Olvass!

KönyvesBlog

Gesztenyéért folyó futóverseny lett idén a legjobb százszavas Budapest-sztori

2016. október 24. .konyvesblog.

14681710_719529928199517_3013929971170878522_n.jpg

Sári Edina Fuss a gesztenyéért! című százszavasa nyerte idén a 100 szóban Budapest történetíró pályázat fődíját. A pályázatra több, mint 1200 nevezés érkezett, a műveket a Winkler Nóra, Térey János és Nagy Dániel Viktor alkotta zsűri bírálta el. A megosztott második helyen Balogh-Szabó Kitti …kisEBb, valamint Ferdinánd Zoltán A világ legjobb kurvája című története, míg a harmadik helyen Soltész Béla Corvin-negyed című írása végzett. A legjobb 12 pályamunkát ITT olvashatjátok el. 

"Rövid pórázon tartott nép, haldokló demokráciában" - Olvass bele a Felfüggesztettekbe

14650232_227554194327227_5253722132077291546_n.png2016. október 8-án, 8:40-kor felfüggesztették a Népszabadság kiadását. Azóta se Nol.hu, se print Népszabi, van viszont egy felfüggesztett szerkesztőség, és lett egy könyv is. Névtelen segítők adományaiból, önkéntes munkával, gyorsan és titokban készült. A sajtó- és szólásszabadság védelmében korábban számos író tiltakozott, sokuk szövegét megtalálni a Felfüggesztettek című kötetben is, ami bolti forgalomba egyelőre nem kerül, de megrendelhető a nepszabadsagegyesulet@gmail.com címen. Ára 3690 HUF, kiadója Népszabadság Zrt. Dolgozóinak Kulturális, Szociális Segélyező Egyesülete, a bevétel az Egyesületet támogatja.

A könyv szerzői: Áfra János, Babiczky Tibor, Bartis Attila, Bódis Kriszta, Bruria Zsuzsa, Dalos György, Farkas Péter, Fáy Miklós, Fiala János, Garaczi László, Gyukics Gábor, Háy János, Kántor Lajos, Kemény István, Kiss Noémi, Kiss Tibor Noé, Kukorelly Endre, Lángh Júlia, Molnár Péter, Nádas Péter, Nagy Gergely, Németh Gábor, Odze György, Papp András, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Potozky László, Röhrig Géza, Sajó László, Sándor Iván, Schein Gábor, Szántó T. Gábor, Szilágyi Ákos, Szilasi László, Szlukovényi Katalin, Tábor Ádám, Takács Zsuzsa, Térey János, Tompa Andrea, Vámos Miklós, Várady Szabolcs, Wirth Imre, Závada Pál, Zoltán Gábor

A kötetet Schein Gábor és Bódis Kriszta szövegeivel ajánljuk:

Felfüggesztettek_részlet.doc by konyvesblog on Scribd

Magyar üzletember volt nagy hatással Obamára

Barack Obama eddig sem titkolta, hogy milyen könyveket visz magával a nyaralásra, vagy mit olvas, ha épp van rá ideje, a Wired novemberi számában pedig azokról az olvasmányairól beszél, amelyek különösen nagy hatással voltak rá. Ha végig akarjuk olvasni a listát, ahhoz a lap szerint pontosan 89 órára lesz szükségünk, ami kevesebb, mint négy nap, úgyhogy hajrá.

The Collected Works of Abraham Lincoln Lincoln elnök összegyűjtött műveiben a személyes levelezéstől a háborús készletek megrendeléséig számos izgalmas dokumentumot találni. A Wired szerint 18 órára lesz szükségünk hozzá, és a legjobb, ha olvasás közben ide-oda utazgatunk Amerikában, felkeresve a nagy és fontos emlékműveket.  

branch.jpgTaylor Branch: Parting the Waters: America in the King Years 1954-63  Branch Pulitzer-díjas trilógiájának első része Martin Luther King Jr. és a civil jogi mozgalmak indulását beszéli el, a Montgomery buszbojkottot, a Hoover kontra Kennedy ügyet. 15, 5 fél óra kell hozzá, és január harmadik hétfőjén illik elkezdeni.

Robert A. Caro: The Power Broker: Robert Moses and the Fall of New York Caro annak a férfinak az életrajzát írta meg, aki (kis túlzással) megtervezte egész New Yorkot, autópályákba fektetett, és még arra is rávette az ENSZt, hogy Manhattanben építse meg a főhadiszállását. 19 óra alatt olvasható, tömegközlekedéssel ingázva A-ból B-be. 

James Baldwin: The Fire Next Time Mindössze két óra kell Baldwin két esszéjéhez, de ebben a két órában semmi másra nem szabad figyelni, csak a könyvre. A Down At The Cross a fiatal Baldwin keresztény egyházzal való kapcsolatáról szól, a My Dungeon Shook pedig egy levél a 14 éves unokaöccsének arról, hogy milyen volt feketének lenni az 1960-as évektől Amerikában. (Utána jöhet Ta-Nehisi Coates Baldwin hommage-zsa, a Between the World and Me, amit Obama 2015-ben olvasott.)

Richard S. Tedlow: Andy Grove: The Life and Times of an American 8 óra alatt végigolvasható az 1936-ban Magyarországon született Gróf András életrajza. A náci érát és a szovjet megszállást is túlélő magyar üzletember az Intelnél futott be nagy karriert, ő volt a Szilícium-völgy egyik első nagy hőse, a Times még az Év embere címre is jelölte.  Ajánlott helyszín az olvasáshoz: a San Francisco-öböl egyik kávézója, tele lelkesen kódoló Y-generációs fiatalokkal
 
Yuval Noah Harari: Sapiens - Az emberiség rövid története Harari könyve arról szól, hogyan váltunk jelentéktelen majmokból a világ uraivá. 6,5 óra, közben legyünk büszkék magunkra. (Olvass bele ITT.)
 
510d42qlr_l_sy344_bo1_204_203_200_1.jpgElizabeth Kolbert:  The Sixth Extinction: An Unnatural History A Pulitzer-díjas nonfiction az elmúlt félmilliárd év öt tömeges kihalásait vizsgálja, és arra figyelmeztet, hogy épp a minden eddiginél pusztítóbb hatodik kellős közepénél járunk. 5 óra alatt elolvasható, mielőtt elindulnánk egy vacsorapartira, ahol elmesélhetjük, miért járunk biciklivel dolgozni

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás  Vajon mi vezérel bennünket: a gyors (intuitív) vagy a lassú (racionális) gondolkodás? – kérdi 2002 közgazdasági Nobel-díjasa, és meg is válaszolja. 7 óra alatt deríthető ki, mi a válasza, érdemes azelőtt nekikezdeni, hogy az irracionális énünk átvenné az irányítást és egész nap a Netflixen lógna.
 
John Steinbeck: Késik a szüret Gyümölcsszedő vándormunkások sztrájkja Steinbeck minden pesszimizmusával és mély humanizmusával.  4 óra alatt elolvasható egy tehervagonban utazva San Franciscótól a Salinas völgyéig, bár annyira alapdarab, hogy már úgyis megvolt mindenkinek. 

Katherine Boo: Az örök szépségen túl - Élet, halál és remény egy mumbai szegénynegyedben A Pulitzer-díjas Boo a huszonegyedik század egyik egyenlőtlenül fejlődött nagyvárosában lakó, jobb életért küzdő családok drámai történetét mondja el három évnyi kutatómunka eredményeként. Mindössze 4 óra kell hozzá, például ünnepi időszakban, ha menekülnénk a családunktól egy remek nonficitonnel.

Megjelenik Orbán terrorszervezeteket szponzoráló szaúdi szomszédjának igaz története

unnamed_9.jpg2017 tavaszán, a Twister Media gondozásában érkezik Robert Mazur könyve, a Drogbárók bankára, a könyvnek pedig magyar aktuálpolitikai vonatkozása is van. Mostanában elég sok szó esik az egykori Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbankról (Bank of Credit and Commerce International, BCCI), méghozzá a szaúdi stróman, Ghaith Pharaon miatt, aki Budapesten vásárolt be luxusingatlanokból. Mazur könyvéből minden kiderül a diktátorok (Szaddám Huszein, Manuel Noriega), terroristák (Oszama bin Laden) és bankárok pénzét tisztára mosó pénzintézet mocskos praktikáiról és szövevényes ügyeiről. 

Ezt kell tudni a könyvről:

Kilencvenes évek eleji bedőléséig a BCCI a világ egyik legkiterjedtebb pénzügyi vállalkozása volt. A jelenleg is Interpol-körözés alatt álló Pharaon által irányított bank a hetvenes években a fejlődő világ országaiban terjeszkedett, ám idővel megvetette lábát Európában és az Egyesült Államokban is. Csalás, pénzmosás, vesztegetés, fegyverkereskedelem, terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, valamint prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése – az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának 1992-es jelentése szerint többek között ezek a bűncselekmények írhatók a BCCI és Pharaon számlájára.

Amikor Chinoy végre beszélni kezdett, a többi elnökségi tagot is magával rántotta. A bank célja az volt, hogy a pénzügyi közösségben úgy tesznek szert hatalomra, hogy az alvilág minden zugából begyűjtik a pénzt. Pénzt mostak, törvényhozókat fizettek le, politikusokat korrumpáltak, fegyverkereskedőket szponzoráltak, és a kedvenc ügyfeleiknek még prostituáltakkal is igyekeztek a kedvében járni.

A Drogbárók bankára szerzője, Robert Mazur 27 éven keresztül volt beépített ügynök, aki minden idők legnagyobb fedett műveletének keretében Robert Musella álnéven éveket töltött azzal, hogy beépüljön a kolumbiai drogkartellek bűnözőinek hierarchiájába. Nem csupán találkozott a drogbárókkal, hanem ő közvetített köztük és a világ korrupt nemzetközi bankárjai közt. Mazur öltönye alatt és aktatáskájában folyamatosan forgott a felvevőkészülék, és gyűjtötte a terhelő bizonyítékot a bűnözők ellen. A korrupt bankárokat és bűnözőket Mazur és újonc ügynöktársa Kathy Ertz színlelt esküvőjén tartoztatták le.

A BCCI háromszereplős megegyezést írt alá az Igazságügyi Minisztériummal, illetve a New York-i Körzeti Államügyészi Hivatallal, amelyben elismerte bűnösségét mind az illegális pénzforgalomra vonatkozó, szövetségi vádak, mind a New York állam által emelt vád tekintetében. Beleegyezett, hogy 550 millió dollár kártérítést fizet az USA-ban lévő vagyona átengedésével, továbbá 200 millió dolláros bírságot fizet be a Központi Jegybank részére, és felszámolja az egész világra kiterjedő hálózatát. A kormány hivatalosan és végérvényesen eltiltotta az USA-n belül folytatott tevékenységtől. Nem sokkal később a bank teljesen összeomlott, aminek eredményeképp a részvényeinek tulajdonosai világszerte több száz millió dollárt veszítettek.

A magyarok még Krasznahorkai új regényében is a csodát várják

Harmincegy éve, 1985-ben jelent meg a Sátántangó, a magyar irodalom megkerülhetetlen műve, ami a nyolcvanas években kicsit háttérbe szorult Esterházy Péter Bevezetés a szépirodalomba, illetve Nádas Péter Emlékiratok könyve című regénye mellett. Krasznahorkai László új regényével, a Báró Wenckheim hazatérrel az olvasó is visszatér az ismert kisvárosi világba, hogy közben a két időpont közé kifeszítse a magyar rendszerváltás történetét. A két regény helyszíne könnyen azonosítható (Gyula), így a magyar társadalom változásait szinte mesterséges környezetben vizsgálhatjuk, mondjuk egy apokalipszis felé tartó karnevál keretei között, amelyen néha keresztül robognak a goj motorosok. (Beszámolónk a teljes sötétben megrendezett könyvbemutatóról, illetve egy részlet a regényből. Itt pedig nyolc órán keresztül élőben közvetítettük a Sátántangót -  a szerk.)

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

Magvető Könyvkiadó, 2016, 508 oldal, 4990 Ft

 

Krasznahorkai nagy kanyarral tér vissza (például: távol-keleti elbeszélések, Nemzetközi Man Booker-díj) az általa jól ismert világba, ami bátor és irigyelni való döntés: a Sátántangó nemcsak a magyar, hanem a világirodalomban is kijelölte az író helyét.

A kritikaírás speciális műfaj, csak magamon tudom mérni a könyv hatásait, úgyhogy nem titkolhatom el, hogy a Báró Wenckheim hazatérrel eleinte meggyűlt a bajom: sokszor túlírtnak, lassúnak találtam, de ahogy behúzott a szöveg és Krasznahorkai prózájának saját szabályai működni kezdtek, vitt magával. Krasznahorkai nagyregényeit nagyon szerettem, a távol-keleti könyveket kevésbé, úgyhogy ez mindenféle értelemben hazatérés: nemcsak tematikájában tért vissza Magyarországra Krasznahorkai, hanem ahhoz a világhoz és elbeszéléshez is.

Tovább

1956 októberében Budapest utcáiba és tereire beköltözött a történelem

A magyar fővárosban 1956 októberében kirobbant forradalom hatására Budapest a nemzetközi érdeklődés középpontjába került: a város hétköznapi terei, mindennapi helyszínei egyszerre világpolitikai jelentőségű tanácskozások témái lettek, és az utcákon készült képek bejárták a világsajtót. A megtapasztalt szabadság élménye, a forradalom történetei és nem egy esetben az októberi napokhoz kapcsolódó mítoszok a magyar közemlékezetben is kitörölhetetlenül összekapcsolódtak a városi terekkel.

Tabajdi Gábor: Budapest a szabadság napjaiban - 1956

Jaffa Kiadó, 2016, 280 oldal, 3490 HUF

 

Az események óta eltelt hatvan esztendő alatt Budapest arculata alapvetően változott meg, bár néhány helyszín továbbra is elevenen őrzi a forradalom emlékezetét.

Tabajdi Gábor új történelmi útikalauza arra vállalkozik, hogy topografikus megközelítésben tárja az olvasó elé az 1956-os forradalom és szabadságharc nevezetes eseményeit és a ma is használatos városi terek azóta javarészt feledésbe merült történeteit. Olyan fővárosi helyszínekre is elkalauzol minket, amelyek sokkal kevésbé állnak reflektorfényben, mint a múltidézés jól ismert terei. Az elfoglalt közterek, a hatalmi központok, a mindennapok helyszínei vagy épp a harcterek leírásait olvasva átfogó képet kaphatunk a korabeli Budapest egészéről, miközben az is kiderül, hogy az október 23-át követő szűk két hétben miként alakult át a nagyváros élete. Az egyes leírások városi séták alapjául is szolgálhatnak, amelyekre vállalkozva a kötet kilenc térképe is segíti a tájékozódást.

Olvass bele a könyvbe:

Bp a szabadság napjaiban - beleolvasó_egyben.pdf by konyvesblog on Scribd

Beregi Tamás: Arról, hogy szar a világ, önmagában még nem lehet írni

varro_imre.JPGFotó: Varró Imre

Bár a szerelem manapság nem túl gyakori vendég a magyar irodalomban, Beregi Tamás (Egyetleneim, Pixelhősök) új regénye azon ritka kivételek egyike, amelyben a szerelmi szál nem a hiányban manifesztálódik. A Noctambulo apokaliptikus szerelmi történet, az apokalipszis pedig nem is áll olyan távol a mindent felégető érzelmektől. Hőse, Jonathan Wakefield igazi életművész, bordélytól ópiumbarlangig szédeleg a századforduló miazmásan párolgó Londonjában, míg nem talál magának egy kergethető mítoszt. A nagyapja által örökül hagyott mítosznak egy Mucha-festményről lelépett szent szajhával ered nyomába, történetük Apollo és Daphne vívódását idézi, körülöttük egyre gyorsabban pusztul a világ. A Noctambulo sötét, pesszimista civilizációkritika és bukolikus múltidézés az álom, a mese és a valóság síkján, metaforikus illusztrációkkal és apró jelekkel a végső rejtély megoldásához. Beregivel tizenkét évig tartó őrületről, eszményi Angliáról és halálra ítélt művészetről beszélgettünk.

A múlt szűrőjén keresztül akartál mesélni a jelenről, és írás közben rájöttél, hogy mennyi hasonlóság van a 19. század vége és a 21. század eleje között. Mit domborított ki a jelenből a századfordulóról szerzett tudás?  

A tizenkilencedik században elindult egy nagyon erős iparosodás, ami környezetszennyezéssel, természetpusztítással járt. A könyvbéli víziókban gyakran megjelennek a kémények, bár a korábbi változatokban valamivel erősebb volt a természetvédelmi vonulat. Nagy kedvencem John Ruskin, a 19századi filozófus-író-művészetkritikus, a preraffaelita mozgalom és a természethez való visszatérés egyik korai szószólója, akinek van egy The Storm-Cloud of the Nineteenth Century című írása, amelyben elmeséli, hogy amikor öreg lett, kivonult Londonból, mert a töke tele volt az egész nagyvárosi élettel és civilizációval, az angol tóvidékre költözött, ahol egy csodálatos kertet ápolt egy gyönyörű ház körül. Aztán egyszer csak jött egy hatalmas, apokaliptikus felhő Manchester és Birmingham felől, ahol a gyárak kénsavat termeltek, és a savas eső néhány másodperc alatt szénné égette az egész kertjét. Csodás metafora a huszadik század pusztítására, és a regényben is megjelenik.

A századfordulón tapasztalható volt egy nagyon erős fogyasztói társadalmi robbanás is, a londoni Kristálypalota ennek a non plus ultrája, gyakorlatilag egy korabeli pláza. A fotográfia már nem volt újdonság, de történt egy vizuális robbanás, amit akkor a fim hordozott, ma pedig a számítógép. Tudományos és technikatörténeti szempontból engem mindig a paradigmaváltás előtti időszakok érdekeltek. A századfordulón találták fel a röntgent, ami behatolt a testbe, Freud a lélek rejtett bugyrait fedte fel, a nem sokkal később született einsteini relativitáselmélet pedig a kozmosz rejtett erővonalait mutatta meg. A látható mögé való behatolás azonban demisztifikációt hozott, és erősítette a transzcendenciákat. Soha nem volt annyira erős a szellemidéző szeánszok hagyománya, mint a századfordulón, mindenki mítoszokat kergetett,  létrejött egyfajta új romantika,  amit a képzőművészetben a szecesszió és az art deco hozott el. Az ember a múlt és a természet felé fordult, keresni kezdte önmagát és a helyét a világban. Ez abszolút így van ma is.

Ma viszont sokkal gyorsabb a fejlődés, tehát a pusztítás is nagyobb.

A regényben pont ezt erősítik az álmok, a víziók, amelyekben felgyorsul, horrorisztikussá válik ez a pusztulási folyamat. Ahogy ezek az álmok összeállnak egy füzérré, a főhős is egyfajta időutazást tesz a mitikus múlttól az indusztriális jövő pokla felé, egy túlvilági navigátorral, aki úgy vezeti őt, mint mondjuk Dantét Vergelius, vagy Ádámot Lucifer.  De a kérdésedre visszatérve: a fejlett országokban ma már nem nagyon van mit kipusztítani, ott legalább vannak trendek, próbálkozások a „vissza a természethez” elv jegyében. A századfordulón nem nagyon volt még ilyen.

Beregi Tamás: Noctambulo - Egy alvajáró története

L'harmattan 2016, 528 oldal, 3990 HUF

 

A Noctambulo erősen szimbolista regény, a legerősebb szimbólum maga a borítón megjelenő fotó, amit elkíséri a hőseidet világmegváltó útjukra.

Azért is tetszett ez a századfordulón keresztül beszélni a máról megközelítés, mert jelképeket, szimbólumokat, metaforákat használva sokkal erősebben el tudtam mondani, mindazt, amit szerettem volna, és ami esetleg a mai világban didaktikusan hangzana. A megfeketedő dagerrotípia is egy ilyen szimbólum. A borító egy régi dagerrotípia alapján készült: munka során nagyon erősen hatott rám ez a kép, és amikor megpróbáltuk megszerezni a borítóra, kiderült, hogy Magyarországon őrzik, a Nemzeti Múzeumban.

Aztán ott vannak a gombák, amelyek képesek lebontani egy fotográfiát. Gyakorlatilag ezzel indul el a történetben a szerves világ szétrohadásának, a civilizáció pusztulásának folyamata – ez a fertőzés láthatatlan kórként terjed szét. Nagyon nagy hatással voltak rám a korabeli eugenikai tanok. A századfordulón a fajnemesítés egy pozitív, idealisztikus irányzat volt, de később a nácik kisajátították. Az eugenikával az emberiség sorvadásának, leépülésének, egy fordított, rémálomszerű evolúciónak a gondolata jelenik meg regényben.  

Az, hogy az Egyetleneim végén nincs feloldozás, ráébredés, katarzis, a Noctambulónál pedig van, annak tulajdonítható, hogy a két könyv között eltelt időben te is felnőttél, megkomolyodtál?

Biztos van köze a felnövéshez, bár azt ne felejtsük el, hogy az Egyetleneimnek nem volt mitologikus szintje, ennek a regénynek viszont van, és ezzel a szinttel komolyan kellett kezdeni valamit. Szerintem a Noctambuloban az hordozza a katarzist, hogy a főszereplőmnek, Jonathannak rá kell jönnie, hogyan hozza rendbe, gyógyítsa meg a világot, és ezzel hogyan váltsa meg saját magát is.  

Tovább

A párttitkár halott – egy 1956-os gyilkosság története

1956. december 10-én Gyónon meghalt a Dabasi járás funkcionáriusa, Biksza Miklós. Meglincselték? Agyonlőtték? Hibázott? Ártatlan volt? Egy biztos: a párttitkár halott. És akkor mi van? vonhatná meg a vállát az egyszeri olvasó. Tényleg, és akkor mi van? teszi fel a kérdést Takács Tibor történész is: mi van akkor, ha 1956-ban a forradalom áldozatául esik egy kommunista vezető?

Takács Tibor: A párttitkár halála

Jaffa Kiadó, 2016, 450 oldal, 3490 HUF

 

A párttitkár halála nem hagyományos oknyomozó vagy tényfeltáró munka: jóval többet kérdez, mint amennyit állít. S kérdései nem válaszokat, hanem egyre újabb és egyre zavarbaejtőbb kérdéseket szülnek. Ki a történet főhőse? Biksza Miklós, az áldozat? Vagy mindazok, akiket elítéltek élete kioltásáért? Az elítéltek családtagjai? Esetleg Gyón, a falu, amelynek hétköznapjait gyökeresen felforgatta a gyilkosság? Van értelme áldozatokról, tettesekről, fő- és mellékszereplőkről, végső soron: történetről beszélni?

Kinek és minek hihetünk? A kihallgatásról kihallgatásra változó tanúvallomásoknak, a falubeliek közül kikerülő ügynökök jelentéseinek, a túlbuzgó, névtelen levélíróknak, a Biksza mártíromságát magasztaló életrajzoknak, a rendszerváltás után megszólaló gyóniaknak vagy épp magának a haragos Kádárnak? Takács az emberi emlékezet (és felejtés) termékeként mutatja be a történelmet, illetve annak alapegységét, az eseményt, korabeli dokumentumok tucatjaival világítva rá: nincs egyetlen végső igazság, nincs egyetlen megnyugtatóan hiteles elbeszélés.

Mi menthető át a múltból? Milyen fogódzókat találhatunk az 1956-os forradalomról gondolkodva? Mi az, hogy forradalom? Egyáltalán: mi az, hogy 1956?

Olvass bele a könyvbe:

Parttitkar 09-12.pdf by konyvesblog on Scribd

Vonnegut nagyon rossz költőnek tartotta Bob Dylant

Jó egy hete jelentette be a Svéd Királyi Akadémia, hogy Bob Dylan énekes-dalszerző kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. Az akadémia azóta sem tudja elérni Dylant, a kitüntetés miatt kirobbant vita pedig nem csitul. Most a Hustler kapott elő egy 1991-es interjút, melyet az akkor éppen 69. születésnapját ünneplő Kurt Vonneguttal készítettek egy nebraskai bárban. Vonnegutot a zenei ízléséről faggatták, és akkor fejtette ki, hogy Dylant költőként mennyire semmire sem tartja:

Esetleg egy jó sora van egy dalban, a többi halandzsa.

Nem így gondolja Christopher Rick brit irodalomtudós, aki szerint Dylan szövegei nemcsak hogy versekként kezelhetők, de Dylan egyenesen minden idők legjobb költőinek egyike, Miltonnal, Keats-szel és Tennysonnal áll egy szinten.

A svéd akadémia megkeresései mindenesetre sorra visszapattantak Dylanről, a telefonhívásokra és az emailekre nem reagált, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy vajon megjelenik-e a decemberi díjátadó ceremónián. Az ünnepséget ettől függetlenül megtartják.

Forrás: Pitchfork

Nyerj páros jegyet A nagy füzetre a Szkénébe!

Irodalmi szempontból is rendkívül erősre sikerült a Forte Társulat őszi évada. A Szkénében például A nagy füzetet láthatjátok tőlük, és most egy páros jegyet is nyerhettek a 2016. október 23-i előadásra, ha válaszoltok 3 egyszerű kérdésre. 

A nagy füzet vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. Agota Kristof „első könyve 1987-ben jelent meg, és rögtön el is nyerte az Európai Könyv-díjat. A regény egy testvérpár szemén keresztül mutatja meg a háború embertelenségét és borzalmait. Lucast és Claust vidéki nagymamamájukra bízza az édesanyjuk (valahol, valamikor), a fiúk azonban hamar megtanulják a leckét: túl kell élni, bárhogy is alakul. Testileg megerősödnek, lélekben megedződnek, de közben valami végleg elveszik, és menthetetlenül torzul” – írtuk könyv megfilmesítésének idején.

A kérdések a következők:

Kinek az azonos című színpadi változata nyomán készült az előadás?

Melyik országban élt és alkotott Agota Kristof?

Melyik magyar rendező adaptálta mozivászonra a regényt?

A válaszokat 2016. október 20-én 20 óráig várjuk a konyvesblog@gmail.com emailcímre, a levél tárgya legyen: A nagy füzet. Sorsolás másnap reggel.

A világűrbe csak a gazdagok, a szerencsések és a katonák jutnak ki

A Föld a közeli jövőben nem egy vidám hely. Az emberek többsége óriásvárosok betongettóiban nyomorog, értelmes munkát, értelmes életet nemigen lát. Az űrt már felfedezték, a távoli bolygók benépesítése már zajlik, de oda csak a nagyon gazdagok és nagyon szerencsések juthatnak ki... na meg a katonák.

Marko Kloos: Frontvonalak

Fordította: Farkas István, Agave Könyvek, 2016, 320 oldal, 3480 HUF

 

Andrew Grayson egy a sokmilliárd segélyen vegetáló ember közül. A számára egyetlen lehetséges módon próbál meg kitörni nyomorúságos helyzetéből: katona lesz. A dolgok azonban már a Földön is sokkal bonyolultabbak a vártnál, a világűrben pedig olyan kaland várja, amit korábban elképzelni sem tudott.

A katonai múlttal rendelkező Marko Kloos a Frontvonalakat két kisgyermeke nevelése közben, főleg reggelente és esténként írta, majd a könyvkiadók több évnyi sorozatos visszautasítása után végül saját maga jelentette meg az Amazonon. Ahogy mondani szokás, a többi azóta történelem: a Frontvonalak kirobbanó sikert aratott a katonai sci-fik rajongóinak táborában, és azóta Kloos több folytatást is írt hozzá.

Olvass bele a könyvbe:

Marko_Kloos_Frontvonalak_reszlet.pdf by konyvesblog on Scribd

Ádám Laura és az Yksi nyerte a Menő Könyvek írópályázatát

Nagy Boldizsár szerkesztő és a Menő Könyvek kamaszszerkesztősége

Ádám Laura! – hangzott el végre a név a Margó Fesztivál egyórás programjának végén. Összesen negyvenkilenc pályázó izgult amiatt, vajon az ő novellájukat, regényidézetüket választja-e ki a young adult-irodalomra specializálódott Menő Könyvek kamaszokból álló szerkesztősége. A beküldött szövegek közt volt zombis, romantikus, nagyon avantgárd és persze rengeteg disztópia is – a nyertes mű végül egy sappy (félig sad, félig happy) sick-lit regény lett, amiből Ádám Laura két idézetet küldött el a Menő Könyvek kiadónak, ezeket megmutatjuk mi is.

A regény szinopszisa:

Virág Emma Éva nem átlagos tinédzser. Nem, nincsenek vámpírfogai és nem is allergiás a napfényre. És éjszaka ugyanúgy alszik (vagy nem), mint minden más ember, nem változik szuperhőssé, hogy megmentse a világot. És nem is a három női névből álló neve miatt különleges. Emma egyszerűen szívbeteg. Na, nem a halálos fajtából, de éppen eléggé ahhoz, hogy harmadjára is műteni kelljen. Ám Emma ebben a helyzetben nőtt fel, így többé-kevésbé nyugodtan várja az operációt. Nem számít arra, hogy nem sokkal a műtét után bűncselekmény szemtanúja lesz. És arra sem, hogy senki nem hisz majd neki. Hiszen Emma saját szemével látta az elkövetőt és az elkövetett tettet. Vagy mégsem, és csak az altatók szórakoznak vele?

De nem elég, hogy a fantázia és a valóság közötti határok elmosódtak, Emmának számos más dologgal is foglalkoznia kell. Mint a tanulás. És hogy hogyan éljen túl a kórházban. Vagy hogy mit kezdjen azzal az idegesítő, félig finn, macskatüsszentés becenevű Yksivel (ejtsd: Ükszi), aki nem hajlandó leszállni róla…
Varga Kornél „Ükszi”–nek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az emberek nem tudják kiejteni a becenevét. Az élete ugyanis most fordult szívásból abszolúte-totális-katasztrófává. A frissen felfedezett lyuk (vagy ahogy a dokik mondták „pitvari sövényhiány”) a szívén betett minden további tervének. Ráadásul, még meg is műtik! Ebben a nyomorék épületben roskadozik, ahelyett, hogy zenélhetne a haverjaival. És örülhet, ha ennyivel megússza. Még jó, hogy nem kell egyedül átvészelnie ezt az egészet, és talált társaságot magának. Bár valószínűleg Emma nem örül neki ennyire…

Olvass el két részletet Ádám Laura pályaművéből:

ádám laura - menő könyvek - részlet.docx by konyvesblog on Scribd