Olvass!

KönyvesBlog

Mario Vargas Llosa kiakadt Dylan Nobel-díján

2016. október 28. .konyvesblog.

(Kép forrása)

Kritikusan tekint Bob Dylan irodalmi Nobel-díjára Mario Vargas Llosa. "Bob Dylan jó énekes, de egyáltalán nem nagy író" - nyilatkozta a szintén Nobel-díjas perui író Berlinben. Vargas Llosa közölte, nagyon meglepte a Svéd Akadémia döntése.

"Úgy gondolom, ez a mai kultúra növekvő frivolságának kifejeződése.(...) Sok olyan író van, aki megérdemelte volna a Nobel-díjat és akit félretoltak. De ez a látványosságok civilizációja és úgy tűnik, ez a trend elérte a Svéd Akadémiát is"

- mondta a 80 éves író, akit 2010-ben jutalmaztak az irodalmi elismeréssel.

A testület indoklása szerint a világhírű énekes - aki az első zenész az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjeinek sorában - új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset, ezért ítélték neki október közepén a díjat. Bob Dylan azóta sem reagált az elismerésre.

Vargas Llosa Berlinben Cinco Esquinas (Öt sarok) című új regényét mutatja be, amely az 1990-es évek Perujában játszódik. Az író hatalmas veszélynek tartja a populizmust, elsősorban az olyan politikusok alakjában, mint Donald Trump. "Trump nagyon veszélyes, mert felelőtlen" - emelte ki. Szerinte a republikánusok elnökjelöltje a legjobb bizonyíték arra, hogy egy állam sincs védve a populizmussal és a demagógiával szemben. Hozzátette: szerencsére hevesek a reakciók a politikussal szemben és minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy Trumpnak nincs esélye a választás megnyerésére.

Mario Vargas Llosa számos kitüntetés birtokosa, 1986-ban megkapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercege díjat irodalom kategóriában, 1994-ben életművéért a legmagasabb spanyol irodalmi kitüntetésben, a Cervantes-díjban részesült. 1996-ban a német könyvszakma tekintélyes kitüntetését, a Békedíjat, 1998-ban első nem amerikai állampolgárként az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalmi elismerését, a kritikusok díját vehette át. Az irodalmi Nobel-díjat 2010-ben vehette át "a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért".

(MTI)

Törőcsik Mari - Egy ember, akit érdemes megmutatni

Bérczes László könyve életútinterjú.

Beszélgetés Kovács nagyapa mozijáról és a Nagykert rózsafáiról, a pélyi templom oltáráról és a velemi diófáról, a cannes-i életműdíjról és a szomszéd Margitkáról, az angolkisasszonyokról és a főiskolai felvételiről, mesterekről és pályatársakról. Major elvtárs és Zsótér Sándor, Grigorij Konszkij és Anatolij Vasziljev, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila itt ugyanolyan súllyal esik latba.

Törőcsik Mari - Bérczes László beszélgetőkönyve

Európa Könyvkiadó, 2016, 432 oldal, 4590 HUF

 

Beszélgetés Törőcsik Mari szüleiről, testvéreiről, gyermekeiről, szerelmeiről, férjeiről és az örök társról, Maár Gyuláról, akivel egyszer majd a Fekete-tengerben fognak találkozni.

Beszélgetnek, sört pattintanak, és örülnek, hogy süt a nap. Törőcsik Mari fesztelenül mesél, és mindketten tudják, mi is tudjuk, hogy az emlékezet néha botlik, szalajt. Nem is az itt a lényeg, hogy napra pontosan mi történt ennek a rendkívüli művésznek az életében, hanem ahogy Bérczes László mondja:

Azt keressük, ki az az ember, akit Törőcsik Marinak hívnak. Hogyan él, hogyan közlekedik az emberek között, hogyan gondolkodik. Hogyan tekint a világra. Sőt, bármilyen önző szándék, arra hívom az olvasót, hogy Mari tekintetével nézzen a világra, amikor ezzel a könyvvel találkozik. Azért akarom ezt, mert szerintem jó dolog így nézni a világra. Az az egyszerű mondat jut eszembe, amit Zsótér mondott a Brand kapcsán. Megmutatni egy embert. Ezt akarom. Egy embert, akit érdemes megmutatni.

Olvass bele a könyvbe:

torocsik_mari_berczes_laszlo_beszelgetokonyve_reszlet_2.docx by konyvesblog on Scribd

A Rengeteg nem gyereknek való mese

A fantasynek megvan az a csodálatos vonala, mely régi meséket dolgoz fel. Már Tolkien is vett át elemeket az európai mondákból, és nem tesz másként Naomi Novik Rengetegje sem, amely a kevésbé ismert szláv mesevilágot tárja elénk.

Naomi Novik: Rengeteg

Fordította: Heinisch Mónika, Gabo Kiadó, 2016, 448 oldal, 3990 HUF

 

Naomi Novik regénye tipikus tündérmeseként kezdődik. Hőse, Agnyeska egy kis falucskában él a völgyben, melyet nagyon szeret. Egy nap megjelenik náluk a Sárkány néven emlegetett varázsló, aki alkalmanként kiválaszt egy lányt a lakók közül, és magával viszi tornyába. Ezúttal Agnyeskán a sor. A toronyban derül ki, hogy a varázsló nem azért választja ki az ifjú hölgyeket, mert feleséget szeretne belőlük nevelni, hanem mert a lányokban erős varázserő szunnyad, melyet a felszínre kell hozni.

Agnyeska tehát hamarosan megismeri a mágusinasok viccesnek kicsit sem nevezhető életét, hiszen a Sárkány igencsak kemény oktató. És akkor még szóba sem került a történet legfontosabb eleme, mely maga a Rengeteg. Az önálló tudattal rendelkező erdőség, amely folyamatosan terjeszkedik, célja pedig, hogy elpusztítson mindent. Ez az a sötét erő, mely miatt szükség van a mágusokra, de még ők sem óvhatják meg világukat az emberi természet gonoszságától.

A Rengeteg sok szláv mesére építkezik – sőt, a szláv népek szerepelnek is a regényben, persze megváltoztatott nevekkel –, a legfontosabb darabja mégis az Agnieszka Skrawek Neiba című népmese. A mesebéli elemek itt egyébként véget is érnek. Novik regénye még csak véletlenül sem habos-babos, gyermekeknek szánt történet.

A Rengeteg hangulata nagyon is felnőttes, melynek második felében például egy jól kidolgozott, politikai játszmákkal teletűzdelt, elég horrorisztikusan záruló szál is felbukkan. Emellett Novik írása – bár ilyen jelenetekből kevés akad – nem spórol a vérrel sem, ahogy a ritkán felbukkanó szexjelenetek is kellően érzékletes leírásúak. Maga a cselekmény nem akciódús, az író inkább a szereplőire, valamint a köztük lévő feszültségre, a szeretetre és fájdalomra helyezi a hangsúlyt. Éppen ezért a világa sem épp kidolgozott, relatíve kis részét ismerjük meg, a mágiarendszer pedig, bár érdekes, nem túlbonyolított. A szöveg másik erőssége a hangulata. Bár alkalomadtán véres és minden értelemben könyörtelen a története és a szereplői, végig megőrzi azt a mesés hangulatot, ami miatt sok-sok olvasó beleszeretett.

Szerző: Nagy N. Norbert

Az idei Man Booker-díjas könyvét tizennyolcszor dobták vissza Nagy-Britanniában

(Kép forrása)

Paul Beatty az első amerikai szépíró, aki elnyerte a legjelentősebb angolszász irodalmi díjat, a Man Bookert. Mindezt az a három évvel ezelőtti módosítás tette lehetővé, amely kiterjesztette a jelölték körét, lehetővé téve, hogy bárki induljon, aki angolul ír és a könyve megjelent Nagy-Britanniában. Utóbbi kitétel kis híján nem teljesült Beatty esetében, hiszen az ügynöke szerint nem kevesebb, mint tizennyolc brit kiadó utasította vissza a The Sellout megjelentetését, végül egy kis független cég, a Oneworld vállalta, hogy kiadja. Kitűnő irodalmi érzéküket bizonyítja, hogy ők adták ki a 2015-ben ugyancsak Man Bookert nyert Marlon James regényét (A Brief History of Seven Killings) is.

Beatty regénye egy keserű szatíra, hőse pedig egy fiatal fekete férfi, aki Los Angeles egyik külvárosában ismét megpróbálja bevezetni a rabszolgaságot és az iskolai szegregációt. A diszkomfort érzése áthatja az egész regényt. A sztori eleve egy kényelmetlen székkel indít: ezen ül a Legfelsőbb Bíróság ítéletére váró narrátor. Beatty a Guardiannek nyilatkozva elismerte, hogy ritkán érzi magát kényelmesen, és nem szereti azt a komfortot sem, melyet az általános címkék magukban hordoznak. Szerinte például félrevezető lehet, ha szatíraként emlegetik a regényt, az ugyanis elfedi, mennyire szomorú könyv is ez, illetve elfedi a hiábavalóság érzetét, amely szintén a könyv sajátja. Lassan elfogadja, ha a művét regényként emlegetik, igaz, szerinte sokkal több minden van benne - például versek, melyeket saját magától lopott.

Paul Beatty könnyekig meghatódott, amikor kiderült, hogy ő nyeri az idei Man Booker-díjat

Az író felemlegette Colson Whitehead New York-i szerző szavait, aki arra a kérdésre, hogy éppen mit ír, azt mondta: "Csak megpróbálok teret adni magamnak arra, hogy hibát vétsek." Beatty erre a következőket mondta: "Annyira irigy voltam, amikor ezt mondta. A francba, ez annyira okos megjegyzés volt! Esélyt adott magának arra, hogy változzon, és hogy ne ügyeljen arra, mások mit várnak el tőle". Kiderült az is, hogy nagyon szereti az orosz és a japán irodalmat, és nagyra tartja Kurt Vonnegut és a japán rendező-forgatókönyvíró, Mizogucsi Kendzsi művészetét. Szerinte ha valaki befolyással van ránk, az nem azt jelenti, hogy olyanok akarunk lenni, mint ő, hanem sokkal inkább azt, hogy az illető beindít bennünk valamit. "Szeretem azokat az embereket, akik nem törődnek semmivel, azokat, akik tövig nyomják a gázt. Az anyám mindig azzal húzott, hogy azokat a filmeket szeretem, melyekben nem történik semmi. Olyan kardozós filmeket, melyekben nincsen kardozás. Ha semmi sem történik, valami mindig történik. Szeretem a kínos csendet."

Forrás: Guardian

Híres magyar festők és múzsáik szerelmét kutatja Nyáry Krisztián

Picasso szeretőiről, a francia impresszionisták hölgytársaságáról vagy az 1920-as évek Párizsának körülrajongott múzsáiról, a világhírű festmények ihletőiről és főszereplőiről könyvek tucatjai születtek már. Az érzéki modellek, alkalmi szeretők és hűséges művészhitvesek joggal vonultak be a művészettörténet lapjaira, hiszen inspirálták, előre lendítették, sőt akár egy életen át támogatták egy-egy művész pályáját. A magyar festészet nagy múzsáiról, a háttérben álló művészfeleségekről vagy alkalmi szerelmekről alig tudunk valamit. Nyáry Krisztián új kötete, a Festői szerelmek most alkalmat teremt arra, hogy megismerjük a képeken feltűnő, a festő mögött álló, sokszor szerényen meghúzódó társakat, akik nélkül azonban minden másként alakult volna.

Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

Corvina Kiadó, 2016, 248 oldal, 5490 HUF

 

Hogyan éltek híres festőink, kiket látunk a vásznaikon, és kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre? Hányféle szerelem létezik? Hogyan állít annak emléket egy festő? Megörökíti-e egyáltalán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kötet.

Néhány érdekesség:

 • Czóbel Béla csak felesége, Modok Mária halála után vette észre, hogy az asszony titokban festett képei remekművek.
 • Czigány Dezső négy embert gyilkolt meg, köztük második feleségét, első felesége és két másik nő a környezetében pedig gyanús körülmények között lett öngyilkos.
 • Rippl-Rónai József 37 évvel fiatalabb modellje, Bányai Zorka egyben a festő utolsó szerelme is volt.
 • Amrita Sher-Gil indiai-magyar festőnő halála után nem tudták eldönteni, hogy egy véletlen mérgezés vezetett-e a halálához, vagy féltékeny férje ölte meg.
 • Munkácsy Mihály felesége, Cécile Papier a világ első női festészeti menedzsere volt, aki gondosan megtervezte férje szereplését a társasági eseményeken.
 • Mednyánszky László hosszú évekig minden naplóbejegyzését halott szerelmének, a paraszti sorból származó Kurdi Bálintnak ajánlotta.
 • Lotz Károly nevelt lányába volt szerelmes, róla festette híres aktképeit.
 • Berény Róbert zeneművész felesége, a Csellózó nő modellje a festővel kötött házassága után képtelen volt kezébe venni a hangszerét.
 • Zichy Mihály Magyarországon hagyta családját és orosz feleségét, miközben ő tanítványából lett szeretőjével Európában utazgatott.
 • Egry József katonakórházi ápolónője elhagyta ezredes férjét, hogy hozzámehessen a közkatonaként szolgáló, szegény, tüdőbeteg festőhöz.
 • Szinyei-Merse Pált gyermekeik halála után elhagyta felesége, a Lilaruhás nő modellje.
 • Vajda Júlia férje, Vajda Lajos halála után újra férjhez ment, de egész életében első férjébe volt szerelmes.

Festők, múzsák, szerelmek / kiállítás megnyitó. A Kieselbach Galériában november 2-án nyílik meg a Festők, múzsák, szerelmek című kiállítás, itt mutatják be Nyáry Krisztián Festői szerelmek című új kötetét és a tárlat katalógusát. Kieselbach Tamással, Molnos Péterrel és Nyáry Krisztiánnal Veiszer Alinda beszélget, Hajós András tárlatvezetést tart. Részletek ITT.

Olvasd el Nyáry Krisztián előszavát:

Nyary Krisztian Eloszo a Festoi szerelmekhez.doc by konyvesblog on Scribd

Plagizált-e Jane Austen?

Világszenzáció lenne, ha kiderülne, hogy az angol irodalom egyik leghíresebb írója, Jane Austen lopta az ötleteit. Ebből az alapfelvetésből indul ki Charlie Lovett új könyve, az Első benyomások, amely a Büszkeség és balítélet keletkezéstörténetét helyezi fiktív keretbe. A romantikus regények és a detektívtörténetek keverékéből összeálló regény egy kusza szerelmi szál és egy kíváncsi, könyvmániás lány életveszélyes kalandjain keresztül meséli el a világirodalom egyik legnagyobb klasszikusának titkait.

Charlie Lovett pár évvel ezelőtt debütált New York Times-bestsellerével, a The Bookman’s Tale-lel, amely azt a kérdést feszegette, hogy Shakespeare valóban lehetett-e saját drámáinak főszereplője. Új könyve hasonló sémák alapján keveri az irodalomtörténeti tényeket a fikcióval, a könyvek utáni nyomozás izgalmait a szerelmi légyottok romantikájával. És bár a szerző stílusa nem teljesen kiforrott, a két szálon futó cselekményvezetéssel végig izgalomban tartja olvasóját.

Charlie Lovett: Első benyomások

Fordította: Tótfalusi István, Európa, 2016, 458 oldal, 3690 HUF

Első mondat: „Annyira rajongott a magányos sétákért, hogy jóval messzebbre kóborolt, mint ahogy szándékában állt, mert gondolatait közben lekötötte egy történet, nem is az, amelyet a minap olvasott, hanem inkább az, amelyet reményei szerint meg fog írni.”

 

Az Első benyomások Jane Austen írói pályafutásának indulására helyezi a hangsúlyt, visszavezetve olvasóját a tizennyolcadik századi lányregények atmoszférájába: a történetben Jane összebarátkozik a szomszédos birtokon lakó idős lelkésszel, akihez idővel egyre intenzívebb kapcsolat fűzi. A mű elbeszélője felveti a kérdést: nem lehet-e, hogy a Büszkeség és balítélet cselekménye valójában nem tőle, hanem barátjától és mesterétől, Richard Mansfieldtől származik. A regény másik szála a jelenben játszódik. Sophie Collingwood egy fiatal Jane Austen-kutató és rajongó bölcsészlány, aki diplomájának megszerzése után tanácstalanul tekint a jövőbe. Egy családi tragédia azonban arra készteti, hogy kutakodni kezdjen egy rejtélyes könyv után, amelyet valamilyen titok miatt mások is meg akarnak szerezni, és ha kell, ölnek is érte. Sophie oknyomozása során számos akadályba ütközik, de nem nyugszik, amíg meg nem találja a könyvet és ki nem deríti, hogy lehet-e plagizálással vádolni legkedvesebb íróját. A múlt és a jelen párhuzamosan futó szálai idővel összeérnek, egymást kiegészítve segítik megfejteni a múltbeli események ismeretlen elemeit.

Tovább

Álmos elefántlánnyal altatná el a gyerekeket a svéd sikerszerző

A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt az a könyv, melyben a svéd Carl-Johan Forssén Ehrlin konkrét utasításokkal látta el a szülőket arra nézve, hogyan olvassák fel az álmos nyuszi meséjét a gyerekeiknek. (ITT írtunk róla.) A bestsellernek itt a folytatása, melyben egy álmos elefántlányt kell elkísérni a varázslatos erdő túlsó végén található ágyához.

Carl-Johan Forssén Ehrlin: Szép álmokat, Ella!

Fordította: Petrikovics Edit, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 36 oldal, 2999 HUF

 

Útja során találkozik a laposakat pislogó Szendergő Szőrpocokkal és Álmatag Egérkével, sőt, az egyik kanyarulatban még Nyúl Bendegúz is feltűnik. Közben a szülő már a szokott módon ásítozik és hangsúlyoz, és persze bízik benne, hogy mire a könyv végére ér, a gyereke már mélyen aludni fog.

A magyar kiadást ezúttal is Agócs Írisz illusztrálta.

Lapozz bele a kötetbe:

Ehrlin_Ella_konyvesblog_161010.pdf by konyvesblog on Scribd

Harry Potter világszerte megizzasztotta a fordítóit

Több mint hatvan nyelvre lefordították már a Harry Pottert, melynek tegnap jelent meg a szövegkönyve, a Harry Potter és az elátkozott gyermek (a bemutatóról ITT írtunk, kritikánkat ITT találod). Aki csak egy HP-t is olvasott életében, tudja, hogy a szereplők, a helyszínek, a bűvös kellékek nevei sok esetben beszélő nevek vagy teljes mértékben az író, J.K. Rowling agyszüleményei (gondoljatok csak a kviddicsre!), ezek pedig világszerte nagy kihívások elé állítják a fordítókat. A Youtube-ra most felkerült egy videó, ami épp azt mutatja meg, hogy a különböző nyelvek fordítói mihez kezdtek Rowling ötleteivel.

A három főszereplő gyerek neve a legtöbb fordításban megmaradt, ellentétben a többiekével: a sötét varázslatok kivédését oktató Severus Snape az olaszoknál Severus Piton, a franciáknál Severus Rogue (~ gőgös, felfuvalkodott) lett, ezeknél a változatoknál viszont épp az eredeti név alliterációja veszett el. Már csak ezért is legyünk büszkék Tóth Tamás Boldizsárra, aki Perselus Pitonra keresztelte el Snape-et. A videó magyar példát is hoz amúgy: a varázsiskola helyszíne eredetileg Hogwarts (disznó + szemölcsök), ebből lett az Oxford és a rokfort szavak keresztezéséből a magyar fordításban Roxfort.

Ugyanígy a különböző házak névadói vagy a varázskellékek beszerzésére szolgáló utcák nevei is megváltoztak a fordításokban. Utóbbiak esetében Rowling a Diagon Alley - diagonally (átlósan) és a Knockturn Alley - nocturnally (éjjeli) szavakkal játszik - ezek a magyar fordításban a zseniális Abszol út és Zsebpiszok köz elnevezést kapták. Nem minden fordító volt azonban ilyen leleményes, így például a spanyol olvasóknak meg kellett elégedniük a fantáziátlan Callejón Diagonal kifejezéssel.

Paul Beatty nyerte az idei Man Booker-díjat

sellout-blog-image.jpg

Az amerikai Paul Beatty kapta idén a Man Booker-díjat The Sellout című regényéért. Beatty szatírájának főszereplője egy fekete férfi, aki megpróbálkozik a faji szegregáció bevezetésével Los Angeles egyik külvárosában, a nem túl jóhírű Dickensben. A könyv fókuszában a faji kérdések mellett az apa-fiú kapcsolat, a polgárjogi mozgalmak és a nagyvárosi élet állnak.A The Selloutot ugyanaz a kiadó adta ki, aki Marlon James tavalyi győztes könyvét, A Brief History of Seven Killingset is. Az 54 éves Beatty lett az első amerikai szerző, aki a díj 48 éves története során nyerni tudott, igaz, amerikai szerző csak 2014 óta versenyezhet az elismerését.

A zsűri elnöke, Amanda Foreman szerint a The Sellout korunk regénye. Egy fáradhatatlanul invenciózus, modern szatíra, melynek humora radikális komolyságot takar.

A rövidlistára a magyar származású Kanadában született angol író, David Szalay All hat Man Is című könyve is felkerült. 

A Man Booker rövidlistája: 

Paul Beatty: The Sellout (Oneworld)

Deborah Levy: Hot Milk (Hamish Hamilton)

Graeme Macrae Burnet: His Bloody Project (Contraband)

Ottessa Moshfegh: Eileen (Jonathan Cape)

David Szalay: All That Man Is (Jonathan Cape)

Madeleine Thien: Do Not Say We Have Nothing (Granta Books)

Őrület volt az új Harry Potter-könyv bemutatója

harrypotter_mg_8515.JPG

Fotó: Németh Dániel / Libri

Az Apple telefonjainak és a nagyobb konzoljátékoknak szoktak ilyen magával ragadóan őrült launch partyt tartani, az apropó, hogy hivatalosan is elindult az új Harry Potter-könyv, a Harry Potter és az elátkozott gyermek árusítása. A több mint könyvbemutatón a legvérmesebb rajongók jelentek meg, akik izgalmasan vegyes társaságot alkottak: a Harry Potter-sorozat sikerének egyik titka, hogy 1997, az első kötet megjelenése óta gyűjti a rajongókat, így már több generáció nőtt fel a könyvvel együtt.  Itt az se zavart senkit a 8 évesektől a nyugdíjasokig, hogy a könyvet nem J.K. Rowling írta, és hogy nem regényt, hanem drámát tartanak majd a kezükben. A könyvet Rowling és a darabot rendező John Tiffany sztorija alapján Jack Thorne forgatókönyv- és drámaíró írta, amit júniusban bemutattak a londoni West Enden, és még jó kritikákat is kapott.

J. K. Rowling, Jack Thorne, John Tiffany: Harry Potter és az elátkozott gyermek - Első és második rész

Fordította: Tóth Tamás Boldizsár, Animus Kiadó, 2016, 311 oldal, 3390 HUF

 

A Könyvesblogon így foglaltuk össze az alapsztorit:

A sztori kezdetén tizenkilenc évvel vagyunk a roxforti csata után, szereplőink mind középkorúvá öregedtek, és már a saját gyerekeiket kísérgetik ki a varázslóiskolába tartó vonathoz. Harrynek és Ginnynek három gyereke született, közülük a középső, Albus az, aki a legkevésbé tudja, hogy mihez kezdjen apja hírnevével. 

Harry egy életközepi válsággal küzdő főosztályvezető, aki szeretné szeretni a fiát, de egyszerűen nem tudja, hogyan kell.

Tovább

Magyar szerzők szállják meg Krakkót

bd829c_main.jpgKét krakkói irodalmi rendezvényen is képviselteti magát a magyar irodalom a héten: Röhrig Géza és Tóth Krisztina a 8. Conrad Fesztiválon vesz részt, több magyar író, köztük Háy János, Grendel Lajos és Gárdos Péter pedig a 20. Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron mutatja be alkotásait.

Röhrig Géza csütörtökön A Rebbe tollatépett papagája lengyel fordításáról beszélget, pénteken pedig az egyik krakkói moziban levetítik a Saul fiát. Tóth Krisztina pénteken Vonalkód és Pixel című köteteiről beszélget Joanna Bator lengyel írónővel. A programot a krakkói Nemzeti Múzeumban szervezik, ahol a múlt héten nyílt meg a lengyelországi magyar évad egyik fő eseményeként A magyar festészet aranykora (1836-1936) című kiállítás. A Conrad Fesztivál vendége lesz többek között Michael Cunningham Pulitzer-díjas amerikai író, két Man Booker-díjas szerző, ausztrál Richard Flanagan és az új-zélandi Eleanor Catton, valamint az ír Colm Tóibín. 

A csütörtökön kezdődő háromnapos Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron is számos magyar szerző vesz részt, köztük Grendel Lajos, Gárdos Péter, Háy János és Kovács István. Szalai Attila és Móser Zoltán a Szepsi Csombor Márton nyomában című történelmi fényképalbumot mutatják be, Teresa Worowska fordító pedig Márai Sándor 1943-1948-as Naplójának lengyel kiadását ismerteti, amely egy ötkötetes sorozat első részeként jelent meg idén júniusban. A szintén a lengyelországi magyar évad keretében szervezett magyar standon  elérhető lesz Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének októberben kiadott lengyel fordítása is.

Forrás: MTI

Utólag minden forradalmi esemény elkerülhetetlennek és szükségszerűnek látszik- A Kazamaták 10 év után

b288375.JPG10 évvel ezelőtt mutatták be Papp András és Térey János drámáját, a Kazamatákat, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alakalmából a Jelenkor jelentetett meg kötetben. 

1956. október 30-án a Köztársaság téri Pártbizottság ostroma után lincselésekre került sor, amelyek során két honvédtiszt, egy fodrász és 14 rendőregyenruhába átöltözött ÁVH-s karhatalmista lelte halálát. A tragédia ennek a napnak az eseményeit dolgozza fel. 

Ha igazat akarnak megtudni 56-ról, olvassák el Papp András és Térey János Kazamaták című drámáját, amely meggyőződésem szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája. Ez a forradalom első igazán irodalmi ábrázolása, mert ideológiamentesen, a napi politikától függetlenül csak és kizárólag emberi magatartásokat, indulatokat és érzelmeket mutat be, vagyis a szó igazi értelmében filozofikus. Nagyszabású és rémisztő mű, olyan, mint az ember. (Spiró György)

Papp András, Térey János: Kazamaták - tragédia

Jelenkor, 2016, 240 oldal, 1999 HUF

 

Papp András tíz év után vette elő újra a dráma szövegét, ami ma legalább annyira aktuális, mint amikor bemutatták. Olvassátok el, hogy miért: 

Miért aktuális ma, 2016-ban a tíz éve megjelent Kazamaták?

Tíz év után olvastam újra a drámát. A szöveggel való újbóli találkozás, a mondatok, a szereplők, a jelenetek azonnal feledtették velem az évtizedes időt, újra benne voltam a dialógusok és a cselekmények eleven sűrűjében, vagyis nem okozott meglepetést, semmi olyan idegenszerűséget az újraolvasás, ami az évek alatt eltávolított volna a műtől, netán másképp gondolkodva, átértékeltem volna a Kazamatákat, vagy a közös alkotást. Talán annyi történt most, hogy amikor itt-ott kisebb javításokat végeztünk a szövegen, amivel visszatért az írás egykori metódusa, nagyobb látószöget kapott a külső nézőpont, vagyis korrektori szemmel is tudtam olvasni. Ez az apró módosulás viszont semmi érdemi, értékbeli változást nem jelentett, egyből az otthonosság érzetével voltam a szövegben, és voltunk Jánossal azonos hullámhosszon. Mire a végére értem, megnyugtató volt a gondolat, hogy a szövegen fakulást, kopást nem nagyon láttam.

Aktualitása szerintem független bármilyen évfordulós eseménytől. Még attól a konkrét történelmi eseménytől is, ami miatt a Kazamatákat megírtuk. Úgy vélem, sokkal általánosabb történelmi és emberi jelentésrétegei vannak, olyanok, amelyek bárhol és bármikor igazak lehetnek, mikor a dolgok úgymond komolyra fordulnak. Ha küzdeni kell a zsarnokság ellen, ha egy nép jelentős része egyszerre cselekszik saját szabadságának kivívásáért, akkor sokak életében eljöhet az a döntő pillanat, mikor nemcsak választania kell, hogy hová áll, hanem arról is döntenie kell, mennyiben lesz részese az események alakításának. A darabunk arra is mutat példát, hogyan válik személyes tétté a történelem ellentétes oldalakon. Valaki ösztönösen, valaki tudatosan cselekszik, az egyik elvi alapon hoz döntést, a másik morálisan. Sokféle hit, meggyőződés, érdek és igazság kavarog egy-egy történelmi fordulónál, amiben egyként megrázó lehet a józan ész és a humánum megnyilatkozása, mint ahogyan az emberi mivoltukból kifordultak elborzasztó rémtettei is. Amikor emberek állnak egymással szemben, és készek a másik vérét ontani, akkor hasonló hitek és tévhitek mozgatják őket. El akarnak pusztítani valamit, valakit, mert már nincs vita és párbeszéd, csak az erőszak, a harc. Ez a folyamat jól láthatóvá válik a drámában más-más oldalról és szinten, sokféle nézőpontból, ki hogyan és miért gondolja azt, amit. Úgy történelmi, hogy a múltban bármikor igaz lehetett, és igaz lehet az emberi történések szempontjából a jövőben is. Benne van a történelem naiv bája is, mikor véletlenek sorozata szab új irányt az eseményeknek, vagy ahogyan összeesküvés-elmélet keletkezik, vagy ahogyan valaki azt hiszi, egy személyben bosszút állhat a múlt bűneiért. Ilyen helyzetekben a történések nehezen kiszámíthatók, sok bennük az életszerű esetlegesség, mert senki nem tud semmit, de mindig van valaki, aki mindenkinél többet tud, és újabb és újabb döntés határozza meg a lassan káoszba forduló, mindenkor drámai cselekményt. Egy egyszerű tévedés és balfékség sok emberéletbe kerülhet. Vannak bátrak, gyávák, indulattól túlfűtött vakmerők, számítók és megfontoltak, hősiesen támadók és védekezők, életmentők és bestiális gazemberek, no meg félnótás bolondok, akik a végzetes pillanatokban azt hiszik, történelemformálók.

A Kazamaták nem ötvenhatról szól, hiszen nem fogja át az egészet, de történelmi, mert annak egyik napja elevenedik meg, és azért is az, mert az előbb említett általános emberi értékek és cselekvési lehetőségek jelennek meg a nagy idők lőporfüstös közegében. Mindenkori aktualitása is ebből fakadhat: a jobb és az igazságosabb és a szabadabb élet reményében küzdők kivételes pillanatokban ugyanilyen szituációban találhatják magukat. Mindaz, amiért emberek hittel küzdenek, győznek vagy elbuknak, a folyamat szempontjából alapvetően mindig hasonlóak. Utólag minden forradalmi esemény elkerülhetetlennek és szükségszerűnek, a történelmi haladás útján kikerülhetetlen eseménynek látszik. Úgy tűnik tehát, néhány évtizedenként a társadalomban bekövetkezik valami öntisztulási folyamat, olyan elégedetlenség az éppen fennálló hatalommal szemben, ami kisebb-nagyobb tisztítótüzek gyújtásával gyökeres változásokat hoz a nemzet életében. Ez volna a haladás a forradalommal (váltakozó megítélés szerint ellenforradalommal), melynek kissé kaotikus ribilliójában ugrásszerűen születnek új és új dolgok, egyszerre annyi, amennyi máskor évek alatt sem, s amit majd egy nyugodtabb konszolidációs időszak követ, hogy benne szép lassan ismét megérlelődjön a hatalom túlkapásai miatt az újabb forradalom eszméje. Ilyen értelemben csakugyan ismétlődik a történelem: a nép (jelentsen bármit is a fogalom) tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak érzi a hatalomgyakorlásnak azt a módját, ami számára sorozatos sérelmet okoz. A sérelem az egzisztenciálistól egészen az egyén személyiségi jogáig terjedhet. A hatalom pedig (jelentsen bármit is az Isten által fölkent királytól a pártfőtitkárig) úgy gondolja, sokkal jobban tudja, mi is az igazán jó annak a népnek, amelyet vezet, nevében kormányoz, hiszen ő a nagypolitika összefüggéseiben olyan tisztán látja a nemzet sorskérdéseit és boldogulásának lehetőségeit, amit a beavatatlan és tudatlan nép nem is sejthet. A végtelen naivitás kettőssége jellemzi mindkét oldalt: a forradalom szikráját hordozó, majd lángot lobbantó népharag látszólag mindent elsöpörhet, hiszen a megalázottak és megszomorítottak olyan nemzeti egységet képviselnek, ami békés időben, a sokféleségben és különféle felfogásban meg sem teremtődött volna, de most egy nemzeti minimum keretében, a széles összefogással létrejött egységben a nép joggal hiheti: az igazság kizárólagos birtokosa. S mint ilyen: győzhet. A hatalom naivitása az elit vakságában érhető tetten, mikor minden realitásérzéktől megfosztottan, egy magának teremtett párhuzamos valóságban már nem tudja értelmezni a problémákat, így megoldani sem, helyette egyre paranoiásabbá válik. És naivitás részéről az is, hogy az egykor elnyert, kivívott, megszerzett legitimációja jegyében úgy véli, bármikor bármit megtehet, következmények nélkül korlátlan ideig uralkodhat.

A legszélesebb nemzeti egység sem lehet teljes az ellenérdekeltek miatt, de hogy az érvekkel folyó verbális harc mikor fordul át fegyveressé, mikor válik kontrollálhatatlanul önjáróvá, ahhoz sokszor valami banális ostobaság is elég. Mert egyszer a hazugságok az egekig nőnek, az igazságtalanságok pedig elviselhetetlenek. A nép bizalmát elvesztő hatalomnak meg vannak számlálva a percei. Minden forradalom zsarnokot dönt – és zsarnokot teremthet. 

Papp András