Olvass!

KönyvesBlog

Három kívánság: Adebayo, McManus, Boyne

2018. január 03. Kiss Orsi

A világon egy évben kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

32969150.jpgAyobami Adebayo: Stay with Me

Knopf, 2017, 272, $17.64

Yejidének és Akinnak négy év házasság után sincs gyereke. Még szerelmük kezdetén megegyeztek, hogy Akinnak, bár lehetne, Yejidén kívül nem lesz több felesége. A fiatal nőt ezért is sokkolja, amikor férje rokonai egy nap beállítanak egy gyönyörű lánnyal, és azt akarják, hogy ő legyen a férfi kettes számú asszonya. Yejide tudja, hogy nincs sok ideje: vagy villámgyorsan teherbe esik, vagy szerelmén osztozkodnia kell egy másik nővel. Az anyaság utáni vágy, a családi elvárások és a férje iránti szerelem erős présbe szorítja, küzdelme viszont fájdalmas igazságokat hoz a felszínre.

Miért olvasnánk? A nigériai születésű Ayobami Adebayo jó úton halad, hogy Chimamanda Ngozi Adichie és Yaa Gyasi nyomán a kortárs afrikai irodalom egyik legmarkánsabb képviselője legyen. Az említett szerzők úgy írnak az afrikai történelemről és a jelen társadalmi jelenségeiről, hogy mondanivalójuk – társas kapcsolatokról, férfi-nő viszonyáról, anyaságról – egyetemes, mégis egyedi marad.

32571395.jpgKaren M. McManus: One of Us Is Lying

Delacorte Press, 2017, 368, $14.24

Hétfő délután a Bayview Gimi öt diákja kap elzárást: öten vonulnak be (az agyas, a csini, a rosszfiú, a sportos és a kocka), de csak négyen távoznak élve a teremből. Simon az iskola hírhedt pletykaalkalmazásának fejlesztőjeként szerzett hírnevet (és ellenségeket), halála pedig a nyomozás szerint nem lehetett véletlen. Kedden ugyanis szaftos híreket akart közzétenni mind a négy iskolatársáról, akik emiatt rögtön gyanúsítottak is lesznek. A kérdés csak az, hogy tényleg nyakig sárosak-e, vagy ők a tökéletes bűnbakok.

Miért olvasnánk? Karen M. McManus elővette és újragondolta a klasszikus Agatha Christie-receptet: összezárt egy csomó embert egy közös térbe, majd az egyiket rövid úton eltette láb alól. Ami biztos: itt nagy eséllyel nem a komornyik a gyilkos.

thif-usa.jpgJohn Boyne: The Heart's Invisible Furies

Hogarth, 2017, 592, $19.04

Cyril Avery átlagos ír férfi, kicsit sem átlagos előélettel: egy tinédzser anya házasságon kívüli gyermekeként született 1945-ben, örökbefogadó szülei pedig már korai éveiben jól a fejébe vésték, hogy nem igazán része a családjuknak. A kívülállás az egész életét meghatározta,nemcsak a családjában, hanem a közegben is, amelyben élt. Cyril csak lassan döbbent rá, hogy  a többségi katolikus társadalom elvárásaival ellentétben  nem a lányokhoz, hanem a fiúkhoz vonzódik. Élete innentől kezdve titkokkal és félelmekkel teli, története ugyanakkor a megpróbáltatások, a veszteség, az erőszak és az előítéletek mellett a szeretet, a bátorság és a barátság regénye is.

Miért olvasnánk? A csíkos pizsamás fiú szerzője ezúttal egy komplett életutat mutat be: hőse gyerekként és felnőttként is azt kutatja, kicsoda is valójában, de ahhoz, hogy megtalálja helyét a világban, előbb saját lelki békéjét kell megtalálnia.

 

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2017/5. számában jelent meg. 

A bejegyzés trackback címe:

http://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr8213545025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.