Olvass!

KönyvesBlog

Az emberi testbe kényszerülő űrhajó egykori áldozata családját védelmezi

2015. november 25. .konyvesblog.

gabo.JPG

Ann Leckie trilógiájának első részéről, a Mellékes igazságról ezt írtuk:

Leckie egy Római Birodalomhoz hasonló, roppant kiterjedésű hatalmat ábrázol, amelyet ugyanaz az egyetlen – noha szintén több ezer tudatra oszló, így lényegében megölhetetlen – uralkodó, Anaander Minaai vezet immár több ezer éve. A vele kapcsolatos revelációk (amelyeket nyilván nem fogok lelőni) a cselekmény legizgalmasabb mozgatórugói lesznek, és meglepően kiszámíthatatlanná és eredetivé teszik a könyvet. Egy birodalom hanyatlásának, lassú szétesésének, káoszba süllyedésének vagyunk a tanúi, de a bravúr nem a „mi”, hanem a „hogyan”. Leckie következetesen, okosan viszi végig a koncepcióit, és bár a sztori némileg nehezen indul be (az első úgy 150 oldal, ha messze is van attól, hogy unalmas legyen, mindenképpen elnyújtott kicsit), amikor beindul, menthetetlenül beszippantja az olvasót.

Most megérkezett a második rész, a Mellékes háború. Breq egykor űrhajó volt, amely több ezer katonát összekapcsolva szolgálta a hatalmas Radch birodalmat, egy ideje viszont emberi testbe kényszerülve irányítja a Kalr Kegyelmét.

Ann Leckie: Mellékes háború

Fordította: Mészáros Klára, Gabo, 2015, 408 oldal, 2990 HUF

 

Most azt a parancsot kapja, hogy látogasson el az Athoek Állomásra, és védje meg annak a hadnagynak a családját, akit egykor hidegvérrel meggyilkolt. Az állomás békéje azonban csak látszólagos, és Breq érkezése régi ellentéteket hoz a felszínre.

Olvass bele a regénybe:

Ann Leckie: Mellékes_háború_beleolvaso.pdf by konyvesblog

Az Amazon náci hirdetése kiverte a biztosítékot New York polgármesterénél

 nazi.png

Bill de Blasio, New York polgármestere felszólította az Amazont, hogy szedjék le a város metrójáratairól azokat a „felelőtlen és sértő” plakátok, amelyekkel a cég a Philip K. Dick alternatív történelmi regényén alapuló új sorozatát, Az ember a Fellegvárbant reklámozza.  A Manhattan szívében, a Times Square és a Grand Central Terminal között közlekedő szerelvény egyik kocsijának üléseit, falait és plafonját borító kék-fehér-piros plakátokat náci jelképek inspirálták. 

Az Amazon, hallgatva az idők szavára, 2013-ban beszállt a TV-sorozat bizniszbe is. Legutóbbi dobásuk reklámkampányával úgy tűnik sikerült túllőniük a célon. A PR-részlegnek feltehetően nincsen ellenére a botrány, de a New Yorki-i metró utasainak és a város polgármesterének tetszését nem sikerült elnyerniük. A botrányt okozó plakátokon többek között a csillagos-sávos lobogó újradesignolt változata látható, a karmai között horogkeresztet tartó sassal.

„Bár a hirdetések nem ellenkeznek a MTA (Metropolitan Transportation Authority) alapelveivel – nyilatkozta De Blasio, a metrót üzemeletető hatóságra utalva –, mégis sértőek a második világháború és a holokauszt túlélői, családtagjaik és sok más New York-i számára, ezért arra szólítjuk fel az Amazont, hogy vonja vissza azokat.”

Philip K. Dick 1962-es regényben a második világháború a tengelyhatalmak totális győzelmével zárul: a náci Németország és Japán elfoglalja, majd felosztja egymás között az Egyesült Államok területét.

Az ember a Fellegvárban első 10 epizódja november 20-tól lesz elérhető az Amazon Prime-on. A náci designnal kidekorált metrószerelvények december 6-ig járnak majd az említett vonalon. Az Amazon egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. 

Forrás: Telegraph

Hangjáték lett a Nincstelenekből

bsz.jpg„Megyünk és hallgatunk.” Így kezdődik a 2014-ben elhunyt Borbély Szilárd regénye, a Nincstelenek, amelynek hangjátékváltozatát két részben, november 28-án és 29-én, 21:04-től hallhatjuk a Kossuth Rádióban.

„Mindig akad valami, ami elhiteti velünk, hogy élünk”, sóhajtotta bele a reménytelenségbe a Godot-ra várva csavargója, Estragon. A nyomor például elég hiteles emlékeztető. Borbély Szilárd mellbevágó életrajzi fikciója után minden porcikánkban érezzük majd az életet. De főleg a szívünkben és a gyomrunkban. 

- írtuk az általunk hét könyvének, és 2013 legjobb könyvének választott Nincstelenekről, amelynek rádióra alkalmazása még Borbély engedélyével kezdődött, ám a bemutatóra a halála miatt csak másfél évvel később kerül sor.

A hangjátékot Rusznyák Gábor rendezte, aki az indentitáskeresést és a különbözőség fájdalmát helyezte a középpontba. A Nincstelenek Margitai Ági egyik utolsó szerepe is, ő a 97 éves Jusztimamának kölcsönözte a hangját.

Szír bevándorló és a trafikvesztes is helyet kapott a Merész magyarok között

nyary1.jpg

Itt a negyedik Nyáry Krisztián-kötet: a Merész magyarok talán érdekesebb is, mint az eddigi kiadványok. A tartalomjegyzéket böngészve persze hümmöghet zavartan az olvasó: ki lehet Steinschneider Lilly, kiket mentett meg Karig Sára, mivel foglalkozott Kresz Géza, akinek a nevét eddig csak az újlipótvárosi utca táblájáról ismertük?

A Rózsavölgyi Szalonban tartott könyvbemutatón a szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett, és kertelés nélkül meggyónta tájékozatlanságát. Nyáry elárulta, hogy gyerekkora óta kíváncsivá teszik a nevek. Ezzel persze minden gyerek így van, csak ő valahogy úgy is maradt. Arcmemóriája lényegében nincs, de cserébe jó a névmemóriája, és ha megüti a fülét egy olyan hangzású név, mint Bédi-Schwimmer Rózsáé vagy Gudbrand Gregersené, egyszerűen nem megy ki a fejéből. Előbbi neve egyébként az Iskola a határon egyik mondókájából lehet ismerős a figyelmesebb olvasóknak.

Nyáry Krisztián: Merész magyarok - 30 emberi történet

Corvina Kiadó, 2015, 250 oldal, 4500 HUF

 

Veiszer gondosan utánaszámolt: az Így szerettek ők 132 oldal volt, a Merész magyarok már 276, a történetek száma viszont negyvenről harmincra csökkent. Egy élettörténet tehát körülbelül kilenc oldal. Nyáry szerint egyrészt a kor tette bőbeszédűbbé, másrészt a szerelmes történetekben csak egy epizódot kellett kiemelnie, hisz széles körben ismert személyekről volt szó, itt viszont teljes emberéleteket kellett elmesélnie. A Facebookon már a kanonizált költők-írók portréi is nagyon hosszúnak számítottak: „A Facebook felől nézve egy Háború és béke” mindegyik, de a leíró nagyregényhez képest csupán haikuk. Veiszer puhatolózására, gondolkodik-e egyetlen emberről szóló portréregényben, (majdnem) kategorikus nem volt a válasz. Nyáry kíváncsibb, nyughatatlanabb természetnek tartja magát annál, hogy hosszú ideig egyetlen témával foglalkozzon.

Veiszer annak is utánanézett az Értelmező Szótárban, hogy a „merész” szónak a „bátorral” szemben van némi pejoratív felhangja, vakmerő, indokolatlan kockázatot vállaló embereket is címkézhetnek vele, Nyáry nyelvérzéke azonban nem érzékeli a különbséget, egyszerűen azért választotta ezt a címet, mert így szépen alliterál.

Tovább

Képregénnyel küzd a bevándorlóellenes hangok ellen egy brit művész

48266650_cached.jpgÉpp a párizsi merényleteket megelőző napon mutatták be Oslóban Benjamin Dix szíriai menekültekről szóló képregényének az A Perilous Journey-nek harmadik, utolsó részét. Dix egy norvég emberjogi szervezettől kapott megbízást a képregény elkészítésére, és azt reméli, hogy a kötet csitítja majd a bevándorlókkal szembeni indulatokat. A Norwegian People’s Aid célja a kötettel az volt, hogy ösztönözze a norvég kormányt, fogadjon be több bevándorlót.

A Perilous Journey három főszereplője, Khalid, Mohammed és Hasko élettörténete azokon az interjúkon alapszik, melyeket Dix csinált néhány menekülttel, bár a nevüket a kötetben megváltoztatta. A meginterjúvolt menekültek a szerkesztési folyamatban is részt vehettek.  Dix szerint rengeteg szírnek van olyan extrém élettapasztalata, amit el sem tudunk képzelni, mégis sokan nagyon hálásak az életért, ez pedig a mi kultúránkból szánalmasan hiányzik. Reméli, hogy a médiaőrület és az egyre fokozódó bevándorlóellenes érzelmek ellenére az iszlám terror elől menekülő emberek személyes sorsát bemutató képregénye is generál majd némi visszhangot.

szm.jpg

Dix szerint számos problémát egyszerűen elintézünk a Mi vs. Ők sémával, pedig ezek a kérdések sokkal összetettebbek. A képregényformátum felülemelkedik a mainstream média menekültábrázolán, és azzal, hogy nem tömegeket, hanem egyéni élettörténeteket mutat be, teljesen más képet ada menekültekről. Dix úgy véli, sokkal nagyobb ereje van, ha pár oldalon keresztül követsz egy karaktert, mint ha megnézel egy fotót vagy bármilyen statisztikát. Dix Art Spiegelman Maus című képregényét, és Joe Sacco Palestine-jét hozta például, amelyek a Srí Lanka-i polgárháború őrületében kerültek a kezébe. Miután elolvasta őket, rájött, hogy a műfaj úgy tud felülemelkedni emberi jogi és társadalmi kérdéseken, ahogy az újságírás nem képes. Addig a pillanatig Dix egyetlen képregényélménye a Kázmér és Huba volt, ami azért egészen más kategória.

Tovább

Heidegger és a hidegháború még sosem volt ennyire hipnotikus

Egy német digitális művész, Henning M. Lederer fogott egy rakás könyvet (főleg) a hetvenes évekből, és életre keltette a borítóikat. A The Atlantic hipnotikus videóján olyan kötetek mozdulnak meg, melyeket a megjelenésük idejében nem ítéltek túl jelentősnek. Akad köztük egy magyar mű is, Versényi László Heidegger, Being and Truth című munkája. 

Elbűvölő és aljas volt Kim Philby, a világ leghíresebb kettős ügynöke

Kim Philby (kép forrása)

Minden idők egyik leghírhedtebb kettős ügynökéről, Kim Philbyről nagyjából már mindent leírtak, ami a jelenleg elérhető titkosszolgálati anyagokból tudható. A cambridge-i ötöknek is nevezett kémkör oszlopos tagjáról jelent már meg életrajzi könyv, regény, készítettek róla tévé- és nagyjátékfilmet, elsőre tehát azt gondolnánk, hogy sok újat nem lehet elmesélni róla, Ben Macintyre-nek mégis sikerült. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy a brit szerző egyetlen fókuszpontból ragadta meg Philby és világra szóló árulásának a történetét – ez pedig a barátság.

A Kém a csapatban látszólag kellemes jelenettel indít: két férfi a hatvanas évek elején egy bejrúti lakásban teázgat, „udvariasan hazudoznak egymásnak”, a nyitott ablakon patkócsattogás és autódudálás hangja szűrődik be. A két férfi harminc éve ismeri egymást, nagyon jó barátok, évtizedek óta egy szervezetnél dolgoznak, vállvetve segítve egymást – legalábbis ezt gondolta az egyikük, Nicholas Elliott, aki ezen a bejrúti estén már nagyon is tisztában van azzal, hogy a vele szemben ülő Kim Philby évtizedeken át a szovjeteknek kémkedett, elárulva ezzel nemcsak a saját országát, de a barátságukat is.  

Ben Macintyre: Kém a csapatban - Kim Philby és a nagy árulás

Fordította: Tábori Zoltán, Gabo Kiadó, 2015, 408 oldal, 3990 HUF

 

Ben Macintyre brit író-történész az ő kapcsolatuk szűrőjén keresztül próbálja megfejteni, ki is volt tulajdonképpen az a Kim Philby, a „kétfelű ember”, akit nemcsak a munkatársai, de a legközelebbi barátai és családtagjai sem ismertek igazán.

A két férfi még egyetemistaként ismerkedett meg egymással, ami nem is volt annyira nehéz, hiszen ugyanabból a közegből jöttek, és már korai éveikben rengeteg a párhuzam. Philby és Elliott is egy-egy domináns apa árnyékában nőtt fel, becsvágyóak voltak, élelmesek, és nem elhanyagolható módon ahhoz a felsőosztályhoz tartoztak, melynek tagjai – egyfajta öregfiú-hálózatként – az élet minden területén segítették egymást. Amikor például Philby a brit titkosszolgálathoz jelentkezett, az MI6 igazgatóhelyettese, Valentine Vivian vállalt kezességet érte. Ehhez elég volt annyit mondania: „Ismerem a családját”. Ám a radikális baloldalnak is megvolt a maga öregfiúk-hálózata, így a kommunista eszmék iránt érdeklődő egyetemista Philby a harmincas években – egy bécsi kitérő után és egy ajánlást követve – egy londoni parkban találkozott azzal az emberrel, aki végül beszervezte, és megtanította a kémszakma alapjaira.

Tovább

Minek írni egy nőnek, amikor maradhatna a tűzhely mellett is?

A magyar nők mindennapjait mutatja be az 1800-as évek közepétől 1914-ig Szécsi Noémi és Géra Eleonóra könyve. A budapesti úrinő magánélete című kötetből kiderül, hogyan nevelték a lánygyermeket, mit kockáztatott, ha valaki szülői beleegyezés nélkül kötött házasságot, milyen „dress code” szerint öltözködött akkor egy nő, mit főzött vagy főzetett.

A nőtörténetnek azt a nagy korszakát öleli fel a könyv, amelyben egy nő nemcsak a szépségéről vagy a botrányairól híres, hanem művészként, tudósként is kitűnik, érvényesül. A századfordulón a főváros diktálja a színpadi, az irodalmi és az öltözködési divatot. Kiállításokat rendeznek, szalonokat, iskolákat nyitnak.

Szécsi Noémi és Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete (1860–1914)

Európa Könyvkiadó, 2015, 448 oldal, 4290 HUF

 

Budapesten „adták ki az újságokat is, amelyek szerkesztésében egyre több nő vett részt, és egyre szaporodó számú nő írt tele – olvasható a könyv előszavában. – Ezekben a lapokban jelentek meg a divattudósítások, amelyek alapján a legdivatosabb holmikra vágyó vidéki nők is Budapestről vásárolták vagy rendelték meg kelengyéjüket, kalapjukat, báli ruhájukat vagy a reprezentációhoz szükséges egyéb kellékeiket. […] Budapest csinálta a színpadi sztárokat, itt nyíltak a kiállítások, itt pezsgett a párizsi módit majmoló szalonélet. A századforduló tájékán egyre több fiatal lány már a tanítóképző, színiakadémia, festőiskola, zeneakadémia vagy később egyetem miatt érkezett a városba. Ha nem itt születtek, ide sereglettek a nők akkor is, ha kenyérkeresetre kényszerültek, és a nők jogainak bővítéséért folyó harcnak is javarészt Budapest volt a színtere.”

A kötet szerzői újságcikkek, regények, visszaemlékezések és levéltárakból előkerült magániratok alapján érdekes női sorsokat idéznek elénk. Két szólamban mesélnek nagy jelentőségű eseményekről – szerelmekről, eljegyzésről, tanulmányokról, házasságkötésről, terhességről, szülésről, tönkrement frigyekről, halálesetekről – vagy éppen olyan praktikus dolgokról, mint a háztartási költségvetés, az öltözködés, a cselédtartás, a gyermekgondok és a nyaralás.

Szécsi Noémi a Gondolatolvasó című regény megjelenése után indította el a Halcsontos fűző című blogot, ahol a könyvhöz folytatott nőtörténeti kutatás érdekességeit tette közzé. Szerzőtársa, Géra Eleonóra az ELTE Művelődéstörténeti tanszékének docense. Évek óta tart szemináriumokat a 19. századi nők hétköznapjairól.

Olvass bele a kötetbe:

Szecsi Gera a Budapesti Urino Maganelete Reszlet1 by konyvesblog

A párizsi terrortámadás után a franciák szétkapkodják Hemingway kisregényét

(Kép forrása)

„Ha szerencséd volt, és ifjan Párizsban élhettél, bárhova vetődj életed során, Párizs veled marad mindig, mert Párizs vándorünnep” – írta annak idején Hemingway. Az író a húszas évek elején költözött a francia fővárosba, akkori élményei ihlették Vándorünnep című kisregényét, mely a párizsi terrortámadás után ismét a francia eladási listák élén landolt.

A cikk írásakor a kötet első a francia Amazon bestseller-listáján, és a Folio kiadó szerint az eddigi 10-15 helyett napi 500-at rendelnek belőle. A kiadó szerint az olyan nagy kereskedőcsoportok, mint az Amazon és a Fnac, már több mint 8 ezer példányt rendeltek a könyvből, holott alapesetben évi 6-8 ezer példányt tudnak belőle értékesíteni.

A Folio úgy döntött, hogy további 20 ezer darabot nyomnak a Vándorünnepből, ami már csak azért is indokoltnak látszik, mert volt olyan kereskedő, amely már el is adta belőle az összes raktáron lévő példányát. A kisregény francia címe (Paris est une fête ~ Párizs ünnep/ Párizs vándorünnep) azt a proteszt-hangulatot tükrözi, amely a támadások után sok franciát jellemez. Ők azok, akik nem voltak hajlandóak feladni mindennapi szokásaikat, estéről estére megtöltik a város bárjait, éttermeit, mindezt pedig #JeSuisEnTerrasse hashtag alatt a közösségi oldalakon is dokumentálják.

Tovább

Három kívánság - Ezeket a könyveket olvasnánk

3k1.jpgA világon egy évben kétmillió könyv jelenik meg a Wikipédia szerint, ebből Magyarországon tizenkétezer. Ennek a töredékét sem vagyunk képesek elolvasni, de hogy még tovább nőjön az elolvasásra váró könyveink listája, mostantól a Könyves Magazin minden számában választunk három könyvet, amit nagyon szeretnénk magyarul is kézbe venni.

Könyves magazin 2015/4.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2015, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Marlon James: A Brief History of Seven Killings
Riverhead Books, 2014, 740 oldal, 28,95 $

Nem jut eszembe jobb könyv a 21. századból, írta Marlon James harmadik regényéről Irvine Welsh, én pedig hittem neki, és Bécsből cipeltem haza a jamaicai szerző hétszáz oldalas könyvóriását. A brit kiadás keménykötését, mert annak a legszebb a borítója. 1976 decemberének elején, a jamaicai választások és a helyi szociáldemokrata párt, a PNP (People's National Party) által szervezett Smile Jamaica-koncert előtti napokban hét fegyveres támadt Bob Marley házára. A merényletben Marley mellett a felesége és a menedzsere is megsérült. Bár a fellépést a támadás ellenére sem halasztották el, az énekes-dalszerző utána azonnal elhagyta az országot, és két évre Londonba tette át a székhelyét. Kingston utcáin eközben egyre hangosabbak lettek azok a pletykák, amelyek politikai indíttatást gyanítottak a merénylet mögött. James, aki rendőr szülei révén mindig első kézből értesült a Jamaica utcáin tomboló erőszakról, az ország legveszélyesebb és leginstabilabb évtizedeibe repít vissza, és a hét feltételezett támadó sorsát követi végig a hetvenes évektől egészen a kilencvenes évekig. CIA-ügynökök, politikusok, újságírók,  vérszomjas bandatagok és Keith Richards drogdílere népesíti be az elbeszélt harminc évet, James pedig mindegyiküket olyan elképesztően hiteles hangon szólaltatja meg, mintha egész eddigi életében ilyen figurák körében mozgott volna. Dave Eggers szerint sokként éljük majd meg, ha le kell tennünk a történetet, hogy megegyünk egy szendvicset. Amíg valamelyik magyar kiadó ráugrik a regényre, kitalálom, hogy milyen szendvicstől szeretnék elsőként sokkot kapni.

Miért olvasnánk? Az utóbbi évekből egy magyarul megjelent jamaicai regény sem jut eszünkbe, és mert bárhogy is tagadja, valószínűleg nem létezik olyan ember, aki ne bólogatott volna már elégedetten Bob Marley valamelyik gigaslágerére.

Tovább

Az újságírói munka szépen lassan hátborzongató macska-egér játékká alakult

Michael Finkelt, a New York Times újságíróját 2002-ben kirúgták a laptól, miután meghamisította egy oknyomozó riport bizonyos részleteit. Miközben arra várt, hogy elbocsátását az újság nyilvánosságra hozza és karrierje végleg romba dőljön, nyugtalanító hírt kapott.

Michael Finkel: Igaz történet

Fordította: Novák Gábor, Gabo Kiadó, 2015, 366 oldal, 2990 HUF

 

Egy Christian Longo nevű fiatalembert, akit saját családja meggyilkolásáért köröztek, elfogtak Mexikóban, ahol új személyazonosságot vett fel: azt állította, ő Michael Finkel a New York Timestól. Finkel természetesen azonnal felkereste Longót, hogy megismerje az igaz történetet – ezzel bizarr és bensőséges kapcsolat vette kezdetét, az újságírói munka pedig szép lassan hátborzongató macska-egér játékká alakult.

Részben emlékirat, részben krimi, részben mea culpa: az Igaz történet mélyen személyes történet gyilkosságról, szeretetről, megtévesztésről és az igazság bizonytalan természetéről. A könyvből 2015-ben játékfilm készült James Franco és Jonah Hill főszereplésével.

Olvass bele a kötetbe:

MF_Igaz tortenet_beleolvaso.pdf by konyvesblog

Paula Hawkins: A lány a vonaton volt az utolsó esélyem

(Kép forrása)

A lány a vonaton egyike az idei év gigasikereinek (kritikánk róla ITT olvasható), januári megjelenése óta több millió példány kelt el belőle a világon, és itthon is az eladási listák élén landolt. Hőse egy magányos, alkoholista nő, aki nap nap után a londoni vonaton ingázik, elbaltázott életén mereng, éjszakánként pedig a volt férjét zaklatja telefonon. Hirtelen egy bűneset kellős közepén találja magát, melynek egy idő után nemcsak szimpla részese, hanem gyanúsítottja is lesz. Az utóbbi évek domestic noir könyvei közé szépen besimuló thriller (a műfajról a nyári Könyvesben lehetett olvasni nagyobb összeállítást) azonban nem csak a hatalmas siker miatt mérföldkő a brit Paula Hawkins életében. Korábban álnéven írt, de azok a könyvei nem fogytak olyan jól. Így adott magának egy utolsó esélyt íróként – ez volt A lány a vonaton, a történet innentől ismert. Paula Hawkins írásban válaszolt a kérdéseinkre, és mesélt arról, mi izgatja az emberi lélek sötét oldalában, miért épp egy alkoholista nőt tett meg a regénye egyik fő mesélőjének, és mit csinált éppen, amikor megtudta, hogy a DreamWorks megvásárolta a megfilmesítés jogát, majd az Oscar-díjas A segítség rendezőjének, Tate Taylornak adták a feladatot, hogy Rebecca Fergusonnal és Emily Blunttal leforgassa.

A címszereplő lány, Rachel teljesen megbízhatatlan narrátor, aki a saját démonaival küzd, és időnként nagyon nehéz szeretni őt. Íróként mi vonzotta abban, hogy részben egy hozzá hasonló antihősnő szemén keresztül mesélje el ezt a történetet?

Nem vagyok biztos abban, hogy Rachelt antihősnőnek tekintem, az én szememben ő inkább egy mélységesen gondterhelt személy. Rosszul viselkedik, és rettenetes döntéseket hoz nagyrészt annak eredményeként, hogy nem tud szabadulni a függőségétől, de ahogy haladunk előre a könyvben, azt látjuk, hogy próbál felülkerekedni az alkoholproblémáján, és igyekszik kijavítani egy-két korábban tett dolgot. Szerintem sok csodálnivaló van Rachelben; alapvető szívósság van benne, amely elsőre nem szembetűnő. Szerzőként engem az érdekel, hogy összetett, izgalmas karakterekről írjak, és Rachel bizonyosan ilyen személyiség.

Könyves magazin 2015/4.

LIBRI-SHOPLINE NYRT, 2015, 76 oldal, 5 pont + 199 Ft

 

Azzal, hogy egy alkoholista nőt tett meg a regény egyik fő narrátorának, ritkán tárgyalt tabut is feszeget. Mi vitte rá, hogy a női alkoholizmusról írjon? És hogyan reagáltak az olvasói arra, hogy a hőse egy olyan személy, aki addig iszik, amíg eszméletlenül össze nem rogy? Íróként ez mennyire volt kockázatos vállalás?

Olyasvalakiről akartam írni, aki alkoholproblémával küzd, különösen olyannal, amely komolyan kihat az emlékezésre. Különösen az érdekelt, hogy amikor valaki nem emlékszik arra, amit korábban tett vagy mondott, az hogyan hat a bűntudatára és a felelősségérzetére. A szóban forgó alkoholistának nem feltétlenül kellett volna nőnek lennie, ám én azon témák miatt választottam a női szemszöget, amelyekről mindenképp írni akartam: ezek a családon belüli erőszak, a meddőség, az a mód, ahogyan a társadalom tekint a nőkre, és az, ahogyan a nők megítélik egymást.

Ahogy ön is említette, Rachel a saját emlékeiben is alig bízhat, gyakran bűntudattal küzd, közben azonban folyamatosan az derül ki, hogy a történet valamennyi narrátora titkol valamit. Ahogy az életben is szinte mindenkinek vannak kisebb-nagyobb titkai. Szerzőként fontosnak érezte, hogy olvasóit a saját személyiségük sötétebb oldalával is szembesítse?

Éppen a személyiség sötét oldala az, ami érdekel engem! Lenyűgöznek azok a dolgok, amiket magunkba zárunk: azok a gondolatok, melyeket szégyellünk, a titkok, melyeket megtartunk magunknak.

Kapott amúgy furcsa reakciókat a könyv megjelenése után? Volt például olyan, aki a saját titkairól mesélt önnek?

Kaptam leveleket olyan olvasóktól, akik hasonlókat éltek át, mint a szereplőim némelyike, függők voltak vagy családi erőszak áldozatai lettek. Megkeresett egy nő, aki azt mondta, a férje hasonlóképp manipulálta, mint Tom Rachelt, amelynek azután az lett a vége, hogy a nő zaklatta a férfit. Nagyon sok ilyen sötét sztori van.

Tovább