Olvass!

KönyvesBlog

Miket kell tudnunk a mamipornóról?

2012. július 04. .konyvesblog.

E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Ulpius-ház Kiadó, Budapest, 2012, 524 oldal, 3999 HUF 3200 HUF.

 

Mamipornónak becézik/csúfolják az utóbbi időszak legnagyobb könyvsikerét, E.L. James álneves szerző trilógiáját, aminek első kötete most jelent meg Magyarországon. A szürke ötven árnyalata várhatóan a nyár slágere lesz, nem győzünk majd vele eleget foglalkozni,

A titokzatos fiatal milliárdos, Christian Grey és egy – a sztori elején még szűz – egyetemista lány kapcsolatának kendőzetlenül megírt szerelmes-erotikus regénye az utóbbi évek legnagyobb könyvsikere a világon, bár az amerikaiakat megosztja, a Goodreads könyvközösségi oldal adatai szerint a keleti oldalon jobban szeretik a könyvet. Nem világos ugyanis, hogy miért pont erre az erotikus regényre kattant rá a világ. Sokak szerint az Ötven árnyalat-trilógia „Twilight felnőtteknek” – a történet szintén egy domináns, különleges fiatal férfi és egy „ártatlan” lány kapcsolata körül forog, de ahol Stephanie Meyer már rég „leoltja a lámpát”, ott E.L. James nem pironkodik.

Film is lesz: Angelina Jolie, Bret Easton Ellis és Ryan Gosling?

Az Ötven árnyalat-sorozat első részét tavaly egy kis ausztrál kiadó jelentette meg. A könyv mára vezeti a New York Times és a Barnes and Noble bestseller listáját, kiadásának jogaiért a legnagyobb kiadók versengenek világszerte. A regénytrilógiából csak Amerikában 3 hónap alatt 15 millió fogyott.

A szürke ötven árnyalata minden idők leggyorsabban fogyó könyve lett Nagy-Britanniában, olyan címeket előzve meg a listán, mint a Harry Potter és A Da Vinci-kód. A sorozat első részének megfilmesítési jogát az Universal Pictures és a Focus Features nyerte el 5 millió dollárért (összehasonlításul: A Da Vinci-kód filmjogáért korábban 3 millió dollárt fizettek). Rendezőként hírbe hozták Angelina Jolie-t, forgatókönyvírónak pedig egyenesen Bret Easton Ellis jelentkezett. A könyv megfilmesítésének jogaiért 7 filmstúdió (a Warner Bros, Paramount, Fox 2000, Sony Pictures, Universal, Paramount, New Regency, Mandate and Lionsgate/Summit Entertainment) versengett, végül az első résznek megfilmesítési jogát az Universal Pictures és a Focus Features nyerte el 5 millió dollárért (összehasonlításul: A Da Vinci-kód filmjogáért korábban 3 millió dollárt fizettek).

Hetente röppennek fel hírek arról, hogy kire bízzák Anastasia és Christian hálás szerepének megformálását. Bret Easton Ellis, az Amerikai psycho szerzője a Twitteren jelentkezett, hogy szeretné ő megírni a film forgatókönyvét. BEE javaslatot tett a főszereplők és a rendező személyére is: Ryan Goslinggal, Scarlett Johanssonnal és David Cronenberggel dolgozna szívesen.

Még öt érdekesség a szexshoptól a Time-ig

1. A Time magazin összeállította a világ legbefolyásosabb embereinek 100-as listáját, amire E L James is felkerült.

2. EL James férje is regényt írt gyorsan, akit a könyv eleji dedikációban a magánuniverzumom urának nevez a szerző.

3. Feldobja az olvasók szexuális életét. A „Babeland” szexshopban gyorstalpaló tanfolyamot szerveztek laikusoknak A szürke ötven árnyalatában található speciális eszközök és „kiegészítők” használatáról, melyen több mint száz érdeklődő hölgy, négy férfi és egy Chihuahua vett részt. A bolt tulajdonosa elmondta, hogy kb. 20 százalékkal megnőtt a könyvben szereplő termékek forgalma. Utoljára a Szex és New Yorkban szereplő nyuszis vibrátor iránt volt ilyen óriási érdeklődés.

4. Azonban nincs mindenki elragadtatva a könyv zaftos részleteiért: számos amerikai könyvtár kitiltotta polcairól a trilógiát. Floridában azonban az egyik könyvtár pornográfnak találta a regényt, és sebtében le is vette a polcokról. Bár a Brevard megyei közkönyvtárból az érdeklődők kivehetik a Káma Szutrát, a Fanny Hill – Egy örömlány emlékiratait vagy akár a Lolitát, ám ezek nem szúrják a szemét senkinek sem. Cathy Schweinsberg, a könyvtár egyik vezetője a Florida Today-nek úgy nyilatkozott, hogy „ezeket a könyveket évekkel ezelőtt írták” és az írás minősége okán azóta klasszikusokká váltak. James könyve ezzel szemben – vélte a könyvár képviselője – „nem klasszikus mű”.

5. Tagadhatatlan a regény gazdaságélénkítő hatása is, írja a Forbes. Elég, ha betéved valaki egy amerikai szexshopba, és láthatja, hogy nem tipikus erotikus segédeszköz-vásárlónak kinéző hölgyek válogatnak nagy elánnal kötelek és bilincsek között. A szexboltok tulajdonosai 30 százalék körüli forgalomnövekedésről számolnak be. A barkácsboltok sem panaszkodhatnak: regényolvasástól fellelkesült asszonyok válogatnak a különböző kötelek között. A divatáruüzletek pedig annak örülhetnek, hogy a férfiak között hatalmas divatja lett a szürke nyakkendőknek. Több amerikai szálloda Ötven árnyalat-csomagokat kínál, melyek – ártól függően – tartalmazhanak egy palack Pinot Gris-t (ezt itták a regény szereplői is), limuzinos transzfert vagy akár helikopteres városnézést is. Egy San Francisco-i hotel ennél is tovább ment: a vendégeket itt ugyanis a szobájukban egy fekete doboz várja, amely tollakon, fekete selyemsálakon és -szalagokon kívül egy vibrátort és óvszereket is tartalmaz.

Milyen a regény?

Bemutatunk két részletet, amiknek teljes hosszát a linkre kattintva olvashatják el.

Szerződés (részlet)

Alapvető feltételek

2. Ezen szerződés alapvető célja az, hogy lehetővé tegye Alávetett félnek, hogy biztonságban derítse fel érzékiségét és saját határait, tiszteletben tartva szükségleteit, korlátait és egészségét.

3. Uralkodó fél és Alávetett fél elismerik és tiszteletben tartják, hogy minden, ami ezen szerződés hatálya alá esik, az közös megegyezésen alapul, bizalmas, és a szerződésben meghatározott korlátok és biztonsági eljárások hatálya alá esik. További korlátokról és biztonsági eljárásokról írásban lehet megegyezni.

4. Uralkodó fél és Alávetett fél tanúsítja, hogy nem szenved nemi betegségben, komoly, fertőző vagy életveszélyes betegségben, mint például, de nem kizárólag, HIV, herpesz és hepatitisz. Ha a szerződés időtartama alatt (az alábbiakban meghatározva) vagy az időtartam meghosszabbítása során bármelyik félnél ilyen betegséget diagnosztizálnak, vagy bármelyik fél más módon tudomást szerez róla, azonnal és mindenképpen a felek közti további fizikai kapcsolat előtt tudatnia kell a másik féllel. 

A teljes részletet itt lehet elolvasni>>

Vanília szex (részlet)

A liftben felnézek rá. Feltételeztem, hogy azt akarja, vele aludjak. De eszembe jut, hogy senkivel nem alszik, bár velem már többször kivételt tett. Hirtelen elsötétül a tekintete. Felém nyúl, megragadja az államat, kiszabadítja ajkamat a fogam alól.

– Egyszer még megduglak ebben a liftben, Anastasia. De most fáradt vagy, és azt hiszem, ideje ágyba bújod.

Lehajol, s fogával gyengéden meghúzza az alsó ajkam. Elolvadok tőle, eláll a lélegzetem, a bensőmet elönti a vágy. Viszonzom, fogammal a felső ajkát ingerlem, ő pedig felnyög. Amikor a liftajtó kinyílik, megragadja a kezemet, beránt az előcsarnokba, át a dupla ajtón a folyosóra.

– Kérsz egy italt, vagy valamit?

– Nem.

– Helyes. Irány az ágy.

Felvonom a szemöldökömet.

– Beéred a jó öreg vaníliával?

Félrehajtja a fejét.

– Nincs semmi rossz egy jó kis vaníliában… nagyon izgalmas íz – lihegi.

– Mióta?

– A múlt szombat óta. Miért? Valami egzotikusabban reménykedsz?

Belső istennőm feje kikandikál a karfa mögül.

– Ó, nem. Elég egzotikumban volt részem ma. – Belső istennőm duzzogva néz, nem leplezheti csalódását.

– Biztos? Minden ízlést kielégítünk itt – legalább harmincegy ízben állok rendelkezésedre. – Kéjesen vigyorog rám.

– Vettem észre – felelem szárazon.

A fejét csóválja.

– Gyere, Miss Steele. A holnap nagy nap lesz a számodra. Minél hamarabb ágyban vagy, annál hamarabb meg leszel dugva, és alhatsz.

– Mr. Grey, ön született romantikus.

– Önnek meg nagy a szája, Miss Steele. Valamilyen módon be kell tömnöm. Gyere. – A hálószobájába vezet, és a sarkával berúgja az ajtót.

– Fel a kezekkel! – utasít.

Szót fogadok, ő pedig lélegzetelállítón fürge mozdulattal leveszi a ruhámat. Mint egy bűvész lenne. Megfogja a ruha szegélyét, és könnyedén átemeli a fejemen.

– Tatatataaa – dalolja játékosan.

Bővebben itt olvashat bele a részletbe>>


A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr654622993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.