Olvass!

KönyvesBlog

Postabélyegen gratuláltak a britek az ausztrál Booker-nyertesnek

2014. október 20. .konyvesblog.

flanagan-man-booker-prize-postmark-320x111 (1).png

Ha valakinek még lennének kétségei afelől, hogy levelet küldeni (papírra írva, postán) őrült menő, annak csak annyit mondanánk, Booker-postabélyeg! A Royal Mail, vagyis Nagy-Britannia királyi postahálózata, ami 498 éve kézbesít levelet, csekket, fizetési felszólítást a szigetországban, két napig az olvasást népszerűsítette. Pontosabban Richard Flanagant, a friss Booker-győztest, aki ráadásul nem is angol, hanem ausztrál.

Gratulálunk Richard Flanagannek, a 2014-es Man Booker díj győzetésének – két napig minden postai küldemény postabélyegén ez a szöveg volt olvasható. A Royal Mail ugyanis úgy érezte, muszáj mindenkivel megosztaniuk az író sikerét. El sem tudjuk képzelni, hogy mi történt volna, ha brit író nyeri a díjat, de arra tippelünk, hogy a fejét minimum bélyegre nyomták volna.

A Melville House-nak volt még néhány ötlete a kreatív postabélyegre. Íme:

Postmark3.jpg

Öleltél már ma könyvkereskedőt? Ölelj, de kérj rá engedélyt!

Postmark1.jpg

Több szerencsét legközelebb, Karen Joy Fowler&Joshua Ferris!

Postmark5.jpg

A könyvek menők

 

Nagy-Britanniából olvasol minket, és kaptál postai küldeményt Booker-postabélyeggel? Küldj róla egy fotót!

Forrás: MHPBooks

Kíváncsi vagy, mivel töltötte az elmúlt évtizedet Dale Cooper?

 tumblr_miyz6cprtB1r8swmoo1_500.gif

A régi részek újranézésén, a pitesütésen és a kávéiváson kívül lesz még egy házi feladatuk a Twin Peaks-rajongóknak, amíg az új évad 2016-ban a képernyőre kerül. El kell olvasniuk a negyedik könyvet, ami David Lynch és Mark Frost kultsorozatáról szól. A Secret Lives Of Twin Peaks (Twin Peaks titkos életei) című kötetet maga Frost jegyzik, és 2015 végén jelenik majd meg a Flatiron Booksnál. (Hahó, magyar kiadók, figyeljetek!)

A Secret Lives Of Twin Peaks arról mesél majd, hogy mi történt Cooper ügynökkel, Audrey-val, Tuskó Lady-vel, vagy épp generációk rémálmainak okozójával, a Törpével, mióta 1992-ben magukra hagytuk őket. A könyv a Laura Palmer-gyilkosságot is alaposabban körüljárja majd.

Az első Twin Peaks témájú könyv, a Ki ölte meg Laura Palmert? 1990-ban jelent meg Lynch lányának, Jennifernek tollából, és a nehéz sorsú bálkirálynő naplójába engedett bepillantást. A másodikat, az 1991-es Dale Cooper naplóját Frost testvére, Scott jegyzi – Cooper ügynök életéről informálódhatunk belőle, egészen addig a napig, míg ki nem jelölték a Palmer-ügy felderítésére. Szintén 1991-ben jelent meg a Twin Peaks: An Access Guide To The Town, ami egy szatirikus útikönyv volt a sorozatbeli városkához. Ez nem jelent meg magyarul, úgyhogy talán épp itt lenne az ideje elővenni.

Forrás: Deadline

Az emlékek túlélik a test halálát

Egy 13 éves, kövér kislány, Madison Spencer a halál utáni létezésből beszél az olvasóhoz (“Igen, épp a születésnapomon leheltem ki a lelkem egy erotikus fojtogatás következtében, amit itt most felemlegetni is szégyellek.”).

Tényleg halott és valóban nagyon kövér lány a főszereplője Chuck Palahniuk magyarul most megjelent regényének, a Halálraítéltnek, ami egy trilógia második kötete (az első a Kárhozott volt). Ebből már sokkal többet megtudunk arról, miért kellett a lánynak a Pokolra kerülnie, de arra fontos felhívni a figyelmet, hogy nem szükséges az első kötet ismerete ennek az olvasásához. Az írótól megszokott módon újra egy sok szempontból kockázatos, szélsőséges helyzetet hoz létre, hogy valami nagyon egyszerű és emberi dolgot elmeséljen (a Snuff pornós világában a gyerek az anyját keresi, aki épp visszavonulna a pornótól egy felülmúlhatatlan világrekorddal, 600 férfi kielégítésével, míg a Pygmyben tört angolsággal ismerünk meg egy középnyugati amerikai családnál lévő 13 éves cserediákot, egy Észak-Koreából, Kubából, a náci Németországból gyúrt, elképzelt diktatúra terrortámadásra készülő ügynökét). 

Chuck Palahniuk: Halálraítélt

Fordította: Bajtai Zoltán, Trubadúr, 2014, 376 oldal, 2542 Ft HUFA

 

Érdekes életrajzi adalék, hogy a Halálraítélt részben egy gyászmunka eredménye: Palahniuk a regény írása közben rákos, haldokló édesanyját ápolta, aki a betegség miatt egyre inkább úgy viselkedett, mint egy kislány (egyébként Palahniuk apját és baránőjét 1999-ben ölte meg utóbbi volt férje). A Halálraítélt szokás szerint sokkoló, merészen kritikus, látványosan erőszakos, cinikusan őszinte, mégis elképesztően szórakoztató.

A főszereplő tinilánynak van baja elég azon kívül is, hogy meghalt, például nyolc hónapot kellett eltöltenie a purgatóriumban, ami olyan, mint a rajadi repülőtér felett órákig körözni - állítja. Ő csak twitterezik a Pokolból, ahol kizárólag Az angol beteget lehet megnézni a moziban. Később a Jó és a Gonosz harcába is be kell szállnia, sőt a tahóság vallásalapítójává válik, bár nem akart. 

Tovább

John Grisham megvédte a gyerekpornó nézőit

A Pelikán ügyiratot és A céget jegyző John Grisham szerint túl szigorúak vagyunk azokhoz a fickókhoz, akik kiskorúakról készült pornófilmeket néznek. Az írót nyugtalanítja, hogy egyre több hatvanas fehér férfi kerül börtönbe azért, mert részegen rossz helyre kattintott és tinilányokat bemutató pornóoldalakra tévedt. A szintén író Mary Elizabeth Williams a Salon nevű oldalon kifejtette, miért is visszataszító Grisham érvelése.

Bár természetesen van különbség a szexuális bűncselekmények egyes fokozatai között, azért a gyerekpornót nézők mellett bármilyen formában kiállni elég kényes dolog. Pedig Grisham a brit Telegraphnak adott interjújában valami ilyesmit tett. Igaz, már az elején leszögezte, hogy nem tud együtt érezni a valódi pedofilokkal, ám azt is erős túlzásnak tartja, hogy sokakat kizárólag azért börtönöznek be, mert kiskorúakat ábrázoló filmeket néztek. Persze ez is bűncselekmény, de talán nem kellene ennyire szigorúan büntetni – véli az író, aki szerint a börtönök lassan megtelnek azokkal a hatvan feletti fehér férfiakkal, akik sosem bántottak senkit, csak éppen egy rossz pillanatukban rossz helyre tévedtek az interneten. Példának egy személyes ismerőse ügyét hozza fel, aki „túl sokat ivott, elveszítette a kontrollt és felment egy weboldalra, ahol tizenhat éves lányokról készült filmeket reklámoztak. Letöltött néhányat – a tizenhat éves lányok inkább harmincnak néztek ki. Persze nem lett volna szabad ezt tennie. Nagy hülyeség volt, de azért mégsem tízéves kisfiúkról van szó. Senkihez nem nyúlt hozzá egy újjal sem. És egy héttel később kopogtatott az ajtaján az FBI.” Az ügyvéd ismerőst végül három év börtönbüntetésre ítélték, amelyet valódi pedofilok, szexuális bűnözők és perverzek között kellett letöltenie, ez pedig Grisham szerint legalábbis aránytalanság.

Tovább

A magyar próféta, aki híresebb, mint Puskás Öcsi

image.jpg

Rainer M. János, Murányi Gábor, Földes Anita, Schreiber Tamás, Károlyi György (fotó: Scolar)

"A magam részéről nem hiszek a kártékony igazságokban" (Fejtő, 1936)

A forradalomról, az utókorról, és a prófétáról, vagyis a magyar-francia kapcsolatok emblematikus figurájáról, Fejtő Ferencről beszélgettek barátai, tisztelői a Francia Intézetben. Az emberről, aki 105 évesen akkor is él, ha már hat éve halott, és aki annyira pontosan szálazta szét a történelem egymásba gabalyodó szálait, hogy H. Balázs Éva történész csak annyit mondott róla, A fene ezt a Fejtőt, én öt évig ültem egy bécsi levéltárban, ő pár hétig dolgozott levéltár nélkül, és ugyanarra a következtetésre jutott, mint én. Nagyon nehéz néhány percben mesélni Fejtőről, vázolja a problémát már a beszélgetés legelején az egyik résztvevő, és igaza is lesz. A beszélgetés végére nagyon bánjuk majd, hogy mi sosem hallottuk József Atilláról, a Rajk-perről vagy ’56-ról beszélni a francia emigráció doyenjét, és nem csodálkozhattunk rá évekkel ezelőtt a kortárs politikára vonatkozó tűpontos megjegyzéseire.

A beszélgetés résztvevői

Földes Anita -  a Fejtő Ferenc utolsó interjúit tartalmazó Átéltem egy évszázadot szerzője

Schreiber Tamás - újságíró, aki a Le Monde tudósítójaként írta végig az ’56-os eseményeket

Rainer M. János - történész, az OSZK 1956-os Intézet és Oral History Archívum vezetője

Károlyi György - a fehérvárcsurgói Károlyi- kastély felújítója, a Fejtő Ferenc Könyvtár életre hívója, a Fejtő-hagyaték egy részének őrzője, Károlyi Mihály leszármazottja

Murányi Gábor - a HVG újságírója

Személyes élmények

Fejtő az egyik első közéleti figura volt, akivel valaha találkoztam, meséli Schreiber, aki 1949 májusában, úton Amerika felé érkezett Párizsba, és évtizedekre ott is ragadt. A francia szenátus mögött állt egy kis kávézó, ami keddenként a városban rekedt magyar fiatalok gyülekezőhely volt. Mivel franciául nem beszélt, magyar kapcsolatokat keresett, Fejtővel pedig néhány nappal a Rajk-per kezdete előtt találkozott először. Számára Fejtő példakép volt, de nem csak, mint ember, és mint újságíró, hanem mint demokrata. Károlyi György egyéves korában hagyta el Magyarországot, de szülőhelye iránt egész életében élénken érdeklődött. Fejtő a nyolcvanas években a párizsi politikatudományi intézetben tanított, csakúgy, mint Károlyi felesége. Első találkozásukra egy munkavacsorán került sor, melynek végén Károlyi hazakísérte Fejtőt, és az alig 20 perces úton számos kérdéssel bombázta hazájuk fejlődéséről. Rainer először Budapesten, az OSZK zárt anyag csoportjában találkozott vele, szakdolgozó egyetemistaként, aki az ötvenhatos eseményekhez vezető szellemi mozgalmak történetét vizsgálja. Egy másik találkozó viszont sokkal élesebben megmaradt az emlékezetében - 1996-ban, a forradalom 40. évfordulójára rendezett konferencián vettek részt, ő pedig látta, ahogy Fejtőt a kelet-európai történelem doyenjeként adják kézről-kézre az elismert, nemzetközi ’56-kutatók.

1945 utáni remények és elhamvadásuk

Fejtő Ferenc volt az első, aki bebizonyította a Rajk-per koncepciós jellegét, mégpedig alig két hónappal az 1949 szeptemberében kimondott ítéletet követően. Schreiber szerint Fejtő ’56-os cikke, ami a francia Espritben jelent meg, az egyik legjelentősebb munkájának tekinthető, és bár nem tartózkodott Budapesten az események idején, jobban megértette, hogy mi történik Magyarországon, mint bárki más. Fejtő 1946-tól Károlyi Mihály (volt miniszter- majd köztársasági elnök) párizsi követ sajtótitkáraként dolgozott, ám a Rajk-per után mindketten szembefordultak a magyar politikával. A követnek remek hírszerzői kapcsolatai voltak, jóban volt például Titóval, aki nagyon hatékony kémszolgálatot működtetett Magyarországon, így Fejtőnek sem kellett sokat várnia a hírekre. Károlyi György elmesélte, hogy dédnagybátyjának két koncepciós per is kellett, hogy kiábránduljon a magyar politikából – a Mindszenty-pernél még nem tudta, hogy mit gondoljon a történtekről, ám Rajk László ügye felnyitotta a szemét.

FejtoFerenc_DKOKO20060929004_1.jpg

   (fotó: Kollányi Péter MTI)

Tovább

Bud Spencer: 80 év alatt a Föld körül (részlet)

 

Ide figyelj, Terence! Lefogadom, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a mi kis kettősünk hatására jelentősen megemelkedett a világon a bab- és a csilifogasztás. Valahányszor csak bemutatták valamelyik filmünket a tévében vagy a moziban, a mi étvágyunk átragadt a nézőinkre, akik aztán buzgón követtek minket a nagy zabálásban is. Szerintem egy szakács igazán elnevezhetne rólunk valamilyen ínyencséget (bár ki tudja, ez talán meg is történt már valahol a nagyvilágban) - állítja Bud Spencer Nyolcvan év alatt a Föld körül című önéletrajzi könyvében. Sikereiről és kudarcairól is beszámol, hiszen Carlo Pedersoli, a nagy kalandor minden bukás után újra talpra állt, hogy megújult lelkesedéssel vesse bele magát a következő vállalkozásba. Akármibe is vágta a fejszéjét, mindig javíthatatlan optimista maradt.

 

Bud Spencer: 80 év alatt a Föld körül

Libri Könyvkiadó, 2014, 2993 Ft

 

Bud Spencer: 80 év alatt a Föld körül

Könyves magazin lapbemutató, utána Reads & Beats

 

reads_beats.png

Október 18-án este 6-tól mi is szereplői leszünk az Olvasás Éjszakája programsorozatnak a Bookline helyszínén. A Könyves Magazint mutatjuk be, az első, Grecsó-számból vihettek is haza, illetve találkozhattok Ugron Zsolnával, akinek a dolgozószobaként üzemelő szőnyegét vizsgáltuk meg, a Kazinczy Ferenc fekete barátját regényében kitömő Péterfy Gergellyel (nagyon szerettük a Kitömött barbárt, ezért interjúztunk is vele), illetve D. Tóth Krisztával, aki a lapbemutató előtt mutatja be új, Húszezer éjszaka című regényét (beszélgettünk is vele a podcastban)

A Könyves lapbemutató után rögtön bemutatkozik a Reads & Beats: írók és dj-k szóval és zenével hoznak létre történeteket. Elektronikus zene, vérben tocsogás, lerohadt Európa, Lexusos csaj falun és rengeteg polaroid hangzik el az este folyamán. 

A program tehát (Facebook):

18:00 D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka című új regényének bemutatója
Kérdez: M. Kiss Csaba
Húszezer éjszaka az több mint 54 év. Egy egész élet, amit ugyanazzal az emberrel kéne hűségben leélnünk. De képes-e erre ma egy negyvenes, érzelmekre és intimitásra szomjazó nő, aki a mindennapi rutinba, a látszatvilágba és saját kínzó vágyaiba beletörik? Mit dönt, amikor váratlanul elérkezik hozzá a mindent alapjaiban megrengető szenvedély, és felcsillan egy intenzív, új élet reménye? Érvényesek-e még az előző generációk tanításai az örök hűségről és a jóságról? Hány nap a világ? Lehet-e egy együtt leélt élet húszezer éjszakás kaland?

D. Tóth Kriszta új regénye a nagy sikerű Jöttem, hadd lássalak után ismét az emberi kapcsolatok izgalmasan kusza világába kalauzol, ahol minden választás újabb és újabb lehetőség megtalálni magunkban, ami oly fájdalmasan hiányzik. Kísértő múlt, gyötrő kétségek, elfojtott szexualitás, félelmek, szeretethiány, ürességérzés és a nyomában feltörő forró szenvedély: ez jellemzi az egykor pszichológusnak készülő, ma életvezetési tanácsadó céget működtető budai nő, Helga történetét.

http://bookline.hu/dtothkriszta

19:30 Könyves Magazin őszi szám lapbemutató

2014 júniusától 96 oldalon újraindult a KönyvesBlogból kinőtt Könyves Magazin a Libri Shopline gondozásában. Cikkei segítenek eligazodni a gyorsan változó és folyamatosan frissülő könyvpiaci kínálatban: háttereket rajzolnak a művek világához és emberközelbe hozzák a szerzőiket, informatív és szórakoztató összeállításokat készülnek aktuális kulturális apropókból.

Láthatatlannak érzi a negyvenes nőket D. Tóth Krisztina, aki elsőként a Könyves Magazin új, őszi számában beszélt második regényéről, a Húszezer éjszakáról. Jókai Mór regényei helyett Az éhezők viadalát kellene olvasni az iskolában, és valószínűleg a kalózok mentik meg az irodalmat az illegális letöltés biztosításával. Interjúztak Dragomán Györggyel, Péterfy Gergellyel, Lawrence Block-kal és Terézia Morával. A Könyves Magazint a Bookline.hu oldalon, a Libri boltjaiban és az újságárusoknál lehet kapni.

http://bookline.hu/konyvesmagazin


20:30 Reads & Beats 

Az írók:
Bartók Imre,
Péterfy Gergely
Simon Márton
Térey János,
Ugron Zsolna

A DJ-k:
DJ BOOTSIE Official Page
Vanis
modul aka mango
iamyank
yvein monq

Vetít: Vj. Lee Unflyable

Shakespeare, a párkapcsolati tanácsadó

William Shakespeare vastag, többkötetes könyvsorozatok és Zeffirelli-féle mozifeldolgozások után a kilencvenes évektől vált a popkultúra részévé. A filmvásznon Rómeó és Júlia középkori Veronáját LSD-tabletták és géppisztolyok lepték el, A makrancos hölgy egy amerikai középiskolában engedetlenkedett, III. Richárd pedig zavaros szemű náciként mennydörögte, hogy „Eldöntöttem, hogy gazember leszek.”. Nem akkora truváj tehát a halhatatlan brit drámaírót akár egy amerikai romantikus szinglitörténet kerítőjének megtenni, ettől persze a kivitelezés lehet szórakoztató.

Elizabeth Lancester harmincas tanárnő, a nagy Bárd avatott ismerője és megszállottja. Ahogy minden romantikus történetben szokás, Elizabeth intelligens, szellemes nő, férfiügyekben azonban meglehetősen esetlen. Mindez nem akadályozza meg abban, hogy szürke kis világából az élet pénztől és showbiznisztől vakító oldalára átkerülve hirtelen világhírű filmsztárok és kabinetfőnökök vágyainak tárgya legyen. (Egyébként miért elképzelhetetlen, hogy egy középkorú szingli egyszer egy átlagos középiskolai tanárban találja meg álmai férfiját?) Közben ráébred, hogy Shakespeare tragédiái és komédiái bőséges kincsesbányák a párkapcsolati nehézségekkel küszködők számára a 21. században is. A regényben persze számtalan kalamajka adódik – a legrémisztőbb lehetőség, hogy valakit nem választanak meg kormányzónak , de a végén minden megnyugtatóan zárul a beinduló karrierrel, a biztos befutóval, a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” örökbecsű tanulságával.

Lian Dolan: Szerelmem, William

Fordította: Pap Ágnes, Erawan Könyvkiadó, 2014, 358 oldal, 2999 HUF

 

Tovább

A negyvenes nők és az IKEA-lepedő [Könyves Podcast: D. Tóth Kriszta]

dtk studio-KICSI.jpg

Évek óta nagy rajongói vagyunk Varga Feri filmklubos podcastjának, imádjuk Bret Easton Ellis beszélgetéseit, az NPR könyves podcastjait és a New Yorker felolvasós sorozatát, amiben híres író olvas verset vagy novellát egy másik híres írótól. Hosszas tervezgetés után úgy döntöttük, mi is elindítjuk a Könyves Podcast-ot, ráadásul akkora lendülettel, hogy rögtön a sorozat második részét hallhatjátok. (Az első is érkezik hamarosan, de még szokjuk a technikát.)

Negyven után hajlamosak láthatatlanná válni a nők, pedig akkorra az ember már elég bölcs és tapasztalt ahhoz, hogy tudja, mi a baj vele, vallja D. Tóth Krisztina, aki az új regényről, a Húszezer éjszakáról mesélt nekünk, arról, hogy miért IKEA-csíkos szexjelenettel indította a történetet, és arról is, miért nincs piacuk a negyvenes nőknek. A podcastra itt tudtok feliratkozni az iTunesban. 

(D. Tóth Kriszta új regényét október 18-á n mutatja be a Mazel Tovban.)

Könyves podcast #1: D. Tóth Kriszta by Konyvesblog on Mixcloud

 

Két év múlva érkezik az első Harry Potter spin-off

tumblr_lboxp0rG461qb0zfoo1_500.gif

Dumbledore és Piton is örül a hírnek

Mióta megnézted a hetedik Harry Potter-filmet, mindennap arról álmodozol, hogy Rowling varázsvilága egyszer visszatér a filmvászonra? Nem kell tovább álmodoznod! Ben Fritz, a Wall Street Journal újságírója ugyanis Twitter-oldalán szellőztette meg, hogy nem egy, hanem mindjárt három Harry Potter spin-off készül a Fantasztikus szörnyek és lelőhelyeik-ből. A hírt a Warner Bros. vezérigazgatója is megerősítette, aki szerint minimum trilógia lesz Newt Scamander történetéből, vagyis lehet, hogy még háromnál is több film. A filmeket 2016-ban, 2018-ban és 2020-ban mutatják be. Az első rész forgatókönyvét Rowling írja, a többiről egyelőre még nincs hír, bár csodálkoznánk, ha az írónő másra bízná a feladatot. Hogy ki játssza Scamandert, azt még nem lehet tudni, de a Hypable nevű oldalnak már hat tippje is van, Benedict Cumberbatch Martin Freemanig.

Forrás: TheVerge

Ügynökre van szükséged? Jógázz!

 yogashrunk_1.jpg

Író vagy és egész nap a gép előtt görnyedsz? Utoljára általános iskolában sportoltál, és akkor is csak azért, mert muszáj volt? Az ihlethiányba már a hátad is belesajdul? Az Electric Lit infografikáját épp neked találták ki! Próbált ki a személyes elutasítás ászanát, aztán tartsd ki az ügynökkeresős póz olyan sokáig, ameddig csak tudod. A teljes infografikáért kattints IDE.