Olvass!

KönyvesBlog

Olvass bele: A szürke ötven árnyalata (Szerződés; részlet)

2012. július 04. .konyvesblog.

E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Ulpius-ház Kiadó, Budapest, 2012, 524 oldal, 3999 HUF 3200 HUF.

 

Mamipornónak becézik/csúfolják az utóbbi időszak legnagyobb könyvsikerét, E.L. James álneves szerző trilógiáját, aminek első kötete most jelent meg Magyarországon. A szürke ötven árnyalata várhatóan a nyár slágere lesz.A titokzatos fiatal milliárdos, Christian Grey és egy – a sztori elején még szűz - egyetemista lány kapcsolatának kendőzetlenül megírt szerelmes-erotikus regénye az utóbbi évek legnagyobb könyvsikere a világon. Az Ulpius-ház Kiadó jóvoltából most beleolvashatunk.


A borítékban több papírlap is van. Kiveszem őket, hátradőlök, és dübörgő szívvel olvasni kezdek.


SZERZŐDÉS

amely 2011. …-én (a szerződés életbe lépésének dátuma) a következő felek között létrejött:


MR. CHRISTIAN GREY, 301 Escala, Seattle, WA 98889

(Uralkodó fél)

MISS ANASTASIA STEELE, 1114 SW Green Street, Apartment 7,

Haven Heights, Vancouver, WA 98888

(Alávetett fél)


A felek a következőkben egyeznek meg:


1. Az alábbiak egy kötelező érvényű szerződés kitételei Uralkodó fél és Alávetett fél között.Alapvető feltételek


2. Ezen szerződés alapvető célja az, hogy lehetővé tegye Alávetett félnek, hogy biztonságban derítse fel érzékiségét és saját határait, tiszteletben tartva szükségleteit, korlátait és egészségét.

3. Uralkodó fél és Alávetett fél elismerik és tiszteletben tartják, hogy minden, ami ezen szerződés hatálya alá esik, az közös megegyezésen alapul, bizalmas, és a szerződésben meghatározott korlátok és biztonsági eljárások hatálya alá esik. További korlátokról és biztonsági eljárásokról írásban lehet megegyezni.

4. Uralkodó fél és Alávetett fél tanúsítja, hogy nem szenved nemi betegségben, komoly, fertőző vagy életveszélyes betegségben, mint például, de nem kizárólag, HIV, herpesz és hepatitisz. Ha a szerződés időtartama alatt (az alábbiakban meghatározva) vagy az időtartam meghosszabbítása során bármelyik félnél ilyen betegséget diagnosztizálnak, vagy bármelyik fél más módon tudomást szerez róla, azonnal és mindenképpen a felek közti további fizikai kapcsolat előtt tudatnia kell a másik féllel.

5. A fenti garanciákhoz, megegyezésekhez és kötelezettségekhez való ragaszkodás (valamint bármely további korlát és biztonsági rendszabály betartása, amelyben a felek a 3. pont alapján megegyeznek) ennek a szerződésnek alapja. Bármelyik megsértése azonnali hatállyal érvényteleníti a szerződést, és a felek egyetértenek abban, hogy teljes felelősséget vállalnak a másik felé a szerződésszegés következményeiért.

6. Mindent, ami ebben a szerződésben szerepel, a 2–5. cikkelyekben lefektetett alapvető célok és fogalmak fényében kell olvasni és értelmezni.


Feladatok


7. Uralkodó fél felel Alávetett fél jól létéért, megfelelő képzéséért, irányításáért és fegyelméért. Ő dönt a képzés, irányítás és fegyelmezés természetéről, annak végrehajtásáról és időpontjáról, az ebben a szerződésben lefektetett fogalmak, korlátok és biztonsági előírások vagy a 3. cikkelyben meghatározott továbbiak szerint.

8. Amennyiben Uralkodó fél nem tesz eleget a szerződésben lefektetett fogalmaknak, korlátoknak és biztonsági előírásoknak, vagy a 3. cikkely alapján megállapított továbbiaknak, Alávetett fél azonnal felbonthatja a szerződést, és minden külön értesítés nélkül kiléphet Uralkodó fél szolgálatából.

9. Alávetett fél a 2–5. cikkelyek és a gondoskodás alapján szolgálja Uralkodó felet, és mindenben engedelmeskedik neki. Amennyiben az ezen szerződésben lefektetett korlátok és biztonsági előírások, valamint a 3. cikkely alapján megállapított továbbiak nem sérülnek, Alávetett fél kérdés és habozás nélkül nyújt Uralkodó félnek olyan gyönyört, amelyet az megkövetel, kérdés vagy habozás nélkül fogadja a kiképzést, irányítást és fegyelmezést, bármilyen formában.


Hatályba lépés és a szerződés hatálya


10. Uralkodó fél és Alávetett fél tisztában vannak a szerződés természetével, és a hatályba lépéstől kivétel nélkül elfogadják annak feltételeit.

11. Ez a szerződés a hatályba lépés időpontjától három naptári hónapig lesz érvényben (a szerződés hatálya). A szerződés lejártakor a felek megbeszélik, hogy a szerződés és az általa szabályozott elrendezés kielégítő volt-e, és megfelelt-e mindkét fél szükségleteinek. Mindkét fél javasolhatja a szerződés meghosszabbítását, vagy a szerződés alá tartozó megegyezés változtatását. Amennyiben nem egyeznek meg a hosszabbításban, a szerződés lejár, és mindkét fél szabadon, külön folytatja életét.


Elérhetőség

12. Alávetett fél péntek estétől vasárnap délutánig elérhetővé teszi magát Uralkodó fél számára a szerződés hatálya alatt Uralkodó fél által meghatározott időben (megszabott idő). Adott esetben további megszabott időben is megegyezhetnek.

13. Uralkodó fél fenntartja a jogot, hogy bármikor, bármilyen okból elbocsássa szolgálatából Alávetett felet. Alávetett fél bármikor kérheti elbocsátását, az ilyen kérés teljesítése Uralkodó fél döntésére van bízva, amit egyedül Alávetett fél jogai korlátoznak a 2–5. és 8. cikkelyek alapján.


Helyszín

14. Alávetett fél a megszabott időkben és további, megegyezés szerinti időpontokban elérhetővé teszi magát az Uralkodó fél által megszabott helyen. Uralkodó fél gondoskodik Alávetett fél útiköltségének megtérítéséről, amennyiben az utazás célja az Uralkodó féllel való találkozás volt.


Szolgálati intézkedések

15. A következő szolgálati intézkedéseket mindkét fél megvitatta, megegyezett benne, és betartja a szerződés hatálya alatt. Mindkét fél elfogadja, hogy felmerülhetnek olyan ügyek, amelyeket nem szabályoz ezen szerződés, vagy egyes dolgokat újra kell tárgyalni. Ilyen esetekben módosításként további cikkelyek javasolhatók. Minden további cikkellyel vagy módosítással mindkét félnek egyet kell értenie, dokumentálni és aláírni, és annak meg kell felelnie a fenti 2–5. cikkelyek alapvetésének.


………………


Tevékenységek


16. Alávetett fél nem vesz részt semmilyen tevékenységben vagy szexuális aktusban, amelyet valamelyik fél nem tart biztonságosnak, vagy amelyet a 2. függelék felsorol.

17. Uralkodó fél és Alávetett fél megvitatták a 3. függelékben felsorolt tevékenységeket, írásban rögzítették azokat, és tiszteletben tartják a 3. függelékben felsoroltakat.


Biztonsági szó

18. Uralkodó fél és Alávetett fél tisztában vannak azzal, hogy Uralkodó félnek olyan követelései lehetnek, amelyeket Alávetett fél csak úgy teljesíthet, hogy fizikai, mentális, érzelmi, szellemi vagy más kárt szenvedhet. Ilyen körülmények között Alávetett fél biztonsági szó („A Biztonsági szó”) használatát kérheti. Két biztonsági szó használatos, a helyzet súlyosságától függően.

19. A „Sárga” biztonsági szó felhívja Uralkodó fél figyelmét arra, hogy Alávetett fél közel van tűrőképessége határához.

20. A „Vörös” biztonsági szó arra szolgál, hogy felhívja Uralkodó fél figyelmét, hogy Alávetett fél nem visel el további követelményeket. Ha ez a szó elhangzik, Uralkodó fél azonnal és teljesen abbahagyja, amit tesz.


Következtetés

21. Mi, alulírottak elolvastuk és teljes egészében megértettük ennek a szerződésnek a kitételeit. Szabad akaratunkból fogadjuk el a szerződés feltételeit, és ezt aláírásunkkal igazoljuk.

Uralkodó fél: Christian Grey

Dátum


Alávetett fél: Anastasia Steele

Dátum


……………………………………


2. függelék


Kemény korlátok


Nincs tűzzel kapcsolatos aktus.

Nincs vizeléssel, széklettel és ezek termékeivel kapcsolatos aktus.

Nincs tűkkel, késekkel, vágással, szúrással vagy vérrel kapcsolatos aktus.

Nincs nőgyógyászati orvosi eszközökkel kapcsolatos aktus.

Nincs gyerekekhez vagy állatokhoz kapcsolódó aktus.

Nem lehet olyan aktus, amely maradandó nyomokat hagyna a bőrön.

Nincs aktus közben lélegzésszabályozás

Nem lehet semmiféle olyan tevékenység, amelyben a test közvetlen kapcsolatban lenne elektromos árammal (akár váltóáram, akár egyenáram), sem lánggal vagy tűzzel.


3. függelék


Rugalmas korlátok

A felek megbeszélése és egyetértése alapján:


A következő szexuális aktusok közül melyek elfogadhatók az Alávetett számára?


• Maszturbálás                  • Hüvelyi behatolás

• Cunnilingus                    • Hüvelyi öklözés          

• Felláció                           • Anális behatolás

• Ondó lenyelése                • Anális öklözés

     

……………………………………….             


Szentséges basszantyú! Szó sem lehet róla, hogy egyáltalán fontolóra vegyem ezt az étlapot! Nagyot nyelek, és kiszáradt szájjal ismét elolvasom.

Zsong a fejem. Hogy egyezhetnék bele ilyesmibe?! És állítólag ez mind az én javamat szolgálja, az én szexualitásomat deríti fel, a határaimat – méghozzá biztonságosan! Na ne már! Dühösen bámulok. Mindenben álljak szolgálatára, és engedelmeskedjem? Mindenben! Hitetlenkedve csóválom a fejem. De ha belegondolunk, a házassági eskü szövegében nincs benne ugyanez a szó… engedelmesség? Ez egy kicsit megzavar. Ezt mondanák a párok? Mindössze három hónap… ezért volt olyan sok nő? Nem tartja őket tovább? Vagy három hónap után elegük volt? És minden hétvége? Ez túl sok. Soha nem találkoznék Kate-tel vagy a barátaimmal, ha már lesz új munkahelyem. Talán havi egy hétvégét megtarthatnék magamnak. Talán, amikor úgyis megjön. Ez ésszerű. Na és ő, mint a gazdám! Azt tesz, amit akar! Szent szar.


A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr294623060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.