Olvass!

KönyvesBlog

Fizetős lesz a nyilvános mesefelolvasás

2012. február 13. .:wendy:.

Fizetőssé teszik a nyilvánosság előtt tartott mese felolvasását: jogdíjmentesen ezután csak a népmeséket és azokat a történeteket lehet elmondani, amelyek szerzője már 70 éve halott.

A nyilvánosan felolvasott mesék után is kell már szerzői jogdíjat fizetni a könyvtárakban, könyvesboltokban, ha a szerző halála óta még nem telt el 70 év. Magyarországon egyre több intézmény elkötelezett abban, hogy a gyerekek élő mesén, és ne csak DVD-n nevelkedjenek.

Az Artisjus tájékoztatása szerint a magyar jogalkotó a nemzetközi és európai uniós szabályok adta keretek között a legszélesebb körben biztosít jogdíjfizetési mentességet az óvodai, iskolai célú előadásoknak, amíg ezek a nevelési programban, tantervben foglaltak szerint valósulnak meg. Mindegy tehát, hogy az előadás az óvodában, iskolában vagy azon kívül – például könyvtárban – történik. A nyilvános iskolás, óvodás előadások esetén a szerzőknek csak akkor kell jogdíjat fizetni, ha belépődíj van, illetve ha a külső előadónak fellépti díjat, gázsit fizetnek. A népmesék, népdalok, illetve a 70 évnél régebben elhunyt szerzők alkotásai bármilyen esetben, akár kereskedelmi céllal is jogdíjmentesen használhatók fel. A szerzői jogdíjat az Artisjus a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől és a mesélő fellépti díjától teszi függővé: az induló összeg 2700 forint.

Forrás: delmagyar.hu

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr754102156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

BDBY 2012.02.14. 10:09:23

@klausztro: mint ahogyan meg is oldják különféle eszközökkel, ha nincs eszközre keret, akkor van pult és pult mögött eladó, pénz átadása után kézben a zsemle. Hol itt a probléma? Tudod ami nincs lebetonozva azt el is lopják.

tothpb 2012.02.14. 10:11:16

@Mózsi bá: Az Artisjus tényleges kezelési költsége (tehát beszedett vs. működésre felhasznált): 18-19%. Ennek mértékét maguk a szerzők állapítják meg, hiszen az ő pénzükről van szó. Ez egyébként pontosan a nyugat-európai átlagnak felel meg, és magában foglalja a szerzők után kötelezően befizetendő EHO-t (közterhet) is.

bucbuc 2012.02.14. 10:14:14

@Parmerozpazepan Pozmerozpozipul: Te idióta fasz, az arányokkal van baj.
A jelenlegi rendszer nyertesei és haszonélvezői belobbiznak egy olyan törvényt amivel a hosszútávú előnyüket rögzítik és szabadon szipolyozzák a társadalmat.
A józan ész tiltakozik ez ellen.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:14:24

@Nathan D'Xantine:
"Az nem szürreális hogy valaki belépőt szed a mese hallgatóitól? "

Nem, mert a meseolvasás lehet egy nagyobb rendezvény része. Ha pl. a szalagavatón a vendégeknek fizetni kell egy minimális összeget, vagy iskolabálon tartanak egy 5 perces vers felolvasást, máris büntethetnek.

klausztro 2012.02.14. 10:16:11

@Zabalint:
1. De, fizetni fogsz, mert ha nem az Artisjus mászik a nyakadra, akkor a másik jogvédő. Ha nem mászik a nyakadra, az azt jelenti, hogy rosszul végzi a dolgát. Azért van az Artisjusnak a legtöbb szerződött ügyfele, mert ők dolgoznak a legnagyobb hatékonysággal, és ár-érték arányban a legolcsóbban.
2. Igen, ellenőriznek. A kalauz is ellenőriz, mivel felszálltál a buszra. NEm kell buszra szállni, és soha nem fog ellenőrizni a kalauz. Az Artisjust pont azért tartják fenn a szerzők a saját pénzükből, hogy hatékonyan ellenőrizzen, és tartassa be a törvényeket mindenkivel. Az, hogy ekkora a felhördülés, tkp azt jelenti, hogy végre van egy cég, ami jól végzi a dolgát, és betartatja a kormány által meghozott törvényeket.
Nem akkor lesz bevételed, ha egy másik jogvédőt alapítasz, hanem ha lesz olyan szerző, aki téged bíz meg a szerzeményeinek szerzői jogi képviseletével. Bár hol felhangzik a műve, odamehetsz, és behajthatod a kormány által meghatározott szerzői jogdíjat.
3. Mi lenne ha...
4. A péknek is reklám, ha az övét lopom, mivel nyilván azért lopom, mert finom. Még sem örül neki.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:21:38

@klausztro:
Nem biztos, hogy hülye, hiszen annak is van költsége, hogy regisztrálja a zeneszámait, és a többség így összességében nettó befizetője az Artisjusnak.

klausztro 2012.02.14. 10:22:21

@Zabalint: 1. Ha nem fizettetnek veled más szerzői jogvédők, az azt jelenti, hogy rosszul végzik a munkájukat. Azért az Artisjusnak van a legtöbb szerződött partnere, mert hatékonyan betartatják a törvényeket.
2. A buszon is ellenőriz a BKV dolgozó, mégsem reklamálsz. Az Artisjust pont azért fizetik a szerzők, hogy jól tartassa be a törvényt mindenkivel.
Ha alapítasz egy jogvédő irodát, akkor lesz bevételed, ha rá tudsz venni egy szerzőt arra, hogy veled szerződjön műveinek szerzői jogi képviseletére. Innentől kezdve hozzád is "dől a pénz" - ha elég felkészült jogászaid vannak, hogy érvényt szerezzenek a törvénynek.
3. Mi lenne, ha...
4. A péknek is tök jó reklám, ha az övét lopom, mert ez azt jelenti, hogy finom. Még sem örül.

klausztro 2012.02.14. 10:23:15

@Zabalint: Ez nem így van! Nézz utána!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:25:24

@klausztro:
"A bérüket a szerzők fizetik az egész egy magánvállalkozás, őket nincs miért szidni."

Nem, a bérüket te fizeted, mikor megveszed a matricákat. És ez nem olyan, mint mikor megveszem a kiflit, és ebből a pék fizetést kap, itt függetlenül attól, hogy veszek-e valamit, adó szerűen megsarcolnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:26:54

@klausztro:
De így van, te nézz utána! Haverom amatőr zenész. Alapból legomboltak volna tőle egy összeget a belépésért, aztán a számainak a regisztrációja után is legomboltak volna néhány ezer Ft-ot. Amatőr rockzenészként pedig nagy eséllyel nem fut annyira be, hogy ez megérje neki, mondjuk nem is azért csinálja, hogy pénzt keressen vele.

JohnHenry 2012.02.14. 10:27:38

sebaj, a gyerek már az óvodában megtanulja használni a torrentet.

klausztro 2012.02.14. 10:32:02

@Zabalint: Nem. Kevered a dolgokat.
A bérüket a szerzők fizetik abból a pénzből, amit a mindenkori kormány rád és rám sóz, mint befizetni való. Ez a pénz a kormányok döntése értelmében a szerzőket illeti. Az a neve, hogy szerzői jogdíj. A szerzők ennek a pénznek egy részéről lemondanak, hogy ki tudják fizetni az általuk alkalmazott szakembereket, akik betartatják a törvényt veled és velem. Tehát a rendszer három tényezős:
1. A mindenkori kormányok, akik törvényben kimondják, mire mennyi szerzői jogdíjat kell fizetni. Ezt egyébként nemzetközi szerződések teszik kötelezővé nekik.
2. A szerzők, akiket ezek a pénzek megilletnek.
3. Mivel a szerzők nem értenek a pénz behajtásához, és különben is, inkább dalokat írnak, megbíznak - vagy létrehoznak - egy erre szakosodott céget, aki betartatja a törvényt az állampolgárokkal.
Ez egy jól működő rendszer - talán az egyetlen az országban, ami működik.
A népség persze az Artusjus-t szidja, de nem véletlen, hogy senki nem talál rajta fogást- ugyanis az Artisjus csak betartatja a törvényeket, és kész.

Bobby Newmark 2012.02.14. 10:32:13

@Parmerozpazepan Pozmerozpozipul: Aki kurvának áll, ne sírjon ha basszák. Ha repülőgépet szerelnél össze, nem lopnák el a munkádat. Ha meg mesét írsz, így jártál. Nem kötelező haszontalan huszadrangú írónak lenni.
Úgy csinálsz, mintha meséből nem lenne 4-5000 évnyi termésünk, és szükség lenne újakra...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:33:11

@klausztro:
1. Igen, tudom, hogy fizetni fogok, és ez a baj. Az Artisjus hatékonyságát pedig éppen annak köszönheti, hogy bennfentes az államnál, így minden itthon forgalmazott adathordozó után pénzt kapnak. Így nincsen az Artisjusnak semmiféle alternatívája, mert hiába működne másik szerzői jogvédő szervezet, az ő zenészeik rajongói is az Artisjusnak fizetnének.

2. Az a baj, nem a zenészeket kell rávenni ehhez, hanem az államnál kell lobbizni.

3. Nem én feltételezem, hogy "mi lenne ha", hanem a hanglemez kiadók, és ez alapján beszélnek kieső bevételekről. Ez így totál irreális, mert abból, hogy letöltöm mp3-ban illegálisan, még nem következik, hogy amúgy fizetnék érte, ha nem tudnám leszedni.

4. Még egyszer, sántít a hasonlatod. Ha a péktől ellopod a kiflit, akkor neki nem lesz az a kiflije, ha lemásolod valakinek a CD-jét, akkor egy potenciális vevőtől esett el, ennyi.

klausztro 2012.02.14. 10:33:35

@Zabalint: Rosszul számol, de az ő baja.
Ha öt bulit csinál egy kocsmában, már megérte neki szerződni az Artisjussal, mert több a bevétele, mint a kiadása.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:35:35

@klausztro:
Aha, szóval megveszek egy CD-t, ráteszem a családi fényképeket, de mégis fizetem a matricát az Artisjusnak. Az mitől a szerzők pénze? Milyen szerzőké? Ha esetleg ráéneklek egy saját szerzeményt, akkor is a szerzőknek fizetek vele. Ez nem jogdíj, hanem egy adó, amit egy magánszervezet nyel le.

zanzibear 2012.02.14. 10:37:33

@Zabalint: Arra is emlékszünk, hogy egy időben az volt a "jogelv", hogy a másolatkészítést kell jogdíjban fizetni, és innentől kezdve az internetes proxyk és a böngésző helyi cache is jogdíjköteles másolatkészítő lett volna. Valahogy végül ezt is sikerült eldobatni velük (nem csak a magyar AJ-ről van szó), különben ha sikerül, az egyértelmű, hogy mekkora felesleges nehézséget és sávszélességfogyasztást okozott volna. De volt képük komoly arccal beterjeszteni, mintha ez bármiféle szerzői jog védésébe beletartozott volna.

en.wikipedia.org/wiki/Web_cache
"In 1998 the DMCA added rules to the United States Code (17 U.S.C. §: 512) that relinquishes system operators from copyright liability for the purposes of caching."

klausztro 2012.02.14. 10:37:36

@Zabalint: 1. Rosszul tudod, sok jól működő szerzői jogot kezelő cég van még Magyarországon.
2. Lásd fent.
3. Mi lenne ha... Letöltöd te is, és mindenki. Tele van a géped lopott (bocsánat, letöltött) programokkal, zenékkel, és úgy írsz ide, mint ha nem ez lenne a helyzet. Az igazán elkeserítő az, hogy a legtöbb számítógép használó nincs is tudatában annak, mennyit lop ilyen módon - mivel nem tudja, hogy ez lopás.
4. Te sem érted, miért lopás szellemi terméket jogtalanul felhasználni.

különvélemény 2012.02.14. 10:38:31

@klausztro: "Ha nem fizettetnek veled más szerzői jogvédők, az azt jelenti, hogy rosszul végzik a munkájukat. Azért az Artisjusnak van a legtöbb szerződött partnere, mert hatékonyan betartatják a törvényeket."

Pontosan melyik másik jogvédőkről beszélsz?

klausztro 2012.02.14. 10:41:39

@különvélemény: Sok van belőlük. Próbáld meg előadni Bartók Béla műveit jogdíjfizetés nélkül! A koncert közben szedik le a kottákat az állványról a szerzői jogvédő képviselői (akik nem az Artisjus!)

barli 2012.02.14. 10:43:46

Még mindig nem értem:

-Az Artisjus annak fizet akivel szerzödésben áll?

-Mivel ö ragasztatja a matricákat a cuccokra, ezért abból csak azok kapnak, akik vele vannak leszerzödve?

-Az összes gittegylet ragasztathatna matricákat mindenhova?

könyörgöm, akasszuk fel :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:45:11

@klausztro:
1. Ok, ha bemegyek a boltba, kérek írható CD-t, választhatok, hogy Artisjus vagy egy másik jogvédő szervezetnek akarok fizetni? Van többféle matrica?

3. Igen, van nekem egy rakat mp3-am, de vannak eredeti CD-im is. Ha nem tudnék letölteni, ennyi eredeti CD-m sem lenne, legalábbis azoktól a szerzőktől biztosan nem, akik a kedvenceim, mert 1-2 kivétellel mindet úgy ismertem meg, hogy letöltöttem a zenéjét. A másik, hogy a matricákon keresztül ők szinte semmit sem kapnak, mert nem nyomják őket a rádióban.

Amúgy meg közelítsük meg máshonnan a dolgot. Ha az Artisjus matricák után fizettet, akkor milyen alapon nevezed lopásnak azt, hogy tele vagyok letöltött mp3-al?

4. De értem miért lopás, ha bulit csinálok pénzért, és nem fizetek jogdíjat. Azt már nem értem, hogy ha ingyenes a buli, akkor miért, azt sem értem, ha a szerzőnek fizetek, és nem az Artisjusnak, az mitől lopás, meg azt sem értem, miért lopás, ha letöltöm a zenét, és a milyensége alapján döntök, hogy megveszem-e az eredetit.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.02.14. 10:47:03

@Zabalint: Talán ha szíveskednél elolvasni a hírt...
Az iskolák mentességét pl.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:48:01

@klausztro:
Akkor ha komolyzene rajongó vagyok, hol kapok olyan CD-t, amelyen olyan matrica van, amely ezen jogvédő szervezeté? Mert azt akarom, ne éhezzenek a Bartók unokák, Caramelt viszont nem szeretném támogatni, mert nem szeretem a zenéjét.

Bobby Newmark 2012.02.14. 10:48:21

@klausztro: Az USAnak ha kell valami, akkor háborúzik érte. Nekünk ha kell valami, ellopjuk az USA-tól. Így kerek a világ.

barli 2012.02.14. 10:48:59

Van egy jó ötletem:

Legyártatok egymillió Maxi CD-t egy általam felénekelt sz*r számmal.
Leszerzödök az artisjussal
Eladom magamnak 5ezerért darabját.

Megvan a nyugdíjam :)

Ja még az adót kéne valahogy kikerülni

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:50:53

@Nathan D'Xantine:
És ha nem az iskola szervezi a rendezvényt, csak iskolások vesznek benne részt?

Egy másik példa, mi rendezünk bizonyos sportversenyeket(nem írom le a sportágat, mert még baj lehet...), sok munka, és többnyire nullszaldósan jön ki. A versenyközpontban szokott menni zene, egyébként ennek van egy praktikus oka, amely a sportágunkhoz kötődik, tehát végül is tökmindegy, ott milyen zene megy, csak hang legyen. Akkor fizessen a rendező ezért is jogdíjat?

barli 2012.02.14. 10:52:06

@Zabalint: vagy az iskola szervezi egy büfével, aminek a költségeit az ott megjelenök fizetik egy jelképes beléptidíjjal.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:53:37

@barli:
Ja, így van. És nem egy olyan iskolához kötődő rendezvény van, amit külső rendezvény szervezők csinálnak.

zanzibear 2012.02.14. 10:58:32

@tothpb:
www.mahasz.hu/?menu=hirek&id=1910

"A hangfelvétel előállítók piaci részesedése alapján felosztandó jogdíjak esetén a 2004. évi forgalmi adatait a jogosultnak az igény bejelentésével egyidejűleg közölnie kell. " (2005)

Tehát a 0 piaci részesedésű magánelőadő az általa, a saját előadása után befizetett jogdíjból mennyit is kapott, mennyit is kap?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 10:59:46

@klausztro:
De jól számolja. Ha minden számát regisztrálná, befutott zenésznek kellene lennie, hogy visszajöjjön, amit befizet. És ebbe a kalkulációba nem vettük bele azt, amit amúgy is fizet, a matricákat.

tothpb 2012.02.14. 11:05:14

@zanzibear: Kedves Zanzibear, a MAHASZ felosztását illetően őket kérdezze. Ők a hangfelvétel-kiadók szövetsége. Mi az Artisjusnál a dalszerzők, írók jogdíjával foglalkozunk.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.02.14. 11:05:54

@Zabalint: És te most komolyan ezt fogtad fel az inkdoklásból? Szerintem elég egyértelmű milyen kört tekintenek jogdíjkötlesnek. Amit te művelsz az a fölös hőbörgés kategória.

Annyi egyéb okból támadható a jogdíjszervezet joggal, hogy erre a fölös fingszeletelésre nem nagyon van szükség szerintem. Emiatt ugyanis a valóban lényegi kérdések felvetésénél igen könnyen mondhatják, a T. ellenzőkre, hogy oktalan hőbörgők csupán. És ezzel szépen ki is térnek a jogos ellenvetések megvitatása elől...

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.02.14. 11:07:53

@klausztro: Jesszus! Óvakodni fogok mindennemű zajkeltéstől... Még azt hiszik Bartók...

Bobby Newmark 2012.02.14. 11:10:14

@tothpb: És reggelente bele tudsz nézni a tükörbe? Hogyan intézed el ezt magadban, hogy egy élősködő, lehúzó gerinctelen bandába tartozol?

ecodrive 2012.02.14. 11:12:39

Ugyan (kicsit) off a felvetésem, de úgy látszik, senki nem reagál rá, az Artisjus itt megjelent képviselője sem.

A kérdés úgy hangzott, hogy akarunk-e szellemi szabadságot. Akarunk-e úgy szabadon járni a kibertérben, ahogy szabadon járkálunk az utcán? Akarjuk-e, hogy a szabadság elsőbbséget élvezzen, akarjuk-e, hogy a magántulajdonos megvédhesse magántulajdonát, de hagyja békén a közterületet?

Én a szabadságra szavazok. Amit magam alkotok, és felkínálom a világnak szabad használatra, azt a világ elérhesse, és használhassa.

Aki pénzt kér alkotásáért, kérjen és kapjon (már ha igénybe veszik, attól, aki igénybe veszi). Viszont ne a közterületet használja magáncélra, és ne ott járőrözzön és motozzon, hanem saját termékének megfelelő színvonalú védelméről, és saját, biztonságos kereskedelmi területének kialakításáról gondoskodjon.

zanzibear 2012.02.14. 11:13:17

@tothpb:
"A könyves jogdíjakról: az Artisjus semmilyen tevékenységet nem végez könyvkiadással kapcsolatban. Itt a szerző és a könyvkiadó egymás közti szerződése érvényesül - akár regényről, versről vagy meséről van szó. "

"Mi az Artisjusnál a dalszerzők, írók jogdíjával foglalkozunk. "

Melyiket ki mondta?

zanzibear 2012.02.14. 11:14:27

@tothpb: Arról nem beszélve, hogy pontosan tudta, hogy létezik a fenti megoldás, csak megvárta, hogy előkotorjam, és csak utána húzta fel a "nem ér a nevem" zászlót...

zanzibear 2012.02.14. 11:20:24

@tothpb: És a saját fényképezőgépben használt memóriakártya AJ cimkézése milyen szerző jogát védi? Az ezeket tartalmazó cd-k, a magáneseményeket megörökítő dvd lemezek címkézése, a zenét sosem látott hordozható vincseszterek, memóriakártyák, flash dugók milyen szerzői jogon sarcolódnak?
Méghogy ezeken nincs képzetes meg elképzelt alapú jogdíjmegosztás.....
Még az elve is hibás, mert a hordozók jogdíjbevételét a mainstream média felosztási számai szerint osztják fel, holott egyrészt fogalmuk sincs, hogy mi van ezeken a hordozókon, másrészt nagyon sok esetben vagy nincs rajtuk zene, vagy ami van az amatőr, vagy éppen ingyenesen, a szerző által (korábban) elérhetővé tett számokat tartalmaz, netán ma már forgalomban nem levő zenék vannak rajta, aminél nyilván (épp a mainstream szerinti felosztás miatt) azok a szerzők amúgy sem részesülnek a hordozói jogdíjakból.

Jack Torrance 2012.02.14. 11:21:48

@Füredi 3.0: ha a gyakorlat nem mondana ellent annak amit mondasz még igazad is lenne. csak sajnos ellentmond.

aquamarineblue 2012.02.14. 11:22:47

A rohadt warez tehet erről.
Le is szedtem mind a 8 évad 24-et+ a Redemption. Bejött, gondoltam uccuneki, megveszem. Megvettem, de mint a kutya kilenc kölökkel, megbántam. lol hábbazme' nincs szinkronnal dvd. Ijjet! Csináltam magamnak dvd-t, alá a magyar 2.0. Tehát kifizetem 40e-t, elk...tam sok órát a letöltéssel, dolgoztam vele kb 250 órát, vettem egy valag lemezt és már élvezhetem is a szinkronos 24 dvd-t. Kérdem én, miért? Ráadásul a felirattal is rendesen mellényúltak a gyári dvd-n jó pár helyen.
Ki szerint teszek még egyszer ilyen ostobaságot?
Tisztelt kiadók, jogvédők, művészek és művészkedők! Ha munkátok megfelel majd egy minimális elvárásnak, fizetek szívesen. Míg a warez megfelel a piac igényeinek, nem sokat fogok fizetni.
Meseolvasás.
Naponta másik könyvet cipel gyermekem az óvodába. Ennek örülnek is az óvónők. Ez később sem fog változni. Ami érdekes, hogy egyetlen magyar mesekönyv van amit a legtöbb gyermek szeret és ez a Bogyó és Babóca, amiből minden kötet meg van tudtommal. Kezd is elhasználódni mind. :) Bartos Erikának köszönjük, ha úgy érzi ezzel "levettük", szívesen szervezünk gyűjtést, magam is hozzájárulok a nyugodt alkotás megteremtéséhez ezzel, de ezeknek a jogvédőknek egy fillért sem adunk! A kiadó egyetlen példányát használjuk kiadványonként, a könyvek egy példányának kifizetésével a részünkről lefutottnak tekintjük a kérdést.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 11:23:21

@Nathan D'Xantine:
"És te most komolyan ezt fogtad fel az inkdoklásból? Szerintem elég egyértelmű milyen kört tekintenek jogdíjkötlesnek. Amit te művelsz az a fölös hőbörgés kategória."

A sportrendezvény például az a kategória, ahol fizetni kell. Holott baromira nem a zenéről szól, a mi sportágunkban pedig a jogdíj nélkül sem nagyon lehet nyereséget termelni vele, ezek a sportegyesületek nonprofit szervezetek, a rendezők hobbiból csinálják, amit csinálnak, pl. azért hogy más is rendezzen, és ők majd ott versenyezhessenek, és akkor erre az ingyen végzett társadalmi munkára még fizessenek is?

De ez csak egyetlen példa, említhetném azt az esetet, mikor a szoláriumban szólt a rádió, ahol a rádió is fizet, fizessen a szolárium is. Jogilag elhiszem, hogy rendben van, az nincsen rendben, hogy a hazai törvények és rendeletek alapján az Artisjus sokkal több joggal rendelkezik, mint egy jogvédő szervezetnek kellene.

HUN_Sector 2012.02.14. 11:35:32

@zanzibear: Most komolyan, mi van a fizetős ovikkal? Elvileg ott a nevelés része a 'tantervnek', aminek szerves hozadéka a mesélés. Ergo a fizetős oviban/bölcsiben perkálni kéne az AJ felé? Ez röhej.

aquamarineblue 2012.02.14. 11:39:14

@zanzibear:
Ez egy nagyon jó kérdéskör! Egy kezemen meg tudom számolni az "élvonalbeli" magyar előadók EREDETI lemezét itthon: 4 db. Több sem lesz! Ha úgy érzem, hogy ezeket a nagyonhűdejó előadókat, szerzőket nem kívánom támogatni, nem veszek itthon lemezt. (ijjetszabadnahát!?)
Mert nem kívánom, az aj minden sírása és ásása ellenére sem.

@ecodrive:
Egyetértek. Kaukázusék is (és még jópáran) belefutottak ebbe a falba. El is hallgattak inkább.

@Zabalint: "Igen, van nekem egy rakat mp3-am, de vannak eredeti CD-im is. Ha nem tudnék letölteni, ennyi eredeti CD-m sem lenne, legalábbis azoktól a szerzőktől biztosan nem, akik a kedvenceim, mert 1-2 kivétellel mindet úgy ismertem meg, hogy letöltöttem a zenéjét. A másik, hogy a matricákon keresztül ők szinte semmit sem kapnak, mert nem nyomják őket a rádióban." Szintén. A rádiók, zenei adók, zenei blokkok színvonala a béka hátsó alatt van, változatosságuk egyenesen suicid. A hallgató kikapcsolja a 1500000. ajjajajegyleveletfekapott után, a Don ébredése meg szerintem nem is került adásba még. Csak egy példa.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.14. 11:39:17

@Parmerozpazepan Pozmerozpozipul: Annak én is örülök, ha egy szervezet megpróbál tenni valamit. De az artisjus csak élősködik.

Egyébként meg hogy mit szólnék? Neten pl. minden anyagom CC-BY-NC-SA alatt rakom ki, amellett, hogy ha írnak egy emailt, mehet kereskedelmire is. Erről ennyit. :P

Medgar 2012.02.14. 11:40:30

A probléma az, hogy nem a művészet védelme a cél, hanem egy kihalásra ítélt dinoszauruszé amit kiadó iparnak hívnak.

croc 2012.02.14. 11:40:55

@zanzibear: Hát ez az: mi köze a mainstream médiának a tényleges kultúrafogyasztáshoz?
Nem sok.
Az egyik ezt vizsgáló felmérés szerint a legnagyobb zenebolt kb. 5 millió (féle különböző) zeneszámot forgalmaz, a megosztókon meg ugyanakkor úgy kb. 80 millió zeneszám forog.

De nem is kell ilyen messze menni, Kispál számot sem nagyon lehetett/lehet hallani a rádiókban pedig sokáig az egyik legnépszerűbb együttes volt (talán még most is az).

A jogvédők nyilván mindent megtesznek, hogy összemossák a szigorúan cenzúrázott médiát az otthon, a kisszobában tényleg fogyasztott kultúrával, de ez óriási csúsztatás.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.14. 11:43:18

@ecodrive: Egy kérdés: könyvet hogy védesz meg? Sehogy. Vagyis de: kiadod PDF-ben ingyen és mondod, hogy ha tetszik, fizessenek. Másképp nem.

@HUN_Sector: Javítanám: Ez Magyarország.

zanzibear 2012.02.14. 11:47:40

@HUN_Sector: Ha nem akarnak genyák lenni, akkor le se sz.ják, de ha épp bele kell kötni, mert kell az ingatlan egy fejesnek, akkor ilyen alapon csúnyán beleköthetnek ha épp akarnak.
(Ha nincs fizetett fellépő előadó - bár ebből nem derül még ki, hogy mi a "fizetés", tehát a költségtérített is az, vagy csak a megélhetési előadőművész - és van olyan "nevelési program", amiben az a konkrét mese szerepel (minden más esetben bele lehet kötni), akkor keresnek puhább prédát.)

zanzibear 2012.02.14. 11:49:52

@croc: És ha ezt hallgatottságra (rádióban való lenyomott mennyiségre) vetíted, akkor talán ha 500-1000 körüli számot összeszámolsz, akkor még aránytalanabb a kép. Az pedig, hogy a rádiók kit játszanak ezerszer (épp a nagyobb részesedés elérésére) az köztudomásúlag nem "véletlen folyamat" eredménye.

Bobby Newmark 2012.02.14. 11:52:45

@croc: Na mondjuk Kispál az egyik legrosszabb példa szegény elnyomott együttesekre, ők már húsz éve vastagon keresnek a dologgal. Nagyon régen átálltak már a fasz másik, kellemesebb oldalára.

HUN_Sector 2012.02.14. 11:53:15

Nem tudom eldönteni emberek, hogy ez szánalmas, vagy szomorú, netalán a kettő együtt....

Az Artisjustot azonnali hatállyal be kéne szüntetni és egy normális, az alkotókat képviselő, non-profit szervezetet létrehozni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 11:54:30

@aquamarineblue:
Szerintem nem is a minőség, hanem a változatosság a probléma. Pl. én nagyon nem szeretem a Petőfi Rádió zenei felhozatalát, de nyilván a Danubius, Sláger és az utódaikhoz képest változatosságot hozott, ugyanakkor önmagában egysíkú. Utóbbi nem lenne probléma, ha más stílusokban is lennének egysíkú rádió csatornák. De nincsenek, leginkább mind ugyanazt adja. Tehát ha lenne rock/metál stílusú zenei csatorna, akkor az én kedvenceimet is játszanák néha, de akkor is, ha egy-egy rádió csatorna különféle stílusú műsorokat adna le. De nem így van, inkább, ahogy mondtad, ugyanazt a számot naponta 20-szor leadják mind a 3 csatornán, mint hogy változatosabb legyen. Egyébként megjegyzem, pl. Németországban és Ausztriában is vannak ilyen egysíkú rádió csatornák(kb. 30-szor hallottam ugyanazt a szar számot 700 km-en), de ott nem mind ilyen.

@croc:
Mivel engem kimondottan irritál a Kispál és a Borz zenéje, ezért nekem feltűnt, hogy túl sokszor is adják/adták a rádióban. Esetleg a 90-es évek elején ez még nem volt igaz, bár mikor megjelentek az első zenei TV csatornák, akkor már agyonjátszották. De amúgy tudnék rá ezer példát mondani, mikor a mahasz eladások top 10-éből 3 volt, amelyik a játszási listákon top 100-ba került...

aquamarineblue 2012.02.14. 11:59:03

@Zabalint:
Minőség alatt félreértettél szerintem. :) Egyszerűsítve: warez: szinkronos 2.0, eredeti: magyar (részben hibás) felirat.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 12:00:26

@Bobby Newmark:
Vigyázni kell a példákkal, egyszer egy blogbejegyzésben az Ossiant hoztam példának, mert néztem a mahasz eladási listát, és az új albumukat igencsak elől találtam(épp 2. volt asszem), erre egyik kommentelő beszólt, hogy az tipikusan rossz példa, mert őket tolták, de úgy sem lettek sikeresek. Fogalmam sincsen ennek mennyi az igazság alapja, lehet fiatal vagyok, de konkrétan Ossiant sosem hallottam a rádióban. De valszeg rossz példát hoztam, mert volt egy rakat más példa is a tarsolyomban, az Ossiannál sokkal tehetségesebb és egyedibb, fiatal zenekarok, akiknek akkor sem játszanák itthon a zenéjüket, ha már az országon kívül a fél világ azt hallgatná(nem tudom lehetséges-e, de van pár zenekar, ahol látok erre egy kis esélyt).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.14. 12:02:48

@aquamarineblue:
Nem, te értettél félre(lehet rosszul fogalmaztam), én a minőséget erre írtam:

"A rádiók, zenei adók, zenei blokkok színvonala a béka hátsó alatt van, változatosságuk egyenesen suicid."

Erre írtam, hogy ezen kettő közül, hogy szar zenét adnak és hogy nincs változatosság, az utóbbi a nagyobb probléma, mert tőlem adhatnak szart, de ne csak szart adjanak, illetve legalább legyen változatosság, adjanak sokféle szart. Mert jelenleg egyféle szart adnak.

croc 2012.02.14. 12:10:21

Még valami: globális verseny van a kultúrában (is).
Aki lemarad, kimarad. Amelyik ország sokat ugrál, hogy tilos a letöltés vagy megosztás, annak a kulturális termékei szépen kiszorulnak a piacról, amivel szvsz saját magának árt, nem is keveset, az adott ország. (Nyilván ez alól az angol anyanyelvűek kivételek, de kb. mindenki másra érvényes)
Az a nemzedék, aki most nő fel, már nem fog erőlködni, hogy helyi nyelvű tartalmakat kerssen, nem vár szinkronra meg fordításra, egy laza mozdulattal letölti inkább az angolt. Aztán, ha neki egyszer írni támad kedve, lehet, hogy azt is angolul teszi majd, elvégre ő is meg az összes barátja is.... és szép csendben elindult a lavina.

Szóval a jogvédelem lázában nem kellene megfeledkezni az externáliákról.

ecodrive 2012.02.14. 12:12:38

@dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától:
"Egy kérdés: könyvet hogy védesz meg?"

Ötletelhetnék (nem teszem jogdíj nélkül:), de a körúti óra-ékszerbolt védelmének kitalálása sem az én feladatom. Mindenki védje a saját tulajdonát, illetve azt, amivel kereskedik. Találja ki, hogyan. Nem az a baj, hogy nem találtak megoldást, hanem az, hogy nem is keresik. Egyszerűbb megfosztani az emberiséget a szabad szellemi közterülettől (ezt a hatalmak is jobban szeretik), mint kialakítani saját boltunkat, és a megfelelő áruvédelmet.

Nem vitatom a szerzők jogát a jussukhoz, de elvárom, hogy a közutat ne zárhassák le saját üzletük érdekében.

Tényleg nagyon kíváncsi vagyok Tóth Péter Benjámin véleményére, nem tudom, miért nem tisztel meg válaszával.

Bobby Newmark 2012.02.14. 12:22:50

@Zabalint: Amíg a magyar rádiózás és zeneipar egy maffiajellegű pénzpumpa, addig ne nagyon várj minőséget és változatosságot. Van néhány tucatnyi csókos előadó, akiknek a rendszer összekoncentrálja a bevételt. Koósnak, Kordának, a Bikininek, Kispálnak, Tankcsapdának, stb. ez a megélhetése, az amatőr zenekarok meg úgyis kedvtelésből csinálják és van bennük lelkesedés, ők fizessék csak ki a saját fellépésük jogdíját is...

Mondjuk ha már itt tartunk, a másik jó kis kommunista szokásunk, a rádiófrekvenciák kiosztása is megérne egy misét.

gftamas 2012.02.14. 12:30:34

@Moan: Ne mááááá! 500 Ft mert leírtam? Saját gondolatra nincs valami jogdíj kedvezmény? :) Egyébként bruttó 500 vagy + ÁFA? :) És mennyi az ÁFA, gondolom 27%? :)

ecodrive 2012.02.14. 12:45:06

@aquamarineblue: Nem tudom, melyik gondolatommal értesz egyet, mindenesetre légy üdvözölve, te vagy az első.

Sajnos nem látják az emberek, hogy a kibertér pontosan ugyanolyan mozgásterünkké vált / válik, mint a fizikai tér. Megtapasztattuk az önkényt, a mozgásunk korlátozását, összehasonlíthattuk, mekkora a különbség szabadság és rabság között.

Az informatikával, a hálózatokkal nyílt egy új tér, ami embereket, gondolatokat összeköthet, soha nem látott szellemi szabadságot nyújthat. Ugyanez az eszközrendszer a legsötétebb önkényuralmat is elhozhatja, volt olyan koponya, aki ezt már 63 éve tudta és leírta, mi mégis olyan vakok vagyunk, hogy hagyjuk ezt a totális kontrollt ránk telepedni, és megfosztani minket a szabadságtól.

A szerzői jogvédők ennek az önkénynek az eszközeivé válnak akkor, ha nem azzal foglalkoznak, hogy a szerzői jogdíjak beszedésének saját eszközrendszerét létrehozzák, hanem a szellemi közterületen vadásznak a díjakra.

A Nép, az Istenadta Nép pedig csendben, tátott szájjal nézi, hogy ez az önkény, a totális kontroll kiteljesedik. Hát ennyire hülye az emberiség?

Bobby Newmark 2012.02.14. 12:51:23

@ecodrive: Azt mondjuk elárulhatod, hogy szerinted a gyakorlatban mit lehet tenni ez ellen? Éjszakánként öltsek testhezálló kezeslábast és álarcot, és Megtorló módra öljek random Artisjusosokat, meg politikusokat, vagy mi?

Ezek a tetvek már régen összeloptak annyit, hogy kilóra megvegyenek bármilyen politikust, úgyhogy hiába is szavazok bárkire, az nem módja a változtatásnak.

Szóval, akkor hogyan? Nem igazán van békés, erőszakmentes, demokratikus megoldás erre, mert az egész köcsög maffia egy demokratikus, liberális álarc van, annak ellenére, hogy a legdurvább kommunista elvek szerint működik.

ecodrive 2012.02.14. 12:51:54

@gftamas: Én levédetném a fingszagot. Fizetne mindenki, aki használja. Van itt egy jogvédő, aki képviselné az érdekeimet?

tothpb 2012.02.14. 13:10:59

@ecodrive: Sokan keresték ebbe az irányba a megoldást, ez a Digital Rights Management problémakör. A lemezkiadók már leálltak vele, mert a szoftveres védelem nagyon drága, és semmilyen kézzel fogható hasznot nem hoz. (Viszont cserébe a CD-t nem tudja lejátszani az autórádió.)

wirth6 2012.02.14. 13:12:51

@is: Az illetve értelme és/vagy, azaz akkor is kell fizetniük, ha belépti díjat ugyan nem szednek, de az előadó kap pénzt. Továbbá ez csak a nyilvános iskolás, óvodás előadásokra vonatkozik. Ebbe a körbe értelmezésem szerint nem tartozik bele a könyvtár által szervezett rendezvény, csak az iskolák által könyvtárban tartott esemény, de az is csak akkor, ha az a tantervnek megfelel.

ecodrive 2012.02.14. 13:18:55

@Bobby Newmark:
1) Észrevenni, hogy mi történik
2) Felfogni
3) Szólni a barátaidnak is
4) Ha egy fórumon felmerül a téma, biccenteni, hogy fogtam
5) Ha már látszik, hogy nem egy ember őrületéről, hanem a kiberszabadság valódi fenyegetéséről van szó, akkor meg lehet fogalmazni, mit kell kérnünk a képviselőinktől.
6) Mindenkinek megkeresni a magáét, és felszólítani, hogy képviselje a szabadságot is

7) Mindemellett biztosítani azokat, akik foglalkozásszerűen szellemi javak előállításával foglalkoznak, hogy mindez nem ellenük, hanem értük is szól

8)Tisztelettel, de határozottan megkérni a tartalomkereskedőket és a jogvédőket, hogy a saját árucikkük védelméről gondoskodjanak, ne azokkal foglalkozzanak, akik az üzletükben egyáltalán nem kívánnak részt venni.

9) Elmenni élő koncertekre, irodalmi műsorokra, és tisztes gázsit fizetni a művészeknek.

ecodrive 2012.02.14. 13:27:13

@tothpb: Keressék csak tovább. Kiváló zárt rendszerek kezdenek kialakulni, lásd például az Apple kereskedelmi rendszereit. Tessék a pénzért árult tartalmat személyre szabni, egyéni kulccsal ellátni, és szerződés alapján megkeresni azt, aki visszaélt vele. A könyvek minden egyes lapján feltüntetni, ha az a szöveg nyilvánosan nem olvasható fel.

Ajánlatokkal bombázni a mesemondókat, hogy diszkont áron vegyenek felolvasható meséket :-)

(Egyébként olvassák azt, amit szabad. A szerzőnek legyen joga eldönteni, hogy szabad felhasználásra, vagy pénzes értékesítésre publikál. A parkolóhelyen is legyen egyértelműen feltüntetve, hogy az a konkrét hely fizetős vagy szabad. Így működjenek a szellemi javak is. Ha a papírra rá van írva, hogy a felolvasónak fel kell olvasni a disclaimert és a díjszabást is, akkor fel fogja. Vagy mást olvas fel.)

Bobby Newmark 2012.02.14. 13:52:47

@ecodrive: Eheh. Hát ez szép elmélet, csak pontosan az a baj vele, ami az Artisjussal is. Az AJ elméletben a szerzők jogait képviseli, gyakorlatban meg egy védelmi pénzt saját maguk meg a csókosok közt szétosztó maffia.
Na, hát ugyanígy a képviselő elviekben az én érdekeimet képviseli, gyakorlatilag meg az adóforintjainkat két kézzel a saját és a haverok zsebébe tömő bűnöző. Ez a 6. egy halva született ötlet.

7: Aki zenél, az tökéletesen tisztában van ezzel, felesleges a dolog.
Ezzel kapcsolatban korábban egy Artisjusos propagandatiszt képes volt egy kommentben azt hazudni, hogy saját szám előadásáért nem kell fizetni, csak éppen azt "felejtette el" hozzátenni, hogy valahol fel is kell lépni, és a helyet biztosítónak viszont ki kell fizetni azt a jogdíjat, ami költséget jellemzően tovább is tol a zenészekre, vagy nem léphetnek fel.

8. Profit vs hőbörgés, szerinted melyik lesz a mérvadó? Komolyan azt hiszed, hogy ezeknél el lehet bármit is érni szép szóval?

9. Ettől a rendszer nem fog változni.

Szal akkor marad a pofánk járatása?

ecodrive 2012.02.14. 14:04:34

@Bobby Newmark: Szerintem nem sokat értettél meg ebből. A rendszer igenis megváltoztatható, erre számos példát láthatunk. Egyes érdekképviseletek kész törvénytervezeteket tesznek a törvényhozás asztalára. A képviselők el sem olvassák, félálomban megszavazzák, nincs vele dolguk.

Úgy gondolom, megérné a fáradságot, hogy a szabadságnak is adjunk egy esélyt, és a megfelelő törvényeket is előterjesszük. Miszerint helye és joga van a magántulajdonnak, a kereskedelemnek, az érdekképviseletnek, de mindenekelőtt a szabadságot kell biztosítani.

Csak úgy látom, igény nincs rá.

acel 2012.02.14. 14:08:07

@tothpb: "1. Amint a posztban is olvasható, az iskolai-óvodai rendezvények 99,99%-a nem jogdíjas. "

Hát ebben az esetben örülnék néhány konkrét példának mikor kell fizetni. Mely visszaéléseket szüntet meg ez a rendelet. Egyáltalán mekkor bevételt jelenthet ez a szerzőknek.

Én a következőt tudom elképzeni:
Óvodában/könyvtárban ha fizetett előad olvas fel mesét ingyenes rendezvényen?
Ezek mondjuk csoportpénzből, extra gyüjtésekből vagy állami támogatásokat sarcolja meg, vagy az eseményt szünteti meg.

Egyeltalán az óvoda/iskolai redezvények nyilvánosnak számítanak?

Mekkora kár éri igy jelenleg a szerzőket?

Bobby Newmark 2012.02.14. 14:14:42

@ecodrive: Nem, barátom, te vagy elképesztően naív. Igen, "egyes érdekképviseletek" kész törvénytervezeteket tesznek az asztalra, amiket alá is írnak. Ilyenek az ACTA, meg majdnem a SOPA meg a PIPA, a szervezeteket meg úgy hívják, hogy MPAA meg RIA. Vagy épp MAHASZ.
Nem mellesleg a képviselő aláíráskori álmossága egyenesen arányos a zsebbe csúsztatott készpénz mennyiségével.
És te nem fogsz civil kezdeményezéssel überelni egy RIAA-t vagy egy MAHASZ-t, de még egy aprócska lemezkiadót sem.

Amiket leírsz, az kibaszott gyönyörű, csak akinek ebben pénze van, annak ez 100% az érdekei ellen van, és az érdekérvényesítő képességük végtelenszerese a miénknek.

Mózsi bá (törölt) 2012.02.14. 14:15:46

@tothpb: Namégegyszer, mert eltűnt az éterben: Köszönöm a választ. A következő kérdésem: ha én saját kútfőből készítek egy zenei cd-t, azt teljesen hivatalosan megjelentetem, azután előadom ezt a cd-t nyilvános helyen úgy, hogy ezért pénzt kérek, akkor az AJ ezért kérhet-e jogdíjat?

ecodrive 2012.02.14. 14:17:50

@tothpb: Kedves Tóth Péter Benjámin,

visszaolvastam, és erre még egyszer reagálnom kell. Mondjuk a körúti ékszerboltos üzletet nyit Siófokon az aranypart homokján. Megépíti a boltot nádfonatból, másnapra őrzés híján elviszik az ékszereit. Erre kijárja a törvényhozóknál, hogy az aranyparton minden vendég fizessen neki az ékszereiért, és szabad legyen bárkit megmotozni, és mindenki, aki járt az aranyparton, ékszertolvaj priuszt kap.

Ehelyett azt mondanám, hogy tessék kőből házat építeni ott, ahol szabad (nem az aranypart homokján), rácsokat, riasztót, őrzést szervezni. Ja, hogy az pénzbe kerül, és olcsóbb a hatóságot igénybe véve mindenkit megvámolni?

ecodrive 2012.02.14. 14:30:26

@Bobby Newmark: Ezek a törvények (és nem csak a szerzői jogdíj területére gondolok) gyakorlatilag ellenállás nélkül mennek át. Volt ellenvélemény? Nem volt, akkor a nép ezt akarta, demokrácia van, minden rendben.

Az ilyen - khm, hogy fogalmazzak, hogy kifejezzem amit akarok, mégis tiszteletteljes maradjak - passzív hozzáállás miatt vehetik el újszülött szabadságunkat. Sajnos ezzel szerzőink, a szellemi javak letéteményesei maguk is a totális kiber-önkény kialakításának részeseivé válnak éppúgy, mint a passzív közönség, aki ezt hagyja.

Mert fontos a szellemi jav, és annak honorálása, de szerintem nem áldozhatjuk fel érte a szabadságot. Ráadásul nem is kellene. Csak külön kellene választani a közterületet és a magánterületet, ez egyszer már bevált.

komplikato 2012.02.14. 15:48:19

@BDBY: "és nem az a 10Ft fáj neki, amit DVD-nként fizet, ..."

Lol. Úgy érted 110 forint. Vagy te is Szlovákiából rendelsz csak lemezt? ;)

komplikato 2012.02.14. 15:51:13

@Mózsi bá: "azután előadom ezt a cd-t nyilvános helyen úgy, hogy ezért pénzt kérek, akkor az AJ ezért kérhet-e jogdíjat?"

Ha NEM kérsz pénz érte, azért is kér, nem kérhet, kér! Anno egy újság csinált zeneszerkesztői versenyt, aztán lefújták ... mert hiába adta oda mindenki ingyen a zenét (versenyzők) az újság a legjobb 10-et feltette volna a CD/DVD mellékletre. Erre szóltak nekik, hogy ezért Artijus-hoz fizessenek be zeneszámonként és kiadott példányonként 80Ft+áfát. Ez azt jelentette volna, hogy az akkor 990 forintos újságonként kellett volna 1000 forint jogdíjat fizetniük. Lol?

ecodrive 2012.02.14. 16:28:46

@Kompli: Remek példa a szabadság korlátozására, és ez még egy nagyon kedves és jóindulatú példa. A minden érintett fél közös, kifejezett egyetértésével megvalósuló szabad információcsere hatalmi eszközökkel való megakadályozása.

Nem attól félnek a zenekiadók, hogy lopják a számaikat, hanem attól, hogy a közönség egymást szórakoztatja majd az ő műsoraik fogyasztása helyett. Ezért a közönséget önmagától is megvédik, jószívűségből. Engem például már attól is, hogy önmagam fogyasszam a magamnak létrehozott műsoraimat.

Bobby Newmark 2012.02.14. 16:59:16

@ecodrive: Nem érted, mi bajom azzal, amit írsz, ugye?

Úgy dobálózol itt a passzivitással, mintha egy átlag választópolgárnak BÁRMIRE is lenne befolyása, ami a jogalkotásban történik. Úgy csinálsz, mintha egy politikust valaha is érdekelt volna, hogy mit szeretnének tőle a választói. Mintha nem csak egy szavazatot és adóforintot tejelő fejőstehénnek néznének, akit csak négyévente kell megetetni.

Nagyon szépek az elképzeléseid, csak éppen konkrétan SEMMI esélyt nem látok arra, hogy hatással lehetnénk a dolgok menetére.

Nem passzivitás, hanem teljes tehetetlenség.

gftamas 2012.02.14. 17:08:18

@ecodrive: A hangos fing már most is szerzői jogdíjas, vagy rosszul tudom? :)

Mózsi bá (törölt) 2012.02.14. 17:09:15

@Kompli: Ide akartam kilyukadni. Remélem, felel.:)

ecodrive 2012.02.14. 17:32:49

@Bobby Newmark: Mindenféle súlytalan témákban százezernyi komment tud születni, itt is tudott sok ember háromszáz kommentet írni, ami nagyrészt gyalázkodás volt. Na ez tényleg nem hozhat eredményt, de ha egyszer ennyi ember egy értelmes és megvalósítható cél érdekében képes és hajlandó lenne összefogni, azzal lehetne eredményt elérni.

Tudnék példákat hozni, ha itt nem lenne off. Itt egyszerűen a szándék hiányzik, hogy az emberek törődjenek a saját sorsukkal, hogy éljenek a demokratikus lehetőségeikkel.

Igen, a fontos kérdésekben passzívak az emberek, és akkor nagyon udvarias maradtam.

Bobby Newmark 2012.02.14. 17:38:11

@ecodrive: Még mindig passzivitással érvelsz, de nem cáfoltad a tehetetlenséget.

Azt mondod, hogy éljünk a demokratikus lehetőségeinkkel. Azt hiszed, vannak. Kimegyünk párszázan az utcára, szerinted mit ér? "Majd megunják, hazamennek."

Nem tudom, te melyik világban élsz, de nem a valóságosban, az tuti. Sokkal durvábban fajsúlyosabb kérdésekben sem tudsz hatni a legminimálisabban sem a törvényhozásra.
Cáfolj meg kérlek, ha tudsz! Mutass akár csak egyetlen példát az elmúlt évtizedből, amikor valaki hatékonyan élt ezekkel a demokratikus lehetőségekkel!

Mert én azt állítom, hogy ezek a lehetőségek nem léteznek, csak papíron.

ecodrive 2012.02.14. 17:40:45

@gftamas: Az egyik rokon blogban, az indafotóban arról cikkeznek, hogy a fotel tervező örökösei gigakártérítésért perelnek, mert a fotel képe látható volt stockfotókon.

A szellemi közterületes elv mentén én olyan törvénytervezetet készítenék, hogy a védendő (fizetős) látvány jogtulajdonosai kötelesek gondoskodni arról, hogy a védett látvány közterületről, vagy közfogalomnak megnyitott magánterületről ne legyen látható. Takarják le, kerítsék be, szedjenek belépőt.

Te

ecodrive 2012.02.14. 17:58:40

Mutass akár csak egyetlen példát az elmúlt évtizedből, amikor valaki következetesen, tisztességesen kiállt alapjogokért.

Én csak olyanra emlékszem, hogy mindenki mélyen hallgatott, amikor a fontos kérdésekben a döntések születtek, majd a hatálybalépéskor (mikor az emberek rájöttek, hogy tényleg megtörténik) tömeges, artikulátlan, és nagyjából vállalhatatlan üvöltés volt.

Idejében, sokan, határozottan, tisztességes hangon. Ezen lenne a hangsúly, nem lehetne lesöpörni az asztalról. De a nép kényelmes, és akkor már nem vagyok annyira udvarias. Kényelmes, de hergelhető.

Bobby Newmark 2012.02.14. 18:06:54

@ecodrive: Nem tudok ilyen példát mutatni, mert szerintem eleve képtelenség, amit vársz. Pont erről beszélek.

Ki lehet menni tüntetni. És? Ér valamit? Ért VALAHA valamit?

Egy dolog van, amit el lehet érni vele: fel lehet hívni vele a figyelmet egy ellenzéki vagy új pártnál(de SOHA nem a kormánypártnál). Aki majd esetleg a következő választásokkor ezen szavazatok megszerzéséért beígér valamit, amit úgysem fog majd betartani.

Nem tudom, honnan jön nálad ez a politikai naivitás, nem is értem, hogyan képzeled el az egészet.

ecodrive 2012.02.14. 18:12:40

Nem kell kimenni tüntetni. Aki eredményt ér el, az nem tüntetéssel teszi.

Nem naivitás, láttam, építettem működő rendszereket. Tudom, hogy ebben az országban ez hihetetlenül hangzik, de vannak. Nem kell feltalálni.

Egy dolog kell hozzá: társak. Többen, akik hasonlóan gondolkodnak. Gondolkodnak.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.14. 18:13:31

@ecodrive: Sántít a közutas példa. Helyettesíts(d/e) be a következőket:
olvasó => vásárló
Artisjus => Auchan, Tesco
művész => őstermelő

Még mindig ugyanez a véleménye(d)?

Kandabula 2012.02.14. 18:25:39

Egyetértek. Úgy gondolom, hogy fiatalságunk egészséges nevelése érdekében kizárólag a Halotti beszédet és az Ómagyar Mária siralmat legyen szabad felolvasni.

ecodrive 2012.02.14. 19:02:07

@dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától: teljes mértékben. A tesco a saját falain belül kér pénzt az általa áruként megjelenített, beárazott termékekért. A pénztáros nem jön az utcára, hogy csesztessen.

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.14. 19:23:29

@ecodrive: És az őstermelő egy fillért nem lát belőle.

Megint mondom: Artisjus nagyon nem egyenlő alkotó.

ecodrive 2012.02.14. 19:47:04

@dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától: "És az őstermelő egy fillért nem lát belőle."

A szerző viszont lát, mint Tóth Péter Bálint elmondta, sokkal nagyobb arányban, mint a tejtermelő a Tescotól. Legyünk igazságosak.

Nem is azzal van bajom, amit beszednek jogosan, hanem azzal, hogy a közterületen árulnak saját boltjuk helyett, és a közt akarják korlátozni ahelyett, hogy saját boltjukat megfelelő védelemmel látnák el.

ecodrive 2012.02.14. 20:16:00

@dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától: Artisjus <> alkotó

Szerintem ezt az állításodat senki nem vitatta

dr. Ez a felhasználó elhatárolódik saját magától · http://ideologiak.blog.hu/ 2012.02.15. 08:34:15

@ecodrive: Márpedig a komment(ed/je) alapján azt vettem ki, hogy ez az állítás vitatva van.

"A szerző viszont lát, mint Tóth Péter Bálint elmondta, sokkal nagyobb arányban, mint a tejtermelő a Tescotól." - na annál nem nehéz.

Donor 2012.02.15. 11:04:08

Emberek! Nem tudom mi a gond. Minden történetet már több ezer éve kitaláltak, csak újra és újra feldolgozzák, vagyis minden író plagizál. Innentől kezdve nem kell fizetni.

Donor 2012.02.15. 11:08:56

@Mózsi bá: Igen. És nem is kapsz belőle egy fillért sem, csak ha bejelentkezel hozzájuk, ami viszont nem egyszerű, és ha kapsz is belőle pénzt elhanyagolható százalékot, mert az eladási statisztikák alapján osztanak amit magasan vezet a mulatós cigányzene kazettán kiadva, viszont te egy darabot sem adtál el, szóval saját zenéd után Bódiguszti fog profitálni.

Donor 2012.02.15. 11:36:10

@acel: Semekkora, hiszen ez reklám számára és az így termelődő haszonból akar sápot ez a jogtolvaj szervezet.

Valószínűleg a könyvesboltos dedikációkra mentek rá.

acel 2012.02.15. 11:53:39

@Donor:
Abból lesz ám a rettenetes bevétel, ami fedezi az ellenőrzés és az administráció költséget is.
Ez inkább valami ami növelheti az artisjus működési költségeit, és plusz két rokon/üzlettárs dolgozhat a szerzők munkájából.

Mózsi bá (törölt) 2012.02.15. 12:21:53

@Donor: Épp ezért nem is felelt csak az első kérdésemre. Az nem volt zűrös. Ez már annál inkább. Ha szembesül vele, hogy miféle szervezetben tevékenykedik, akkor már kissé másabb a leányzó fekvése. Épp ezért nem is akar szembesülni vele. Ennyi erről. Szép napod legyen.