Olvass!

KönyvesBlog

Az amerikai mágnások fillérekért vásárolják fel Mexikót

2016. november 30. .konyvesblog.

b289459.JPGEl Paso határváros, Winston Groom története pedig korszakhatáron játszódik, a huszadik század fordulóján és első évtizedeiben. A Forrest Gump szerzője ezúttal történelmi kalandregénnyel áll elő, a helyszín néhány Európában, majd az Egyesült Államokban felvillantott pillanatkép után a viharos, önállósodó Mexikó, melynek a határhoz közel eső területeit fillérekért vásárolták fel az amerikai vasútmágnások, újságcézárok. Itt minden lehetséges és mindenki megfordul: hősök és áldozatok, gyermekrablók, banditák és javasasszonyok - valamennyiüket próbára teszik a háborús körülmények és a gyönyörű, ámde cseppet sem barátságos természet.

Winston Groom: El Paso

Fordította: Lázár Júlia, Tarandus, 2016, 552 oldal, 4990 HUF

 

A történet egy bostoni árvaházban kezdődik, ahonnan egy vasútmágnás és a családja karácsony előtt örökbe fogad egy kisfiút. Arthur, aki még a vezetéknevében sem lehet biztos, felveszi a szép hangzású Shaughnessy nevet, előkelő iskolákba jár, majd beáll apja mellé a vasúttársasághoz, szerelmes lesz, gyerekei születnek. Már-már beleszürkül egy üzletember hétköznapjaiba, amikor egyik pillanatról a másikra nagyot fordul körülötte a világ.

Kapcsolódó cikkünk:

A Forrest Gump szerzőjének új könyve tocsog a vérben (kritika)

A sivatagban és a vadonban üldözi gyermekei elrablóit, akik egyszerre gonosztevők és hős forradalmárok. Brutális gyilkosok, ugyanakkor az országuk őslakosait akarják jogaikba visszahelyezni. Időben és térben határvidéken járunk, semmi sem egyszerű. Pancho Villát, a gyilkos banditát olvasni tanítja az elrabolt kislány, kísérői pedig olyan valós és képzeletbeli figurák, mint Ambrose Bierce, a világhírű író, vagy John Reed, a szocialista újságíró, illetve Villa egyik alvezére, aki száradó, zsugorodó levágott emberi orrokból fűzött láncot hord a nyakán.

Olvass bele a regénybe:

El_Paso_részlet by konyvesblog on Scribd

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr6012010546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.