Olvass!

KönyvesBlog

Hosszú: Hemingwaynél elszakadt a cérna

2015. október 03. Kiss Orsi

hosszuuuuu_1_2_2.jpg

Kik írják a dicsérő szavakat a könyvek borítójára, mióta veszik komolyan a kutatók a vámpírvadászos sorozatokat, kit hívnak Kína Salman Rushdie-jának, és kinek a levelére írta azt Hemingway, hogy csókold meg a seggem? Mindez kiderül a mostani Hosszúból.

Bevezetés a buffyológiába

Buffy már jó tíz éve nem a vámpírok réme (a sorozat 1997 és 2003 között futott), tudományos körökben mégis egyfajta reneszánszát éli. A sorozat iránti tudományos érdeklődés a The Atlantic szerint azt a nézetet látszik erősíteni, miszerint a tévéműsorokat igenis érdemes irodalomként tanulmányozni. Tény, hogy a „popkulturális örökségek” (értsd: filmek, sorozatok, stb.) közül messze a Buffy-ról készült a legtöbb tanulmány, esszé, könyv (a Slate-nek van egy jópofa grafikája is erről, ide lehet klikkelni érte), amit egyrészt a történetbe szőtt mítoszokkal, allegóriákkal, kulturális referenciákkal lehet magyarázni, de sokakat megmozgat például a sorozat nyelvezete (erről bővebben itt), vagy akár szimbolikája:

„In Buffy, monsters act as physical stand-ins for societal differences and threats: Vampires symbolize sexual predators, werewolves represent bodily forces out of control, and witches tap into tropes about how female power and sexuality is seen as threatening. By fighting the “Big Bad,” Buffy and her friends fight the monsters everyone faces—oppressive authority figures, meaningless rules, confining social norms, sexual awakening, loneliness, redemption—in other words, the terrors of growing up and finding one’s way in the world.”

A cikkért ide érdemes kattintani!

Hemingway mániákusan gyűjtögetett

Hemingwayről már sok mindent állítottak, hiszen amellett, hogy a huszadik századi irodalom meghatározó alkotója, volt már kalandor, meg női szívek összetörője, sőt, még kém is, egy New York-i kiállításból pedig most kiderül, hogy mindennek tetejébe sosem dobott ki semmit, így rengeteg irat, fotó, első ránézésre értéktelen, az írói életmű fényében mégis roppant érdekes emléktárgy közül válogathattak a kurátorok. Az Ernest Hemingway: Between Two Wars (Két háború között) című kiállítás a középiskolai évektől tekinti át az író életét, különös hangsúlyt helyezve a párizsi éveire, vagy ahogy a The New York Times fogalmaz: arra az időszakra, mielőtt Hemingway Hemingway-jé vált volna. A kiállítás anyagából például kiderül, hogy a fiatal Hemingway minden létező papírdarabra írt, ami csak a kezébe került, a napi penzumát pedig gondosan számon tartotta, erről fotó is van, íme:

de részét képezi az a levél is, melyben F. Scott Fitzgerald arra kéri, hogy húzza ki a The Sun Also Rises regénye (itthon Fiesta címmel jelent meg) első két fejezetét, és változtatásokat javasolt a Búcsú a fegyverektől kéziratában is. Ezek között volt, amit Hemingway megfogadott, volt, amit nem. Barátságuk később megromlott, az író pedig ezt biggyesztette a Fitzgerald-levél végére: „Kiss my ass/E.H.”. Az utókornak tényleg nagy szerencséje, hogy Hemingway nem dobott ki semmit, így nemcsak a régi útleveleit őrizte meg, hanem rengeteg fotót, jegyzetfüzetet, és még a bikaviadalok használt jegyeit is.

A teljes sztoriért a NYTimes oldalán érdemes keresgélni!

Tovább

Margó-díj 2015: Babiczky, Mán-Várhegyi és Totth Benedek lehet a befutó

margodij_2.jpgA Margó Irodalmi Fesztivál zsűrije háromra szűkítette a Margó-díj esélyeseinek névsorát, így október 10-én Babiczky Tiborért, Mán-Várhegyi Rékáért és Totth Benedekért lehet szorítani a Toldiban. A nyertes szerző 500 ezer forintos összdíjjal lesz gazdagabb, az Aegon-díj győztese, vagyis 2015-ben Péterfy Gergely mentorként segíti. A nyertes kötet kereskedelmi és médiatámogatást kap a karácsonyi időszakban a Bookline online és offline felületein, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készít belőle.

A Margó-díj célja, hogy a pályakezdő írókra is nagyobb figyelem vetüljön, a rengeteg nevezett elsőkönyv pedig azt mutatja, hogy bőven van miből válogatni. A shortlistet, amelyből a zsűri kiválasztotta a három esélyest, ITT találjátok. 

A Margó-díj rövidlistásai voltak:

Sára Júlia: Komoly kitartás kell az egy helyben üléshez

Bíró Zsófia: Eleinte véres horrorba hajló krimit akartam írni

Kollár-Klemencz Lszló: Az édesanyám tette számomra is elfogadhatóvá, hogy írok

Papp-Zakor Ilka sós könnyekből írt novellákat

Láng Orsolya: Csak arról tudok írni, ami megérint, és csak addig, amíg érdekel

Sirbik Attila: Az őszinteségnek is vannak határai

Péntek Orsolya megírta, amit megfesteni már nem lehetett

A Margó-díj esélyesei:

Babiczky Tibor: Magas tenger

Babiczky Tibor: Magas tenger

Magvető Könyvkiadó, 2014, 180 oldal, 2490 HUF

 

A tavalyi év örömteli meglepetése volt Babiczky Tibor prózabemutatkozása, még akkor is, ha rendhagyóan provokatív debütálással rögtön kivette a krimijéből a nyomozást és a tettest. Maradt egy nyomozónak nevezett, napi két szál cigit szívó, piás nyomozó és a bűn. A Magas tenger minden mondatán érezni, hogy egy több verseskötetet publikáló szerző jegyzi, borzasztó jó mondatok és jelenbeli történetek, többek között az árvízzel harcoló miniszterelnökkel és egy Esterházy-színdarab premierjével a háttérben. Például: "A nyomozó félt a testtől. A hústól, a vértől. A sajátjától is. Minden tapasztalata azt bizonyította, hogy nem tudja megmenteni. A test menthetetlen. Egy sikló, egy ember, ő maga. Az ijesztette meg leginkább, hogy ebben a menthetetlen hústömegben kapott otthont a lélek. Az ő munkája akkor kezdődött, amikor a test végképp magára maradt." (33.) (vl)

Kritikánk a könyvről>> 

Olvass bele a Magas tengerbe>>

Év elején a KönyvesMagazinba beválasztottuk az öt legígéretesebb elsőkönyves közé>> 

A nyomozó sem tudja helyrebillenteni a világ rendjét (interjú)>> 

Babiczky Tibornak a nyomozó adta meg a szikrát>>

Tovább

TS Eliot szexuális életével minden rendben volt

Forrás: Wikipedia

TS Eliot szexuális életét eddig leginkább boldogtalan első házasságának és a verseiben ábrázolt diszfunkcionális szexualitásnak tükrében láthattuk, ám egy hamarosan megjelenő versgyűjtemény újabb adalékokkal szolgálhat a témában. Előkerült ugyanis néhány jegyzetfüzet, amelyekben három témába vágó verset is felfedeztek. A füzeteket a költő második feleségének, Valerie-nak írta, az Eliot-hagyaték kezelője, Clare Reihill szerint azért, mert tudta, hogy a nőnek milyen sokáig kell majd élnie nélküle. Valerie 47 évig volt özvegy, a feljegyzések pedig vigaszt nyújtottak számára.

Az 1,7 méter magas Valerie majdnem 40 évvel volt fiatalabb a költőnél, amikor 1957-ben összeházasodtak, a férfi 68, ő pedig mindössze 30 éves volt. Eliot hagyatékát is ő gondozta, egészen három évvel ezelőti haláláig. Ekkor kerültek elő a jegyzetfüzetek is. Miután egy újságíró megkérdezte tőle, hogy vajon miért ment tönkre Eliot első házassága, az asszony utalt rá, hogy teljesen rendben volt a szexuális életük, úgyhogy ha az újságírónak esetleg olyasmi járna a fejében, hogy az ágybéli kudarcok vezettek a váláshoz, azt nagyon gyorsan felejtse el.

A How the Tall Girl and I Play Together (Hogyan játszottam együtt a magas lánnyal) című versben például mellbimbó-szopogatásról ír:

“I love a tall girl. When she sits on my knee/ She with nothing on, and I with nothing on/ I can just take her nipple in my lips/ And stroke it with my tongue"

Eliot, aki 1928-ban,  az anglikán egyházhoz való megtérése után szüzességi fogadalmat tett, egy másik versében az együttalvás csodájáról és a köldök alá csúszó kézről írt.

A Fabernél megjelenő válogatott versgyűjtemény utolsó szakasza egészen új színben tünteti majd fel a költőt, akit a brit filozófus, Bertrand Russell két héttel Eliot első házassága után rendkívülinek és közömbösnek nevezett. A filozófus, akinek valószínűleg viszonya volt az első feleséggel, Vivienne-nel, arra a következtetésre jutott, hogy a pár három hónapos viszonyából mindössze azért lett házasság, hogy kielégítse Eliotot, ám amikor a nő rájött, hogy ez nem fog menni, hamar belefáradt a dologba.

Első neje, Vivienne halála után a költőnek csalódnia kellett egy Emily Hale nevű nőben, akibe még diákévei alatt szeretett bele a Harvardon, és akiről azt gondolta, a következő Mrs. Eliot lehet. Később angol csodálóját, Mary Trevelyant utasította vissza, mert úgy gondolta, Vivienn után egy rémálomnak tűnik már az ötlet is, hogy együtt éljen valakivel.

Eliot feljegyzéseiből az is kiderül, hogy visszaállította az Átokföldje (The Waste Land) azon sorát, amit első neje kitöröltetett vele a költeményből: "The ivory men make company between us" - hangik a sor, ami néhány sakkfigurára utal, amelyeket Eliot az egyetlen közös dolognak gondolt feleségével.

Forrás: Guardian

 

A családi tragédia úgy pörgeti ki az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó

A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár tagjai, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy pörgeti ki az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.

Jandy Nelson: Neked adom a napot

Fordította: Komáromy Rudolf, Libri Könyvkiadó, 2015, 424 oldal, 3490 HUF

 

Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné. Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kellene találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.

Jandy Nelson éppolyan babonás pereputtyot mondhat magáénak, mint Noah és Jude. Zsenge korában kitanulta a négylevelű lóhere felkutatásának tudományát, lekopogja a lekopognivalókat, sót hint a háta mögé, ha kell, és amuletteket hurcol a zsebeiben. Jandy immár két nemzetközi bestsellerrel a háta mögött minden idejét az írásnak szenteli.

Olvass bele a kötetbe:

Nelson_Neked Adom a Napot_9-14 by konyvesblog

Disznósajttal és pálinkával emlékeznek a 10 éve elhunyt Eörsi Istvánra

eorsi_istvan.jpgEörsi István halálának tizedik évfordulójára nagyszabású Eörsi-ünneppel készül az Eörsi-emlékbrigád, vagyis Eörsi László, Lengyel Anna és Vágvölgyi B. András. Október 11. és 23. között különböző budapesti helyszíneken irodalmi és közéleti konferenciával, borozgatós, anekdotázós szellemidézéssel, és egy olyan színházi estével is készülnek, ami Eörsi István sokszínűségét szerzőként és emberként egyaránt megmutatja.

2005. október 13-án halt meg Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek egyik legélesebb szemű és legkíméletlenebb humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, több mint három tucat kötet szerzője a legkülönbözőbb műfajokban: verstől drámán át prózáig, börtönkönyvtől versmagyarázatig. Nemcsak éleslátása és vitriolba mártott tolla hiányzik pótolhatatlanul a mai Magyarországról, kompromisszumot nem ismerő elvhűsége és hajlíthatatlan gerince ugyancsak elkelne ma is.

Október 11-én 20 órától a Trafóban az Ürügyeink Eörsire című esten a hatalmas életműből válogatott felolvasások, hang- és filmbejátszások, jeles alkotótársakkal való beszélgetések váltakoznak az olyan jelenetekkel, melyeket Eörsi-szövegekből rendeznek a legkülönbözőbb alkotók: a Mindenrossz Eörsi (TÁP), az Eörsi á lá Vagesz (Kolorádó Kid), az Eörsi á lá verbatim (PanoDráma), Eörsi á lá site specific.

Október 13-án 20 órától a Gödörben indul az Optipista, vagyis szellemidézés Eörsi Istvánnal. Színházi és közéleti barátok, kollégák idézik fel az írót, akinek társadalmi és szakmai elhivatottságát, ritka bátorságát talán csak derűje – ahogy ő mondta, „biológiai optimizmusa” – múlta felül. Az anekdotázók közt ott lesz Ascher Tamás és Kuncze Gábor is. Az esten jutányos áron Eörsi-emlékszatyor is kapható lesz a kötelező disznósajttal, malackolbásszal és persze toponári pálinkával. A szervezők 1000 forint hozzájárulást kérnek a vendégektől.

Október 22-én az OSA Archívumban Eörsi, a homo politicus, Eörsi, a homo literatus címmel konferenciát rendeznek Eörsiről, az íróról és közéleti személyiségről.  A közéleti író Eörsit még főcenzora is a legjobb élő publicistának nevezte, irodalmi munkásságát ugyanakkor sokan fanyalgással fogadják. De vajon jogosan-e? Az egész napos konferencia teret ad a legkülönbözőbb véleményeknek. A közéleti, Gulyás Márton által moderált fejezet felszólalói közt többek között Iványi Gábort, Juhász Pétert és Tóth Gábor Attilát is hallhatjuk, a Szépírók Társaságával együttműködésben szervezett irodalmi fejezetben pedig többek között Radnóti Sándor, Fehér Renátó és a szervezők reményei szerint Végel László is felszólal. 

Cserna-Szabó feltámasztotta Rózsa Sándort

covers_363917.jpgRózsa Sándor történetét sokan elmesélték már. A nép, az istenadta nép egy rakás nótát és legendát költött a betyárvezérről, a ponyvaszerzők se lustálkodtak Rózsa-ügyben, de az irodalmi profik közül is számosan pennájuk hegyére tűzték az alföldi szegénylegény sorsát: Arany, Tömörkény, Krúdy, Móricz, Móra. A felsorolt elbeszélőkben egyetlen közös van: egyik sem volt ott! Senki nem látta közelről Rózsa Sándor működését.

Most azonban egy koronatanú beszéli el a közismert történetet. Veszelka Imre, a legszöbb paraszt, Rózsa Sándor legkedvesebb cimborája meséli el, hogy valójában hogyan is estek meg a dolgok. Ha valaki, hát ő igen közelről látta az eseményeket, és most (1900-ban) a szegedi Páva vendéglő előtt elmondja az igazi, eddig eltitkolt, megdöbbentő sztorit.

Cserna-Szabó András: Sömmi

Magvető, 2015, 208 oldal, 2990 HUF

 

Ördögi easternre számítson az olvasó, kegyetlen, de igaz szavakra, mert Veszelka nem kér de nem is ad kegyelmet. A Sömmi patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló betyárregény, melyben nemcsak a szegénylegényekről hullik le a lepel, de magáról a történelemről is. Mert Veszelkától megtudjuk, semmi sem úgy történt, ahogy eddig tudtuk. Sömmi!

Olvass bele a könyvbe:

Cserna-Szabó András_Sömmi_részlet.pdf by konyvesblog

Szadista módszerek, titkos megfigyelések – így üldözték Horthy alatt a baloldaliakat

rakosi.jpgHogyan működött a politikai rendőrség a két világháború között, miért a baloldalt kiáltották ki akkor a legfőbb politikai mumusnak, ki akarta megölni Horthyt, milyen ellentétek feszültek a csendőrség és a rendőrség között, és miért bizonyult majdnem végzetesnek egy Petőfi-emlékplakett birtoklása? Varga Krisztián történész Ellenség a baloldalon – Politikai rendőrség a Horthy-korszakban című friss könyvében annak jár utána, hogy a Tanácsköztársaság bukását követően hogyan épült ki újra a magyar államvédelem, és milyen keretek között működött a politikai rendőrség egészen 1944 márciusáig, bemutatja az intézményi struktúra kulcsszereplőit, a baloldali pártok és mozgalmak elleni titkos és nyílt nyomozásokat, valamint a politikai nyomozók által alkalmazott kettős mércét is. Öt érdekes, illetve jellegzetes mozzanatot és esetet válogattunk ki a kötetből.  

Aki meg akarta ölni Horthyt

1924 áprilisában egy Sztáron Sándor nevű vasmunkás rótta Budapest utcáit, zubbonya alatt egy töltött revolvert szorongatott. Feltett szándéka volt, hogy megöli Horthy Miklós kormányzót, de hiába kereste-kutatta, nem akadt a nyomára sehol, és végül dolgavégezetlen hazaballagott. Úgy tervezte, hogy másnap megint nyakába veszi a várost, tervét azonban a rendőrök húzták keresztbe, akik otthonában tartóztatták le a férfit. Sztáron a Tanácsköztársaság idején vöröskatona volt, később politikai okokból Ausztriába távozott, ahol a helyi munkáscsoportokban is tevékenyen részt vett, magát utóbb anarchistának vallotta; a magyar munkásság minden nyomorúságáért Horthyt tette felelőssé, ezért úgy határozott, hogy megöli a kormányzót. A nyomozók nem tudták kideríteni, hogy voltak-e segítői, Sztáron mindenesetre közölte velük, ha tehetné, újra próbálkozna. A bíróság végül „felségsértés elkövetésére irányzott szövetség bűntette” miatt tíz év szabadságvesztésre ítélte.

Varga Krisztián: Ellenség a baloldalon – Politikai rendőrség a Horthy-korszakban

Jaffa Kiadó, 2015, 252 oldal, 3150 HUF

 

Egy autó mind felett

A harmincas években a politikai rendőrség – minden feltételezéssel ellentétben – híján volt a pénznek, az infrastruktúrája elég szegényes volt. A nyomozóknak például csak egyetlen szolgálati autójuk volt, amit persze elég hamar kiszúrtak maguknak a célszemélyek, így azt megfigyelésre már nem nagyon lehetett használni. A politikai rendőrség vezetői szorgalmazták volna a telefonlehallgatásokat is, de még olyan kevés volt a telefonvonal a városban, hogy az csak megfigyelésekkel kombinálva lehetett eredményes. A levélcenzúra persze élt és virágzott, a Teréz körúti postán például volt egy ember, aki rendszeresen értesítette a politikai osztályt, ha a megfigyelt személynek levele vagy csomagja érkezett.

Tovább

Itt a Hajnali láz előzetese

Megérkezett az előzetes Gárdos Péter Hajnali láz című filmjéhez, melyben saját szülei szerelmének történetét dolgozta fel. A film- és könyvbéli holokauszttúlélő, a 25 éves Miklós 117 lánynak ír levelet, eldöntve, hogy az egyikbe, aki válaszol neki, beleszeret. Így ismerkedik meg Lilivel, és bár az orvosok a fiú tüdőbetegsége miatt hat hónapot sem jósolnak nekik, végül 52 évig élnek boldog házasságban. A filmet december 17-től vetítik a magyar mozikban, a Hajnali láz című könyv nemrég jelent meg új köntösben a Librinél. Amíg a bemutatóra vársz, olvasd el interjúnkat az igazi Lilivel, Gárdos Péter édesanyjával, Ágnessel. A várható világsikerről ITT, kötet bemutatójáról pedig ITT írtunk. Gárdos Péterrel készült interjúnkat a KönyvesMagazin hamarosan megjelenő őszi számában olvashatod. 

Még a halál is jobb a halhatatlanságnál

garci110_medium.jpgA világűr felfedezésének utolsó lépésével sikerült elérni az Univerzum határát, így az emberiség legnagyobb álma, a halhatatlanság megvalósulni látszik. Legalábbis Tristan Garcia Browser zsinórjai című regényében.

Browser űrhajós a kozmosz peremén egy nyílásra bukkan, melyet saját testével zár el, ezzel a hőstettével pedig megállítja a kozmikus tágulást, kimerevíti a téridőt. Mielőtt azonban végleg eltűnne, egy titokzatos szerkezetet halász elő a résből, és evilági utolsó cselekedeteként visszaküldi űrhajójával, a Kígyóval.

Tristan Garcia: Browser zsinórjai

Fordította: Mihancsik Zsófia, Typotex, 2015, 312 oldal, 2800 HUF

 

Csakhogy a Kígyó nem a tudást, hanem az Örökkévalóságot hozza el az emberiségnek: a műszerből kinyerhető személyi konzol zsinórjaival ki-ki újrahuzalozhatja saját valóságát. A halhatatlanság azonban nem mindenkit szórakoztat. Néhányan magányosan, mások pedig csoportokba szerveződve lázadnak fel Browser öröksége ellen, hogy visszahódítsák a halált. 

Olvass bele a regénybe: 

Tristan Garcia_Browser zsinorjai_reszlet.pdf by konyvesblog

Ted Hughes a szeretőjével töltötte Sylvia Plath halálának éjszakáját

1421.jpg

Ted Hughes életrajzírója, Sir Jonathan Bate  szerint a verset, amit Hughes írt első felesége, Sylvia Plath halálának éjszakájáról, egy olyan veszekedés inspirálta, amiben elhangzott, hogy Plath elhagyja az országot. A Last Letter című költeményt, ami az öngyilkosságot megelőző három napról mesél, Melvyn Bragg ásta elő a British Libraryban 2010-ben. 

Az új Hughes-életrajzban Bate arról ír, hogy az öngyilkosság hétvégéjének péntek reggelén Plath titokzatos búcsúlevelet küldött a férjének, amelyben bejelentette, hogy azt tervezi, elmegy az országból, és soha többé nem fognak találkozni. Plath azt feltételezte, hogy a levél nem jut el a férfihez szombatig, de már péntek délután megérkezett. Az aggódó Hughes a levéllel a kezében elrohant felesége Primrose Hill-i lakásába, ahol veszekedni kezdtek: Plath állítólag kikapta a levelet Hughes kezéből, és a tűzre vetette. Ez volt az utolsó személyes találkozásuk, és ez ihlette a Last Letter című verset is.

Másnap Plath feltelefonálta a férjét, hogy rajtakapja Hughes szeretőjét, Susan Alliston, amint felveszi a telefont. Amikor Alliston átadta a kagylót Hughes-nak, a férfi annyit mondott Plath-nak: nyugi, Sylvie!  - legalábbis Alliston korábban sosem látott naplója szerint.

Kapcsolódó cikkeink:

Plath Az üvegburába írta magát

Hogyan lett öngyilkos Sylvia Plath?

Bate arról ír, hogy Plath halálának éjszakáját Hughes az ágyban töltötte a szeretőjével, méghozzá a Bloomsbury lakásban, ahol Hughes és Plath először feküdtek le egymással, és ahol a nászéjszakájukat is töltötték. Hughes hétfőn szerzett tudomást felesége haláláról, és bármennyire is próbálta, Bate szerint soha nem tudott megszabadulni a bűntudatától.

Az életrajzíró először beszélt olyan nőkkel, akikkel Hughes-nak korábban kapcsolata volt, például a férfi első komoly barátnőjével, Shirley-vel, aki Cambridge-ben találkozott a költővel. Az új könyvből természetesen Assia Wevill sem maradhatott ki, aki hat évvel Plath halála után, 1969-ben lett öngyilkos, búcsúüzenetében arról írva, hogy Hughes és ő nem élhetnek együtt „Sylvia emléke miatt.”

Öt évvel felesége halála után Hughes érzelmein Wevill, későbbi felesége, Carol Orchard és egy Brenda Hedden nevű nő osztoztak. A férfi, A-nak, B-nek és C-nek nevezte a nőket, egy eddig ismeretlen naplójában pedig arról írt, hogy mennyire nem tudott dönteni közöttük.

Bate-nek teljes hozzáférése volt a költő archívumához az Egyesült Államokban és a British Libraryban egyaránt, ám nem miután Hughes özvegye, Carol elhatárolódott a könyvtől, nem tudta folytatni a kutatást a hagyaték hozzájárulásával. 

Forrás: Guardian

Gárdos Péter: Megjelent előttem az apám

 

Fotó: Libri Kiadó / Németh Dániel

„Ki ne lenne zavarban, ha a szülei erotikus utalásokkal tarkított levelezését olvassa? Két Werther és három Heine idézet közé elegánsan becsomagolt megjegyzések, kíváncsi faggatózás a lehetséges korábbi tapasztalatokról, bensőséges hangvétel, senki mással meg nem osztott gondolatok ”

- eleveníti fel Gárdos Péter a pillanatot, amikor felfedezte szülei levelezését. Szülei története magával ragadta a filmrendezőt, aki megírta ezt az elképesztő, valós szerelmi történetet írta meg. Egy lehengerlő történetet, melynek hősei, kilépve a holokauszt árnyékából a lehetetlennek tűnő újrakezdést kísérlik meg: a Svédországban ápolt holokauszttúlélőnek súlyos tüdőbetegsége miatt fél évet jósolnak az orvosok. Ő csak legyint egyet, és elhatározza, levelezés útján feleséget kerít magának, összesen 117 magyar lánynak írt. A telt házas Katona József színházban mutatták be az újra kiadott Hajnali láz című regényt, amit idén a londoni könyvvásáron 30 országba adtak el. A film trailerét hétfőn mutatta be az Index (ők december 17-i bemutatót írnak, de Gárdos már arról is beszélt, hogy januárra csúszik). 

 „Azt gondolod, hogy megírsz egy könyvet és az már kész is. A szerkesztőm jelezte, hogy jelölne néhány változtatni való dolgot. Gondoltam, maradt benne pár helyesírási hiba. Eléggé meglepődtem, mikor visszakaptam egy >>pipacsmezőt<<. […] A második kiadás az ausztrál kiadótól jött javaslatok alapján lett átdolgozva, fejezetekre tagolva.  Az inkább hasonlított egy holdbeli tájhoz, néhány leszálló űrhajóval. Nagyban hozzásegítettek ahhoz, hogy egyes jeleneteket ne forgatókönyvíróként, hanem regényíróként gondolkodva egészítsek ki”

- avatott be minket a szerző az alkotói folyamat kulisszatitkaiba.

Gárdos Péter: Hajnali láz

Libri Könyvkiadó, 2015, 282 oldal, 3490 HUF

 

A forgatókönyv megfilmesítése elé gördülő akadályok következtében a szerző úgy döntött, hogy megírja ezt a könyvet. A koprodukciós alkotás egyes jeleneteit Svédországban és Izraelben forgatták, svéd és izraeli színészek is közreműködnek benne. „Nem ez volt az első kísérlet a közös munkára a svédekkel: a korábbi tervek szerint három jelentős szerepet svéd színész játszott volna, a meghiúsult projektben Noomi Rapace (A tetovált lány és a Prometheus főszereplője - a szerk.) is vállalta a közreműködést. A svéd színészek számára komoly gondot jelentett a magyar akcentus elsajátítása. A filmben szereplő Máté Gábornak (ő a főhőst gyógyító orvost alakítja a filmben - a szerk.) remekül ment a svéd akcentussal megtoldott német. Ám bármilyen zseniális is legyen egy színész, a valóság legmegrendítőbb pillanatai rekonstruálhatatlanok.” Némiképp rácáfolt erre, hogy a forgatáson a Gárdos apját játszó, gesztusait utánzó fiatal színész milyen reakciót váltott ki a rendezőből:

“Megjelent előttem az apám. És akkor hasított belém a legelemibb módon, hogy valahogy mindenféleképpen szobrot kell állítanom neki”.

Kepes András kissé megilletődötten jegyezte meg, hogy tulajdonképpen emlékei szerint ő még sohasem beszélgetett egy regény főhősével, és a színpadra hívta Gárdos Péter bájos anyukáját, akit interjúnkból mindenki megismerhet. A színpadon aztán szóba került egy csorba kekszesdoboz, melyben a szülők levelei évtizedeken át hevertek érintetlenül, és amit az asszony azóta sem olvasott el, a nem túl megnyerő külsejű, de annál megnyerőbb személyiségű férfival való első találkozás:

“Ahogy megláttam a leendő férjem a mulatságos járásával, apró termetével és a zsinórral átkötött bőrönddel, megijedtem. Pedig  olyan messziről a bádog fogait még nem is lehetett látni. De én a leveleibe és a személyiségébe szerettem bele. Az első riadalom gyorsan elmúlt. Délben megjött a vonat, estére megvolt az első csók.”

Kepes azzal zárta a beszélgetést, hogy a kötetet Gárdos Péter örömest dedikálja, majd Gárdos Ágnes még halkan hozzátette: „meg én is.”

 Szerző: Steinmacher Kornélia

Réz Pál nem akart emlékiratot írni, de Parti Nagy Lajosnak mindent elmesélt

rp5.jpgFotó: Valuska Gábor

Miután Parti Nagy Lajos a kilencvenes évek elején napokat rádióbeszélgetett át a Szépirodalmi Könyvkiadó legendás szerkesztőjével, Réz Pállal, azt gondolta, hogy néhány hónap múlva már a beszélgetés alapján íródott Réz-emlékiratról kérdezgetheti barátját a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az emlékirat sosem készült el, 23 évvel később mégis a beszélgetésből kifejlődött hangos memoár volt a téma a PIM dísztermében. A memoár keletkezéstörténetéről, az Eötvös Collegiumban töltött évekről, Kláriról, Füstről, Vasról Várady Szabolcs, régi barát és Holmi-szerkesztő kérdezte Bálint Andrást, Lator Lászlót és Parti Nagy Lajost. Réz összetéveszthetetlen arcélét egy 1953-as tévéhíradó-részlet és a tiszteletére összeült kvartett mögé kifüggesztett Csernus-festmény, a Három lektor idézte. Ő maga online követte az eseményeket, de az újrainduló Tények és Tanúk-sorozat első darabja, a Bokáig pezsgőben bemutatóján felbukkantak volt Szépirodalmisok, egykori Holmi-dolgozók, és egy rakás író, akit anno az est főszereplője szerkesztett. És ott volt Závada Pál is, aki minden rábeszélőképességét bevetette, hogy meggyőzze Rézt, egyezzen bele a kötet megjelentetésébe.

Felvétel: Felhívott egy kislány a rádiótól, és azt mondta, csináljuk meg – meséli a kivetítőről Réz Pál. A kislányt Szebényi Cecíliának hívták, a felvételek pedig kilenc éjszakán keresztül készültek, bár a beszélgetőpartner, Parti Nagy úgy emlékszik, volt az még több is. 1992 késő őszét írták, a ma már csak egészséges fantáziával elképzelhető közszolgálati magyar demokratikus rádió pedig tette a dolgát: például életútinterjúkat készített. PNL azt szerette volna, ha Réz a beszélgetés legépelt változatából nekiül megírni az emlékiratait, ám hiába jelent meg a szöveg első része a Kortársban, Réz kijelentette, hogy nem tud olyat írni, mint Vas István, úgyhogy akkor inkább nem is ír semmilyet. Mivel nagyon hiú ember, az interjú lényege számára az volt, hogy megfeleljen a feladatnak, és kerek képet adjon magáról és a korról. Nem volt nehéz dolga, PNL remekül kérdezte. A titok a hívószavakban állt, a Réz Pál-i emlékezet azonnal előhúzott egy újabb történetet, amint meghallotta a hívószót, hangozzon az Szép Ernőnek, Karinthynak, Csurkának, vagy Füst Milánnak. 2000-ben újabb beszélgetéssel bővült a ’92-es anyag, majd idén tavasszal összeállt a könyv, ám az eredeti beszélgetés nyersanyagát azóta sajnos elhasználta az idő.

Eötvös Collegium: Lator és Réz a kollégiumi időkben nem voltak túl jó viszonyban, például utóbbi kommunista lelkesedéséből kifolyólag. Lator ellenérzéseit kezdetben Réz legközelebbi barátja, Kucsman Árpád kémikus is osztotta, aki az Egy kémikus a régi Eötvös Collegiumban (Argumentum, 2006) című visszaemlékezésében vallott arról, hogy kezdetben kölcsönösen utálták egymást. Réz kellemetlen, goromba, rosszmájú, kötekedő embernek tűnt, de a kollégiumot Lator szerint az Isten is neki teremtette. Hatalmas anyagtudást szedett össze, mire odakerült, és bár ő is találkozott korábban könyvekkel, úgy érezte, fele annyit sem tud, mint társa, aki egy évvel utána érkezett a kollégiumba. Ez az egy év megindította a kollégium pusztulását, Réz pedig lassan veszített kommunista lelkesedéséből, és végül 1949-ben ő lett az első, akit kirúgtak az Eötvösből. Halálos bűneinek listáján olyan tételek szerepeltek, mint a polgári származás, a Rudas-Lukács vitában tett kelletlen állásfoglalás, a Berlin eleste című szovjet háborús film lefitymálása, és egy Illés László nevű parasztfiú megfürdetése a saját lakásukban a kollégiumi melegvízhiány idején. A rézpálfordulás érzékeltetésére Lator felidéz egy csinos, debreceni lányt, aki nagyon tetszett barátjának. Egészen addig a Rajk-per környékén rendezett kari gyűlésig, ahol viszontlátta a szavalókórusban, amint azt üvölti: „húzd meg!” „És akkor én rosszul lettem. Rám jött egy hányási roham, kirohantam a teremből, berohantam a vécébe, és ott megkönnyebbültem, mert valami iszonyat volt az a kép, hogy egy gyönyörű lány azt ordítja, hogy „húzd meg!”. De persze nem tudtam, hogy ettől lettem rosszul, ez a dologban az érdekes. Tehát a zsigereim jobban működtek, mint az agyam.” (55.o.) Lator volt a második, akit eltanácsoltak a kollégiumból.

Tovább