Olvass!

KönyvesBlog

Indul a Budapesti Képregény- és Karika-túra

2010. május 04. Tungsram777

A 6. Magyar Képregényfesztivált (május 22. Gödör klub) felvezetendő, május 5-én, szerdán 19 órakor a kArton galériában egy ünnepélyes megnyitó keretében indul az első Budapesti Képregény- és Karikatúra, melynek első állomásaiként megtekinthető egy comic strip kiállítás Marabu, Gróf Balázs és Tomster munkáiból a kArtonban, Balázs László karikatúráiban a Pótkulcs látogatói gyönyörködhetnek, a Szimpla teljes Napirajz díszben pompázik Merényi "Grafitember" Dáneilnek köszönhetően, a Roham kávézóban a kortárs képregények kedvelőit várja a magazin alkotógárdája.

 

Képregény és Karikatúra: Gróf, Marabu, Tomster
kArton galéria

Az Alfabéta-díj képsor kategóriájának három idei jelöltje a hazai képregény két közismert alakja, Gróf Balázs és Marabu, valamint egy ifjú titán, Pásztor Tamás „Tomster”, akik egyaránt a napilapok, újságok hátuljáról ismerős műfaj, a comic strip magyar művelői. Gróf Balázs immár tizennegyedik éve szolgáltatja hétről-hétre társadalomkritikus, mindig aktuális, kíméletlenül őszinte képsorait az ország legismertebb programajánló újságjába, ezzel egyedülálló sikert könyvelve el a hazai képregényes élet színterén.

Már csak idő kérdése, mikor válhatnak Marabu imádni valóan idióta bogarai, a Dodók legalább olyan népszerűvé itthon, mint külföldi elődei, a cinikus, lusta macska vagy a filozófiai és etikai kérdéseken merengő kisfiú és az ő tigrise. A szerző azonban nem csak a Dodóknak köszönhetően ismert; több mint 20 éve jelennek meg munkái folyóiratokban, a Ludas Matyitól a Kretén magazinon át egészen a Népszabadságig, Hócipőig vagy HVG-ig.

Pásztor Tamás önéletrajzi ihletettségű karaktere, Tomster az elmúlt évek során számos képregényes antológiában, válogatáskiadványban felütötte fejét, önálló gyűjteményes kötetére azonban egészen a tavalyi évig kellett várni. Tomster karaktere az egyetemista srác típusfigurája, így mindannyian ismerjük egy kicsit, és könnyen azonosulunk vele.

 

Gébics eszpresszó, avagy Napirajz a Szimplában
Szimpla

A hazai internetezők elég széles körében lett az elmúlt pár évben fogalom a Grafitemberként becézett Merényi Dániel által rajzolt abszurd képregénysorozat, a Napirajz. Az egyszerű képi világú, rögtönzött rajzok bár jelenleg az olasz Alpokban készülnek, mégis tagadhatatlanul a kis magyar valóság elé állítanak görbe tükröt. Az először csak a haveroknak szétküldözgetett poénok mára több ezres rajongótáborral rendelkező, rendszeresen frissülő weboldalá, és több ezer eladott gyűjteményes kötetté nőtték ki magukat. A Szimpla egy hónapra Gébics Eszpresszóvá változik, mikor is május 5-én beköltözik René, a Szultán, meg a többiek.

 

Roham 3D
Roham kávézó

A Roham Magazin új hajtást sarjaszt s egy saját galériával nyit teret a kortárs művészeknek. A létesítmény célja, hogy informális diszkussziót kezdeményezzen művészek és művészeti ágak között. Egy hely, ahol összekapcsolódhat a képzőművészet, a zene és az irodalom. A kiállításon a Roham grafikus csapatán kívül olyan alkotók is bemutatkoznak, akik még közösen nem állítottak ki a Rohammal, viszont szellemiségükben szorosan hozzájuk rendelhetők. A befogadók street arttal, fotóval, videóval, objektekkel és installációkkal szembesülhetnek.

 

Balázs László: Varnyú
Pótkulcs

Balázs László szabadúszó karikaturista így definiálja alkotói folyamatát blogján: „Látom a világot… Jönnek a szememen, a fülemen, az orromon, a számon, a bőrömön keresztül befelé az ingerek. A fejemben egy csapat manó ezeket mind összegyűjti, fonott kosarakba rakja, a folyónál kimossa, kirázza, kiteregeti, kivasalja, majd körútra engedi, az orrom hegyétől a lábujjaim végéig, a köldököm körül és a hátamon keresztül, a tarkómon át a fejemig, had borzolja, sózza, borsozza, s végül ceruzám hegyével papírra kanyarítja.” Balázs László egyedülálló képi világában májustól egy hónapon át gyönyörködhetünk a Pótkulcsban.

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr931972651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gödör klub 2010.11.06. 16:39:43

Helyszín: 1051 Bp., Erzsébet tér Látogatás: 2010. szeptember 1. 18:20-20:30 > Az igazi neve Erzsébet téri Kulturális Központ és Park! Amolyan zseb Central Park, vagy mi. Adatlap Elé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.