Olvass!

KönyvesBlog

Szívni vagy nem szívni: ez itt a kérdés

2011. július 05. .:Benedek:.

Szívesen lennénk tudósok, akik azt kutatják, hogy vajon Shakespeare füvezett-e, sőt, esetleg a kokainnal is élt, de nem vagyunk, így csak beszámolunk a johannesburgi Witwatersrand Egyetem Emberi Evolúció Intézetének folyó vizsgálatáról.

 

 

Francis Thackeray archeológus már legalább egy évtizede szimatol Shakespeare körül és a fű után, és mostanra odáig jutott, hogy az Angol Egyháztól kérelmezi, hogy exhumáltathassa az író holttestét, hátha a haj-, illetve körömmaradványokból egyértelmű bizonyítékot talál a fűfogyasztásra. Ha minden akadályt le is győz, a nagy bárd sírfelirata még mindig ellene dolgozik: "Blessed be the man that spares these stones/ And cursed be he that moves my bones" (Áldott legyen az ember, aki kíméli e köveket / És átkozott, aki mozdítja csontjaim), de megfelelő technikával dolgozva még a csontvázat sem kell elmozdítani.

Thackeray tíz éve kutat a nyomok után, 2001-ben egy fokvárosi kollégájával közösen publikált tanulmányban már felvetette a lehetőségét, hogy Shakespeare füvezett. Arra a dél-afrikai rendőrség törvényszéki munkatársaival közösen végzett vizsgálatra alapozta feltevését, miszerint az író egykori kertjében talált agyagpipák egyaránt mutattak kannabiszra és kokainra utaló jeleket. Persze ez még nem volt egyértelmű bizonyíték, és az is kevés volt, hogy Shakespeare hetvenhatodik szonettjében az is olvasható, hogy „noted weed” (a szonett magyarul itt olvasható, angolul pedig itt), abból pedig végképp nem következett semmi, hogy az Erzsébet-kori Angliában valóban ismerték és élvezték a fű kellemes hatását.

A derék dél-afrikai tudós azonban nem elégedett meg annyival, hogy úgy emlegetik, mint a "Shakespeare vajon füvezett-e?" – témakör legnagyobb szakértőjét, és sokkal komolyabb vizsgálatokon kezdte törni a fejét.

Ha az Angol Egyház igent mond a kérdésre, és a Stratford-upon-Avon-beli templom alól valóban kiemelik Shakespeare koporsóját (persze, kérdés, hogy erre egyáltalán sor kerül-e, az egyház képviselője még úgy nyilatkozott a Foxnak, hogy nem kaptak semmiféle megkeresést), akkor természetesen nemcsak a fű után kutatnak majd, hanem például fény derülhet Shakespeare halálának máig ismeretlen körülményeire is. Thackeray elképzelése szerint a legújabb technikai eszközöket vetik be, és a csontváz elmozdítása nélkül rekonstruálják 3D-ben a britek leghíresebb bárdját. Abban is reménykednek, hogy így egy teljes kórtörténetet kapnak, továbbá, hogy az ugyanott eltemetett feleség, illetve testvér maradványaiból is értékes információkat nyerhetnek.

Vagy engedélyezik a rendhagyó vizsgálatot, vagy sem, idő lesz rá, hiszen Thackeray 2016-ig adott magának időt, akkor lesz ugyanis Shakespeare halálának a négyszázadik évfordulója. Mi pedig, ha kedvünk úgy tartja, addig is rendelhetünk néhány kiváló terméket Shakespeare Bong Company felirattal.
 

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr223037578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

IZÉ00 2011.07.05. 09:25:38

Ez egy hülye.
És egy karrierista patkány.
És az ember, akinek semmi érzéke nem volt a szimbólumokhoz.
Könyörgöm, az hogy ne mozdítsák el a csontjait az nem konkrétan jelenti, és majd ha nagyon ügyesen emelik ki, és egy csont sem fog elmozdulni, akkor az Shakespeare-nek is tetszene!
De nem, ez az ember nem hülye, ez egy mai tudós, aki azt akarja, hogy a nevét Shakespeare mellett emlegessék, ezért fontos a határidő.
De ma az ilyen patkányoknak a tudomány nevében bármit lehet. Mert megkérdezem, ki a francot érdekel, hogy Shakespeare füvezett-e? Mit változtat ez bármin? De nem, ez annyira fontos, hogy még Shakespeare kívánsága sem számít, mert Shakespeare is csak egy tárgy.
És Isten földi képviselői majd megengedik a halottmolesztálást, mert fejet hajtanak tudomány isten előtt. És a hülyéké a világ.

Styxx 2011.07.05. 09:58:19

Meg kellene nézni 400 évvel ezelőtti Youtube-felvételeket. Nekem gyanús, hogy Párkányon Meggyes mellett egy fura ruhás alak is tolta a bongot.
@IZÉ00:
Nem értem felháborodásod. Igenis érdekli az emberek egy jelentős részét, vajon füvezett-e vagy sem.
Szerintem Shakespeare sem lenne mindezen kiakadva, hiszen a tömegigény kielégítése, (ha úgy tetszik a bulvár) nem állt tőle távol. Lásd pl. sírásós jelenet.
Az valóban elgondolkodtató, hogy a kegyeleti jogok szempontjából az ausztrál lemehet-e ennyire "Brit Tudósba.

mement 2011.07.05. 10:20:43

@IZÉ00: Engem peldaul igenis erdekel hogy fogyasztott e ma tiltott drogot a brit sziget vilag leghiresebb kulturalis alakja.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.05. 10:30:08

@IZÉ00: a droghaboruban minden fegyver megengedett, ezt megtanultuk a kormanyzatoktol..:-)

Hiller Józsué 2011.07.05. 10:43:09

Kár, hogy még vannak olyan angolok akik nem fogják fel, hogy Shakespeare csak egy báb volt.

www.imdb.com/video/imdb/vi1339923737/

yaqwertz12 2011.07.05. 10:47:26

Nem elég,hogy kiderült róla a biszexuális hajlama,most még ez is..,ejnye bejnye..:)(magunk közt szólva szerintem ez természetes,ez a zsenik velejárója(alkoholizálás,különböző szerek használata,kicsapongó élet,nőzés,homoszexualitás stb.).Aki ezen megbotránkozik,az igen felszínesen ismerheti a történelem "nagyjait"..)

lerchenfelder 2011.07.05. 11:11:11

@IZÉ00: amíg az emberek így gondolkoznak mint te és erény a vallásosság, a világ megmarad a középkorban.

Pong 2011.07.05. 11:27:11

@IZÉ00:

+1, hogy érdekel, szívott-e Sékszpir, mondjuk ezt az, aki olvasta műveit, az egyébként is tudta. Nemhiába használta fel Gaiman is.

IZÉ00 2011.07.05. 11:35:09

@lerchenfelder: Igazad van!!
Ássunk ki mindenkit!!!
Ez akár lehetne egy új valóságsó, Feltámadunk címmel.

Jenyei 2011.07.05. 11:43:38

Olyan mindegy mit csinált. Sokkal érdekesebb, és fontosabb, hogy mit csinált Edward de Vere.

Jossarian 2011.07.05. 11:57:11

Na de most oszinten!!! Ki feltetelezne ilyet, hogy cucc nelkul irt volna ossze ennyi baromsagot... Egyaltalan barmelyik parbeszede elhangozhatna-e emberi szajbol? Elettelen, es az is volt...

Ja es az elso "iro" inkabb firkasz a vilagtortenelemben, amelyik toleranciaval emliti a zsidokat.(velencei kalmar)

Egybol hires lett valamiert.... :D

Szoval cucc forever :D

Sekszpír Juliet 2011.07.05. 11:59:35

Minek kutat az ilyen?! :(

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.05. 12:03:47

@Hiller Józsué: Hogy Emmerich mit tesz hozzá a témához, azt nem tudom, de az biztos, hogy Shakesepeare személyazonossága (pontosababn a drámákat szerző illető személyazonossága) máig vitatott - bár nem széles körben.

A Macbeth pedig valóban egy aktuálpolitikai darab, tövig benyal az új királynak. Ettől függetlenül remek darab, kár, hogy el van átkozva :-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.07.05. 12:14:38

@Jossarian: jaja..
tolkien utalasai a gyuruk uraban is ott voltak a lapatoroki pipafuvel..:-D

lassan az egyszeru pornepnek is ra kellene jonnie, hogy kreativitas nincs tudatmodositas nelkul..:-)

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.05. 12:22:30

Hát ismét kaptunk egy bizonyítékot arra, hogy középfokúnál alacsonyabb angol- és magyartudással nem kéne fordításba kezdeni.

Jossarian 2011.07.05. 12:23:49

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

igazat szoltal, fuvet neked! :D

verelemeznem picassot is, amilyen fejeket rakott vaszonra... :D dalit mar nem is emlitem, hisz a kepei minden nelkul hazavagnak

Jenyei 2011.07.05. 12:48:57

@Jossarian: azt hiszed humoros vagy, pedig csak szánalmas. De hát ahogy nagyanyám szokta volt mondani, "ilyennek is köll lönni"

Bár, vannak férgek a földben is szép számmal, viszont legalább nem zsidóznak.

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.05. 13:10:33

@Pong:
Sekszpír.
Olyan bennszülött angolok szájából legalábbis, mint mondjuk Stephen Fry és Hugh Laurie.

Kokaint egyébként aligha fogyasztott, mivel még halála előtt is csak alig 70 évvel hódította meg Pizarro (az akkori) Perut (ami ma legalább 5 vagy 6 ország az Andoktól nyugatra), és ugye a kokaint az indiánok nem ismerték, csak magát a kokalevelet, ami valószínűleg maga sem ért el ennyi idő alatt Európába, pláne Spanyolországon kívülre.

Jossarian 2011.07.05. 13:14:42

@Jenyei: latom megerkezett abraham nepe is... :(

es nem zsidoztam te gyoker, (bar radferne egy kicsi), hanem csak olyat irtam amit nem szoktak masok.

az ilyen tipusu massag zavar, mi?

hat nezz utan es cafolj meg, azt szeretem, bar ritkan sikerul. mert en igenis hiszem, hogy az iras megmarad...

igy csak olyat irok le amivel nem egek be.

kivetel ha befuveztem :D
de most nem

Pong 2011.07.05. 13:39:02

@Budapesti Szexipari Vállalat:

Nemértem, milyen benszülöttek? Baj van azzal hogy internetesen irtam a Kekszpírt?

Azt magam sem értem, hogy pipája közelébe hogy került a koka, talán krekket is szivott?...:))

Jenyei 2011.07.05. 13:43:11

A 76. szonett a 100 központi szonett legközepe, benne van a kulcs sor az egész szonett-füzérhez:

"Why write I still all one, ever the same"

All one: Henry Wriothesley jelmondatára utal, "One for all, all for one"

Ever: E.ver, Edward de Vere

Ever the same: Erzsébet királynő jelmondata.

Hármuk fantasztikusan érdekes története szövi át a szonetteket, és persze az egész Shake-speare életművet.

Budapesti Szexipari Vállalat 2011.07.05. 14:31:20

@Pong:
Ja, hogy nem séksz..., ahogy magyarul sokan ejtik, hanem seksz..., csak ennyi.

(Van a Comedy Centralon egy Fry & Laurie c. műsor, ami angolul megy, és épp Viliről beszélgettek benne vagy 2 hete.)