Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Szuperhős-szeletelés szamurájkarddal

2010.09.24. 17:00 -Szűcs Gyula-

Címkék:képregény pókember hamlet kingpin kiadó bosszú angyalai


B-
Az Új Bosszú Angyalai - Ezüst Szamuráj
Írta: Brian Michael Bendis, rajzolta: David Finch, Frank Cho

Kingpin kiadó, 120 oldal, 2990 Ft.

 

Ahoz a korosztályhoz tartozom, aki 91-ben azonnal lecserélte a gagyi Bobót a menő Pókemberre, és akinek a VHS-korszakban a legtökösebb nindzsa nem Yasuaki Kurata volt, hanem Franco Nero és Michael Dudikoff. A Kingpin kiadó Ezüst szamurája így azonnal a kedvencem lett, mivel egy csapat passzosruhás szuperhős Japánban verekszik benne. Sokat levon viszont a kötet értékéből, hogy csak az első felében van szamurájkardozás, a maradék ötvenvalahány oldal humorban és akcióban nem, csak gigamellekben tobzódik.

Eddig sem csináltam belőle titkot, hogy Brian Michale Bendist ugyanúgy nem kedvelem, ahogy sokszor Mark Millart sem. A saját sztorik mellett a mainstream címekhez is leszerződő Garth Ennistől, Grant Morrisontól vagy Warren Ellistől eltérően ők sosem tudják megbízhatóan ugyanazt a minőséget hozni, vagy nagyon jók, vagy nagyon rosszak. Az Ezüst szamuráj tipikusan ilyen felemás Bendis-sztori: a kötet első fele akciódús és übercool, az utolsó 50 oldalon viszont csak unalomba fulladó kliséhegyeket, meg drámainak szánt melodrámát kapunk.

A feloszlatott, majd újjászervezett Bosszú Angyalai továbbra is a szupertitkos börtönkomplexumból megszökött rabokat hajkurásszák. Az elveszett szuperbűnözők listáján az Ezüst Szamuráj a következő húzónév, ezért a csapat átruccan Japánba. A tervük egyszerű, mint a 100-as szög: jól szétrúgják a Kéz nevű nindzsaklánt, és a hozzájuk csapódott terroristanő, Madame Hydra formás seggét, mivel a szamuráj valószínűleg az ő bűnbandáik felett venné át az uralmat. Sajnos az Angyaloknak nélkülöznie kell a Japán-szakértő Rozsomákot, és a keleti harcművész mestereknél edződött Fenegyerek sem hajlandó csatlakozni hozzájuk, de beajánl maga helyett egy maszkos-nuncsakus nindzsát.

A titokzatos segítőtárs kilétén végre Pókember is poénkodhat párat, szegény Vasembernek azonban továbbra is csak mellékszerep jut. Amerika kapitány és a Póknő karaktere viszont folyamatos reflektorfényben van, előbbi a csapatkapitányi poszt miatt görcsöl, utóbbi továbbra is a saját hálójában vergődik, és már kezd elege lenni a kettős ügynöki melóból.

Külön öröm, hogy Bendis egyre jobban kezd ráérezni az eleinte csak kötelező afroamerikai mellékszereplőnek berakott Luke Cage-re. A kötet legzseniálisabb poénja, amikor egy felhőkarcoló Penthouse-lakosztályán kirobbant bunyóban lelökik a teraszról a bikanyakú néger srácot, aki a sebezhetetlensége miatt lazán túléli a zuhanást, de mivel nem tud repülni, lifttel kell visszamennie a tetőre. David Finch rajzoló is hozzáedződött végre Bendis panelkezeléséhez, ahol az egészoldalas képeket mindig széles, filmvászonszerű kockák váltják, és a Michelin-babába oltott karfiolemberekből is visszavett: Madame Hydra például kifejezetten gebe lett a bögyös-faros Póknőhöz képest.

A kötet második fele sajnos már a sekélyes közhelyek tárháza, luficsöcsös parasztvakítás, undorítóan rózsaszín giccsorgiába csomagolva. A rajzolóváltás durván aláássa a kontinuitást: Frank Cho figurái csak nyomokban hasonlítanak Finch karaktereire. Vasember fröccsöntött műanyagbabává, Amerika kapitány buzimosolyú plasztik-Kenné, J. Jonah Jameson főszerkesztő pedig idióta rajzfilm-Hitlerré mutálódott. Cho comic strip-rajzoló korában még legendásan gyönyörű csajokat hozott össze pár vonalból, amióta viszont beszippantotta a mainstram képregényipar, átállt a botrányosan húsos combú szuperhősnőkre, akik deréktól fölfelé a Louvre repedezett márványszobrait, csípőtől lefelé viszont a willendorfi Vénuszt idézik.

Tovább rontja az összképet, hogy az író teljesen fölöslegesen hoz be a már összecsiszolódott csapatba egy új szereplőt. Miss Marvel ugyanis a Marvel-univerzum legfölöslegesebb karaktere. Sebezhetetlen, repkedő Superman-klón, bikini helyett oldszkúl egyberészes fürdőruhával és ami még ennél is rosszabb, nulla személyiséggel.

Az író ugyan próbálja elmélyíteni a karaktert azzal, hogy a Miss Marvel a szuperhősvilág Carrie Bradshowjaként világgá blogolja a verekedésekkel és világmementéssel tarkított szinglilét minden percét, de sajnos súlyos fogalomzavarban van. A 140 karakteres hülyeségek netre szórása nem blogolás, hanem twittelés. Ami egy vicces, pörgős műfaj, de Bendisnél ugyanúgy álmosítóan unalmas, mint a hazai celebcsajok picsogása. Sajnálatos módon kihagyott ziccer ez, mert engem azért érdekelt volna, hogy egy ilyen szupererejű szilikontehénnek hányszor írják be a nettrollok, hogy sunáznám. A blogidézetek végén virító "0 hozzászólás" viszont ordító dilettantizmus: Bendis nagyjából annyira van képben a webkettes világgal, mint Orbán meg az exkoleszos barátai. A folytatásban ennél bizony sokkal-sokkal többet várok.

A történet előzménye itt olvasható. (Az új Bosszú Angyalai - Kitörés!)

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr511445520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.09.24. 18:55:22

"Külön öröm, hogy Bendis egyre jobban kezd ráérezni az eleinte csak kötelező afroamerikai mellékszereplőnek berakott Luke Cage-re. "
Bendis előzőleg kiválóan "érezte" Cage-et az Aliasban és a The Pulse-ban is - legfeljebb azt lehet mondani, hogy itt már jobban illeszti be őt a csapatba. Nem tudom, így van-e, régen olvastam.

Szerintem megint kicsit túl szigorú vagy az ítélkezésben. Az Ezüst Szamuráj jó kis sztori, abszolút teljesíti, amit elvár az olvasói célcsoport egy Bosszú Angyalai történettől. Moore-ért vagy Gaimanért kiáltani félreismerése a műfajnak: ez ugyanis egyiküknek sem fekszik igazán. Nem véletlen, hogy valójában csak saját figurákkal, sorozatokkal szeretnek dolgozni, azokkal szárnyalnak.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.09.24. 19:08:10

Nero Blanco,
Egyetértek (kivételesen :)) Garth Ennis, Grant Morrison és Warren Ellis neve valóban odaillőbb, hiszen ők a mainstream szuperhősös műfajban is jók (Megtorló, X-Men, Authority, stb.)

Ezt a képregényt viszont klasszisokkal gyengébbnek tartom, mint a Pókember - Az új bosszú angyalai?-t, vagy az Ultimatest. Mindegyik ugyanazokkal a karakterekkel dolgozik, az utóbbiak mégis messze jobbak Bendis sztorijánál.

mizrolist 2010.09.24. 19:11:22

Azért a sztori előzményeihez hozzátartozik, hogy Madame Hydra korábban Vipera néven volt ismert és az Ezüst Szamuráj szeretője volt (ilyen minőségében anno a magyar X-Menben is láthattuk) :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.09.24. 19:12:57

"Külön öröm, hogy Bendis egyre jobban kezd ráérezni az eleinte csak kötelező afroamerikai mellékszereplőnek berakott Luke Cage-re. "

Ez a kötet magyarul megjelent előzményére (Kitörés, stb.) vonatkozott. Hogy a korábbi, csak angolul hozzáférhető és itthon csak egy maroknyi geek által ismert történeteiben mennyire érezte Bendis a karaktert nemcsak hogy teljességgel hidegen hagy, de nem is lényeges, ha a Kingpinnél megjelent, önálló Bosszú Angyalai történetről van szó.
;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.09.24. 19:14:36

@mizrolist: Erre gondolom az olvasó magától is rájön menet közben. Pláne, hogy rögtön az ide berakott képen is láthatja: amint befut Madame Hydra, lesmárolja a derék szamurájt. ;)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.09.24. 19:20:33

@Hamlet: Mégsem értünk egyet. :) Ennis szuperhősöket nem ír, legfeljebb parodizál. Morrison teljesítménye enyhén szólva hullámzó. Ellist elfogadom jó példának.
A Különítményt (Ultimates) nem Bendis írta, hanem Millar, és minimum 5 évvel idősebbeknek szól, mint ez vagy a Pókember.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.09.24. 19:43:31

@NeroBlanco:
"A Különítményt (Ultimates) nem Bendis írta, hanem Millar, és minimum 5 évvel idősebbeknek szól, mint ez vagy a Pókember."
Tudom. ;) A Pókember - Az új bosszú angyalai?-t pedig Straczynski írta. Őt és Millar Ultimates-ét azért említettem a hozzászólásom második bekezdésében, mert mindkettő kijött magyarul, mindkettőről írtam már itt a Könyvesblogon, és mindkettőt jobbnak tartom a Bendis-féle Bosszú angyalai-sorozatnál, holott ugyanazokkal a karakterekkel dolgoznak, mint Bendis.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.09.24. 19:54:30

@Hamlet: nem az a lényeg ebben, hogy ki írta, hanem az, hogy jóval idősebbeknek szól. Straczynski szerintem is jó példa.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2010.09.25. 18:06:49

Az utolsó képen a jobb alsó sarokban lévő doki egyik kezében egy borotva meg két bontatlan óvszer van, a másikat pedig az éppen beültetésre váró szilikonokon nyugtatja? :D

elefes 2010.09.26. 00:24:41

Bobo nem gagyi. Akkor már inkább a Pókember a gagyi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...