Olvass!

KönyvesBlog

JAK tábor 2.0. - Irodalom és digitális kultúra

2012. augusztus 20. valuska

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület 2012. augusztus 28. és szeptember 2. között, 24. alkalommal rendezi meg hagyományos irodalmi táborát a szigligeti Alkotóházban. Az idei tábor kiemelt témája az irodalom és a digitális kultúra kapcsolata lesz.

Ebben a témakörben a kerekasztal-beszélgetések az e-könyvek helyzetét, jövőjét, a szerzőiség és a szerzői jog 21. századi kérdéseit, valamint a digitális archívumok, könyvtárak és múzeumok kihívásait mutatják be a meghívott szakértők segítségével. Ennek megfelelően délutáni vendégelőadónk György Péter, esztéta, médiakritikus lesz.

A táborban ezen kívül szó lesz még a JAK-füzetek indulásának 30. évfordulója kapcsán Fasírt - újratöltve címmel a fiatal irodalom akkori és mai problémáiról, vitáiról, teljesítményeiről, valamint a JAK Retro sorozatban Sziveri János költészetéről a szerkesztők, kritikusok, egykori pályatársak és követők részvételével. Idén az ImPulzusban Darvasi László Vándorló sírok című kötetéről beszélgetnek a kortárs kritikai vitasorozatok (ÉS-kvartett, Előhívás, Pókháló, Kritikustusa) képviselői. Drog, film és irodalom művészeti összefonódásairól hallhatunk a Kubiszyn Viktor, Garaczi László és Bajtai András triótól. Továbbá az experimentális költészet és a hazai (neo)avantgárd szcéna kiemelkedő alakja, Szkárosi Endre is ellátogat Szigligetre. A fiatalabb alkotók közül pedig ezúttal a FÉLonline és a vajdasági Híd Kör tagjai lépnek fel.

A JAK Világirodalmi Sorozata kapcsán J. M. Ledgard Zsiráf és Mark Collins Hazátlanok című művét, majd a JAK-füzetek friss szerzőit (Áfra János, Bencsik Orsolya, Nagypál István és Váradi Nagy Pál) mutatják be új sorozatszerkesztőink.

A délelőtti versszemináriumot Schein Gábor, a prózaszemináriumot Szécsi Noémi, a drámaszemináriumot Vinnai András vezeti, a költészet kedvelői különlegességként pedig a slam poetry alapjait sajátíthatják el Závada Péter, Süveg Márk és Simon Márton segítségével.

A szigligeti JAK-tábort a Nemzeti Kulturális Alap és a MASZRE támogatja.

További információ a programról és táborba való jelentkezésről: http://jozsefattilakor.hu/
http://www.facebook.com/jozsefattilakor

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr454722375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.