Olvass!

KönyvesBlog

Ha Paulo Coelho magyar író lenne: Oravecz Nóra

2013. augusztus 15. valuska

Oravecz Nóra: Összekötve

Libri Könyvkiadó, 254 oldal, 2013

oravecz3.jpgA bal bicepszen egy Fodor Ákos-idézet (A szerző iphone-felvételei) 

Oravecz Nórának van egy blogja, a Facebookon gyorsabban gyártja az idézeteket, mint a Coelho-generátor, a Bookline e-könyves listáján a saját kiadású könyve vezetett (Tejszínhab nélkül), a Libri pedig kiadta az első regényét printben, ez az Összekötve. Ez utóbbi miatt elugrottam megnézni szerda este a Holdudvarba a könyvbemutatóját. A könyvbemutató előtt 25 perccel már jó nagy sor áll Nóra körül.  Ha a YOLO egy magyar író lenne, akkor Nóra lenne az.

Nóra igazi self-made woman, aki saját bevallása szerint annyira hiperaktív, hogy minden célját eléri. Van saját idézettel mintázott párnája és iPhone-tokja is például. Most könyvet írt, de a távolabbi célját is ismeri már: jelenjenek meg az írásai angolul is. Ha már az Árnyékszínháznak sikerült a Britain's Got Talentben vagy ha Palvin Barbaráért rajong a fél világ, akkor neki is működni fog. Ezért tetoválta a csuklójára, hogy Connected, mert utal a regény magyar címére, illetve hisz benne, hogy van fent valaki, akivel ő össze van kötve.

-Nagyon keveset tudok rólad. Már a második könyvedet írod meg.

-Nézz rám, mennyi energia van bennem, ez vagyok én! Hiperaktív vagyok, tele vagyok energiával, valamit csinálnom kell. Ha nem kötöm le az energiáimat, akkor depressziós leszek, megszűnik az élet, és akkor Nóri csak alszik.

-Mi ez a tetoválás a bal bicepszeden?

-Fodor Ákostól egy idézet: Én soha másban/ nem csalódom, csak saját/ ítéletemben. Ez egy pofon magamnak minden áldott napra, hogy ne ítélkezzem semmiről és senkiről, hogy miért jött, mi a feladata, mert hagyni kell, hogy az élet megmutassa.

oravecz5.jpg

Nóra 24 éves, nem tartja magát írónak. Csak azért ír, mert különben "bedepressziózna". Saját bevallása szerint a mai napig nem tudja, hogy kell írni, csak csinálja. Éveken keresztül semmi sikerélménye nem volt. 2011-ben be akarta fejezni az írást, mert 200 embernek írta a blogját, amikor történt valami, és egyik írását (Hova kurvultok csajok?) 16 ezren osztották meg, két nap alatt 120 ezren olvasták el, itt egy részlet belőle:

"Életemben egyszer fordultam meg a Jam-ben. Amikor kijöttünk a mosdóból maradandó élményben volt részem. Egy alkoholtól ittas lány pakolta össze az egyébként rohadtul szétcsúszott arcát, miközben a wc-s néninek magyarázkodott:

- Tudja, most visszamegyek a sráchoz. Csak a pénze miatt kell, mert annyira vonz. Gucci órája van érti, GUCCI! Egyébként rohadtul megaláz, de nem érdekel! Tudja???! NEM ÉRDEKEL!!!!!!!

Belegondolni is gyomorforgató abba, hogy hétvégente lányok ezrei alázzák, majd isszák le magukat ribancra, csak azért, mert a pasinak van pénze. Számomra felfoghatatlan, hogy ezeket a lányokat milyen logika vezérli? .. hogy majd a pasi eltartja? Vagy, hogy rajta keresztül mennek majd előre? .. Apropó. Miért nem kezdenek valamit magukkal??

És mégis. A pasik jelentős részének ez kell. Ne is titkoljátok srácok, egy mutatós dögös kilencvenhatvankilencvenes a jobbodon kábé olyan, mintha egy Porsche-ban érkeznél meg szombat este. Mindenki téged néz, mindenki irigy, hogy milyen nővel vagy, az meg már mit számít, hogy két értelmes szót nem tud megfogalmazni!" TOVÁBB ERRE>>

"Annyira őszintén tudtam megszólalni benne, hogy imádták. Elkezdtem a Facebookon gondolatokat megosztani, ami nem tudom, honnan jött, de a legjobb dolog volt. Az olvasók elkezdték a Citatumra feltölteni az idézeteket, és onnantól kezdve mindenki tőlem idézett. Mindenki unja Müller Péter és Paulo Coelho idézeteit, én meg napi szinten produkálok valamit. Ez őrület!"

Pedig Nórinak is Coelho a kedvence, amit nemcsak a Facebookon olvasható idézetek miatt sejthettünk, hanem a legmeghatározóbb olvasmányaiból is kiderül: Paulo Coelho Az alkimista, Jorge Bucay Életmesék, Eckhart Tolle A Most hatalma, szintén Tolle Új föld és Oprah Winfrey minden írása. A népszerű nőírok Helen Fieldingtől Rácz Zsuzsán át Fejős Éváig nem jönnek be neki: "Engem nem kötnek le. Annyira célirányosan tudtam, hogy mire van szükségem, hogy csak azt engedtem be, ami segít nekem. Egy női regény nem tud lekötni, nem ad semmit nekem. Ők ettől függetlenül tök szuperek."

KAPCSOLÓDÓ LINKEK

Itt vannak az IDÉZETEI>>

Webboltjában idézetes párnákat árul>>

Instagram>>

Tumblr>>

A sikerbejegyzés után megragadta a pillanatot, és azóta nem engedte el, pedig az egyik kiadó vezetője elküldte, hogy írjon csak idézeteket, blogposztokat, mert a regényírás nem neki való. "Akkor lehet ezt jól csinálni, ha mindig kiadom, ami bennem van. Nem érdekel, mit reagálnak rá, mert tudom, hogy ki kell adnom magamból, különben rosszul érzem magam. Fura lenne, hogy amíg száz rajongónál nem érdekeltek a vélemények, akkor most harminchatezernél érdekelni kezdene. Nekem az a dolgom, hogy kiadjak magamból mindent." Nóra intuícióból ír, megy haza és bekattan valami, talán csak három szó vagy három mondat, de rögtön írni kezd.

"Én vagyok az a lány, akit mindig kiközösítettek, mert mindig tudtam, hogy mit akarok" - mondja magáról Nóra, akinek nagy szerelmei nem voltak, Budapestre kellett költöznie, hogy igazi barátokra találjon.  

oravecz2.jpg

A könyvéről szándékoltan nem derült ki sok minden, de az igen, hogy "a könyvben minden karakterben egy kicsit benne vagyok", és az is, hogy "a könyvben lesz egy fordulat, amikor a lány karaktere megváltozik". A tömegben páran már olvasták az épp csak megjelent regényt, szerették. Az általános fülszöveg szerint erről szól a regény:

Kloé igazán elégedett az életével. Remek munkája van, szép lakása Budán, imád bulizni, szeretik a barátai, mindig eléri, amit akar. Csak hát a szerelem... az hiányzik az életéből. Mert valahogy mindig rosszul választ.
Ám amikor megismeri Benit, minden megváltozik. Mert ez a fiú különleges. Legalábbis elsőre úgy tűnik. Csakhogy, ahogy jobban megismerkednek, Kloénak be kell látnia: Beni talán még a többieknél is rosszabb. De akkor vajon miért vonzódik hozzá mégis ennyire? Miért nem tudja kiverni őt a fejéből? A lány nem is sejti, hogy köztük valami egészen más fajta kötelék húzódik, ami elválaszthatatlanul egymáshoz kapcsolja az életüket, ha akarják, ha nem. Valami, ami jóval kiegyensúlyozottabb a szerelemnél, és ha hinni mernek benne, örökre megváltoztathatja mindkettőjük sorsát.

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr935461272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Alaister Grand 2013.08.15. 19:57:23

Súlyos. Emberek milliói pedig a létminimum alatt vergődnek.
Miközben ezek azt hiszik, hogy akkor ők most mások, mert... miért is?
Jobb, ha ezen inkább nem is töri a buksi fejét.

Hőálló Pécsétviasz 2013.08.16. 05:03:37

@Alaister Grand:

Így hát haragudjunk azokra, akik tesznek is valamit, kezdenek valamit magukkal. Jobb, ha ezen még töröd egy kicsit a buksidat...

Giggs85 2013.08.16. 09:01:01

Végre egy igazán jelentős íróról írtok.... :D :D :D :D
Muhahahahaha

ekat 2013.08.16. 09:16:42

A hölgynek sok sikert, meg jól csinálja, meg ilyenek, de ezek az idézetek nemigen tették vonzóvá, pont ugyanolyan női regénynek ill. dumának tűnik, mint amiket nem olvas...
Persze látatélanban ne ítáljünk el senkit és semmit, akármibe csomagolva is lehet igazán mondani (akarni) valamit.
@Alaister Grand: Igazi magyar vagy, az echte magyarosch dögöljön meg a szomszéd lova is mentalitással.

Equinoxe 2013.08.16. 09:18:44

Cuki. Kár a fáért amit a papírért kivágtak.

Rózservóterz 2013.08.16. 09:28:01

Régen Dosztojevszkij, Móricz, Dürrenmatt voltak az írók, ma Coelho és Oravecz Nóra. Szánalom az egész, több szót nem is érdemes ezekre a lényegtelen emberekre fecsérelni.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.08.16. 10:02:24

Hadd gratuláljak a kiadónak. Korunk nagy kérdése, hogy az efféle kártékony baromságok helyett hogy lehetne a t. közönséget normálisabb olvasmányokra rávezetni, persze ha egyáltalán ilyesmi felmerül bennem, gondolom egyből sznob kirekesztő kultúrfaszista leszek, minimum.

A Spanyol Inkvizíció 2013.08.16. 10:09:31

Elolvastam az idézetet, bár ne tettem volna.
Ezt a szart ki olvassa vajon??

Szenthomárság 2013.08.16. 10:11:17

Igen, a magyar Coelho.
Pont ugyanolyan szar!

És ezért valaki még pénzt is ad...

p_ilonka 2013.08.16. 10:27:49

Nagyon hiányzott már egy őszinte és hiperaktív ifjú írónő a könyvvilágból. Az kimondottan tetszik, hogy fiktív idézetekkel fárasztja a közönséget. Csak többet kéne dolgozni a szövegeken, mert így nagyon primitív.

Equinoxe 2013.08.16. 10:35:42

Intelligens ember szempontjából bármilyen értelemben, vagy kontextusban lekoéjózni valakit olyan sértés, ami vért kíván.

Rózservóterz 2013.08.16. 10:41:42

Mellesleg a felkartetoválás nőn kifejezhetetlenül primitív és undorító.

Szelid sunmalac 2013.08.16. 10:44:35

Miert nem igazi irokrol irnak? Miert ilyen almuvelt okoskodo hulyepicsakrol?

Q-in-Law 2013.08.16. 11:03:30

Most már mindenkit írónak hívnak, aki össze tud rakni egy mondatot?

Jéé ügynök 2013.08.16. 11:05:06

Nagyon sajnálom, hogy erre felé megyünk. Az tök jó, ha valaki ügyesen menedzseli magát, le a kalappal. De amikor az agyon promózott személyiség mögött nincs értékes tartalom, az bánt. És amikor Rácz Zsuzsára azt mondja, hogy egy szar, na az végképp kiveri a biztosítékot. Rácz Zsuzsa tud írni. Ez a kislány üres és agyon hypolt. A Librit persze értem, mert a tömeghülyítéssel sokat lehet kaszálni, de az embereket, akiknek ez A Könyv…hát ettől szomorú leszek.
Fejős Évához meg nyugodtan hasonlíthatná magát, pont ugyanaz a szint, bár F. Éva is tud írni, legföljebb a tartalom nem igényes, de mindegy.
Egy (megélhetési) blogger, ott kéne maradni, mert ez még nem könyvnek való.
És mielőtt megkezdődne az „irigyvagyolás”, már most leszögezem, ha valami nem tetszik, az nem feltétlenül azért, mert irigy lennék. Egyszerűen csak szar.

Cekkeres Mammer 2013.08.16. 11:49:14

A ponyvairodalom olcsó írói eszközökkel, hatásra törekvő, selejtes értékű, általában durva papírra nyomott prózai mű. Ugyanakkor vitathatatlanul vannak erényei is, emiatt széles néprétegek olvassák.

(Wikipédia)

Sákif za morro? 2013.08.16. 12:12:34

200 év múlva vajon benne lesz a hölgy a magyar irodalom remekei c. gyűjteményben? Aligha. A ponyvák között se. A jövő kiadóinak fel van adva a lecke rendesen.

jet set 2013.08.16. 12:25:19

Buta lány ír buta olvasóknak, ezért sikeres.

Ifj. Szabó István 2013.08.16. 21:22:17

@Sákif za morro?: Nem lesz benne, de szerintem nem is ez a célja a könyvével. A mai probléma igazából az, hogy itthon a médiának erre van igénye (Nem az olvasóknak, hanem a blogoknak és a médiának.). Pl. az én könyvem 5 kontinensen vagy 50 országban kapható, itthon pedig még a kutya sem hallott róla és szerintem egy ideig nem is fog. Miért? Mert akik ezeket a blogokat írják nem áll érdekében, hogy az értéket támogassák. Ennyi a történet.

Wintermoots (törölt) 2013.08.16. 22:11:19

a hölgy hiperaktív, dől belőle a szó, meg vannak ambíciói. ettől persze még nem lesz színvonalas, az idézett blogbejegyzés, a kedvenc olvasmányai, stb. egy idióta p.csa képét rajzolják ki, én jópár hasonlót ismerek, ha írónőként is hasonló, nagyon sajnálnám, ha ebből megélne.
röhej.

haggyal 2013.08.17. 09:14:28

hú, ez rémesnek tűnik, a blogoknak és főleg a facebooknak köszönhetően életre kelt egy olyan szcéna, ami azelőtt nem létezett, legalábbis nem ennyire vágódott az arcunkba. persze nem biztos, hogy baj, de ilyen igénytelen, ostoba vacakok régebben azért jó eséllyel fennakadtak volna egy-két szűrőn, elkerülve a nagyközönséget, csökkentve a rombolást. legalább olvasnak valamit a gyerekek, mondták sokan a harry potter őrület idején. de itt már ez sem egyértelmű, inkább menjetek ki a levegőre játszani!

Giggs85 2013.08.17. 09:18:22

@haggyal: hát, ha e között a "könyv" között és a játék között kell választani, akkor gyerekek ne olvassatok :(

sugargiraffusplumps. 2013.08.22. 21:39:31

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nekem nagyon szimpatikusak az ilyesféle sznob, kirekesztő és kultúrfaszista júzerek! :D

Egyéves Önkéntes 2013.08.22. 21:56:57

@zsiráfffff: Most akartalak éppen idehívni! :)

sugargiraffusplumps. 2013.08.22. 22:04:12

@Egyéves Önkéntes: majd holnap, máma mán alszok! de azért érzem ám a törődést! :D

Egyéves Önkéntes 2013.08.23. 07:26:24

Azt amúgy miért fontos tudnunk, hogy iphone-ja van a szerzőnek?

gabcigirl 2013.09.10. 10:53:28

@Jéé ügynök:

Így igaz! Számból vetted ki a szót, épp így gondolom.

Egyvalamit lehet a csajtól tanulni: azt, hogyha értesz a netes marketinghez és az optimalizáláshoz, megvesznek tőled minden vackot:)