Olvass!

KönyvesBlog

Egy megalázott nő szól hozzá a Holtversenyhez

2018. március 17. valuska

Fotó: Bogdán Réka

Totth Benedek Holtverseny című regényéről már zengtünk ódákat, megkapta a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat, az olvasók is keresik, aminek eredményeként újra kellett nyomni a könyvet. A szerző és a Magvető gondolt egyet, és az újrakiadásba egy plusz novellát is beletettek, ami annak a Nikinek ad hangot, aki a bandavezér Kacsa barátnőjeként szerepel a Holtversenyben, mégis alávetett, kiszolgáltatott karakter.

Totth Benedek: Holtverseny

Magvető Könyvkiadó, 2014, 248 oldal, 2392 HUF

 

A Holtverseny kifejezetten az a könyv, ami nagyon szépen mutatja meg azt a férfiöltöző-országot, amiben élünk: minden nő tök kiszolgáltatott, másodlagos szereplője a férfiklubnak. A mocskos beszéd, a megalázó viselkedés, a férfiszerepek elnyomó működése, a versenyzés a legfontosabb, nemcsak az úszásban, hanem a szexben is. A Holtverseny ügyesen ábrázolta ezt a beszűkült, önálló szabályokkal működő hímsoviniszta világot, a maga módján a kritikáját is felmutatta: hiszen a srácok által felépített és túlpörgetett macsó világ kártyavárként omlik össze.

Tovább

Az NDK-ban még egy hatéves is összeütközésbe kerülhetett a Stasival

Leóék családjában sokat vitatkoztak. De csak ritkán személyes okokból, többnyire inkább politikáról, társadalomról, az ügyről. A zsidó Gerhard nagypapa a francia ellenállás harcosa, kém és újságíró, a hatalom vonalas képviselője. Kedvenc leánygyermeke, Anne hozzámegy a művész Wolfhoz, aki zöldre festett hajjal mászkál, és bűnbandának titulálja az NDK államot.

Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK - Egy keletnémet család története

Fordította: Blaschtik Éva, Park Kiadó, 2018, 304 oldal, 3490 HUF

 

Anne, aki tizenhét évesen lép be a pártba, úgy próbálja szeretni rebellis férjét, hogy azért ne árulja el sztálinista apját sem. A gyerek Maxim belenő az egyre jobban kiéleződő konfliktusokba. Maga előtt látja ordibáló apját, titokban a konyhában sírdogáló anyját és számára idegenné váló nagyapját. Tizennyolc évvel a berlini fal leomlása után Maxim Leo gondolatban visszatér az NDK-ba, hogy megrendítően bölcsen megírja, miként és miért bukott meg az antifasiszta atyák által alapított állam.

Olvassatok bele a könyvbe:

Leo_VoltEgyszerEgyNDK_reszlet.pdf by konyvesblog on Scribd

A szakítás mindig egy történet kezdete is

Az első szerelmet és az első szexet nem feltétlenül követi a szakítás, itt most mégis valamit ilyesmit figyelhetünk meg: majdnem pontosan Az első című kötet megjelenése után ugyanis a Menő Könyveknél megjelent a Szakítós, benne 19 kortárs író novellájával. Az antológia történetei ugyanakkor túlmutatnak a szerelmi kapcsolatokon, hiszen a szakítás baráttal, csapattal, hazával is megtörténhet.

Szakítós - Kicsit halj bele, aztán rázd meg magad és menj tovább! (felelős szerk.: Csapody Kinga)

Menő Könyvek, 2018, 376 oldal, 2990 HUF

 

Az egy elég nagy könyvpiaci közhely, hogy a magyar olvasó főleg a regényeket szereti, az ifjúsági irodalomban tavaly viszont egy egészen új és érdekes tendencia kezdett kibontakozni. Egyre-másra jelentek meg az antológiák, melyek témáikban, hangvételükben, válogatásaikban egyszerre voltak izgalmasak és figyelemfelkeltőek. Az első ilyen kötet jó egy éve a Menő Könyvek Az első című novelláskötete volt (ITT írtunk róla), ami az első szerelem és szexuális élmény köré épített. Maga a téma eléggé kiaknázatlan a magyar szépirodalomban, ráadásul sok író, sok hangon mesélt erről, a kötet épp ezért elég nagy figyelmet is keltett. Tavasszal ugyancsak egy hiánypótló kötet született: a Tilos az Á kiadásában ekkor jelent meg a Szívlapát című versantológia, amely kimondottan a 16+-os olvasókat célozta meg, és öt nagy tematika mentén válogatta a kortárs verseket (ITT írtunk erről is). Az év második felében jelent meg (ugyancsak a Menő Könyveknél) a Szívek dallama, amely négy író történeteit fogta össze, majd a Világvége alsó című antológia a Naphegy Kiadónál, amely életkorban a kicsit fiatalabbakat, inkább a 6-12 év közöttieket célozta meg, és amely a magyar népmeséket gondolta és mesélte újra. Valami tehát elkezdődött tavaly, kicsit mintha az olvasók is felfedezték volna azt, hogy jó, ha sokféle nézőpont és más-más hang szólal meg ugyanabban a könyvben és akár ugyanabban a témában is, és hogy pont ez a sokféle hang biztosítja azt, hogy a végeredmény új és izgalmas legyen.

Tulajdonképpen ezt az utat folytatja a Szakítós című válogatás, amely Az első párja vagy ellenpárja lett. Utóbbi azért nehezen eldönthető, hiszen míg Az első látszólag valaminek a kezdete vagy akár betetőzése, a Szakítós ugyanennek a pólusnak a vége is lehet. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen Az elsőbe sem csak olyan novellák kerültek, amelyek a beteljesülésről szóltak (elég csak Mészöly Ágnes bébiszitteres történetére gondolni, amiről sokkal inkább a gyomorszorító, mint a boldog jelző jut eszünkbe). Ugyanígy a szakítós történetek sem mindig valaminek a végét, hanem ugyanennyire valaminek a kezdetét is jelenthetik. Ide sorolható rögtön a kötet első története (Balázsy Panna: Békakirályfi), amely egy Amerikába érkezett diáklány iskolai beilleszkedéséből villant fel egy momentumot. Ebben az esetben a szakítás (sokkal inkább valamivel, mint valakivel) egy fejlődés- és felnövekedés-történet egy állomása, és a főszereplő lány legfeljebb egy illúzióval lesz szegényebb, tapasztalatban azonban mindenképp gazdagabbá válik. Szintén ebbe a kategóriába esik Horányi Hanna Zelma Aztán eljött című írása, melynek hőse nem valakitől, hanem egy iskolától, egy közösségtől vesz (nehezen) búcsút, a továbblépés ugyanakkor kezdetben nem felszabadító, hanem bénító erővel hat rá. Nagy Ildikó Noémi (Guruló Koporsó) hőse ezzel szemben nem iskolát, hanem egyenesen hazát vált: névtelen elbeszélője Joli nevű szerelmét hátrahagyva Erdélyből Izraelbe disszidál, és próbál új életet kezdeni a családjával:

Tovább

Natalie Portman megharcol az idegen migránsokkal

A Netflixen végre látható Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának első könyvének adaptációja, a Natalie Portman főszereplésével készült Annihilation. Az alaposan megnyesegetett, átírt történetnek nem tett rosszat az újragondolás: transzcendentális scifi-horrort, látványorgiát és végtelen nyomasztást kapunk az Expedíció című regényből készült munkában  (a könyvről ITT írtunk). A film egyébként sok szempontból hasonlítható az Érkezés című scifihez, amit Ted Chiang elbeszéléséből készítettek Amy Adams főszereplésével: hangulatos, szép és érzékeny, persze minden szempontból nyomasztó mindfuck. Minimális spoilereket tartalmazhat a cikk, főleg azok számára, akik olvasták a könyvet.

Jeff VanderMeer: Expedíció - A Déli végek-trilógia 1. része

Agave Könyvek, 2018, 172 oldal, 2980 HUF

 

Tovább

A regényírás rosszabb, mint a földművelés – Oravecz Imre 75

imgp8462.JPGFotó: Gál Csaba / PIM

Nem jó jelen lenni, ha dicsérik az embert, azt sem tudja, tapsolni kell-e, amikor elhangzik a verse, mondja Oravecz Imre, aki nem akarta, hogy megünnepeljék, hogy 75 éves lett. Kiadója, a Magvető, és a Petőfi Irodalmi Múzeum ezért egy unorthodox ünnepséget rendezett neki, ami csak félig tűnt születésnapinak, a másik felét könyvbemutatónak álcázták. Egy születésnapon az ünnepelt kap ajándékot, ám a PIM-ben (vagy ha úgy tetszik, Hotel Californiában) az ünneplő tömeget ajándékozták meg, méghozzá a trilógiává bővült A rög gyermekei sorozat harmadik kötetével, az Ókontrival, amit, ha hihetünk 2016 Aegon-díjasának, több regény már nem követ. (a Távozó fáról ITT írtunk) A Halászóembert, Az erdő óhajtását és az Összegzést Hegedűs D. Géza szavalta, a barátokat, kollégákat és rajongókat Kiss Péter zongoraművész edukálta komolyzeneileg.

A parasztember nem ünnepelte, sőt nem is nagyon tartotta számon a születésnapját. Ez alighanem a középkorból eredt, amikor a világrajövetelt az élet siralomvölgyébe való belépésnek, a földi szenvedés kezdetének tekintették, és azon nem lehetett örvendezni

– olvassuk az Ondrok gödrében (Jelenkor, 2007), vidámságra inkább a névnap adott alkalmat. Oravecznek nem nagyon volt tudomása a születésnapjáról gyerekkorában, de nem is hiányzott neki. Később rájött, hogy tulajdonképpen minden így volt jól, „nem volt mit ünnepelni”. Az Imre névnapot november 5-én tartják, emlékeztet az örvendezés időpontjára szerkesztője, Szegő János, majd elmeséli, hogy Amerigo Vespucci állítólag Szent Imre hercegről kapta a nevét, Amerigóról meg Amerika kapta, az imreség és az amerikásság tehát szépen egybefonódik, bár Oravecz szerint akkor is így alakult volna a kapcsolatuk, ha máshogy keresztelik a szülei. A névadásnál előkerül John Steinbeck és az Édentől keletre is, amelynek egyik szereplőjéről olvasás közben kiderül, hogy tulajdonképpen Steinbeck édesanyja. Valami hasonlót tervezett Oravecz is az Ókontrinál, saját magát akarta beleírni, de rá kellett jönnie, hogy az első könyvnél már elhasználta az ehhez szükséges anyagot.

Tanulmányi kirándulás az álomban

Ha újra születne, földműves lenne, idéz egy korábbi Oravecz-interjút Szegő, az ünnepelt pedig bevallja, hogy a regényírás sokkal rosszabb, mint a földművelés. A vers is vendég, de nem olyan fárasztó, mert ritkábban jön, és kevesebb ideig marad.

Oravecz Imre: Ókontri - A rög gyermekei III.

Magvető, 20148, 464 oldal, 4299 HUF

 

A 75. születésnap azt is jelenti, hogy az ünnepeltet valószínűleg számos alkalommal laudálták már, kezdi Kulcsár-Szabó Zoltán, aki 1996-ban kismonográfiát írt Oravecz költészetéről (Oravecz Imre, Kalligram), ő például 3 évvel korábban a Szépirodalmi Figyelő-díj átadásakor. Oravecz első laudálója Weöres Sándor volt 1969-ben, a Költők egymás közt antológiában, amelyben kortárs költősztárok írtak elismerő szavakat arról az új generációról, ami Weöres szerint kiemeli majd a magyar irodalmat az elzártságából. Oravecz költészete kezdet, olyan, mintha gondosan a semmibe illesztené a szavait, írta, és ezzel tulajdonképpen megjósolta azt a kiszámíthatatlanságot (kiszámítható-e a kiszámíthatatlanság?), amely az életművet jellemzi. Kulcsár-Szabó szerint, amit a magyar irodalom tud az emlékezésről, azt (Nádas Péter mellett) Oravecztől tudja, aki archiválja a közösségi emlékezetet, folyamatosan emlékeztetve az archívumok korlátoltságára, és arra, hogy emlékezet és a felejtés megkerülhetetlenül összefüggenek. Beméri a hiányt, a semmit, és anyagként használja az álmot, amelynek felülete van, rögei.

Tovább

Borítópornó: Zoltán Gábor – Szomszéd

boritoporno.jpg

Legújabb rovatunkban különleges könyvborítók tervezőit kérdezzük meg arról, hogyan dolgoznak, miként születnek a nagy ötletek, és milyen tendenciákat látnak a szakmájukban itthon, illetve külföldön. Ezúttal Hrapka Tiborral, a Kalligram könyvtervező grafikusával beszélgettünk Zoltán Gábor áprilisban megjelenő, Szomszéd című esszéregényének borítójáról.

Szomszéd. Zoltán Gábor új könyve folytatása és előzménye is a 2016-ban megjelent Orgiának. A regény a tizenkettedik kerületi nyilasok 1944-45-ös tetteit mutatta be úgy, ahogyan azt eddig más irodalmi alkotás meg sem kísérelte. A szerző, aki a helyszínen nőtt fel, próbálja megérteni és megértetni, hogy mi vezetett a véres eseményekhez. Egykori és mai szomszédai, Márai Sándor, Jávor Pál és Solti György, valamint sok más híres és kevésbé nevezetes ember nyomába szegődik. A Szomszéd nem annyira gyötrelmes olvasmány, mint az Orgia, de a múlt és az emberi viselkedés hasonló mélységeibe visz.

03_zoltan-g_szomszed_cover.jpg

Hogyan készült el a borító?

Ez a kötet (esszéregény), szorosan összefügg az Orgiával. Előzményének, de kiegészítésének is lehetne nevezni. Zoltán Gábor, mint egy idegenvezető járja körbe Budapest XII. kerületének utcáit, házait, és azok lakóit követi nyomon. Érdekes történeteket mesél róluk, ki, hogyan élt a nyilas időkben, de az előzményekről és arról is, hogyan hat ez a jelenünkre. Mindenképpen szerettük volna, hogy a két könyv szoros összefüggése vizuálisan is megjelenjen a borítón.

Az ország úgy tekint a történtekre, mint egy tömegszerencsétlenségre

Fotó: Valuska Gábor„Miért bántotta maga ezeket a zsidókat, akikkel maguknak soha nem volt bajuk? Bajunk, az nem volt, tisztelt bíróság..." - védekezett a kunmadarasi pogrom egyik elkövetője a népbíróságon, majd hozzátette, hogy de. Závada Pál új regénye, az Egy piaci nap az 1946. május 20-21-i...

Mennyire lett más a végeredmény, mint a legelső változat?

Az első elképzelés egy rajzszögekből kirakott nyíl irányjelzőként való használata volt. Később kaptam a szerzőtől, kézzel rajzolt térképet, ezt felhasználva kezdett kirajzolódni, hogy merre lehet még tovább haladni a grafikai megoldásokkal. A végső változatra még felkerült néhány, a belívek margóján futó kézírásos megjegyzések közül is.

01_zoltan-g_szomszed_cover.jpg

Hogyan köszönnek vissza az Orgia jegyei ezen a borítón?

Ugyanarra a kartonpapír háttér-alapra raktam fel a grafikai elemeket, a betűtípusok és az összkép színhatása is hasonlóak. A rajzszögek is megjelennek, de most használati tárgyként. Ezekkel tűztem fel a szerző megjegyzéseit, míg az Orgián nyilaskeresztet formáltam belőlük.

Melyik friss külföldi megjelenés az, aminek a borítója különösen megragadta, és miért?

Naomi Guttman – Wet Apples, White Blood című verskötete jut először az eszembe. Nem egy friss könyv, 2007-ben jelent meg először Kanadában.

naomi_guttman_versek.jpg

Nagyon egyszerű, minimalista. Nagyon tiszta, mégis nedves. Nagyon piros, mégis fehér.

Hawking sokaknak zseni volt, másoknak hálátlan hisztérika

b6aca4aee2fb38cd457ee044f3439b19_1.jpg

76 éves korában, március 14-én, vagyis a π-napon meghalt Stephen Hawking, az elméleti fizikusok legnagyobb kortárs celebje. Hawking számos könyve megjelent magyarul, köztük Az idő rövid története című tudományos kötelező olvasmány, amit több mint 40 nyelvre lefordítottak, és 9 millió példányban adtak el szerte a világon. A fizikus írt könyvet a fekete lyukakról, a tér és az idő természetéről, a lányával, Lucyval közösen egy kozmikus kincsvadászatról mesélt a gyerekeknek, Az én rövid történetem című kötetében pedig a saját életébe is betekintést enged.  (Apró érdekesség, hogy március 14. Albert Einstein születésnapja.)

Ezt az életet ismerheti meg az olvasó teljesen más perspektívából Hawking első felesége, Jane Wilde memoárjából, amely Utazás a végtelenbe – A mindenség elmélete címmel jelent meg magyarul 2015-ben, a Librinél, nem sokkal a kettejük történetéből készült film bemutatása előtt.

Wilde kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekes történetet Hawking életéről, akit az első felesége emlékei alapján akár „egy manipulálható, érzéketlen és hálátlan hisztérikának” is gondolhatnánk, „aki a négy fal között tökéletesítette Isten-komplexusát”.

A cikket itt olvashatjátok:

Tíz történet a mindenség ura, Stephen Hawking életéből

Ha Jane Wilde-nak 1965 és 1990 között lett volna névjegykártyája, valószínűleg ez állt volna rajta: „A sofőr, a nővér, az inas, a felszolgáló és a tolmács - meg persze a szerető hitves." A haszonélvező mindenesetben férje, a világhírű elméleti fizikus, kozmológus,...

ilyenekről esik szó benne:

  • Hawkingnál már első házassága előtt amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak, vagyis Wilde tudta (vagy legalábbis el tudta képzelni), hogy mi vár a rájuk. Bár a nőnek az öngyilkosság is eszébe jutott a kapcsolatuk alatt, arra sosem gondolt, hogy elhagyja a férjét.
  • A Hawking család még akkor is súlyos anyagi gondokkal küszködött, amikor a fizikus hírneve már kontinenseken ívelt át. Első elektromos tolókocsiját egy jótékonysági szervezettől kapta. A Cambridge-en is csak akkor kezdtek el rajongani érte, amikor megneszelték, hogy Amerika tárt karokkal várja.
  • 1985-ben Hawking kórházba került Svájcban. Állapota olyan súlyos volt, hogy az orvosok megkérdezték a feleségét, hogy lekapcsolják-e a férfit a gépekről, ám Wilde ebbe nem egyezett bele.
  • 5 évvel később Hawking szó nélkül elhagyta a családját, méghozzá az ápolónőjével, akit 1995-ben feleségül is vett. Házasságuknak 2006-ban lett vége. Elaine Mason akkori férje volt egyébként az a mérnök, aki „hordozhatóvá tette a berendezést, amivel a fizikus (az 1985-ös) gégemetszését követően kommunikálni tudott”.

A fizikusnak a popkultúrára is óriási hatása volt, Stephen Hawking: Riddles of Time & Space címmel képregény jelent meg róla, szerepelt a Simpson családban, a Futuramában, saját magát alakította az Agymenők és a Star Trek: Az új nemzedék című sorozatban.

 

 

József Attila-díjat kapott Lezsák Sándor

(Kép forrása)

Kiemelkedő irodalmi tevékenysége elismeréseként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere József Attila-díjban részesítette Lezsák Sándor költő-politikust, az Országgyűlés alelnökét, aki írt már verset, drámát és rockopera-verset is. Saját honlapján művei listáját így összegzi: 

- verskötetek: Békebeli Éjszaka (1983), Fekete felhő, teafű (1988), Társai elmentek Megváltót nézni (2015)

- dráma: Nyolcvan vödör levegő (1988)

- rockopera-versek: Szörényi Levente – Atilla, Isten kardja (1993)

- politikai írások: Iskola a politikában (2007), Himnusz kívülről, belülről (2012, Spangel Péter interjúkötete)

- megzenésített versek: Száz évre dall (2016, Énekmondó Együttes)

- gyermekversek: Színitanoda (2016, Létai Márton rajzaival)

- romantikus népszínmű: Atilla fia, Csaba királyfi (2017)

A Társai elmentek Megváltót nézni című kötet címadó versét elolvashatjátok a Hitel folyóirat oldalán, vagy itt:

Társai elmentek Megváltót nézni

Nyújtózz, álom, nyújtózz,
ne kísértgess engem,
vigyázó maradék vagyok,
társaim Betlehemben.

Fogytán a tűzrevaló.
erőm is lankad,
arcomra ütök,
hogy el ne aludjak.

Gyúlnak a farkasok
szemgödrei,
világom, havazó hitves,
segíts még virrasztani.

Hiába üvöltök hosszan,
PÁSZTOROK, INDULJATOK,
SOK LESZ AZ ANGYALOS VÍGSÁG,
A JUHOK NYUGTALANOK.

Szörnyű gyanakvás
rendezkedik bennem,
elpusztul a nyáj,
míg örömünnep Betlehemben.

Hangomat áztatja ott
a szapora dicsértessék,
itt meg egy dögkeselyű
billeg hátrébb.

Lebegteti szárnyát,
mint én a szemhéjamat.
Száradó tésztát,
gyúrom homlokomat.

Nyújtózz innen, nyújtózz,
ó Sötétség Ura, ragadó gyász,
ereszkedő fejem
kifosztott búzakalász.

A vadűző máglya
utolsót lobban,
erre a halálra
sokat gondoltam.

Ilyen vala életem is,
mindig a maradék lettem,
elmén végső reménye,
hogy üdvözültök Betlehemben.

Testem nehezedik.
Riasztó lángot fölnevelni
a negyedik éjszaka
tűzbe borít.

(1983)

Tovább

Kafka, Pratchett, Foucault - Hogyan teljesítik az utolsó irodalmi kívánságokat?

hl1.jpg

Március közepén jelenik meg angolul Blake Morrison The Executor című regénye, melynek hőse, Matt Holmes elvállalja, hogy barátja, egy Robert Pope nevű költő irodalmi hagyatékának gondozója lesz. Amikor Robert meghal, Matt egy csomó etikailag is kényes kérdéssel szembesül. Mit lehet nyilvánosságra hozni a hagyatékból, és mit fedjen homály? Mi élvez elsőbbséget: az élők kívánsága és nyugalma, vagy az elhunyt kallódó, esetenként elzárt műveinek publikálása? Ezek a kérdések ugyanakkor nemcsak elméletiek, hiszen az elmúlt években több olyan irodalmi ügy is nagy hullámokat vetett, melyek kulcsmozzanata az irodalmi hagyatékok feldolgozása, az eddig ismeretlen művek kiadása volt. Blake Morrison a Guardianben vette sorra az elmúlt évtizedek és évszázadok legérdekesebb írói hagyatéki eseteit; ezek közül választottunk ki néhányat.

Egy író csak addig kontrollálhatja művei sorsát, amíg életben van, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy az irodalmi végrendeleteknek nem mindig tudnak vagy akarnak eleget tenni a hagyaték gondozói. Persze eleve nehéz helyzetben vannak, hiszen ha megtagadják az írói akarat teljesítését és a kiadás mellett döntenek, akkor könnyen össztűz alá kerülhetnek, viszont ha teljesítik azt, és mondjuk tűzre vetik az addig publikálatlan kéziratokat, akkor meg azért bírálják őket. Eleve nehéz eldönteni, mi legyen a hátrahagyott művek sorsa. Vajon azért maradtak az asztalfiókban, mert nem találta elég jónak őket a szerzőjük? De ha így is van, irodalomtörténetileg akkor is érdemesek lehetnek a közlésre - de vajon ki mondhatja ki ez ügyben a végső szót? A következő esetekből is látszik, hogy a válasz sokszor nem is olyan egyértelmű.

Az irodalmi hagyatéki ügyek közül is az egyik legismertebb Harper Lee-é, aki egészen 2015-ig a világ egyik leghíresebb egykötetes szerzője volt. Ehhez elég volt megírnia a Ne bántsátok a feketerigót! 1960-ban, ami azóta igazi klasszikussá érett és állandó hivatkozási ponttá vált a világon mindenütt. Csakhogy 2015-ben jött a bejelentés, hogy kiadják az évtizedekig az asztalfiókban porosodó Menj, állíts őrt! című regényét, amit időben korábban írt, ám jó húsz évvel az eredetileg megismert történet után játszódik. Magyar fordítója, Pordán Ferenc így jellemezte a könyvet:

Első olvasásra az volt a benyomásom, mintha nem csak két különböző történetről lenne szó, de két különböző író könyvét kellene lefordítanom.

Persze a megjelenéskor rengeteget cikkeztek arról, hogy Lee-re biztosan hatalmas nyomás nehezedett, hogy megjelentesse a könyvét, Andrew Nurnberg, az írónő ügynöke viszont interjúnkban tagadta ezt:

Harper Lee nővére, Miss Alice bizonyosan nem akadályozta volna meg a Menj, állíts őrt! kiadását. Az írónő úgy hitte, hogy a nővére sok évvel ezelőtt figyelmetlenségből kidobta a kéziratot. Amikor meghallotta, hogy még megvan, akkor az első szavai ezek voltak: „Örök hála Miss Alice-nek”.

Az biztos, hogy Alice Lee szívvel-lélekkel óvta a húgát, viszont 2014-ben meghalt, és ekkor Tonja Carter ügyvéd lépett a helyébe. Ő volt az egyébként, aki állítólag megtalálta a kéziratot egy széfben, de szerepe meglehetősen kusza és zavaros. A kérdés mindenesetre jogosnak tűnik: ha Harper Lee annyira akarta volna, akkor miért nem adatta ki már sokkal korábban a második regényt? Mindenesetre jogilag nem nagyon lehet belekötni a döntésbe, mert Harper Lee a végrendeletében Tonja Cartert nevezte meg az írói hagyaték kezelőjének. Igaz, a végrendeletet nyolc nappal a halála előtt szignózta, és a szülővárosában, Monroeville-ben voltak olyanok, akik kétségbe vonták beszámíthatóságát. Az életében lefolytatott hivatalos vizsgálat mindenesetre nem talált visszaélésre utaló nyomot.

Tovább

Harmadszorra adják át idén a Libri-díjakat

lid_zsurik_ok_ff_s.jpg

A szakmai zsűri

2018-ban harmadszorra adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított elismerések az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának az olvasás népszerűsítését tartja. 2016-ban létrehozta a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A díjakat idén harmadszorra adják át, a díjazottak 1-1 millió forintot és 25 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat.

Rakovszky és Bartis a Libri-díjas

Idén indult útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazta. A zsűri az első évben egy verseskötetet, a közönség egy 600 oldalas regényt díjazott.A Libri irodalmi...

A versenyben a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.

2018-ban a meghatározásnak maradéktalanul megfelelő, 143 könyvet tartalmazó listára szavaz a Libri által felkért, 107 tagú neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság. A felkérésnek eleget tett és a szavazást szívesen vállalta többek között Ascher Tamás, Babarczy Eszter, Bánfalvi Eszter, Bárdos András, Besenczi Árpád, a Budapesti Fesztiválzenekar, Danks Emese, Deczki Sarolta, Divinyi Réka, Duboczky Gergely, Fáy Miklós, Herczku Ágnes, Kálmán C. György, Török Ferenc, Schilling Árpád, Veiszer Alinda és Zoltán Gábor is.

Jászberényi Sándor és Kepes András kapta a Libri-díjakat

Átadták a Libri irodalmi díjat és a Libri közönségdíjat a Budapest Music Centerben. A szakmai zsűrinél idén Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete, a közönségnél pedig Kepes András Világkép című könyve lett a befutó. A könyv, amelyik 2017-ben megkapja a Libri irodalmi...

Szavazataik segítségével alakul ki az a tíz könyvből álló lista, ami alapján a közönség és a szakmai zsűri dönthet a díjak sorsáról. A tíz döntős könyv közül választja ki az ötfős szakmai zsűri azt a könyvet, amelyik a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat nyeri el.

A 143 könyvet tartalmazó lista 42 kiadó könyveiből állt össze, összesen 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötet szerepel rajta.

A zsűri tagjai:

Bálint András - Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Beck Zoltán - dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója
Fullajtár Andrea - Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja
Károlyi Csaba - irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató
Szilágyi Zsófia - Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

A közönség március 20-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz.

Bookline top50: A kalandról és a szerelemről szólt a február

A Bookline februári sikerlistájának a fele új könyv lett, a dobogós helyezettek is teljesen kicserélődtek. A tavasz közeledtével mertünk változtatni és romantikus történeteteket olvasni. Első helyre került Dan Brown Eredet című regénye, második lett A sötét ötven árnyalata, és harmadik André Aciman regénye, amelynek filmváltozatát most jelölték Oscar-díjra.

A Da Vinci-kóddal híressé vált Dan Brown Eredet című regényében ezúttal a szimbolika és a vallási ikonológia professzorának, Robert Langdon professzor életébe ad betekintést. Lehetséges, hogy egy felfedezés örökre megváltoztatja a tudományos világképünket? Ez a kérdés foglalkoztatja a professzort is, amikor elfogadja régi barátja meghívását egy konferenciára, ami váratlanul egy lélegzetelállító hajszába csap át, és ami méltó folytatása a szerző páratlan regényuniverzumának.

Dan Brown új könyvében a bulinegyedben is felbukkan a gonosz

Alig három éve történt, hogy Tom Hanks és csapata Budapestre utazott, hogy itt forgassák le a legújabb Robert Langdon-sztorit. Az Inferno Ron Howard rendezésében 2016-ban hatalmas mozisiker lett. A kulcsjelenetek felvételére maga Dan Brown is ellátogatott (az akkor készült interjúnkat ITT,...

Második lett E L James Sötét - A sötét ötven árnyalata Christian Grey szerint címmel megjelent regénye. A 2010-es évek egyik legnagyobb botránykönyvének számító sorozat új fejezete a szerelmespár, Anastasia Steele és Christian Grey egyszerre romantikus és hátborzongató románcát mutatja be, ezúttal a férfi szemszögéből.

André Aciman Szólíts a neveden című szerelmes története lett a harmadik a képzeletbeli dobogón. Az azonos című, Oscar-díjjal is kitüntetett film eredetije Észak-Olaszország idilli világába vezeti el az olvasót, ahol Elióra, a 17 éves kamaszfiúra rátalál a mindent elsöprő szerelem. A két fiatal férfi lebilincselő szépségű történetét bemutató regény számos nemzetközi elismerést vívott ki magának, a Publishers Weekly és a Washington Post pedig egyenesen az év legjobb könyvének választotta, a Bookline e-könyves sikerlistáján is az első helyre került.

A fiúk önmagukkal, a szerelemmel és a szégyennel vívnak csatát

Kevés olyan regény van, ami annyira pontosan ragadja meg a mindent elsöprő vágyakozás és a viszonzatlanságtól való félelem elemi összetartozását, mint André Aciman könyve, amelynek filmváltozatát az idén három Oscarra is jelölték. A Szólíts a neveden a szerelem ellentmondásos érzéseinek megtapasztalásáról szól, és arról, hogyan olvadnak egymásba az én-határok egy igaz kapcsolatban a felnőtté válás küszöbén.

Az év elejei begubózás továbbra is a pszichológiai témák sikerét hozta. Yuval Noah Harari Sapiens című műve, ha nem is feltétlenül pszichológiai szempontból, de sokat tesz hozzá, hogy megértsük, ki is az ember, honnan jött és hová tarthat. Milyen stációkon ment végig az ember fejlődése során, és milyen alkukat kellett megkötnie a fennmaradásért? A szerző a jeruzsálemi egyetem tanáraként szédületes mennyiségű tudást felhalmozva ad új megvilágítást egy több ezer évvel ezelőtt elkezdődött történetnek, ami nemcsak a nyomtatott, de az e-könyves lista élére is repítette művét.

Vekerdy Tamás a gyermekpszichológia élő legendája arra keresi a választ legújabb könyvében, a Belső szabadságban, hogy a társadalom és az intézmények által ránk zúduló szabályok ellenére miként érhető el, hogy teljes, szabad életet éljünk.

Almási Kitti klinikai pszichológus Lezárás, Elengedés, Újrakezdés című könyvéből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan engedhetjük el egykori társunkat, hanem azt is, hogy - immár új tapasztalatokkal a zsebünkben - miként vághatunk bele ismét a párkeresésbe.

Kádár Annamária a mesepszichológia elismert szakértője, akinek munkái egyszerre helyezik új megvilágításba a mesék szerepét gyerekeink életében, és a szülők szerepét a gyerekek fejlődésében. A Mesepszichológia a gyakorlatban című könyvben Kerekes Valériával együtt ezúttal egy olyan gyakorlati alapokon álló útmutatót ad az olvasók kezébe, amely számtalan módszertani tanácson és játékötleten keresztül segít kialakítani az egészséges családképet.

A szépirodalom is képviselteti magát a legkelendőbb könyvek listáján. Szabó Magda Für Elise című regényének a folytatását olvasók ezrei várták, ám soha nem születhetett meg. Ennek a történetnek a nyomába ered a Magdaléna című kötet, amely Szabó Magda fiatal éveit és első jegyességének korát eleveníti fel regénytöredékekből, levelekből, egy eddig ismeretlen elbeszélésből, szerzői interjúból és egy Bécsről szóló történelmi-kultúrtörténeti tanulmányból, valamint az írónő fényképalbumának felvételeiből.

Jó, ha a könyvnek van egy privát áramlata, amibe bele tud simulni az egész banda

Jakob Martin Strid Mimbo Jimbója lett a hónap könyve a Szívünk rajta-programban. „Tüneményesek az illusztrációk, a karakterek szerethetőek" - mondta róla értékelője, Magyarósi Éva képzőművész, aki saját kedvencekről, egyéni nézőpontokról és külföldi könyvvásárló túrákról is mesélt nekünk. Ebben a hónapban egy kisebbeknek szóló téli mese lett a hónap könyve - miért pont erre a műre esett a választásod?

A sikerlista örök szereplői a gyerek- és ifjúsági könyvek, Beck Andrea A Titoktündére állandó szereplője a sikerlistának. A szerző egy klasszikus értelemben vett mesekönyvet írt, olyat, ami a műfaj legnemesebb hagyományait követve kalauzolja be a kicsiket és a nagyokat a varázslatos mesevilágba. Böszörményi Gyula Nász és téboly - Ambrózy báró esetei soron következő, negyedik, lebilincselően izgalmas zárókötetében az Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb detektívje nősülni készül, ám a saját múltjának szörnyetegei újfent kísérteni kezdenek. A gyerek- és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, februárban a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Jakob Martin Strid Mimbó Jimbó és a hosszú tél című könyve lett február hónap kiemelt könyve. A szakmai csapat részéről Magyarósi Éva képzőművész, animációs rendező a Mimbó Jimbót imádnivaló mesének találta.

Szívünk rajta 2018 február - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája

Kiadó

Szerző

Cím/link

Kategória

Kolibri

Jakob Martin Strid

Mimbó Jimbó és a hosszú tél

Mesél

Bookline

Salinger Richárd

Erdei jógakaland

Segít

Manó könyvek

David Macaulay

Hogy működik?

Fejleszt

Kolibri

Caleb Krisp

Állítsátok meg Ivyt! - Ivy Pocket 2

Mesél

Bookline

Polgár Judit

Sakk és matt - 6 éves kortól

Fejleszt

Könyvmolyképző

Kántor Kata

Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2.

Rád talál

Kolibri

Lars Joachim Grimstad

Eltűnt gyerekek

Rád talál

 

Bookline nyomtatott Top50 lista

Tovább

Káprázatos pop-up könyvet ihletett Lovecraft kultműve

A magát Skinnernek nevező kaliforniai grafikus két egyedi könyvet dobott a közelmúltban piacra: a pszichedelikus könyveket a horrormágus, H.P. Lovecraft Necronomicon című műve ihlette. Utóbbiról ezt írtuk korábban:

„A kutya volt az első novellája, amiben megemlíti a Necronomicont, Abdul Alhazred emberbőrbe kötött, szentségtelen könyvét - amit ahhoz képest, hogy valójában sohasem létezett, elképesztő kultusz övez, és már magyarul is legalább három különböző kiadásban kapható.

Magyarul legutóbb amúgy pont tavaly jelent meg a kötet, viszont a Skinner-féle változat nem is maga a sztori, hanem a külleme miatt érdekes.

Ráadásul rögtön két kiadása is van: az 50 dollárba kerülő Földlakó-verzió öt olyan pop-up elemet tartalmaz, amely a Lovecraft-történetek öt kulcsmomentumát idézi meg. Mindez megvan a 200 dolláros Öreg Isten-kiadásban is, utóbbi verzió ugyanakkor dombornyomású arany- vagy ezüstfóliás borítóval jelenik meg, és jár hozzá egy lézergravírozott tok meg egy nyomat is.

Még több képért kattintsatok a BoingBoing oldalára!

Ha még többet szeretnétek tudni Lovecraftről, olvassátok ezt:

A huszadik századi horror sötét, barokk hercege - 125 éve született H. P. Lovecraft

A horrorirodalom huszadik századi nagymestere, aki óriási rajongótáborral bír, és olyan írók tartják példaképüknek, mint Stephen King vagy éppen Neil Gaiman. Ma így látjuk a 125 éve született Howard Phillips Lovecraftet, ő maga azonban nem élhette meg ezt a sikert: 1937-ben...