Olvass!

KönyvesBlog

Szívni vagy nem szívni: ez itt a kérdés

2011. július 05. .:Benedek:.

Szívesen lennénk tudósok, akik azt kutatják, hogy vajon Shakespeare füvezett-e, sőt, esetleg a kokainnal is élt, de nem vagyunk, így csak beszámolunk a johannesburgi Witwatersrand Egyetem Emberi Evolúció Intézetének folyó vizsgálatáról.

 

 

Francis Thackeray archeológus már legalább egy évtizede szimatol Shakespeare körül és a fű után, és mostanra odáig jutott, hogy az Angol Egyháztól kérelmezi, hogy exhumáltathassa az író holttestét, hátha a haj-, illetve körömmaradványokból egyértelmű bizonyítékot talál a fűfogyasztásra. Ha minden akadályt le is győz, a nagy bárd sírfelirata még mindig ellene dolgozik: "Blessed be the man that spares these stones/ And cursed be he that moves my bones" (Áldott legyen az ember, aki kíméli e köveket / És átkozott, aki mozdítja csontjaim), de megfelelő technikával dolgozva még a csontvázat sem kell elmozdítani.

Thackeray tíz éve kutat a nyomok után, 2001-ben egy fokvárosi kollégájával közösen publikált tanulmányban már felvetette a lehetőségét, hogy Shakespeare füvezett. Arra a dél-afrikai rendőrség törvényszéki munkatársaival közösen végzett vizsgálatra alapozta feltevését, miszerint az író egykori kertjében talált agyagpipák egyaránt mutattak kannabiszra és kokainra utaló jeleket. Persze ez még nem volt egyértelmű bizonyíték, és az is kevés volt, hogy Shakespeare hetvenhatodik szonettjében az is olvasható, hogy „noted weed” (a szonett magyarul itt olvasható, angolul pedig itt), abból pedig végképp nem következett semmi, hogy az Erzsébet-kori Angliában valóban ismerték és élvezték a fű kellemes hatását.

A derék dél-afrikai tudós azonban nem elégedett meg annyival, hogy úgy emlegetik, mint a "Shakespeare vajon füvezett-e?" – témakör legnagyobb szakértőjét, és sokkal komolyabb vizsgálatokon kezdte törni a fejét.

Ha az Angol Egyház igent mond a kérdésre, és a Stratford-upon-Avon-beli templom alól valóban kiemelik Shakespeare koporsóját (persze, kérdés, hogy erre egyáltalán sor kerül-e, az egyház képviselője még úgy nyilatkozott a Foxnak, hogy nem kaptak semmiféle megkeresést), akkor természetesen nemcsak a fű után kutatnak majd, hanem például fény derülhet Shakespeare halálának máig ismeretlen körülményeire is. Thackeray elképzelése szerint a legújabb technikai eszközöket vetik be, és a csontváz elmozdítása nélkül rekonstruálják 3D-ben a britek leghíresebb bárdját. Abban is reménykednek, hogy így egy teljes kórtörténetet kapnak, továbbá, hogy az ugyanott eltemetett feleség, illetve testvér maradványaiból is értékes információkat nyerhetnek.

Vagy engedélyezik a rendhagyó vizsgálatot, vagy sem, idő lesz rá, hiszen Thackeray 2016-ig adott magának időt, akkor lesz ugyanis Shakespeare halálának a négyszázadik évfordulója. Mi pedig, ha kedvünk úgy tartja, addig is rendelhetünk néhány kiváló terméket Shakespeare Bong Company felirattal.
 

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr923037578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.