Olvass!

KönyvesBlog

Jól csörög a Trianon-kassza? [Ablonczy Balázs: Trianon-legendák című könyvének bemutatója]

2010. június 25. barraban

Ablonczy Balázs történész Trianon-legendák című, egyesek szerint provokatívnak ígérkező új könyvét mutatták be szerdán a Mammut Libriben. A Trianon-legendák azokat az ismert és kevésbé ismert mítoszokat, tévhiteket mutatja be, amelyek a közbeszédben hosszú évtizedek óta keringenek, Apponyi személyétől kezdve a helyszínek összekeverésén át egészen az utódállamok hajózással kapcsolatos intrikáiig. A helyszínen Stumpf András (Heti Válasz) és Gavra Gábor (Hírszerző.hu) beszélgetett a szerzővel.

"Jól csörög a Trianon-kassza?" - kérdezte Stumpf, rögtön megágyazva a beszélgetés első felét uraló, kicsit demitizáló hangulatnak. Ablonczy azonnal leszögezte, hogy a 90. évforduló eszébe sem jutott, annak idején megjelentetett egy írást a témában egy Romsics Ignác által szerkesztett tanulmánykötetbe, és végül a Jaffa Kiadó igazgatójának hathatós támogatásával fejlesztette önálló könyvvé az alapötletet.

Szóba került természetesen, hogy mit tegyünk Trianon emlékével: felejtsük el, vagy ne, jó-e az új törvény, ami a könyv készülésekor még meg sem fogant. Ablonczy kifejtette, hogy szerinte lehet pozitív hozadéka, természetesen nem mindegy, hogyan töltjük meg tartalommal, és unalmas iskolai ünnepségeken edződött (tanulói és tanári oldalon egyaránt álló) szívemnek nagyon szimpatikus módon figyelmeztetett a gépies és formalizált iskolai megemlékezések kiüresedéssel fenyegető veszélyeire.

Meghallgathattunk egy történészlistát arról is, kik próbálták már objektíven összefoglalni az eseményeket, számba venni az elcsatolt részeket: Ablonczynak nem volt kedve újra leírni a sokat ismételtet, ezért választotta témának azt, hogy "mi nem történt". A Trianonról való neurózismentes társadalmi diskurzus kapcsán hangsúlyozta, hogy 1990 óta az információk mennyisége nő, ezzel párhuzamosan a valódi tudás viszont csökken. A legendák – melyeknek természetesen van valóságalapja, hiszen Clemenceau-nak valóban volt például magyar menye – a Mátyásról költött mesékhez hasonlóan továbbítódtak a társadalomban az elhallgatás évei során, és sokakban, egymással párhuzamos igazság-változatokként vertek gyökeret. Van létjogosultságuk a folklór szintjén, a történések mikéntjének vagy miértjének megértéséhez azonban nem visznek közelebb.

Ablonczy bevallása szerint a magyar történésztársadalom őt sem bal-, sem jobboldalról nem kedveli, sokak szemében szálka, hogy a 36 évével megmondja a tutit: ő meg azért nincs oda őértük, mert magukba zárkóznak, nem haladnak a korral (például az internettel), nem utaznak iskolai felvilágosító előadásokra, tartanak a politikai vitáktól. Szóba kerülnek bizonyos portálok is, ahol a kommentezők olyan konzervatív történészt siratnak benne, aki a marxisták áldozatául esett.

A beszélgetés második felében több volt a kitérő, és többször csúszott le a történész maszk Ablonczy arcáról, amit azért gondosan visszaigazított. Amikor arról mesélt, hogyan kezdte érdekelni a Trianon-téma, kiderült, hogy sok érzelmi ok játszott benne szerepet. Bevallott érzelmi viszonyulást örökölt gyerekkorától kezdve, dédnagyszüleitől, akik jelentősen alakították hozzáállását: még azt is megmutatta, hogy dédnagymamája gyűrűjét viseli sajátjaként az ujján. Későbbi, franciaországi levéltári kutatásainak bosszantó felfedezése volt, hogy úgy szidják a magyarokat, mint a bokrot, elmaradott, barbár népnek bélyegezve őket, akik örüljenek, "hogy luk van a seggükön". Elhangzott az "amerikaiaknál miért lehet zászlót kitenni, nálunk miért ciki?" örökzöld dilemmája, és természetesen hosszan ecsetelte a határon túli magyarság ügyeit is (melyről egyébként a közönség is sokat kérdezett), a kissé elavult és sablonos, romanticizált képet viccesen ható Belga-idézetekkel demitizálva („természetesen vannak székely deszkások, vajdasági falfirkászok.”)

Leglelkesebb énje a beszélgetés végefelé gejzírként tört felszínre, amikor a másnap zajló szlovák-magyar történészkongresszus kapcsán saját, az egykor Szlovákiából idemenekült szepességiek közösségéről tartandó előadásáról beszélt, például az emlékezési rítusokból adva ízelítőt. Nézői kérdésre pedig a lokális identitások és az autonómia kényes kérdése is szóba került, amelyre az volt a válasza, hogy van, ahol kell (például Erdélyben van értelme felvetni), de Szlovákiában nem igazán, ott más megoldást kell találni a kisebbségi problémákra.

Miért kell Trianonnal foglalkozni ma is?- vetődött fel a beszélgetés végén a nagy összefoglaló kérdés. Elsősorban a határon túliak miatt: a magyar állam hibát követett el, amikor vesztes oldalon lépett a világháborúba, ennek a következménye több millió ember elcsatolása a szülőföldjéről: ők tehetnek erről, ezért mindenkori morális kötelességük az áldozatul esett emberek ügyének felkarolása – hangzott Ablonczy véleménye, és ezzel az egyórás beszélgetés méltóképp zárult le.

[Szolgálati közlemény: a politizáló kommentelőt kérdezés nélkül kitiltjuk, mert ez egy könyvekkel foglalkozó blog]

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr452106600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Art Mooney 2010.06.25. 11:00:41

"mert ez egy könyvekkel foglalkozó blog"

a poszt hany szazaleka foglalkozik a konyvvel?

HoLa 2010.06.25. 11:11:04

De milyen a könyv?

MP 2010.06.25. 11:11:21

Persze mindenki aki most "nagymagyar" az érzelemből teszi. Senki sem gyárt ezernyi eladható bocs jópénzért eladható mütyürt a jónépnek. Vagy amit árul az mind önköltségi áron kerül a placcra. Én meg ma jöttem a hathuszassal...

Valuska 2010.06.25. 11:18:27

@HoLa: a könyv érdekes és jó

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.25. 11:19:02

"többször csúszott le a történész maszk "
ez mit jelent?

amúgy tényleg muris a cenzúrás záradék, miről kommenteljenek szerencsétlen népek, AB krónikás stlílusáról? :)

Waldorf Rolandó 2010.06.25. 11:22:57

ha végignézünk az utóbbi 20 éven, szerintem annyira nem, mint a liberálantifa-kassza

Rogue 2010.06.25. 11:32:37

Nagyon dramatizálják a könyvet és az írót, gondosan emlegetve a "levéltári kutatásait". Érdekes, hogy senki nem látszik tudni, hogy például a könyvben vitatott tények (legalábbis címszószerűen, mert nem olvastam magát az Ablonczy-művet, nem tudom, milyen apróságokkal fűszerezi a témát) már jóval korábban megjelentek a Romsics Ignác által szerkesztett "Mítoszok, legendák, tévhitek a 20. századi magyar történelemről" kötetben. És abban ezek a témák csak egy fejezetet töltenek ki. Érdekes, hogy MINDEN említett Trianonnal kapcsolatos tévhitet feldolgoz a 2005-ben megjelent Romsics-könyv.

poeta doctus 2010.06.25. 11:33:15

Az a cím nem teljesen jogtalan, a könyv ugyanis inkább egy színes szagos borítóba öltöztetett tanulmány mintsem valódi (kis)monográfia. Szóval kilóg "gyorsan adjunk ki egy valószínűleg sok példányban elfogyó könyvet" lóláb. Ezt csak azért sajnálom, mert AB ennél sokkal többre képes és nem is értem mi szüksége van rá.

OkoskaTo:rp 2010.06.25. 11:40:12

@Valuska: A könyv nem érdekes, és nem jó. Lényegében egy történész fórumokra szóló cikkek egy kötetbe foglalása. A szakmai hitelességét nyilván emeli, de az olvashatóságot erősen rontja, hogy több a források szövegközi említése, mint maga a tartalom. _Nagyon_ hiányoztak a szöveg mellől a térképes illusztrációk is, ami az egyes szituációk értelmezését sokban segítette volna.

A kiadó persze ügyesen csinálta: a hátsó borítóra kimazsoláztak néhány tényleg izgalmas kérdést - csak épp a könyv ezekre kb. egy-egy mondatban válaszol.

Összefoglalva: Noha tudtam meg néhány érdekességet, illetve számomra újdonságot a könyvből, ezt az információmennyiséget egyetlen Index-postban össze lehetett volna foglalni. A könyv végén emiatt erősen átverve éreztem magam.

@poeta doctus: Jól mondod.

ezüstérem 2010.06.25. 11:58:09

Szerintem felejtsök el trianont, sőt a mostani határszéleket is adjuk át a környező országoknak, sőt egyesen osszuk fel a maradékot is, nehogy már emlékezni merjünk... Ja, egyébként a könyv jó, tök sokat megtudtunk róla eben a postban...

tusuanzen 2010.06.25. 12:30:11

Azért a holokauszt biznisztől még mindig messze jár...

Tintamajom 2010.06.25. 12:31:07

Ez senkit nem zavar:

"ennek a következménye több millió ember elcsatolása a szülőföldjéről: ők tehetnek erről, ezért mindenkori morális kötelességük az áldozatul esett emberek ügyének felkarolása "

Gondolom azt szerettétek volna mondani, hogy "NEM ők tehetnek erről". Vagy nem? Ha nem, akkor ez itt egy egészen új nézőpont megjelenése a Trianon-diskurzusban :-)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.25. 12:44:31

már megint megerősítetek abban, hogy ezen a tájon történelemkönyv még nem való könyvesblogokba...
(pedig naiv vagyok, de nagyon naív!)

Art Mooney 2010.06.25. 13:12:54

@Tintamajom: az "ok" ott a magyar vezetokre vonatkozik, az pedig sajnos nem uj velemeny a trianon-diskurzusban, h a magyar vezetok szabad akaratan mulott a 2 vh-ba torteno belepesunk. khm...

Art Mooney 2010.06.25. 13:15:25

@szamárfül/pável: tortenelemkonyv valo egy konyvesblogba, emellett a tortenelmet kisajatito, azt partosan magyarazo, velemenyt tenykent beallito, a magyarokat provokalo konyv bemutatojanak apropojan a magyarok ujabb provokalasara alkalmas poszt pedig valo egy nivotlan, konyvekkel csak az egyetlen helyes ideologia tamogatasanak erejeig foglalkozo blogba. hol itt a gond?

Alvarando 2010.06.25. 13:31:51

Az a szép ebben a könyvben, hogy kb. 2-es sortávval lett szerkesztve, 180 oldalas és a Romsics által szerkesztett könyv szóról szóra megegyezhet vele. Egy kicsit sok érte a 2980 Ft. Ráadásul akit érdekel a téma, annak jól kiszúrják vele a szemét, kb. 1 nap alatt el lehet olvasni. Én mindenesetre múlt héten oltári nagyot csalódtam benne...

na__most__akkor 2010.06.25. 13:41:27

Magyarok!

Írjatok ékezeteket.

MERT HA NEM, EZ JÖN KI ->

"valo egy nivotlan, konyvekkel"
"tenykent beallitotamogatasanak erejeig foglalkozo"

ÍRTA: seggfej
VAGY MI.

Art Mooney 2010.06.25. 13:46:11

@na__most__akkor: udv az interneten. nem mindenkinek es mindig van ekezetes billentyuzete.

kábítószert minden anyának! 2010.06.25. 13:47:13

180 oldal? 2-es sortás? Több a forrás, mint maga a szöveg? Ahogy elnézem akkor erre a könyvre ráfér a reklám..

hobby beton 2010.06.25. 14:02:12

Szerintem meg nem volt trianon. Ezennel vegervenyesen most jol elinditottam a trianontagado mozgalmat.

folyamatábra 2010.06.25. 14:04:58

A "Mítoszok, legendák..." című - Romsics szerkesztette - tanulmánykötet 2005-ben jelent meg. Se jobbkormány, se évforduló (ja, évforduló persze minden évben van. Az abban megjelent tanulmány korrekt. Örülök, hogy tovább dolgozott, és alaposan körüljárt több kerengő történetet is.
Prejudikációs (a kifejezésnek semmi köze a zsidókhoz, előzetes ítélkezést jelent) kommentelés helyett célszerűbb lenne olvasni és gondolkozni.

Itt van pl. egy írás, szintén Trianonról, ami nem egyszerű kérdés:

"Az, hogy valamit igazságtalanul vettek el, nem jelenti azt, hogy mindent igazságtalanul vettek el. Az, hogy valamit a fasiszták adtak vissza, nem jelenti azt, hogy a visszaadás nem igazságos, és hogy aki örül neki, az fasiszta. Az, hogy egy veszteség részben jogos és érthető, nem jelenti azt, hogy ne lenne fájdalmas és nehezen elviselhető."
Bővebben:
safeaccount.hu/allam-es-polgar/andras-laszlo-vesszen-trianon/

reccs 2010.06.25. 14:13:33

@na__most__akkor: neked tényleg semmi gondod nincs?

flashfalcon 2010.06.25. 14:35:46

Magyarország, azaz a Magyar Királyság NEM állt hadban, csak az Osztrák - Magyar Monarchia... A Magyar Királyság Padovában külön szerződést kötött még Trianon előtt, amely alapján a Királyi hadsereget, nem a K und K, nem kell leszerelni. De sajnos volt egy Habsburg királyunk aki nem írta alá a hadparancsot, hiába várakozott rá Wekerle Sándor miniszterelnök éjt nappallá téve, majd a határok megvédésére egyedül alkalmas hadsereget Károlyi leszerelte. Ha lett volna véderő a határok mentén, lényegesen jobban jöttünk volna ki ebből a helyzetből, arról nem is beszélve, hogy nem lett volna vörösterror, és nem ártott volna legalább egy magyar érdekeket képviselő politikus, gróf Apponyi Albertet leszámítva, aki egy lojális öregúr volt. Na ennyit a könyvhöz.

doki55 2010.06.25. 14:50:26

@Art Mooney: Azért barátom neked is érdemes lenne forgatni a 4. es töri könyvedet, ha van ilyen. Abszolút nem szabad akaratunkból léptünk be a 2. vh.-ba. Kassa bombázását nézd meg ill. az utána lévő honvédelmi miniszter kijelentését.

A "könyvvel" kapcsolatosan annyit, hogy kb. 3 éve kezdődött az említett szegmens kiaknázása. AB azért nem mondhatja, hogy nem szeretik egyik oldalon sem. Elég gyakran lehet látni az ECHO-n. Volt régen egy filmje Trianonról abból kiindulva gondolom ez is egy nesze semmi fogd meg jól típusú könyv.(De ez csak rossz indulatú feltételezés.)

gitáros 2010.06.25. 14:58:38

@Tintamajom:
Rosszul értelmezed. Az "ők tehetnek erről" a korábban említett magyar államra vonatkozik, épp úgy, mint a mondat hátralévő része is. A szerző elveszett a mellékmondatok és az alanyok/állítmányok labirintusában... :)

Történelemportál · http://tortenelemportal.hu 2010.06.25. 16:18:16

Mi pl haladunk a korral, még kommentelni is lehet :)

ablonczyb 2010.06.25. 17:57:49

Nagyon köszönöm a könyvesblog híradását a rendezvényről és külön kösz a szerzőnek. Annyi megjegyzést ugyanakkor szükségesnek tartok, hogy az a mondat miszerint

"Ablonczy bevallása szerint a magyar történésztársadalom őt sem bal-, sem jobboldalról nem kedveli, sokak szemében szálka, hogy a 36 évével megmondja a tutit: ő meg azért nincs oda őértük, mert magukba zárkóznak, nem haladnak a korral (például az internettel), nem utaznak iskolai felvilágosító előadásokra, tartanak a politikai vitáktól."
nem így hangzott el: amennyire fel tudom idézni azt jeleztem, hogy amit csinálok, az sokaknak nem tetszik sem a bal-, sem a jobboldalon. De ez rendjén van.

Majd egy másik kérdésre, némileg később, a történésztársadalom felelősségéről értekezve azt mondtam, hogy a történésztársadalom talán túlságosan magába zárkózik és nem kísérletezik az ismeretterjesztés új formáival. És ez alól a kritika alól magamat sem vettem ki.

A két dolgot (jobb- és baloldal ill. ismeretterjesztés), amennyire emlékszem, nem kötöttem össze, annál is kevésbé tehettem, mert a bármmilyen oldali történészkollgák elsöprő többségével jó kollegiális viszonyom van, sokan sokféleképp segítettek az elmúlt években és ily módon a céh részének tekintem magam, nem kívülről ordibálok.

De ez tényleg csak árnyalás.

Üdv:

Ablonczy Balázs

Art Mooney 2010.06.25. 18:52:22

@doki55: ugy tunik tul finomra hangoltam a kommentemet ;) egyetertek veled, a "khm"-mel epp arra akartam utalni, h az allitas, hogy ugy mondjam, csak nyomokban tartalmaz igazsagot..

Öreg néne börzekéje 2010.09.22. 14:07:54

Próbáljunk meg előre tekinteni !

A Pozitív Visszacsatolás Stratégiája olyan szemlélet kialakulását próbálja elősegíteni, amely az eddigieknél hatékonyabban tudja megállítani és visszafordítani azokat a folyamatokat, amelyeket mi magyarok Trianonnal fémjelzünk. Mára egyre többen érezzük hogy ez nem egyszerűen a világháborúk végén egy rosz békeszerződés rosz végrehajtása, és nem csak ellenünk, magyarok ellen irányul, hanem egy olyan folyamat része ami végül szinte minden nemzet önreldelkezésének a felszámolására törekszik. Ezért olyan csoportokra is szövetségesekként tekinthetünk amelyeket eddig ellenfélnek tartottunk.

Ha valakit érdekel Trianonnak a Globalizmus szemszögéből való tárgyalása és Kárpát Régióként való kezelése, annak ajánlom a Pozitív Visszacsatolás Stratégiáját :

pozitivvisszacsatolas.blogspot.com/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.11.23. 13:38:32

[Szolgálati közlemény: a politizáló kommentelőt kérdezés nélkül kitiltjuk, mert ez egy könyvekkel foglalkozó blog]

milyen korlátolt blog.
ha felvetik a könyvek, akkor mi van?
vagy csak a könyv külsejéről lehet beszélni? a kötések fajtáiról?