Olvass!

KönyvesBlog

Internetfüggőség ellen küzdenek az írók

2012. szeptember 13. .konyvesblog.

Néhány író bevallottan nem tud elszakadni az internettől, ez azonban gyakran már a napi munkájukban akadályozza őket. Nick Hornby, Dave Eggers és Zadie Smith éppen emiatt olyan szoftverprogramokat használ (például ezt vagy ezt), melyek beállítástól függően bizonyos időre blokkolják az internet-elérhetőséget.

Korábban Jonathan Franzen is azt mondta, hogy nem lehet komoly művet írni olyan gépen, amelynek internetkapcsolata van. És hasonló véleményen van Will Self, aki az első piszkozatokat, vázlatokat írógépen írja, igaz, nem tagadja, hogy sokáig ő is internetfüggő volt. „Hihetetlenül hatékony eszköz, és hülyék lennénk nem használni” – véli Self az internetről, ugyanakkor elismeri azt is, hogy amikor írásra kerül a sor, az internet nagyon el tudja terelni az ember figyelmét.

Az internet azonban nem csak a figyelmünket tereli el, a gondolkodásunkat is megváltoztatja. Pulitzer-díjra jelölt könyvében (The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains) Nicholas Carr azt állítja, hogy az információs technológia befolyással van az emberek gondolkodására, érzelmeire, de még az agy szerkezetére is.

Carr szerint az internetezők nagy része állandó kognitív túlterhelés alatt áll, az emberek ugyanis gyorsan akarnak sok és sokféle információhoz jutni. Ráadásul sokan nehezen tudnak szelektálni a fontos és a kevésbé fontos adatok között.

Az íróknak mindenesetre több lehetőségük is van ma már arra, hogy ha csak egy kis időre is, de kiiktassák az életükből az internetet. A legegyszerűbb (bár talán kevésbé praktikus) tanácsot a fent idézett Will Self adta a kollégáinak: „Kapcsold ki a számítógépet és írj kézzel!”

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr284774441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Lenina Huxley 2012.09.13. 19:59:00

Nemhogy írni, semmilyen munkát nem lehet normálisan elvégezni olyan gépen, amelyiken internet van. Van egy bazinagy szomorúsága annak, mikor a munkádhoz például valamilyen dokumentumot kellene szerkesztened, és még ha képes is lennél rá magadtól, azonnal jön az inger, hogy "ránézek neten, mások hogy csinálják"... :)

seahawks 2012.09.13. 20:25:01

micsoda gondok...

de kinek kellenek még könyvek egyáltalán?

Rodolfo63 2012.09.13. 21:14:38

tényleg szörnyű érzés, hogy amikor valamire teljesen rá kellene koncentrálni, hogy az egész tudatát az töltse ki az embernek, mint valami drogmegvonás jelentkezik az igény az online létre - nem is konkrétan, hogy csináljon valamit az ember, hanem hogy a része legyen - mintha egy új érzékszerv lenne, vagy végtag, aminek a hiánya azonnal érződik

Kaputykin · http://kittenberger-comics.com 2012.09.13. 21:25:02

Nekem meggyőződésem, hogy az egyik legnagyobb projektemet vágta tönkre a net - a rajzoló függővé vált, és a projekt behalt.

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz 2012.09.13. 22:31:52

Igen, a netfüggőség elég csúnya betegség. Sajna olyan munkát végzek, amit számítógépen lehet csak, és kell az internetkapcsolat a munkához is. Rendszeresen elcsúszok a vállalt munkákkal, és ezzel kockáztatom a megélhetésemet, egyrészt kevesebbet tudok vállalni, másrészt attól is félhetek, hogy a megbízóim egyszer megunják a késéseket. Vállalkozóként a semmiért, a neten böngészéssel töltött időért nem fizet nekem senki, ellentétben egyes irodai alkalmazottakkal. Fegyelmezni is csak saját magamat tudom, már amennyire képes vagyok rá.

csillámpóni 2012.09.13. 23:44:08

Rosszabb a helyzet.
Többé soha nem lehet komoly műveket írni.
Sehogy.

Miután ezt leírtam, úgy másfél órán át szerkesztgettem rá még három mondatot.

Végül olyan kibaszott jó lett, hogy nem, és nem fogom itt eltékozolni.

NickelADeón 2012.09.14. 09:27:01

@Kaputykin: Hogy mik derülnek ki. Emiatt halasztódik a Kittenberger? És emiatt nem lesz kiadva? Na ne mááár.

Kaputykin · http://kittenberger-comics.com 2012.09.14. 10:06:35

@NickelADeón: Ez a nagyon leegyszerűsített verzió, de nagyjából ez a helyzet. Legalábbis volt egy olyan döntő időszak, amikor ez volt a csúszás oka.

sound of noice 2012.09.20. 18:17:36

ez nem internetfüggőség, ez tudás utáni szomj :) meg kell tudni mi történt Petivel :) és most már ingyen mobilnetem is van hozzá :) fon.gs/diaknet

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2012.09.25. 13:38:25

@csillámpóni: Hahaha, akkor most mégis írsz valami komolyat, amit már nem lehet?
Egyébként engem már csakis az ilyen lehetetlen küldetések érdekelnek.