Olvass!

KönyvesBlog

Dan Brown, a sikeríró

2009. szeptember 15. valuska
20090503 sim i15 877
 

A 45 éves sikerszerző New Englandben nőtt fel, ahol apja matematikát tanított. A regényírásra azért adta a fejét, mert csúnyán megbukott énekes-zeneszerzőként. Dan Brown már javában írta Az elveszett jelkép című regényét, amikor a Da Vinci-kód ekkora sikert ért el.

2003 óta nem jelentkezett új regénnyel, ezért ez lesz az idei év szenzációja, a könyv hetek óta az Amazon eladási listájának élén áll, annyira sokan rendelték elő. Hat és fél milliónál többet nyomtak Dan Brown új regényéből, Az elveszett jelképből, amiben a népszerű harvardi professzor, Robert Langdon visszatér, hogy Washingtonban a szabadkőművsekkel küzdjön meg.

Olvass bele angolul a regénybe: bevezető és első fejezet itt>>

Lost Symbol a Könyvkolónián>>

"Drámaian megváltozott az életem a pénztől. A nagy része, de nem minden, csodálatos volt. Elvesztettem a magánéletemet, és ez egy elég komoly dolog", vallotta be Dan Brown, akinek csak a regényeit 80 millió példányban adták el a világon, és akkor még nem beszéltünk a két, Tom Hanks főszereplésével készült filmről. A 2006-os Da Vinci-kód 758 millió dollárt hozott, míg az Angyalok és démonok 484 milliót, és ezekből is részesedett a szerző.

"Sokkal több időt töltöttem Robert Langdonnal annál, hogy Tom Hanks befolyásolni tudja" - mondta a szerző a híres filmek hatásáról. Az írás magányos lét, míg a filmezésnél felügyelni kell a káoszt, rengeteg embert és dolgot, miközben minden döntés kompromisszumokból áll. "Ha írsz, és nem szereted a karaktered kinézetét vagy beszédét, egyszerűen kijavítod vagy átalakítod, de filmezésnél mindenki ugyanazt a Harry Pottert vagy Robert Langdont látja. Ugyanazt kapja mindenki, és talán nem azt, amit elképzelt."

Eddig a Da Vinci-kód volt a legnépszerűbb regénye, és részben persze mindegyik egy kaptafára készült: a harvardi professzor mellett mindig van egy titkos társaság, egy érdekes város, rengeteg művészettörténet és történelem. Persze semmit nem lehet tudni, olyan szigorúan őrzik a regényt, a szokástól eltérően senki nem kapott recenziós példányt még, a történetről csak annyit tudni, hogy tizenkét óra alatt játszódik, a könyv borítóján lévő viaszpecsétben szerepel a 33-as szám, egy kétfejű főnix és egy szöveg:

Az elektronikus és a nyomtatott kiadást egyszerre dobják a piacra, mert akkora a várakozás Dan Brown regénye iránt, hiszen a szerző 2003, A Da Vinci-kód óta nem jelentkezett semmivel, mondjuk a két film dolgozott helyette. Jelenleg a Twitteren és a Facebookon is óriási figyelem kíséri a könyvet, a rajongók rakosgatják össze az eddig elhintett információkat. Az Angyalok és démonokban Vatikánban nyomoz Langdon, a Da Vinci-kódban Európa-szerte, most egy kevésbé izgalmas városban, Washingtonban. Ennek oka elsősorban az, hogy a szerzőt rendkívül izgatja az árnyékban megbújó erő, a nemzetbiztonsági ügynükség

Dan Brown nagyon vallásos volt gyerekként, episzkopálisként nevelkedett, de emlékei szerint nyolcadikban vagy kilencedikben, amikor asztronómiát és kozmológiát tanultak, akkor minden megváltozott körülötte. Megkérdezte a papot, hogy eddig úgy tanulta, Isten teremtette a világot, de most a suliban hallott az ősrobbanásról, és nem érti. A pap csak annyit mondott neki, hogy egy rendes fiú nem kérdez ilyeneket.

20030921 nan k03 012
 

Szkeptikusnak tartja magát az író, nem hisz az ufókban sem, és abban sem, hogy 2012-ben vége a világnak. Brown szerint könyveinek sikere abban rejlik, hogy ezt a mindenben kételkedő nézőpontot képviseli. "Ha végzem a dolgom, a legtöbb, ami az olvasóval történhet, hogy végigolvassa a könyvet, és elkezdi hajtogatni, hogy talán, talán."

Dan Brown új könyvének sikerét várja mindenki a könyviparban itthon és külföldön. A gazdasági válság miatt jelenetősen estek a könyveladási számok, és idén nem volt még igazi, Harry Potterhez hasonló bestseller se, talán Michael Jackson könyveit számolhatjuk ide. Könyvterjesztő és kiadó is jól járhat ebben az üzletben, ami már rövid távon is kedvez a piac minden szereplőjének.

Mivel a könyvről semmiféle információt nem hoztak nyilvánosságra, így a rajongók között óriáis találgatás indult be, ezeket a Facebookon és a Twitteren is nyomon lehet követni, ahol minden, tényleg minden információt megosztanak egymással.

A cikkben elsősorban a Parade interjúját használtam fel, a Wikipédiát és a Los Angeles Times cikkét.

Kapcsolódó anyagok:

Dan Brown honlapja

The Lost Symbol honlapja

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr451381065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.