Interpress, 1988)
Énekelgető hobbitok, meg hegyes sipkás, vén varázslók? Egy fenét, a régi Gyűrük ura-trilógia már a második kötetnél kifordult a kezemből. Szerencsére az Alfa szerkesztősége már 88-ban ráérzett arra, hogy az izomhegy barbár kell a népnek, és kiadta Magyarország első könyv alakú képregényét (na jó, a másodikat, a Digedagék Amerikában 87-es). Micsoda daliás idők voltak ezek, kérem! 89-től a szépemlékű Hepiend magazinban folytatódtak a kimmériai mészáros kalandjai, és a videótékák is a karddal feszítő Schwarzival voltak tele. A nőgyűlölő Robert E. Howard papa azért tudott írni, na, a Conan-könyveire a 90-es években a Cherubion kiadó, meg a Szukits is rámoccant.

 

Most pedig te jössz! Melyik a 10 "all time" kedvenc könyved és miért?

 

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr401096504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Hannibál Lektűr-attitűd 2009.05.05. 15:17:04

Best reader;)Jön a nyár. Ilyenkor újra előkerülnek a szamárfüles lektűrök, gyermekkori kedvencek, megunhatatlan rejtőjenők... Íme a Top10 kedvenc könyvem - tehát nem feltétlenül a legjobbak, hanem amiket a legtöbbször olvastam;) Pirsig: A Zen meg a moto…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

lackjaw 2009.05.05. 17:43:25

Bulgakov: Mester és Margarita
Merle: Mesterségem a halál
Eco: A Foucault-inga
Eco: Baudolino
Heller: A 22-es csapdája
Nabokov: Lolita
Pratchett: Egyenjogú rítusok
Martel Yann: Pi élete
Kafka: Az Átváltozás
Orwell: 1984

fran7 2009.05.05. 17:43:58

Sorrend nélkül:
Dietrich Bonhoeffer: Követés
Illyés Gyula: Puszták népe
Márai Sándor: Idegen emberek
Jorge Luis Borges novellái
Krúdy Gyula: Szinbád
Szilágy István: Kő hull apadó kútba
Umberto Eco: Rózsa neve
Miguel de Cervantes: Don Quijote
Kurt Vonnegut: Majomház
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
+ a Biblia

Krumlovka 2009.05.05. 17:45:00

1. Ingmar Bergman: Legjobb szándékok
2. Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból
3. Bulgakov: Mester és Margarita
4. Tolsztoj: Anna Karenina
5. Tolsztoj novellák
6. S. Beckett: Godot-ra várva
7. Örkény: Egyperces novellák
8. Orwell: 1984
9. Szerb Antal: Utas és Holdvilág
10. (a legújabb): Spíró: Fogság

caracas009 2009.05.05. 17:47:03

Peter Marshall: Nincs helyed a temetőben
Boris Vian: Tajtékos napok
Isaac Asimov: Alapítvány
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Graham Greene: A csendes amerikai
William Faulkner: A csend és a téboly
Karl May: Winnetou
Jean Cocteau: Vásott kölykök
Robert Merle: Mesterségem a halál
F. Scott Fitzgerald: Az Éj szelíd trónján

(sorrend nélkül)

Pumpilla 2009.05.05. 17:50:20

Tolkien: A Gyűrűk Ura trilógia
Asimov: Alapítvány sorozat
Leslie L. Lawrence: A gyűlölet fája (meg az összes többi)
Vavyan Fable: Szennyből az angyal, My Fair Lord stb
Hamingway: Akiért a harang szól
Robin Cook összes
Robert Merle: Védett férfiak
Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság
Hegedűs Géza: Az írnok és a fáraó
Rejtő Jenő: Csontbrigád

És még sorolhatnám...

Sir Drinkalot 2009.05.05. 18:02:29

A szinte-bármikor-újraolvasom kategória:

Donaldson: Covenant-krónikák
Donaldson: Gap-sorozat
Tolkien: GyU
Ráth-Végh: Az emberi butaság
Eco: A rózsa neve
Merle: Két nap az élet
Pohl: Átjáró
Durrell: mind
Wodehouse: Forduljon Psmithhez!

Sturm und durung 2009.05.05. 18:03:15

@vázkulcs:

Akkor te nem ismered a magyar irodalmat, ha Wass-t a legnagyobbnak tartod. Íróilag helyből egy meglehetős középszar kategória, és emberileg meg végképp nem való a legjobbak listájára.

Valakik politikai okok miatt felkapták a kilencvenes években, és megpróbálják lenyomni a torkunkon: a magyar irodalom torkán. Hát felejtsétek el! Úgy szar ahogy van.

Mrs. Jackman 2009.05.05. 18:03:20

cinka2001, sztem a Vonnegut rajongók tudják, mit kell olvasniuk...

Freechild 2009.05.05. 18:07:17

Szepes Mária: Vörös Oroszlán
Wilbur Smith könyvei
Salvatore: Sötét elf sorozat
Harrison Fawcett: A Korona hatalma, Katedrális könyvek
Harry Potter sorozat
John Caldwell: Káosz sorozat (Skandar Graun)
Emilio Salgari: A fekete kalóz

Boldrik · www.globalicum.blog.hu 2009.05.05. 18:08:21

Palahniuk:összes
Leslie L. Lawrence: összes
Stephen King: összes
Moldova György: összes
Agatha Cristie: poirot regények
Tolkien: bármelyik
Nietzsche: zarathustra
steinbeck: egerek és emberek
Jack london:összes
Asimov: bármelyik

Nem fontossági sorrend

korankelo · http://korankelo.tumblr.com/ 2009.05.05. 18:08:57

Houellebecq: Egy sziget lehetősége + összes
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
Jared Diamond: Összeomlás
Malcolm Gladwell összes
Ambrose Bierce: Bagoly-folyó
William Gibson: Neurománc
Robert Graves: Isten Hozzád, Anglia
H. P. Lovecraft összes
Naomi Klein: Sokk Doktrina
Michael Lewis: Liar's Poker

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.05.05. 18:13:49

Freechild:
"John Caldwell: Káosz sorozat (Skandar Graun)"

HOLY FUCKING SHIT!
Nem állítom, hogy a posztomban csupa világirodalmi klasszikust soroltam fel, sőt. De azért húzzunk már meg egy határt, ember!!
Az Éj és a Hajnal trilógiát még megértem, hogy újraolvasod, mert egy egész jó sci-fi cucc. De a Káosz szíve, szava, éve meg lófasza könyveket 12 éves kor felett kibaszott ciki megemlíteni!!!
(nekem is megvannak amúgy, de már csak dízsnek)

vázkulcs 2009.05.05. 18:14:17

Emberileg milyen ez elég szubjektív dolog. Olvasva könyveit, gondolatait olyan nagyon rossz ember nem lehetett.

Láttam egy vitaműsort nemrég Duna tv-n ott is ő volt a téma, hogy háborús bűnös stb, meg egyesek szerint milyen rossz író.

Azt elég viccesnek érzem, hogy a szovjet "felszabadítók" emlékművei állnak mindenhol neki meg nem lehet egy szobrot állítani.

Szerintem nagyon jó író, és olyan dolgokról ír amik fontosak. Kötelező olvasmánnyá tenném egy-két könyvét. Aki szerint meg középszerű írjon jobbat. :D

I-brahi 2009.05.05. 18:15:19

Na én is bepróbálkozom, bár a legtöbb kedvencet már leírták mások is. Szóval a a fenti listákból százasával tudnék válogatni, de azért, ha nagyon szűkre szabjuk:

Michael Ende: Végtelen történet - Számomra az egyik legnagyobb hatású könyv volt. Az ebből készült film viszont botrányos és felháborító, nem egyszerűen rossz, hanem a könyv teljes meggyalázása.

Robert Merle: Malevil - 12 évesen megkaptam szülinapomra, utána két hétig rosszul voltam, de azóta elolvastam vagy ötször

John Steinbeck: Egerek és emberek - főleg a Gary Sinice, John Malkovich féle adaptációnak köszönhetően. (Az Édentől keletre éppen lecsúszott)

Szerb Antal: Utas és holdvilág - Leginkább mert szép, és mert úgy szól (sőt, inkább mesél) az életről, hogy nem akar általános konzekvenciákat levonni. A leírásokról nem is szólva.

George Orwell: Állatfarm - Itt a zseniális rajzfilm volt előbb, de komoly inspirációt adott a szöveges változathoz

Jules Verne: A rejtelmes sziget - Fiúból vagyok, imádom a legót, az építkezős stratégiai játékokat, meg persze a kalandot. Szerintem több magyarázat nem kell. (A kétévi vakáció kis engedménnyel behelyettesíthető.)

Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában, Vesztegzár a Grand Hotelben - végre egy holtverseny. Hát ezt nem magyarázom. Aki olvasta őket, tudja, miről beszélek, aki nem, annak sűrűn ajánlott, hogy olvassa el.

Padisák Mihály: Kanóc, az életművész - A Kanóc trilógia (Éljen a száműzetés!, Kanóc, az emberszelídítő a másik két könyv) megboldogult kamaszkorom legkedvesebb könyvei közé tartozik, egészen egyszerűen, mert ezek bárkivel (értsd: velem is) megtörténhettek volna. A háromból pedig nekem ez jött be a legjobban.

Bohumil Hrabal: Sörgyári Capriccio - Ez pedig olyan, mint egy felnőtt életművész könyv. Egykor mi is ilyenek voltunk. Jó lenne, ha megint ez a szemlélet lenne az uralkodó Közép-Európában.

Ez volt a tízes lista. Ami kimaradt:

Erich Kastner összes

Nemere István: Nagynéni trilógia (A fantasztikus nagynéni, A várúr fia, A titokzatos padlás) - Hasonlóan vagyok velük, mint a Kanóc könyvekkel

J. R. R. Tolkien világa úgy, ahogy van.

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat - Szerintem Agatha Christie-vel vetekszik

Douglas Adams: Galaxis penta(tetra)lógia (értsd: Az utolsó rész annyira már nem) és a Dirk Gently duológia

William Golding: A legyek ura - Sajnos kezdünk itt tartani

Isaac Asimov: Az Alapítvány világa szőröstül bőröstül. Diplomáciával foglalkozóknak kötelezővé tenném legalább a Trilógiát.

Frank Herbert: Dűne - Csak az eredeti, a folytatások őszintén szólva nekem nagyon kiábrándítóak voltak

Timothy Zahn: Csillagok háborúja, Thrawn trilógia (A birodalom örökösei, Sötét erők ébredése, Az utolsó parancs) - A legzseniálisabb író, akivel valaha találkoztam, durvább, mint Agatha Christie, Sherlock Holmes és J. K. Rowling együttvéve. Volt olyan mondat a az első könyvben, ami a szó szoros értelmében csak harmincadszori(!!!) olvasásra esett le, annyira finom volt a benne lévő utalás kb. ezer oldallal későbbre.

Boris Vian: Tajtékos napok, Venyigeszú és a Plankton - Ezeken kívül a Köpök a sírotokra és a Pekingi ősz az, amit olvastam, de tudom, hogy több olyan is van, ami nagyon bejönne, ha hozzájutnék. Ja, és ha valaki nem ismerné: Szerintem, akinek Vonnegut bejön, annak Boris Vian is

Mark Twain: Tom Sawyer, Huckleberry Finn

Janikovszky Éva összes

sanyikácska 2009.05.05. 18:17:34

Heller: 22-es csapdája
Rejtő: Piszkos Fred, a kapitány
Moldova: Ferencvárosi koktél
Uris: Exodus
Orwell: Hódolat Katalóniának
Tolkien: A gyűrűk ura
Hasek: Svejk
Durell: Istenek kertje
Bulgakov: A Mester és Margarita
Vonnegut: Börleszk

Jihadgirl 2009.05.05. 18:24:34

Bret Easton Ellis:Nullánál is kevesebb,A vonzás szabályai, Amerikai Psycho
Umberto Eco:Bábeli beszélgetés
Philip K. Dick:Palmer Eldritch három stigmája,Ubik,Kamera által homályosan(és az összes többi is természetesen)
Stanislaw Lem:Visszatérés
Ray Bradbury:Marsbéli krónikák
bármelyik '85 előtti Galaktika
Salinger:Zabhegyező
Oscar Wilde meséi
Clive Barker:Korbács
fontossági sorrend nélkül

Jihadgirl 2009.05.05. 18:29:06

@biohazard: ha meg elmesélem,rögtön hiányozni fog...

ricardo montelban 2009.05.05. 18:45:39

Nem tudok sorrendet:

Marquez: Száz év magány
Bohumil Hrabal: Sörgyári Capriccio
Terry Pratchett: A Mágia Színe
Stephen King: Talizmán
Vonnegut: Bajnokok reggelije
Moldova György: Malom a pokolban
Neil Gaiman: Sosehol
Neil Gaiman: Tükör és Füst
Hunter S. Thompson: Félelem és Reszketés Las Vegasban

az utolsó a legnehezebb a kurva anyját

Móricz Zsigmond: A Boldog Ember


de nem vagyok elégedett.

ricardo montelban 2009.05.05. 18:46:47

szégyellem magam:

Bradbury: Marsbéli krónikák

Kivlov 2009.05.05. 18:47:48

Ken Follett: A Tű a szénakazalban
Dan Brown: Da Vinci-kód
Henri Charriere: Pillangó
Robin Cook: Invázió
Victor Hugo: A nyomorultak
Fekete István: Tüskevár
Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé
J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Ken Follett: A katedrális
Dan Brown: Angyalok és démonok

ricardo montelban 2009.05.05. 18:50:20

szégyellem magam:

Cserna-Szabó András: Levin körút
Grecsó Krisztián: Pletykaanyu
Alan Moore – The League Of Extraordinary Gentlemen 1. - 2.
Örkény Istvén (basszus, tényleg kihagytam): Egypercesek; Tóték
Hasek: Svejk

ricardo montelban 2009.05.05. 18:51:00

persze Örkény az meg IstvÁn

DeMarco 2009.05.05. 18:51:26

@Hamlet: Ne bántsd Szkander Graun-t. Lehet, hogy aki írta még fiatal és nem olvasott annyi könyvet. Neki ez a kedvence, hát fogadjuk el. Ahogy Wass Albertet is el kell fogadni, ha valakinek az a kedvence. Kár belemenni politikai, ízlésbeli vitákba, mindenki saját maga döntse el, hogy mi tetszik neki. Egyébként visszatérve a Káosz könyvekre, nem meglepő, mert az első verzió óta újra kiadták őket és van aki most olvasta, ezért nekik ez egy új élmény... Ráadásul az Éj káosza és a Káosz éje nem üt akkorát, ha nem olvastad a Káosz könyveket... Arról nem is beszélve, hogy pl. én sem csak egy műfajt olvasok, teljesen vegyesek a könyveim. Elférnek egymás mellett Shakespeare könyvei, Petőfi versei, meg Conan a barbár.. :))

ricardo montelban 2009.05.05. 18:54:58

te, a Káosz az még néha vicces is. Nincs azzal semmi baj.

Jenecsek Miklós 2009.05.05. 18:57:51

László Gyula: Kettős honfoglalás (Magvető, 1978)
Lovas István: Jobbegyenes
Lovas: István: Jobbcsapott
Kőrösi Imre-Lakatos Pál: ,,Rendszerváltó" miniszterelnökök pórázon
Kőrösi Imre: Narancsszüret a magyar ugaron
Gárdonyi Géza: Egri csilagok
Wass Albert: Jönnek!
Marschalkó Lajos: Országhódítók
Kiszely István: A magyarság embertana
Tormay Cécile: Bujdosó könyv

ricardo montelban 2009.05.05. 19:01:22

nem vagyok viszont elégedett:

Hornby: Pop, csajok, satöbbi
Otfried Preußler: Krabat a fekete malomban
Fekete István: Tüskevár/Téli Berek

I-brahi 2009.05.05. 19:11:30

@Jenecsek Miklós: Bocs, de te nem vagy normális...

csillagkutya7 2009.05.05. 19:14:46

Jack Kerouac Úton
Dallos Sándor A Nap szerelmese ;
Aranyecset
Dan Brown Da Vinci kód
Rejtő Jenő Csontbrigád
Orwell Állatfarm
Tamási Áron Ábel trilógia
Stefen King Ragyogás
Stendal Vörös és fekete
Zola Nana
Jókai Mór És mégis mozod a föld

deacon 2009.05.05. 19:15:03

Stanislav Lem: Solaris
Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák
Fekete István: Hú
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Fekete Gyula: A hű asszony meg a rossz nő
Fekete Gyula: A falu szépe
Parti-Nagy Lajos: Hősöm tere
Örkény István: Egyperces Novellák
J.D. Salinger: Franny és Zooey
Hemingway: Akiért a harang szól

sorrend mindegy, és biztos hogy egy csomó nem jut eszembe :)

Pesot 2009.05.05. 19:16:30

Sziasztok! Sorrendet nem kívánok felállítani, mert lehetetlen, ezért egyszerűen csak tíz szerzőt és művet írok le. A lista félévente frissül:)

Lev Tolsztoj: Feltámadás
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Arthur Koestler: Sötétség délben
Arthur Koestler: Párbeszéd a halállal
Wass Albert: A funtinelli boszorkány
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Rejtő Jenő: Az elveszett cirkáló
Leon Uris: Mila 18
Kodolányi János: A vas fiai

deacon 2009.05.05. 19:17:06

@deacon: nem hiszem el, hogy leírtam a Hu-t hosszú Ú-val. :D pedig de.

mandelstam 2009.05.05. 19:17:11

Most látom a posztot, mindent leírtatok már biztosan, de nem bírom megállni, h. én is ne soroljam fel legkedvesebb könyveimet és 10-nél nem bírom befejezni... de úgy látom, más is járt így... de hátha valaki innen vesz ötleteket

Sorrend nélkül:
-Szilágyi István: Hollóidő, Kő hull apadó kútba
-Szabó Magda Az ajtó, Régimódi történet és a többi
-Fekete István összes
-Závada bármi
-Szolzsenyicin Rákosztály, A pokol tornácán, Ivan Gyenyiszovics
-Salamov: Szentencia
-Akszjonov. Moszkvai történet
-Jerofejev: Moszkva-Petuski
-Nagyezsda Mandelstam: Emlékeim
-Bulgakov Kutyaszív, Mester és Margarita
-Ulickaja-tól bármi
-Szepes Mária: A vörös oroszlán
-Sylvia Plath. Az üvegbura
-Karácsony Benő összes
-Merle:Madrapur,Malevil,Francia História
I-II
- Bradbury: Fahrenheit 451, Marsbéli krónikák és a novellái
-Asimov összes
-Karl May összes
-Marquez összes
-Dallos Sándor: A nap szerelmese, Aranyecset
-Stephen King: Az, Ragyogás,A talizmán
-Nabokov: Lolita
-Krasznahorkai: Sátántangó
-Bartis Attila: A nyugalom
-Spiró: Fogság
-Szilvási Lajos: Egymás szemében
-Mario Puzo: A Keresztapa
-Hasek: Swejk
-Poe összes novellája
-Ambrose Bierce összes
-Moravia összes
-Zola: Nana, A patkányfogó
-Vámos Miklós: Apák könyve,NewYork-Budapest metró
-Szerb Antal: A Pendragon legenda, Utas és holdvilág
-Salamon Pál: A Sorel-ház, Sorsolvasó
-Tolsztoj: Anna Karenina
-Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
-Joyce Carol Oates összes regénye
-Tournier: A rémkirály
-Updike össszes
-Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
-Zafon: A szél árnyéka

Itt most abbahagyom...pedig még lenne jó pár...

Yahoo 2009.05.05. 19:24:11

Druon-elátkozott királyok
Maupassant-egy asszony élete
Szabó Magda-Abigél
Wass Albert-elvész a nyom
Zola-Nana
Follett-katedrális, kaland afganisztánban
Rejtő Jenő-szőke ciklon
Vian-öljünk meg minden rohadékot
Sheldon-angyalok dühe
Vavyan Fable-mesemaraton

OZ a Kételkedő 2009.05.05. 19:30:26

Na, én is megpróbálom, bár baromi nehéz.
Sorrend nélkül, és bocs attól, aki kimaradt:

Heller: A 22-es csapdája
Merle: Mesterségem a halál
Márquez: Száz év magány
Marshall: Nincs helyed a temetőben
Rejtő:Nem bármelyik, de nehéz választani...
Orwell: 1984
Vámos M.: Apák könyve
Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Hasek: Svejk

Na, most vagyok bajban, de azért se írok többet.

tokugawa 2009.05.05. 19:30:44

1.) Walter Lord (Hihetetlen győzelem és a Titanic pusztulás)
2.)J.F Cooper: Nagy indiánkönyv
3.) James Clavell: Patkánykirály, Sógun, Taipan
4.) Fekete István összes de kiváltképp a Koppányi aga testamentuma
5.) Jules Verne (túlnyomórészt)
6.) Hemingway: Akiért a harang szól, Búcsú a fegyverektől
7.) Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
8.) Uris: Meghalsz tengerész
9.) Jack London: A vadon szava
10.) Moldova '89-ig

A felsorolás nem a sorrendem tükrözi.

tokugawa 2009.05.05. 19:33:45

@I-brahi: A kanóc az ekem is tetszett bár ilyen mély nyomot azért nem hagyott bennem.

tasslehoff 2009.05.05. 19:45:28

Wodehouse-Kirabol a komornyikom , Milne-Holnemvolt, Rejtő-bármi, Verne-Két év vakáció, Weis/Hickman-Dragonlance krónikák, Tolkien-A gyűrűk ura, Rowling-Potter sorozat, J.Hasek-Svejk,a derék katona, D.R.Koontz-Az arc, Bogdán-Őfelsége magánnyomozója

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.05.05. 19:46:25

Hű, minden itt van amit én is szeretek.
Kieg:

Juhász Gyula: Orbán lelke
Ambrose Bierce: Minden
Prechett: Minden
Szerb Antal: Minden
Temesi Ferenc: Minden

Az indexen egy topikban pár éve csináltunk egy felmérést, az első legtöbbet olvasott a Gyűrűk ura volt.
A többit majd bemásolom, az első húszig. Érdekes sor jött ki.

loose tourniquet 2009.05.05. 19:50:18

1. Luis Sepúlveda: Az öreg, aki szerelmes regényeket olvasott
2. Yann Martell: Pi élete
3. Antonio Skármeta: Neruda postása
4. Michel Houellebecq: Egy sziget lehetősége
5. Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene
6. Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
7. Dino Buzzati: Egy szerelem története
8. Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
9. Paul Auster: Brooklyni balgaságok
10. G.G.Marquez: Száz év magány
+ 1. Dévényi Tibor: Dr.Ezésez Géza karrierje avagy Tudósok és rágcsálók

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2009.05.05. 19:50:57

@DeMarco:
Az első két (de max 3!) Káosz könyvvel semmi baj, azokon látszódik, hogy egy lejátszott AD&Đ sztori lett felturbózva (és állítólag az egykori mesélő, Kornya Zsolt is belenyúlt, ő meg azért tud írni).

A többi viszont csapnivaló! Nem vagyok büszke rá, de a Káosz Dréniábanig megvettem a sorozatot, de ott már semmi különbség nem volt a Nemes Pista-féle fantasy és a Nemes Pista-féle fantasy-paródia között. Ha valakinél EGY TELJES FEJEZET arról szól, hogy a frissen megválasztott ork királynak SZARNIA KELL, de ezt nem tudja elmagyarázni az udvaroncoknak, hát azt az írót fejbe kell baszni...
minimum egy Háború és békével.

R.A. Salvatore munkásságáért sem vagyok oda, de ő Caldwellhez képest a fantasy Umberto Ecója!

highplainsdrifter 2009.05.05. 19:51:57

Udv!

Hejj, de jo volt olvasni a postot is es a kommenteket is, de annyira, hogy rogton regisztraltam is. :)

Abban mindjart egyet is ertenek a postoloval, hogy

Lovecraft

egy zseni volt, es nalam is az Almok a boszorkanyhazan rakja fel a pontot az i-re. Es

Rejto

is zseni (amellett, hogy szvsz a legjobb humoru iro), egyszeruen elkepzelni sem tudom, hogy hogy allt ossze a fejeben egy-egy sztori, kb. minden hatodik bekezdesben csavar egyet a dolgokon. (Elatkozott Part)
Es

Wayne Chapman

is ott van, de nalam az egesz vilagon o irja a legjobb fantasyt (Eszak Langjai, ha muszaj egyet...).
A kommentelokkel meg

Tolkien (A Gyuruk Ura),
Salinger (Zabhegyezo) es
Keruac (Uton)

temakban ertek egyet. (Elsot meg kb. napra pontosan 20 eve olvastam eloszor, 10 evesen, aztan eveken at telente egyszer, meg azota eredetiben is, osszvissz ugy 15-szor, ami abszolut egyeni csucs :). Utobbi kettot meg 13 evesen, eleg fogekony korban, aztan olyan is lett az eletem :D. Habar ez off.
Az viszont kicsit meglepo, hogy

Orwell (1984)

milyen keves listaban szerepel, par eve boldog-boldogtalan a kedvencei koze sorolta. Pedig szinten baromira zsenialis konyv, es (sajnos :)) meg nagyon sokaig aktualis maradhat.
Szinten meglepo szamomra

Stephen King

hanyagolasa, plane, hogy Lovecraftot, meg altalaban fantasy es sci-fi muveket a listak nagyreszeben irtatok. Oke, hogy divat leszolni, hogy ponyva, de nem ponyvabb, mint barmelyik horror-iro, illetve teny, hogy az utobbi (10?) evekben a minosegtol kicsit a mennyiseg fele tolodott a srac, de attol meg a Ragyogasnal keves jobb konyvet lehet talalni a mufajban.
A maradek 2 helyre meg 3 konyvet kellene beirnom, de keptelen vagyok eldonteni, hogy a Dune vagy a Madrapur maradjon ki, irom inkabb az abszolut kedvencet:

Michael Ende: Tukor a tukorben,

ami egy eleg kevesse ismert novellaskotet. Neten egyebkent konnyen megtalalhato (sajnos csak) egy par belole.

cinka2001 2009.05.05. 19:52:24

I-brahi.
Én Vonnegutól szinte mindent olvastam, de Boris Viantól feláll a szőr a hátamon. A köpök a sírotokra volt egyetlen próbálkozásom, de el is passzoltam, annyira nem jött be, pedig ritkán válok meg könyvtől.

MILCSI 2009.05.05. 19:58:42

Tolkien:Gyűrűk ura
Asimov:Alapítvány
Frank Herbert:Dűne
James Redfield:Mennyei prófécia
Daniel K. Moran:A gyűrű
A.C.Clarke:2001-2063 Űrodüsszeia
A.C.Clarke:A gyermekkor vége
Harry Potter
Szepes Mária: Vörös oroszlán
A.A.Milne:Micimackó

regos 2009.05.05. 19:59:34

James Jones: Most és mindörökké
Jack London: Martin Eden
John Steinbeck: Édentől keletre
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Émile Zola: Patkányfogó
George Orwell: Állatfarm
George Orwell: 1984
Herman Wouk: Zendülés a Cain hadihajón

Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk

vercseh 2009.05.05. 20:02:32

a sorrend nagyjából az időrendet jelöli

- GRIMM
- EGRI CSILLAGOK
- ALFA + IPM
- CHRISTINE
- 10 KICSI NÉGER, EGY MARÉK ROZS, PADDINGTON 19:40 + AC ÖSSZES
- WODEHOUSE: NYÁRI ZIVATAR
- NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL
- A MEDVÉK ÉS ÉN
- EGY MAGYAR NÁBOB + KÁRPÁTHY ZOLTÁN (II. VH ELŐTTI KIADÁS)
- KIS HERCEG

vercseh 2009.05.05. 20:06:34

@vercseh:

10-be nem fér, csúnyán lemaradtak:

- A NÉMA REVOLVEREK VÁROSA + REJTŐ MIND
- ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER
- NÉMETH: ISZONY

MILCSI 2009.05.05. 20:07:02

Három megjegyzés...
-jobb lenne 100-as lista :-))
-lássuk be,hogy a Gyűrűk ura Árpi bácsi fordításától IS zseniális (nem vagyok szadeszos)
-42 :-))

vercseh 2009.05.05. 20:08:51

@highplainsdrifter:

Én is most kommentelek először, jó a felvetés nagyon. Ha már Orwell, akkor inkáb Állatfarm, nekem jobban bejött.

szendeszundi 2009.05.05. 20:19:03

Charlotte Bronte: Jane Eyre
John Irving: Garp szerint a világ
Steinbeck: Édentől keletre
Dumas: Monte Christo grófja
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Svejk
A 22-es csapdája
A kőszivű ember fiai
Howard Fast: Bevándorlók
Jane Austen: Büszkeség és balitélet

ripsie 2009.05.05. 20:23:09

Sorrend nem számít:

Aldous Huxley: Szép új világ
Asimov: Alapítvány-sorozat
Robin Cook: Halálos kockázat, Ragály
Merle: Védett férfiak
Sienkiewicz: Quo vadis
Lőrincz L. László: A nagy mészárlás, A kő fiai, Kéz a sziklán
Agatha Christie összes
Rejtő Jenő: Szőke ciklon
J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat

Pipas 2009.05.05. 20:24:07

1) Zsoldos Péter: Ellenpont. A legjobb magyar sci-fi író, a többi könyve is remekmű.

2) Mihail Bulgakov: Мастер и Маргарита (bocsi, Mester és margarita). A legjobb sci-fi, ami nem is az.

3) Alfred Elton van Vogt: The Voyage of the Space Beagle. Megint sci-fi, remekmű. Magyarul az egyik Metagalaktika közölta a Slan és a Silkie nagyszerű műveivel együtt.

4) Frank Herbert: Dune. Kultuszkönyv hihetetlen mennyiségű hamisítvánnyal. Magyarul 'A Dűne' címmel jelent meg.

5) Philip Kindred Dick négy novelláskötete. A fél Hollywood ebből él, kizárólag a címet írják át.

6) William Gibson: Neuromancer. Egyszerűen műfajt teremtett (cyberpunk).

Most ennyire futotta, sietek el. ;)

Gwahyyr 2009.05.05. 20:25:46

1. Ray O' Sullivan - Sötét Zarándok
Sötét Térítő
2. Harry Potter és a Félvér Herceg
3. Robert Merle - Védett Férfiak
4. Wayne Chapman - Észak Lángjai
5. H.P. Lovecraft - Eryx Falai Között
6. Wayne Chapman - Két Hold
7. Michael Crichton - Őslénypark

fűzfavirág 2009.05.05. 20:29:39

Aki az én kedvenceim közül hiányzik, az Joseph Roth meg Philip Roth. És a Bronték, mind.

gordu 2009.05.05. 20:42:08

1. Wayne Chapman: Észak lángjai
2. Wayne Chapman: Karnevál 1-2. (igazából a Gorduin-ciklus elejétől a végéig zseniális szerintem)
3. Daniel Keys Moran: A Gyűrű (a legjobb utópia)
4. Vonnegut: Ötös számú vágóhíd
5. Vonnegut: A Titán szirénjei
6. Vonnegut: Éj Anyánk
7. Tolkien: Szilmarilok
8. Clive Barker: Korbács
9. Sir Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége
10. Szepes Mária: A Vörös Oroszlán

(11. James Clavell: A Sógun)
(12. James Clavell: A Patkánykirály)

(13. és üssetek meg, köpjetek le, de szerintem kevés író halmozza el oly sűrűn jutalmakkal az olvasót, mint J.K. Rowling a H.P. és a Halál Ereklyéiben)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.05.05. 20:42:10

@fűzfavirág: jogos, Roth: Szégyenfolt
El fogom még párszor olvasni.

DeMarco 2009.05.05. 20:43:13

@Hamlet: Én is csak az első három káosz könyvet vettem meg, illetve az első három paródiát. A Káosznál egyébként is sokkal jobban tetszett az Éj és Hajnal trilógia.
Ami R.A.Salvatorét illeti sztem zseniális Drizzt Do'urden karaktere (bocs, ha rosszul írtam) és a sötét elfek világa lenyűgözőre sikerült. Nem is emlékszem fantasyra ahol ennyire eltalálták volna a sötét elfek karaktereit, talán az egy warcraftot kivéve. A törpék világa is jól sikerült sztem. Bár bevallom, hogy az elmúlt tíz évben nem olvastam tőle könyvet, de az első sorozat megvan.

gordu 2009.05.05. 20:51:20

(14. Patrick Süskind: A parfüm)

(óriási könyv, kár, hogy megfilmesítették, eléggé a mélybe húzta a könyvet.)

fűzfavirág 2009.05.05. 21:09:29

@murci/szamárfül: ajánlhatnám a Szellem el-t? Most jelent meg és zseniális. Szokás szerint. J. Roth meg a Radetzky-induló és A kapucinus-kripta -- szintén zseni.

Juraviel.Ihuan.Bedvin 2009.05.05. 21:13:43

Sziasztok!

Frank Herbert hat kötetes Dűne-sagája.

Aki követi a beszélgetéseket az Index.hu Dűne fórumán és a Szukitsnál, az tudja, hogy az abszolút első Frank Herbert sorozata. A politika, a vallás, a "miszticizmus" (a szúfizmus és zen buddhizmus!), a társadalom kérdéskörét filozófiai mélységekig vizsgálja megdöbbentő éleslátással, Egyetlen regénysorozat, mű nem érintett meg ennyire.

Kénytelen és köteles vagyok az első helyre még egy trónra ültetni vele Hamvas Bélát, számomra az (egyik) legnagyobb magyar -tradicionális- írót, hasonlóképp az éleslátása, szuggesztív ereje miatt.

Ezután rangsorolás nélkül jöjjön a többi:

- George Orwell 1984-e és Aldous Huxley Szép új világa.

Leegyszerűsítve, két eltérő aspektusból vizsgálhatjuk meg milyen káros következményekkel járnak az életben az utópiák kergetései. Orwell a Szovjetunió réme tükrében alkotta meg művét, míg Huxley a nyugati -fogyasztói- társadalom hátulütőit ábrázolta, és leghihetetlenebb az, hogy a legtöbb már megvalósult (elég csak a tapi mozi és az IMAX [majd az ezt követő technológiák] hasonlóságát például felhozni).

- J.R.R.Tolkien: A Szilmarilok

Sokkal ellentétben nekem sokkal jobban tetszett, mint a trilógia. Szárazabb, tömörebb, nem olvastatja magát, mint a Gyűrűk Ura, azonban Túrin Turambar története, Gondolin bukása és Earendil utazása a legjobb, de egyben legkeserűbb történetek közé tartoznak, amit valaha olvastam. Tetszett, hogy a tündék már nem a rendíthetetlen jóság megtestesítői. Feanor és utódainak sorsa a Szilmarilok történetén keresztül felmúlja a Gyűrűk Ura történetét a szememben.

- Chuck Palahniuk: Harcosok klubja

A filmet láttam előbb, majd tavaly, mikor újra kiadták végre a kezembe vehettem a könyvet - és az egyik legjobb adaptáció, amit vászonra alkottak, de könyv még így is nyújtott újdonságot, olyan gondolatokat, amelyeken érdemes elgondolkodni. Kitűnő gúnyrajz a modern korról: a New Age-s "neoezoterikusokról", a fogyasztói társasdalomról és ahogy egy fórumozó társam rávilágított, a "back to nature" álomképét kergetőkről.

- Margaret Weis - Tracy Hickman: A Krónikák/A Legendák/A második generáció-Nyári Tűz

Kiemelkedik a kommersz fantasy művek sorából, még akkor is, ha maga Krynn világa is rengeteg, főleg üzleti célzattal megírt regényt számlált.

Nem (csak) a történet, hanem (főként) a szereplők miatt. A két abszolút kedvenc szereplőm, karakterem: Raislin és Félelf Tanis. Nem sok regényben találkoztam hozzájuk hasonló karakterekkel, és úgy vélem, megfelelő mélységekig lementek lelkük bugyraiba.

-Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld.

Az Alapítvány-sagából a két utolsó tetszett a legjobban... A trilógia során végig az Öszvérnek szurkoltam. Ezért örömömre szolgált, hogy legalább a népe szellemisége jutott érvényre.

- Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Két idős ember számvetése az életükről, az egyikük szavain, a másik némaságán keresztül. Szinte éreztem az ódon kastély levegőjét, a színeket, az illatokat, a dúló érzelmeket.

- William Golding: A legyek ura

Pár éve olvastam, és nem találtam rá szavakat először. A Vadállatot, ama emberi természetet úgy ábrázolja, hogy szinte mezítelennek érzi az ember magát az író előtt, miután elolvasta regényt.

- John Steinbeck: Egerek és emberek

Talán nem is mondható igazán regénynek, csak egy "kicsinek", ám annál velőtrázóbb kép a barátságról, az egymástól való függésről, a társas kapcsolatok magányáról, a kisember elérhetetlen álmairól és ezek hiábavaló kergetéséről, a feloldozásról. George végső tette az egyik legemberibb tett, amit megtehet az ember a barátjáért, még ha kegyetlennek tűnik is egyesek szemében.

+ 1 képregény, a Kázmér és Huba sorozat.

Gyermekkorom óta a kedvenc képregénysorozatom. Watterson egy hat éveshez nem illő gondolatok ad a főhőse és a képzelt barátja számára. Lényegtörése, szókimondása számomra még inkább érték, mióta a Vad Virágok Könyvműhely a teljes életművet megjelenteti, és a második kötetben leírja, hogy Watterson ezt a formát használja fel ahhoz, hogy nézeteit, korrajzát és kritikáját megfogalmazhassa.

ParadoxH · http://paradoxh.blogspot.com 2009.05.05. 21:59:45

Faludy György - Pokolbéli víg napjaim -ja csak nekem tartozik az első 10-be? :(

gordu 2009.05.05. 22:08:43

@ParadoxH:

igen, végigolvastam, csak neked. :)

VicGilson · http://spiritus.blog.hu 2009.05.05. 22:20:14

10 olyan szerző, akinek az alább felsorolt könyveit minden évben újra- és újraolvasom:

- Szentiványi Jenő: A kőbaltás ember
- Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
- Wayne Chapman (alias Gáspár András): A halál havában
- Raul Renier (alias Kornya Zsolt): A hitehagyott
- Stanislaw Lem: Kiberiáda
- Pierre Boulle: A majmok bolygója
- Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából
- Rejtő Jenő (alias P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
- Alfred Bester: Tigris! Tigris!
- Howard Phillips Lovecraft: Cthulhu hívása

+
- Michael Moorcock: Harcikutya
- Slawomir Mrozek: Zuhanás közben

De minden évben előkerül több kötet (regények, novellák, drámák) Lovecraft, Hajnóczy, Chapman, Renier, Rejtő és Mrozek mesterektől.

ionsrác 2009.05.05. 22:48:49

nagyon jók listák, gratulálok mindenkinek.
:)
esküszöm, ezt a postot beteszem kedvencekbe, és belenézek majd, ha nem tudom eldönteni, mint olvassak (újra). :)

ionsrác 2009.05.05. 22:49:32

bocs, nagyon jók a listák...

mizrolist 2009.05.05. 23:20:09

@Hamlet: Hamlet, szvsz az eredeti Káosz-sorozat (A Káosz szava/szíve/éve/káosza/elszabadul) teljesen korrekt és lezárt történet, a mai napig előkelő helyen van a könyvespolcomon. Utána, ahogy önparódiába fordult... rajongóként én is beszereztem őket, de pl. Roahmyer vagy Bredan kicsit már nekem, egy fannak is túlzás. Kár, hogy Nemes ennyire képes volt elrontani a sorozatát...

Megpróbálok én is írni egy listát, számozás nélkül:
Raoul Renier: Pokol (egyszerű történet, egyszerű főszereplő, de engem megfogott; kár, hogy a folytatása azóta sem jelent meg...)
Kurt Vonnegut: bármi, de tényleg (a leggyilkosabb fekete humor? az. iszonyú gyomrosokat visz be Vonnegut, nem is vicces, amit leír, de nem lehet nem vigyorogni rajta)
Takami Kósun: Battle Royale (beteg könyv, de elgondolkodtató. igazából kötelező olvasmánnyá tenném gimnáziumban.)
Alan Moore-Dave Gibbons: Watchmen (hogy ez nem könyv? dehogynem, csak a gyűjteményes kiadást kell kézbe venni :D nagyon ütős történet, nem is lehet róla többet mondani spoilerezés nélkül)
Douglas Adams: bármi (Dirk Gently kevésbé ismert, de semmivel sem gyengébb, mint Arthur Dent kalandjai...)
J.R.R. Tolkien: Szilmarilok (igen, a Hobbit és a Gyűrűk Ura is zseniális, de én olyan fura alak vagyok hogy sokkal jobban élveztem ezt a kissé vázlatos és mindenképpen nehezebben követhető művét...)
Rejtő Jenő: Piszkos Fred-trilógia (Freddy bátyám a málnaszörpjével... én még mindig nem tudtam eldönteni, hogy akkor most kavarja vagy nem kavarja?)
Örkény István: Egypercesek (ilyen terjedelemben ilyen precízen hibátlan írásokat lehetetlen írni, mondaná bárki, aki még nem ismeri az Egyperceseket. és tévedne.)
Stephen King: Hasznos Holmik (sok könyvet olvastam tőle, de nekem ez jött be a legjobban; a két aprócska Lovecraft-utalás pedig végképp letaglózott első olvasáskor)
H.P. Lovecraft: bármi (aki horrort akar olvasni, annak itt kell kezdenie, mert a vérben úszó szegmenstől eltekintve mindegyik szerző Lovecrafttól tanult)

És már ki is futottam a 10-ből, pedig hol van még az Ezüst Félhold Blues, a Kiálts farkast!, Robert E. Howard komplett munkássága, Wayne Chapman, a Bán Mór-féle Kárpáthia-saga, a Fawcett-féle A korona hatalma, a Mester és Margarita, a Dűne, az Alapítvány-saga az elejétől a végéig, a Szennyből az angyal mint guilty pleasure, a fent említett SG... (basszus, ez újabb 11 :D oké, megálltam)

rapaiági · http://rapaiagnes.blogspot.com/ 2009.05.06. 00:24:21

1. Karinthy minden mennyiségben.
2. Tolsztoj is.
3. Weöres Sándor.
4. Mallarmé.
5. Berzsenyi.
6. Vörösmarty.
7. Juhász Gyula.
8. Shakespeare.
9. T.S. Eliot.
10. Petőfi Sándor.

DeMarco 2009.05.06. 00:40:42

A rengeteg komment alapján gyakorlatilag megvannak a mai nap legtöbbet emlegetett könyvei, amiket vétek lenne kihagynia annak aki esetleg nem olvasta még őket:

1. Isaac Asimov: Alapítvány (összes)
2. Frank Herbert: Dűne (összes)
3. J.R.R.Tolkien: Gyűrűk Ura, Szilmarilok
4. Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak
5. Rejtő Jenő (összes)
6. Terry Pratchett (összes)
7. Wayne Chapman (Gáspár András), (összes)
8. J.K.Rowling: Harry Potter

Aki pedig hozzám hasonlóan olvasta ezeket a könyveket, ezekből a remek listákból bőven talál értékes műveket. A tegnapi irodalom érettségin Spiró volt az egyik kérdés, amiben leírta, hogy ma már sokkal kevesebben olvasnak és nem szeretnek olvasni az emberek. Ezeket a 10-es listákat végignézve, nekem nem úgy tűnik...

pg2 2009.05.06. 04:44:02

@Sturm und durung
Szerintem meg a középszarból van itt még pár, sőt egészszar is, nemtom mér pont ezen vagy fönnakadva. Csaknem politikai okokból? Lenyomtad párszor, mostmár az utolsó százból is látszik, hogy faszául véded a kultúrát...

pg2 2009.05.06. 04:45:50

@I-brahi
Ne hagyd ki Viantól a Piros fű-t; mondjuk a Hullasztó (újabb kiadásban Szívtépő) is tuti, de az már az első oldalon is tök nyomasztó. Sztem Vonnegut nagyon más, igaz, tovább élt, volt ideje kicsit lecsavarni a lángból...

@cinka2001
Belenyúltál, talán az egyik leggyengébb. Kezd a Venyigeszúval, arra mindenki úgy emlékszik, hogy a bulizás kézikönyve (pedig csak kb. 1/3-a buli). Aztán lehet menni sorban: Tajtékos napok, Pekingi ősz, Piros fű, Szívtépő (Hullasztó). A többit inkább csak rajongóknak.

pg2 2009.05.06. 06:22:41

(De kevés csehet olvastok...)

Nehéz kedvenc tíz könyvet választani, nekem inkább kedvenc szerzőim vannak.
Nagyon sokáig szinte semmit nem olvastam újra. Aztán pár éve egy vita hevében döbbentem rá, hogy érettségi óta nem olvastam Viant. Pánikszerűen kezdtem föllapozni válogatás nélkül minden régi könyvem sorban. (És azóta a gyerekemmel olvasom a kötelezőket.) Tanulságos az egykori olvasatról őrzött emlék és a friss közötti feszültség: Ezt tényleg viccesnek / drámainak / stb. gondoltam? Ma már szelektálok: nem lehet mindent elolvasni, azt a keveset meg jobb lenne minden ízében kiélvezni...
Szóval, én a nagy olvasmányokat újrázom -- vagy amiktől azt remélem, most válnak naggyá: sose tudhassa aztat az ember, mire is emlékezik.

- Vladimír Páral: Gyilkosok és szeretők
Életem talán legnehezebb és legkedvesebb olvasmánya: mindig hetekig/hónapokig tartott, ha egyáltalán eljutottam az alig 600 oldal végére. A korabeli csehszlovák ipari tájba parafrazált világirodalmi szereplők és jelenetek, szociografikus portrék, 20. századi történelem alulnézetből, (valódi vagy kitalált?) újsághírek, szenvedély és számítás, halál és nemiség, üres hétköznapok, fakult vágyak szilánkjaiból mérnöki pontossággal felépített, repetitív montázs, mai napig érvényes világmodell. Az idő mint olyan cikcakkban halad, minden szereplő külön regényt él, s e szálak időnként találkoznak: megváltás nélküli üdvtörténet stációi több vetületben. A gonoszság örök -- súgja Páral, miközben bravúros narrációval szinte belekényszerít aktuális szereplője esendőségébe: az elbeszélő gyakran változik, nem ritkán akár mondat közben. (A többi Páral is ilyesmi, de talán ez a legtöményebb.)

- Karel Čapek: Krakatit
Kifinomult és kalandos lélekrajz; a légies szerelem végeérhetetlen kutatása a mérnöki ráció magányában. Nyomozás és fantasztikum, szatíra és politikum zseniális elegye.

- Egon Hostovský: Általános összeesküvés
Fordulatos, izgalmas regény -- a történet feledhetetlen, így újraolvasni a választékos stílus miatt érdemes...

- Josef Škvorecký: Borůvka felügyelő szomorúsága
Afféle szocialista Maigret, igazán szórakoztató novellafüzér, finom cseh humorral.

- Petr Šabach: Süvölvényévek
Ez meg a fergeteges cseh humor (és csináltak belőle egy pocsék filmet)...

- Fukadzava Hicsiró: Zarándokének
- Simone Schwarz-Bart: Eső veri, szél fújja Csoda-Télumée-t
- I.B. Singer: A rabszolga
- José Saramago: Ricardo Reis halálának éve
- Milorad Pavić: Kazár szótár

Igyekeztem olyanokat írni, akik még nem voltak. És mintha nem lett volna pl. Kafka, Musil, Hesse, Grass, Böll, Burgess, Wolf...
... és írnék még tíz magyart:

- Kemény Zsigmond: Két boldog
- Krúdy Gyula: Asszonyságok díja (és minden más)
- Gelléri Andor Endre: Egy önérzet története
- Mándy Iván: Csutak-regények (pl.)
- Határ Győző: Éjszaka minden megnő
- Lázár Ervin: A fehér tigris
- Gion Nándor: Mint a felszabadítók
- Géczy János: Tiltott ábrázolások könyve
- Tar Sándor: Lassú teher
- Darvasi László: A Borgognoni-féle szomorúság (...)

(Bocs a terjedelemért. Kegyetlen egy post ez, amíg olvastam a kommenteket, ide tornyoztam vagy harminc könyvet, hogy akkor most ezt is...)

fűzfavirág 2009.05.06. 08:33:37

@pg2: Skvoreckytől én Az emberi lélek mérnöké-t javasolnám inkább :)

ionsrác 2009.05.06. 09:53:39

@DeMarco:

9. Kurt Vonnegut (összes)

moks 2009.05.06. 10:56:11

1.Tolsztoj-Anna Karenina
2.Pelevin-Generation P
3.Dumas-Monte Cristo grófja
4.Vonnegut-Ötös számű vágóhíd
5.Orwell-1984
5.James Clavell-A sógun
6.Laclos-Veszedelmes viszonyok
7.Emily Bronte-Üvöltő szelek
8.Jane Austen-Büszkeség és balítélet
9.Merle-Mesterségem a halál
10.Umberto Eco-A rózsa neve

andzsin 2009.05.06. 16:49:26

Végre valaki beírta a Sógunt:) Már vagy 5x elolvastam.

Viszont Mika Waltarit nem nagyon látok, pedig megérdemelné...

Mókus82 2009.05.06. 18:15:18

Nem számít a sorrend!

Pierre La Mure: Mona Lisa magánélete
Stendhal: Vörös és fekete
Defoe: Robinson Crusoe
Szerb Antal: A Pendragon-legenda (ez a történet szenzációs!!!)
Kertész Imre: Sorstalanság (miért nem írta még senki!?)
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Szabó Magda: Für Elise
Vámos Miklós: Apák könyve
Verne: Kétévi vakáció
Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony

(Robert Merle: Mesterségem a halál)
(Stephen King: Tortúra)
(Gáspár Margit: A fekete császár)

szaboarpi 2009.05.06. 18:28:15

Jézusatyaúristen! Ezt nevezem ízlésnek. Péhóvárd még oké, de a többi? Vagy nincs humorom?

CPL 2009.05.06. 20:57:48

@Milisztár:
Ez igaz, de ez a bizonyos Lion Feuchtwagner azonos néven megírta egy eléggé vaskos regényben Flavius életrajzi regényét...
Az eredeti Zsidó Háborúnak többször szaladtam neki de nem bírtam vele. :(

www.literatura.hu/irok/xxszazad/euproza/feuchtwanger.htm

Inimma 2009.05.06. 21:01:51

> Kertész Imre: Sorstalanság (miért nem írta még senki!?)

Na vajon, miért? Azért, mert a többi könyvet TÉNYLEG szeretik a kommentelők.

Terih makasih 2009.05.06. 22:08:41


Daniel Quinn Izmael /Ishmael
Eckhart Tolle Új Föld
Rushdie Az éjfél gyermekei (olyan, mint egy nagy kusza szőttes, ami a végére összeáll egy hatalmas, mozgalmas képpé)
Umberto Eco Baudolino
Hermann Hesse Siddharta
Jonathan Safran Foer Minden vilángol
Spiró Fogság
Kácsor Zsolt Barbarus (nagyon vicces nézőpontból a magyar történelem!!)
William Wharton A szerelem.,. (izé, kölcsön adtam és nem kaptam vissza :(
Ayn Rand Ősforrás (senki nem olvasta??)

Lehet még??
Barbara Vein, Jodi Picoult, Mika Waltari, Mark Helprin,Robert Graves (Jézus király), Irwin Stone (Michelangelo)Jane Austen,Maurice Druon,Christopher Moore (Biff evangéliuma)...

... és persze az előttem szólókéból lehetne bőven mazsolázgatni, és köszi az ötleteket, mit kapjak elő újfent!

ja, és 47 mindjárt

Loga 2009.05.06. 23:41:56

@szaboarpi:
jé, csak nem menekülnek az olvasók a valóság elől? :)

hát persze hogy de, még jóhogy. :)

hehe.

kis pittyegő barátságos zöld mütyürke 2009.05.07. 00:14:02

Loga mester, Ön itt? :)

@szaboarpi: igen, nincs.

mesélj, mi újság!

ParadoxH · http://paradoxh.blogspot.com 2009.05.07. 06:04:12

Milan Kundera - A lét elviselhetetlen könnyűsége; Halhatatlanság
Heller 22-es e
Faludy György - Pokolbéli víg napjaim
Szerb Antal - A Pendragon-legenda
Richard Dawkins - Az önző gén
Jared Diamond - Háborúk, járványok, technikák (A társadalmak fátumai)
Durrel Gerald - Családom és egyéb állatfajták
Babits Mihály - A gólyakalifa

ildsisy 2009.05.07. 08:21:27

Sok első 10 kedvencem van...
Jules Verne: Rejtelmes sziget
Halasi Mária: Mindennap szenzáció
Mitchel: Elfújta a szél
Emile Bronte: Üvöltő szelek
Dickens: Copperfield David
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Dallos Sándor: Aranyecset /Munkácsy élete/
Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem
Dymphna Cusack: Ketten a halál ellen
Charlotte Bronte: A Lowodi árva
és még nagyon sok könyv!

Maharet 2009.05.07. 15:57:14

Harry Potter összes
Vavyan Fable - Szennyből az angyal, Mesemaraton és majdnem az összes könyve
Szabó Magda - Abigél
Vaszary Gábor - Ketten Párizs ellen, Hárman egymás ellen
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Merle - Malevil, Mesterségem a halál
Asimov - Alapítvány
Orson Scott Card - Végjáték
Anne Rice - Vámpírkrónikák
Herbert: Dűne
és még nagyon-nagyon sok könyv!

Ender77 2009.05.07. 16:13:12

Stephen King: Végítélet
George R.R. Martin: Trónok harca és a sorozat öszes többi része.
Orson Scott Card: Végjáték
Raoul Renier: Hitehagyott
Tim Willocks: Lovagrend
William Gibson: Neurománc és a sorozat összes többi része.
Gáspár András: Kiálts farkast
Glen Cook: A fekete sereg.
Maurice Duron: Vaskirály és a sorozat összes többi része.
Wilbur Smith: A Folyó Istene+Napmadár

regos 2009.05.07. 16:19:24

Theodore Dreiser: Amerikai tragédia
Tom Wolfe: Talpig férfi

regos 2009.05.07. 16:23:34

E.L. Doctorow: Ragtime

muhi 2009.05.08. 13:23:37

Tolkien: Gyűrűk Ura-trilógia, A hobbit
Rowling: Harry-Potter összes
Druon: Elátkozott királyok
Merle: Malevil, Védett férfiak
Dickens: Nicholas Nickleby
Twain: Tom Sawyer, Huckleberry Finn
Durrelltől bármi, ami Korfun játszódik
Herriott: Az állatorvos is ember, A nós állatorvos is ember
Móricz: Egy boldog ember
Márquez: Szerelem a kolera idején
Hasek: Svejk
Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak
King: Christine
Knight: Sam Small csodálatos élete
Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Calvino: Eleink
Wodehouse: Forduljon Psmithhez!
Larni: Az elsőszülött

pg2 2009.05.08. 19:56:11

Hehe, miért marad ki Kunderától a Búcsúkeringő? Szerintem az egyetlen igazán jó könyve...

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2009.05.11. 02:50:48

@pg2: én pont azt írtam volna tőle, csak nem volt rá időm, de akkor hadd szóljon, mondjuk tízre leszűkítve ők:

Karel Capek: Harc a szalamandrákkal + az összes többi írása
P. G. Wodehouse: Nyári zivatar + összes
Kurt Vonnegut, Jr.: A Titán szirénjei, Bajnokok reggelije, Az ötös számú vágóhíd, Macskabölcső + összes többi
Frank Herbert: Dűne (hat kötet)
Douglas Adams: Galaxis-útikalauz stopposoknak (öt kötet) + összes egyéb (Dirk Gently-könyvek + Utoljára látható(!))
Isaac Asimov: Alapítvány (7 kötet) + egyebek/összes
Philip K. Dick: Figyel az ég + összes
Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége, Randevú a Rámával + összes többi
Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség, Három testőr Afrikában + összes
Romhányi József: Szamárfül (versek)

+ "futtottak még":

Jules Verne: Kétévi vakáció, A rejtelmes sziget + összes
Graham Greene: Az isztambuli vonat + összes
Joseph Heller: A 22-es csapdája + összes
Robert Merle: Malevil + összes (a francia história köteteit még nem olvastam)
Mila Kundera: Búcsúkeringő + összes
Jaroslav Hasek: A törvény keretein belül mérsékelten haladó párt + összes
Bohumil Hrabal: Bambini di Praga 1947 + összes
Umberto Eco: A rózsa neve + összes
Herman Wouk: Hajsza
John Grisham: Az ítélet eladó + szinte összes
Ray Bradbury: Az időgép (elbeszélések) + összes
Ilja Varsavszkij: Molekuláris kávéház
Stanislaw Lem: Kiberiáda
Erich Kästner: Három ember a hóban, Május 35
James Fenimore Cooper: Vadölő
Hugh Lofting: Dr Dolittle - könyvek
Edgar Rice Burroughs: Tarzan- és Mars-könyvek
Agatha Christie: Nyaraló gyilkosok
Bíró András: Vér és ölelés (trilógia)
Moldova György: Magyar atom (elbeszélések)
Zsoldos Péter: A feladat
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Örkény István: Egyperces novellák

... stb :-)

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2009.05.11. 02:55:19

(... no persze Milan Kundera, csak félitassan n nélkül sikerült, bocs)

=Flintstone Csanád= (törölt) 2009.05.11. 10:05:46

Akkor józanodj még egy kicsit, hogy ne legyél ittas sem, és vigyázz, le ne itassanak megint...

tmnk · http://blog.tilos.hu/bossabomdia 2009.05.11. 22:44:41

áhá, sikerült, és egyből meg is láttam a hiányzó "t"-t, bocs + köszi a korrekciót :)

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.05.12. 11:55:32

plusz még
Capote: Fűhárfa
Eidzsi: Muszasi

Llychllyn 2009.05.28. 12:43:10

Lovecraft - Zarándokút Kadathba

Szerb Antal - Utas és holdvilág, Pendragon-legenda

Carr - A sorozatos öngyilkosságok esete

Gerald Durrell - Korfu-trilógia

Smíd - Életem apró örömei

Perry - Az ismeretlen sziget

Eco - A Foucault-inga

Vonnegut - Bajnokok reggelije

Herriot - zöld színű könyv, összepakolták anno egy kötetbe... A címét persze elfeljtettem.

giggs85 2009.07.15. 16:40:54

Krasznahorkai: Sátántangó /Ellenállás..
Sebald: Austerlitz/ Kivándoroltak
Saramago: Vakság
McEwan: Vágy és vezeklés
McCarthy: Véres délkörök
Coetzee: Szégyen / Barbárokra várva
Rushdie: Szégyen
Ransmayr: Kitahara kór / Repülő hegy
Semprún: Nagy utazás
Morrison: Kedves
Péterfy: Halál Budán
Bodor: Sinistra körzet
Bernhard: Kioltás
Hugo Claus: Mendemondák
Bulgakov: Mester és Margarita

morris07 2009.12.13. 12:32:13

Sorrend és a teljesség igénye nélkül:

Stephen King: Ragyogás
Dr. Tornyai János: Gyere kicsim, gyere
V. Szita Veronika: A kabóca röpte
Szabó Magda: Régimódi történet
Paolo Coelho: 11 perc
Müller Péter: Szeretetkönyv
Móricz: Árvácska
Patrick Süskind: A parfüm
Puskin: Anyegin
Louis Pergaud: Gombháború

monono 2009.12.15. 14:54:28

Alberto Moravia Az unalom
J M Coetzee Elizabeth Costello
Gabriel Garcia Marquez Száz év magany
Robert Merle Malevil
Egyed Péter Madonnak,porban
Aldous Huxlez Szép új világ
Jean Paul Sartre Csömör
Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés
Biblia
Andre Maurois Szeptemberi rózsák
Vámos Miklos New zork Budapest metró
Nabakov Lolita