Olvass!

KönyvesBlog

Lesétálni Ottlikot - okostelefonnal

2012. július 12. verespalne

photo 1.PNGSzáz éve született Ottlik Géza: az író századik születésnapját itt a Könyvesblogon is alaposan megünnepeltük (életrajz, Iskola a határon, filmek), de az évforduló még mindig tartogat meglepetéseket, ezek közül az egyik a MOME, a PIM és az MTA Sztaki közös projekje, a Hajnali háztetők séta - okostelefonon. A készítőkkel együtt mi is kipróbálhattuk az alkalmazást egy kellemes séta keretében.

Az biztos, hogy a séta az új menőség: több cég is szervez már építészettörténeti, kultúrtörténeti sétákat magyaroknak és külföldieknek egyaránt, hogy új, rejtett arcát mutassák be szeretett fővárosunknak. A Hajnali háztetők irodalmi séta készítői a MOME Kreatív Technológia Laborjának Digitális múzeum kurzusán találkoztak: Mata Juli konzulensként, Jankó Anna és Oravecz Júlia hallgatóként: szerettek volna kilépni egy múzeumi kiállítás teréből, és megvizsgálni, hogyan lehet egy irodalmi alkotást lefordítani a városra. Az Ottlik-évben adódott, hogy a mindvégig Budapesten játszódó Hajnali háztetők legyen a szerencsés kiválasztott: a kisregényt itt lehet elolvasni (itt megvenni). A Petőfi Irodalmi Múzeum egyébként Ottlik tárgyi hagyatékából létrehozott egy teljesen hagyományos tárlatot is Minden megvan címmel, de intézményi szinten támogatták az újszerű kezdeményezést is, hogy a múzeum falain kívül is elérhető legyen egy tárlat.

Az okostelefon-alkalmazás miatt került képbe az MTA SZTAKI, akik a Guide@Hand alkalmazásuk kereteibe tudták integrálni ezt a budapesti sétát: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Google Playben vagy az App Store-ban a Guide@Hand Budapest alkalmazást kell kikeresni és telepíteni, majd a séták közül letölteni az ingyenes Hajnali háztetők sétát. Közben ilyen sétákat görgetünk, hogy Belvárosi zsidónegyed, Belvárosi ízelítő, Parlamenti séta stb - ezek a turisztikai célú alkalmazások azonban fizetősek, 1.59 euróba kerülnek. Kicsit zavarbaejtő, hogy mit keres ilyen környezetben egy Ottlik-app, de a sztakisok ígérték, ha készül több hasonló kiegészítés, saját keretrendszert kaphatnak majd az irodalmi séták is. Az alkalmazás egyébként teljesen offline, úgyhogy nem kell félteni az adatforgalmat sem: egyszer kell letölteni, és utána a megfelelő helyszínre érve lehet előhívni a tartalmakat. (Illetve ha valaki most a demo változatot tölti le, akkor a teljes változatot szeptemberben majd frissíteni kell, de ezt az alkalmazás is jelzi majd a megszokott módon.)

Az alkalmazást bemutató videó

Ottlik: Hajnali háztetők irodalmi séta from Creative Technology Lab on Vimeo.

A sétához tehát okostelefon szükséges: Androidon és IOS-en, telefonon és táblagépen egyaránt működik többé-kevésbé hiba nélkül: nekem lassan ment a lapozás, és eleinte egy sima Google Mapsen navigált az alkalmazás, mert kiderült, hogy használat előtt ki kellett volna kapcsolnom az online térképet. Ajánlott a fülhallgató használata is, hiszen a Kossuth Lajos utca dübörgő forgalmában másként nem tudjuk élvezettel hallgatni Lili és Bébé búcsúzkodását, így viszont maximum két ember tud osztozni egy eszközön, de egyébként is, ahogyan az olvasás is magányos műfaj, a sétát is egyedül kellene lejárnunk. A séta aktív pontokból áll össze: ezeket kell megadott sorrendben végigjárni - sajnos ezektől eltérni nincs lehetőség, ahogyan normál esetben egy könyvet is az elejétől a végéig olvas az ember. Mivel ez az első és egyetlen irodalmi séta a Sztaki rendszerében, így teljesen szeparált is, nem fogunk tudni átsétálni mondjuk Kosztolányi Vizivárosába. 

bejaras 1.jpg

Az alkalmazást tehát már most bárki letöltheti, és kedve szerint lesétálhatja a demóváltozatot: a Hajnali háztetők három rövid szakasza került feldolgozásra, a Fővám tér, az Egyetem tér, a Csendes Létterem és a Kossuth Lajos utca vonalon sétálgathatunk egy órán keresztül. Az alkotók szeptemberre ígérik a teljes változatot 16 útszakasszal: akkor a Mechwart térről indulva a Millenárison keresztül jutunk a Villányi útra, majd az Operán keresztül a Lónyay utcába, ahol a híres címadó jelenetet is átélhetjük majd. Átélés alatt azt értem, hogy a regény eredeti helyszínein meghallgathatjuk (Habóczki Máté előadásában) vagy elolvashatjuk a vonatkozó részleteket, és kapcsolódó tartalmakkal ismerkedhetünk meg. Eleve egy korabeli, 30-as évekbeli térkép segítségével haladunk (már ha kikapcsoljuk az online térképet), a regényrészletek mellé archív tartalmakat, újságcikkeket, fotókat és filmrészleteket kapunk.

Az Egyetem téren Petár jogászbál beszámolójához az Egyetemi életet és a Jogászbálokat bemutató fotókat és videókat kapunk, a Csendesben a Raguza mulatóval ismerkedhetünk meg. Megtudtunk egy kulisszatitkot is: a Raguza ugyan nem létezett, de valóban volt egy Darling nevű lebuj, ami sok író kedvelt törzshelye volt - történetesen a mai Retrock helyén, a Csendes Létteremmel szemben, de mégis a romkocsma alakítja a séta kedvéért mulatót. Sőt, ha sikerül megállapodni a tulajdonossal, akkor a Csendesben lesz Hajnali háztetők menü is, ehetünk majd fokhagymás pirítóst, mint a hajnalban megtérő kurtizánok, és ihatunk hozzá tojáslikőrt is (idétlenül vihogó fiatal lány egészen biztosan mindig lesz a háttérben). 

HH_regenyreszlet a Csendes elott 3.jpg

Az egész alkalmazásból egy valaki hiányzik nagyon: Ottlik Géza. És értem azt a koncepciót, hogy a készítők a regény szövegéhez és világához szerettek volna ragaszkodni, de az egész ottliki életműről leválaszthatatlan az író figurája, életrajza, Halász Petár figurája az Iskola a határonból, így nem lehet a Hajnali háztetőket sem lehet ennyire külön, mindentől függetlenül kezelni. És egy Raguza igenis létezett: Dömölky János filmadaptációjában Zsótér László már megépített egy mulatót, hiba ezt nem megmutatni a raguzás fotók között.

A kérdés az, hogy ez kit érdekelhet? Az idősebb, technológia eszközöket kevésbé biztos kézzel használó irodalomrajongók ezen a szűkkörű bejáráson is sokszor ügyetlenül kezelték az eszközöket, nem volt számukra mindig egyértelmű, hogy mit is kell csinálni a ketyerével, a fiatal technicisták pedig kevesellhetik az interaktivitást, a megosztási lehetőségeket és a Layar-szerű videós adatbevitelt. Megosztani most még csak a teljes sétát lehet: a későbbiekben lehetőség lesz élménypontok rögzítésére és az idézetek megosztására is. Az applikáció hangvétele is az idősebbeknek kedvez, például mindvégig magázódik, lassan, pontosan és udvariasan navigál - az egész alkalmazás békebeli polgári hangulatot áraszt, ami végülis jól illik a Hajnali háztetőkhöz. 

HH_archiv dokumentumok 1.jpg

És ha ideális körülmények között kevesebb mint hat hónap alatt összedobható egy ilyen alkalmazás, akkor miért csak a Hajnali háztetőkből készült még okostelefon alkalmazás? Miért nincs olyan applikáció, amivel lesétálhatunk egy jó Kondor Vilmos regényt? Miért nem tudjuk a Javított kiadást végiginni az eredeti helyszínein? A Párhuzamos történeteket még csak nem is kellene megadott sorrendben végigjárni! Gyűjtsük össze, milyen Budapesten játszódó könyveket élnénk át szívesen az eredeti helyszíneken - kommentben jöhet, eljuttatjuk az alkalmazás készítőinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr934646332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása