Olvass!

KönyvesBlog

A háború művészete 350 oldalas képregényben

2012. augusztus 21. Rusznyák Csaba

Sun-Ce ősi írása, A háború művészete korának harci taktikáiról és stratégiáiról nem csak a téma talán legnagyobb hatású és legjelentősebb szövege, de az egyik legtöbbet emlegetett és idézett mű a popkultúrában is, arról nem is beszélve, hogy meglátásait a háborútól független (?) egyéb területeken is alkalmazzák: így pl. az üzleti életben – de randevúzási irányelvek gyűjteményévé is adaptálták már. Most pedig képregény lett belőle. Vagy ha nem is konkrétan belőle (ez nem egy szimpla képregény-feldolgozás, vagy illusztrált kiadás), de az abban található bölcsességek felhasználásával. A háború művészete (The Art of War) 350 oldalas graphic novel Kelly Roman író többéves álmának megvalósulása.

Roman eddig leginkább kísérleti rövidfilmek írásával és rendezésével foglalkozott, illetve marketingesként egyengette könyvkiadók, szoftver- és egészségügyi cégek útját. Utóbbiból kiindulva, nem olyan meglepő, hogy első képregénykötete, A háború művészete, az üzleti élet területére transzportálja Sun-Ce gondolatait. Saját bevallása szerint a Kína egyre növekvő befolyása és szerepe miatt érzett általános nyugtalanságot akarta megragadni a történetével (legalábbis miután első forgatókönyvét minden kiadó visszadobta, hogy aztán ő maga is kikukázza azt, és teljesen elölről kezdje az írást, egy új sztorival – ezzel).

A kérdés, amit Roman feltett magának: mi történne a világgal, ha külföldi befektetéseire Kína nemzetbiztonsági ügyként tekintene, aminek megvédéséhez katonai erő bevetését is indokoltnak tartaná? A háború művészete 2023-ban játszódik, a Wall Streetet már militarizálták, Kína pedig a világ legerősebb gazdasága, aminek külföldi érdekeltségeit egy Sun-Ce nevű stratégiai zseni tartja kézben. A történet főhőse az ő protezsáltja, akit az író saját magáról nevezett el. Kelly Roman, miközben bátyja gyilkosát keresi, naplót vezet mentora gondolatairól, és így lesz a graphic novel ugyanúgy 13 fejezetre osztva, és ugyanolyan fejezetcímekkel ellátva, mint a híres alapanyag, és így csempészi bele a szerző annak eredeti sorait egy futurisztikus, biotechnológiával és high-tech vállalati kémkedésekkel és hadviselésekkel teli thrillerbe. Hogy a sztori folyása mennyire hat természetesnek úgy, hogy az író bevallottan minden karaktert és eseményt Sun-Ce ősi szövegéhez igazított, csak akkor derül ki, ha magunk is elolvassuk a július végén megjelent graphic novelt (Michael DeWeese – neki is ez az első könyve – gyönyörűen sötét és stílusos képi világával), de az első külföldi kritikák szinte egyöntetűen pozitívak. Nem csak izgalmasnak és élvezetesnek írják le Roman történetét, de provokatívnak és intelligensnek, ami óva int egy olyan jövőtől, ami lehet, hogy már itt toporog a sarkon.  

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr904710936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

monddazigazatmar 2012.08.21. 17:05:23

Szun Ce irta a háboru muvészetét.
Sun Zi (kínaiul: 孫子, pinyin: Sūnzǐ, népszerű magyar átírás: Szun-ce)
Én értem, hogy angolbol forditod, de az angol azért irja igy, hogy az eredetivel hasonloan tudja kiejteni. A magyar is pont ilyen meggondolásbol irja Szun-ce-nek.
És ez érvényes az összes nyelvre amelynek a betui nem egyeznek meg a mienkkel.

monddazigazatmar 2012.08.21. 17:07:59

Eltunt amit irtam- :(
Ird már át a szerzőt Szun-ce re. Mi magyarok vagyunk, kiejtés szerint kéne irni az ilyen idegen neveket.
Sun Zi (kínaiul: 孫子, pinyin: Sūnzǐ, népszerű magyar átírás: Szun-ce)

budai fellegvár 2012.11.01. 06:59:12

Azért ajánlanék egy magyar vonatkozású nem rég vett könyvkülönlegességet:
A Magyar Királyi 101. Honvéd Gépkocsizó Tanezred a II. Világháborúban, nagyon tetszett, nagy képanyaggal.