Olvass!

KönyvesBlog

Nádas Péter kapta az Aegon-díjat!

2018. március 22. .konyvesblog.

nadasaegon.JPG

Fotó: Valuska Gábor

A Világló részletekért Nádas Péter kapta idén az Aegon Művészeti Díjat. A 3 millió forint összegű díjjal mindig az előző évben magyar nyelven megjelent kiemelkedő szépirodalmi teljesítményt ismerik el.

A tavalyi év legsúlyosabb irodalmi alkotásának neveztük Nádas Péter memoárját, a Világló részleteket, amely egyben 2017 legjobb könyve is lett nálunk. „Érzékeny és sűrű prózája minden szempontból az ellentéte az uralkodó zeitgeistnak: végtelenül pontos, többszörösen ellenőrzött, mélyen humánus, önreflexív, kritikus, bizonytalan, megértő, kíváncsi és európai” – írtuk kritikánkban.

Nádas Péter: Világló részletek I-II.

Jelenkor, 2017, 1212 oldal, 7999 HUF

 

Nádas tizenkét évvel a Párhuzamos történetek után jelentkezett ezzel a formabontó emlékirattal, ami helyenként családtörténetté válik, máskor a rossz emlékek huszadik századi tablójává, olykor nyomozati munkává.

„A Világló részletekben sincsen visszaút a radikális szabadgondolkodásból, és talán ennek köszönhető, hogy az 1300 oldal egy pillanatra sem válik unalmassá, önismétlővé, mert a narratíva asszociációs rendszere izgalmas dramaturgiai építkezést tesz lehetővé, engedi a mikrosztorik kibontását, a szereplők megelevenedését.”

A memoár megjelenésekor elutaztunk Gombosszegre, ahol hosszú interjút készítettünk Nádas Péterrel – akkor ezt mesélte:

„Az írásnak csak személyes tétje van. Olyan eset nincs, hogy ne lenne személyes. Minden valamirevaló irodalomnak a személy a szubsztanciája. Egy személy, két személy, öt személy, de személy. Ha ez az egyetlen személy nem feltalálható egy műben, akkor alkalmazott irodalomról beszélünk. Engem az alkalmazott irodalom kevéssé érdekel.”

Az interjúban kitért a kétkötetes mű borítójára is, amely egy megfeneklett hajót ábrázol:

„A borítóképet nem szántam metaforának. A képeket a háziorvos készítette, Literáti Nagy Ferenc, aki nemcsak a környék egyik háziorvosa, hanem kiváló amatőr fényképész is. Megtetszett, elkértem tőle. Nem szántam szimbólumnak, de tényleg egy megfeneklett hajót ábrázol, és ez így rendben is van. Megfeneklett hajó vagyok. Zátonyra futottam. Valószínűleg sok idős ember érzi így. Az ismerős világ kimegy alóla. Ez már nem az a világ, amibe ő beleszületett, amiben felnevelkedett. Azok az alapelvek, amelyeket ő alapelvnek gondolt, nem működnek többé és a fiatalabb embereket sincs miért ostoroznia. Ebben a képben nincsen semmi szimbolikus. Inkább igen tárgyszerű. Ez az izlandi halászhajó megfeneklett, és nagyon szépen csinálta. Dagályra immár hiába vár, rozsdásodik, fű nő körülötte, a nyílt tengerre már nem fog vele senki kihajózni. Amíg meg nem eszi a rozsda, így kell számolnunk vele.”

Tillai Tamás, a Libri Kiadói Csoport vezető grafikusa ITT mesélt a tervezés fázisairól.

Ezeket a könyveket jelölték a 2018-as Aegon-díjra:

Csabai László: Szindbád, a forradalmár, Magvető Kiadó

Kántor Péter: Valahol itt, Magvető Kiadó

Nádas Péter: Világló részletek, Jelenkor Kiadó

Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba, Magvető Kiadó

Parti Nagy Lajos: Létbüfé, Magvető Kiadó

Rakovszky Zsuzsa: Célia, Magvető Kiadó

Szécsi Noémi: Egyformák vagytok, Magvető Kiadó

Tompa Andrea: Omerta, Jelenkor Kiadó

Tóth Krisztina: Ünnep, Magvető Kiadó

Vida Gábor: Egy dadogás története, Magvető Kiadó

Nádassal 2016 tavaszán, nem sokkal azután, hogy befejezte a Világló részleteket, szintén hosszan beszélgettünk, akkor készült egy videóinterjú is, ebből mutatunk most egy részt:

A kötet a tavalyi frankfurti könyvvásárra időzítve megjelent németül is Christina Viragh fordításában. Kevesebb mint két hónappal a megjelenése után a német kritikusok listáján a könyv az előkelő 3. helyen szerepelt.

Dinós, felfedezős, időutazós, fénysebességes, humoros - 13 gyerekkönyv tavaszra

Tele vannak a könyvesboltok jobbnál jobb gyerekkönyvekkel, és néha nagyon nehéz választani közülük. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy a friss tavaszi megjelenések közül kiválasztunk néhány igazán kedves, jópofa, izgalmas és/vagy elgondolkodtató kötetet. Nem igazán hiszünk az életkor szerinti kategorizálásban, minden gyerek úgy és azt olvas, amit akar, de mivel kaptunk már olyan visszajelzést, ami szerint a felnőtteknek igenis segítene, ezért most igyekeztünk emelkedő sorrendbe tenni a könyveket, és a kisebbeknek valóktól haladunk a legnagyobbakig. A könyveket két részre osztottuk: ma a kicsik jönnek, holnap pedig a 10+-os kötetek közül válogatunk.

Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről – Mitől világít a Nap?

Farkas Róbert: Első könyvem a fénysebességről - Mitől világít a Nap?

Kolibri Kiadó, 2018, 36 oldal, 1999 HUF

 

Ha eddig nem tudtad, hogy mitől világít a Nap, vagy mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik, akkor a csendes pánik helyett mostantól elég lesz a gyerek kezébe nyomni Farkas Róbert legújabb könyvét. Az Első könyvem az univerzumról után ugyanis itt a folytatás, amely a kisróka és az apukája párbeszédén keresztül a fényről és a gravitációról mesél – mégpedig úgy, hogy a legkisebbek is megérthessék.

Várszegi Adél: Kihalni esélyes

Két Egér Könyvek, 2018, 50 oldal, 1870 HUF

Az ovisok életében az egyik biztos pont a megingathatatlan dinóimádat. Várszegi Adél legújabb könyvében most versben (és prózában) mondja el, amit minden két lábon járónak tudnia kell a dinókról, a kicsikről meg a nagyokról, a növényevőkről meg a ragadozókról, meg tulajdonképpen az összes valamirevaló dinoszauruszról. A dinószövegelést és -verselést Kárpáti Tibor pixelképei teszik különlegessé.

Oldřich Růžička: Hétköznapi csodák - Tudod-e, hogyan készül…

Fordította: Seres Iván, Móra Könyvkiadó, 2018, 12 oldal, 2999 HUF

A legnehezebben megválaszolható kérdések néha épp azok, amelyek a mindennapjainkat érintik. Alapvetően keveset gondolunk arra, hogy akkor tulajdonképpen hogyan lesz az internet (csak használjuk), vagy hogy hogyan készül a pénz (csak fizetünk vele). Hogy milyen folyamatok, mennyi munka és hány ember együttműködése kell ahhoz, hogy internetes játékokkal játszhassunk vagy autóval utazhassunk, az nem feltétlenül foglalkoztatja nap mint nap a felnőtteket, de a gyerekeknek rengeteg kérdésük lehet ezzel kapcsolatban. A cseh szerző ismeretterjesztő könyve most ezek megválaszolásában segíthet nekik. A könyvet Alexandra Hetmerová illusztrálta.

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?

Bosnyák Viktória: És most hogy festek? - Az egyszínű kaméleon

Kolibri Kiadó, 2018, 32 oldal, 2999 HUF

 

Bosnyák Viktória legújabb könyvében a kis kaméleon nem tud színt váltani. Barátja, a gyűrűsfarkú maki mindent megtesz, hogy segítsen rajta, végül egy egészen szokatlan módszer válik be nekik – az olvasás. Bár a történetet látszólag a színek és azok váltakozása dominálja, középpontjában valójában az olvasás szépsége és a mesék ereje áll. Az illusztrációkat Rippl Renáta készítette. ITT bele is lapozhattok a kötetbe.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka

Pozsonyi Pagony, 2018, 57 oldal, 2690 HUF

 

Hétköznapiságukban is ismerős helyzeteket tár az olvasók elé legújabb mesekönyvében Kiss Judit Ágnes: Babaróka világa sem mindig minden kerek, hiszen van, amikor az unalmas szomszéd vigyáz rá, és van, hogy egyszerűen nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, ha az anyukája beteg. A Babarókában nincsenek igazi nagy konfliktusok, de közben már egy orvosi vizit is erős feszültséget kelthet. Nincsenek világraszóló kalandok, de közben egy fába szorult féreg megmentése is emlékezetes lehet. A mesék atmoszféráját Egri Mónika illusztrációi teszik teljessé.

Tovább

Kondor Vilmos finn krimidíjat kapott

A Finn Krimitársaság 2018-ban Kondor Vilmosnak ítélte a külföldi krimi díszoklevelét.

Kondor főszereplőjét olyannak ábrázolja, aki megalkuvás nélkül áll ki az igazságtalanságok elszenvedői mellett, és akinek politikai problémák feltárása is célja. A könyvek a hagyományos hard-boiled krimi stílusában íródtak, de Kondor mesterien elegyíti a korábrázolást a bűn valós eseményeivel. Ezeket az eseményeket az ország adott történelmi körülményei közepette mutatja be és érteti meg olvasójával. A művek kulcsfontosságú eleme Gordon városa, Budapest, amely elevenen jelenik meg előttünk a Monarchia korabeli csodás épületeivel és sötét, szegényes sikátoraival együtt.

A könyvek Magyarország jelenlegi eseményeit szemlélve nyerik el igazi aktualitásukat. Megmutatják, miért fontos olyan dolgokról beszélni, olyan dolgokat felhozni a múltból, amelyekről a mai döntéshozók nem akarnak beszélni. Kondor úgy ábrázolja Magyarország sorsdöntő történelmi pillanatait, ahogyan előtte korábban senki sem merte megtenni.

Azzal, hogy a Finn Krimitársaság Kondor Vilmos Budapest Noir-sorozatának ítéli a külföldi krimiirodalom díszoklevelét, egyben azt is hangsúlyozza, mennyire fontos kevésbé ismert és kisebb nyelvterületekről is krimiket fordítani.

Forrás: Libri

A populizmus Orbán hátizsákja - Variációk egy témára 1.

popi.jpg

Jan-Werner Müller, a Princeton politológus professzora a populizmus természetét mutatja be első magyarul megjelent könyvében. Többek közt olyan kérdésekre próbál meg választ adni, mint hogy mennyire veszélyes a demokráciára, és mi a különbség a jobb- és a baloldali változata között. A kötet eredeti borítójáról az jutott eszünkbe először, hogy kis hírünk a nagyvilágban, és nagyon kíváncsiak voltunk, megtartja-e a magyar változat az antihőskártya-tematikát, amelyen Orbán Viktornak is kitüntetett figyelem jutott. Nem tartotta.

Jan-Werner Müller: Mi a populizmus

Libri, 2018, 204 oldal, 2999 HUF

 

Németországból nézve a populizmus olyan, mint a francia Marie Le Pen, a Fülöp-szigeteki Rodrigo Duterte vagy a hollandok Trump-frizurás tékozló fiúja, Geert Wilders. Itthonról nézve meg olyan, mint egy narancsszínű hátizsák. A magyar borító Oláh Gábor munkája. (Müller Orbánról ITT>>)

Bödőcs, Nádas és Parti Nagy is Libri-díjas lehet

lid_zsurik_ok_ff_small.jpg

A szakmai zsűri idén is Károlyi Csabából, Szilágyi Zsófiából, Bálint Andrásból,Fullajtár Andreából és Beck Zoltánból áll

Megvannak a Libri Irodalmi Díj és a Libri Irodalmi közönségdíj jelöltjei. A listára 1 nő és 9 férfi fért fel, 3 kiadó képviseletében. Bödőcs Tibor Nádas Péter ellen versenyez. 

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2018-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

Bödőcs Tibor: Addig se iszik (Helikon)

Földényi F. László: A melankólia dicsérete (Jelenkor)

Kemény István: Lúdbőr (Magvető)

Nádas Péter: Világló részletek I-II. (Jelenkor)

Parti Nagy Lajos: Létbüfé (Magvető)

Peer Krisztián: 42 (Jelenkor)

Spiró György: Kőbéka (Magvető)

Tolnai Ottó: Nem könnyű (Jelenkor)

Tompa Andrea: Omerta (Jelenkor)

Vida Gábor: Egy dadogás története (Magvető)

A közönség március 21-től május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz.

Serge Bloch: A ceruzám gondolkodik, én csak követem

serge_bloch-0239.jpgFotó: Valuska Gábor

Serge Bloch a kortárs illusztrátorok egyik legnagyobbika. Több száz kötet fűződik a nevéhez és rendszeresen jelennek meg illusztrációi a legnevesebb lapokban. Legutóbb az Ószövetség történeteit rajzolta meg Frédéric Boyer szövegével dialógusban: a monstre kötetből egy animációs film is készült. Kétnapos budapesti tartózkodása alatt László Kinga, a Latitudes könyvesbolt üzletvezetője kísérte és kérdezte – most az ő személyes beszámolóját olvashatjátok.

Serge Bloch francia rajzoló számos dologgal foglalkozik: a műfajánál fogva tiszavirág életű napilapok (azon belül mondjuk a legjobbak: New York Times, Washington Post, Le Monde, Libération) cikkeinek illusztrálásától a könyvek könyve, a Biblia rajzban való elmeséléséig, a reklámipartól a könyvkiadásig ezer helyen jelenik meg a kéznyoma, és az a különleges benne, hogy akármit is csinál, a stílusára azonnal ráismerünk. Budapesti látogatása során azt a kérdést is feltettük neki, honnan indult az út a világhír felé.

„Lusta gyerek voltam, de korán elkezdtem rajzolni. Valójában egész életemben rajzoltam. Gyerekkoromban csak az öröm kedvéért, később pedig, amikor még fogalmam sem volt, hogy mi leszek, ha nagy leszek, Claude Lapointe műhelyében, és a strasbourgi Iparművészeti Főiskolán jöttem rá, hogy ez akár a munkámmá is válhat, hogy ebből akár meg is lehet élni.”

Az út tehát Elzászból Párizsba vezetett, ahol a Bayard kiadónál kezdett el félállásban dolgozni, majd ennek a kiadónak lett a művészeti vezetője. De munkássága nem maradt a kiadó határain belül. Mintegy 300 könyv képeinek megrajzolása fűződik a nevéhez. Vele kapcsolatban tudatosan kerülöm az illusztrálás szót:

„Rajzolok, tehát vagyok. A ceruzám gondolkodik, én csak követem. És figyelek. Ha vicces lesz, beszédes és van mögötte gondolat, megtartom. Ha nincs, elvetem. Ezért mondom inkább azt, hogy rajzolok, nem pedig illusztrálok.”

Arra a kérdésre, hogy kik hatottak a munkásságára, gondolkodás- és kifejezésmódjára, nehezen válaszol. Rengetegen persze, több óra lenne felsorolni őket. Azért íme néhány név: André Francois, Wilheim Steig, Saul Steinberg, Topor, Sempé, Chaval. Ja, és Réber László miatt kezdett el rajzolni, ezt nagy örömmel emelném ki.

Réber. Amikor Budapesten járt, Serge Bloch ellátogatott az Írók Boltjába. A gyereksarokban Réber László könyveit megpillantva közölte, hogy miatta kezdett el rajzolni. Örömmel fedezte fel a saját könyvét is (Az ellenség Davide Calival), a fotón pedig Ámos Imre képeibe szeret bele éppen.

bloch_pesten.JPG

(fotó: László Kinga/Facebook)

Tovább

A gyerekek a temetőben érzik igazán otthon magukat

Egy különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát...

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2699 HUF

 

"Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. "Boldog-e ön most, hogy megboldogult? - kérdezem. - Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?"

Rosemarie Eichinger 1970-ben született, történelem szakon végzett, és Bécsben él. Az Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét Ausztriában magas rangú gyerekirodalmi díjjal jutalmazták. Az osztrák írónőnek ez az első magyarul is olvasható kötete.

Olvass bele a könyvbe:

EichingerR_EsznekEAHalottakEpertortat_beleolvaso.pdf by konyvesblog on Scribd

A 13 perc minden, ami elől a középiskolában menekültünk

Ha Stephen King nyilatkozza egy könyvről, hogy magával ragadó, valószínűleg sokan bedőlnek a reklámnak. Sarah Pinborough könyvének viszont felesleg az effajta figyelemfelkeltés, hiszen reklám nélkül is működik. Aki viszont arra számít, hogy Kingre jellemző, pulzusszámgyorsító jelenetekkel fog találkozni, annak egy kicsit csalódnia kell. Vagy csak újra bele kell képzelnie magát a kamasz énje fejébe.

Sarah Pinborough: 13 perc

Fordította: Tomori Gábor, 21. Század Kiadó, 2018, 367 oldal, 3990 HUF

 

A 13 perc minden, ami elől a középiskolában menekültünk, és aminek egy részét mégis mindannyian ugyanúgy átéltük. Öröknek mondott barátságok, bullying, cigizés a jól megszokott helyen (ahová persze a tanárok pont soha nem teszik be a lábukat), az első testi és lelki kapcsolatok - mindez  százszorosan felnagyítva és túlreagálva.

Ha csak ezeket vesszük figyelembe, a történet tele van klisékkel. Becca az éppen aktuális népszerű csaj - vagy ahogy ők mondják, IT-girl - Natasha legjobb barátnője volt gyerekkorában. De aztán jött a gimi és Becca helyét természetesen két sokkal szebb, vékonyabb, szőkébb és társadalmilag is magasabb pozícióban lévő lány töltötte be. Bár sokat nyom a latban a bandavezér véleménye is, de ahogy halad előre a cselekmény,  egyre inkább elgondolkozunk a csere lehetséges okain, hiszen egy igazi méhkirálynő semmit sem tesz nyomós indok nélkül.

Tovább

Mit mesél egy lopott aranymedál a magyar holokausztról?

A láncon függő arany-filigrán medál áttetsző tűzzománccal díszített pávájának szárnytollai végén egy-egy tökéletesre csiszolt ékkő csillogott

olvashatjuk a címadó ékszer leírását Ayele Waldman első magyarra fordított regényében, A budapesti nyakékben. A szecessziós medál - melyet egy szürrealisztikus festmény színpompás, emberszemű pávája ihletett, - lesz a vezérmotívuma ennek a hihetetlenül gazdag történetszövésű bestsellernek, mely a múlt század fordulójától szinte egészen napjainkig sodorja magával az olvasót a szerelmek, halálok és lelkiismeretek útvesztőjében. S amint a nyakék utal egy képre, úgy a műben felbukkanó minden egyes figura és motívum is gazdag összefüggéshálót is teremt történelem és mentalitástörténet tér-idő szövedékében, míg kibontja magát.

Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

Fordította: Varga Krisztina, Európa, 2018, 563 oldal, 4290 HUF

 

Két magyar szüfrazsett magántragédiájának, két harcos alkatú, rendkívül intelligens nő drámai barátságának emléktárgya kerül jog- és vagyonfosztás révén a magyar Aranyvonatra, hogy aztán az amerikai hadsereg egyik tisztje lopja el Auschwitzot túlélő, de szerelmüket vállalni nem tudó kedvese emlékére, majd halálos ágyán frissen elvált unokájára bízza (a majdani gyászmunkát katalizálandó) a jogos tulajdonosnak való visszaszolgáltatást. Így kerül kapcsolatba az amerikai holokauszt-kutató Natalie, és az izraeli műkincskereskedő Amitai, hogy kinyomozzák egy (tehetsége kivirágzásakor elgázosított fiatal festő ihlette) ötvösremeklés eredettörténetét, és közben megalkossák és megéljék saját identitásuk és kölcsönös szerelmük felszabadító drámáját is.

Budapestre vezetnek az Aranyvonatról elrabolt nyakék nyomai

Egy pávát formázó, élénklila és zöld tűzzománccal díszített, ékköves medál. Képzeljük hozzá a nőt is, aki egykor az ékszert viselhette, akinek lüktető nyakán, annak íves gödrében pihenve a medál lassan átmelegedett. Vajon a férjétől, az apjától vagy a szeretőjétől kapta ajándékba? Jack Wiseman, az...

Az energiaközpont, amely e bonyolult történet-szövedéket élteti a magyarországi holokauszt eseménye, pontosabban az előkészítésének, levezénylésének, sőt a jóvátételére tett (lélektanilag eleve lehetetlen) kísérleteknek felelőseire és felelősségeire való kíméletlen rákérdezés. A „boldog békeidők” látens antiszemitizmusa, s ebből fakadóan a zsidó nagypolgárság jelentős rétegének katolizálásig, névváltoztatásig, gyermekei szabadságvágyának kegyetlen elfojtásáig fajuló megfeleléskényszere miképpen ágyaz meg a vészkorszak jog- és tulajdonfosztása közepette tanúsított kétségbeesett naivitásnak? Miképpen lehetséges, hogy az Aranyvonat kísérői mindenféle gátlás nélkül a „magyar nép tulajdonaként” nevezik meg azt a vagyont, amelyet az általuk állampolgárságuktól és emberi mivoltuktól pedáns adminisztrációval megfosztott deportáltaktól raboltak el? Miért tekintik a túlélők evidensnek, hogy hajdani kápójuk a salzburgi menekülttáborban is terrorizálja és kifosztja őket? Miért vetik meg és használják ki gátlástalanul a harcos cionisták a KZ-túlélőket? Miért magától értetődő egy hajdani deportáltnak, hogy számára többé nem lehetséges a szerelem? Miképpen törődik bele egy lelkiismeretes amerikai tiszt abba, hogy az őrzésére bízott Aranyvonatot saját felettesei rendszeresen fosztogatják? Miképpen tartja természetesnek egy műkincskereskedő, hogy a deportáltak műkincsei csak illegális úton kezelhetők?

S viszont: egy súlyos háborús sérüléseket hordozó, hajdani izraeli katonatiszt miképpen bontakozik ki a cinikus üzletember álcájából s válik a Jad Vasem emléklapjait bővíteni, művészettörténeti igazságszolgáltatást végrehajtani és konvenciókat meghaladóan szerelmesnek lenni képes emberré? S miképpen válik e nevelődés-történet kölcsönösségében a friss gyászától és válásától egyaránt mélyen megsebzett, bizonytalan és kapkodó fiatal nő érett, invenciózus, ihlető és sugárzó személyiséggé?

Szabadság és felelősség érdekfeszítő történetei invitálnak Waldman élvezetes és izgalmas bestsellerének olvasótáborába. Emberi és nemzeti önismeretünket tehetjük ki záporozó és érettségre hívó kérdéseinek, elsöprő erejű hatásának.

Szerző: Szarka Judit

A jobb zsebből nyugtatót, a balból pörgetőt szedtek Vietnamban

id22-303866.JPG

Michael Herr az Esquire magazin haditudósítójaként utazott Vietnamba 1967-ben. Egy olyan igaz történettel tért haza, amely testközelből mutatja be a csatatér tébolyát és poklát, és átélhetővé teszi, hogy a háború miért gyakorolt olyan vonzó és pusztító hatást fiatal férfiak egy teljes generációjára. Beszámolóját nem is igazán erőszakossága, mint inkább őszintesége teszi hátborzongatóvá.

Michael Herr: Jelentések

Fordította: Varró Attila, Gabo, 2017, 304 oldal, 3990 HUF

 

Az eredetileg 1977-ben megjelent könyv az új újságírás irányzatának úttörő képviselője, és a mai napig a vietnami háborús tematika egyik legnagyobb klasszikusának tartják. Részben Herr műve ihlette Stanley Kubrick Acéllövedék című flmjét, amelynek a szerző társ-forgatókönyvírója volt. 

Az Esquire 2016-ban, Herr halála után összegyűjtötte a tudósító legjobb cikkeit>>

A könyv március 22-én jelenik meg, mutatunk belőle egy részletet:

Michael Herr_Jelentések_részlet by konyvesblog on Scribd

Sean Penn keményen nekimegy Trumpnak az első regényében

bob-honey-who-just-do-stuff-9781501189043_lg.jpgÁprilisban érkezik a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn első regénye, a Bob Honey Who Just Do Stuff (szabadfordításban: Bob Honey, aki csak úgy csinál dolgokat) címmel, ám nem lesz teljes újdonság: Penn a Pappy Pariah álnéven írt és narrált 2016-os hangoskönyvét bővítette regénnyé. Lesz benne #metoo meg Donald Trump.

Miről szól?

Egy Bob Honey nevű férfiról, aki szennyvízügyi szakember, pirotechnikai eszközöket terjeszt külföldi diktátoroknak, és egy titokzatos kormányügynökségnek dolgozik hivatásos bérgyilkosként. Miután egy oknyomozó újságíró a nyomába ered, úgy dönt, visszaszerzi az irányítást az élete felett a megbízóitól.

Mi köze 2018-hoz?

Az egyik újonnan bekerült jelenetben Honey levelet ír az Egyesült Államok elnökének, bizonyos Mr. Landlordnak, például arról, hogy

  • számos szenvedő és dühös ember választotta meg, és számos orosz,
  • hogy millió nő töpörítette össze a farokságát a beiktatása napján (az eredetiben penis-edency, arra utal, hogy Mr. Landlord a farkával kormányoz),
  • hogy a nemzetnek merénylőre van szüksége,
  • majd végül azzal zárja a bekezdést, hogy tvittelj nekem, ha mersz, ribanc.

Bár Penn regénye fikció, sosem rejtette véka alá, hogy nem rajong Trumpért, akit „az emberiség ellenségének tart”.  

Nem az elnök-szál az egyetlen utalás a jelenre, a könyvben szó esik a „yellow lives matterről”, ami egy árjákért kiálló menet, Mr. Landlord demokrata ellenfeléről, aki „a létező legrosszabb jelölt a párt képviseletére”, és egy találkozóról is egy drogbáróval. Utóbbi utalás Penn híres-hírhedt 2015-ös interjújára, amit az El Chapo, vagyis a Köpcös becenevű drogbáróval készített. A könyvbe bekerült egy vers is, amiben Honey a #metoo mozgalomról is elmondja a véleményét.

Penn két éve, a hangoskönyv promóciós turnéján azt állította, egy floridai konferencián találkozott Pariah-val 1979-ben, és csak hónapokkal később árulta el, hogy saját maga írta a könyvet. A turnén már beszélt arról is, hogy egyszer regénnyé bővítené.

Ki rajong érte?

Például Sara Silverman, és Salman Rushdie, aki azt írta, hogy elég rosszul hangzik, ha egy disztópikus regényre azt mondja, élvezettel olvasta, de mit csináljon, ha egyszer ez az igazság, és gyanítja, hogy Hunter S. Thompsonnak tetszett volna, amit olvas, Thomas Pynchonnak pedig nagyon fog tetszeni.

A Terrort senki nem élte túl a sarkvidéken

amcs-the-terror-adapted-from-the-dan-simmons-novel.jpg

A műfajok nem gettók – mondta egyik interjújában Dan Simmons és elég csak a fő művét, a díjakkal elhalmozott, kultikus Hyperion - sorozatot elővennünk, hogy lássuk, miként igyekszik a hagyományos műfaji kereteket fellazítani. Terror című regényben is ez a kísérletező kedv köszön vissza. Az Amerikában 2007-ben megjelent könyv az északi-sarki Franklin-expedíció történetét meséli újra, a kötetben a klasszikus történelmi regény elemei vegyülnek a gótikus horror eszközeivel, miközben az egész némi ősi, eszkimó mitológiával van fűszerezve. A hazai megjelenés aktualitását az adja, hogy a könyv alapján készült sorozatot - amelyet Ridley Scott produceri bábáskodása alatt Magyarországon forgattak - március 29-étől kezdi el vetíteni az AMC csatorna.

A brit Sir John Franklin 1845-ben indult el kéthajónyi legénységével az Északi-sarkra, hogy a világon elsőként utat találjon a misztikus Északnyugati átjárón. Az átjáró jelentőségét jelzi, hogy az angol Admiralitás 20 ezer fontot ajánlott annak, aki elsőként hajózik át az Északi-sark addig feltáratlan területén, hisz az új útvonallal jelentősen lerövidülhetett volna az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti hajóút hossza, ami jelentősen megkönnyítette volna a gyarmatokkal való kapcsolattartást. A Franklin-expedíció a feladat fontosságához mérten a kor csúcstechnológiájával volt felszerelve. Két hajó, a Terror és az Erebus indult útnak - előbbi a részeges, ír Francis Crozier, utóbbi a háborús hős, James Fitzjames irányítása alatt - a fedélzetükön több mint százhúsz fős legénységgel, a gyomrukban több évre elegendő élelmiszerrel megrakodva, amelynek nagy része az akkor újdonságnak számító konzervként volt elraktározva. A hajók megerősített vázú csatahajók voltak, amelyeket a szintén újdonságnak számító gőzhajtással is felszereltek, hogyha szükséges, annak segítségével törjenek át a jégen.  

Dan Simmons: Terror

Fordította: Farkas Veronika, Agave, 2018, 720 oldal, 5980 HUF

 

Azonban Franklin hajói így is nehezen haladtak az egyre inkább összesűrűsödő jégtáblák között, mígnem az expedíció végleg megrekedt a befagyott tengeren, a Vilmos király-sziget közelében, ahol a résztvevőknek különösen mostoha körülményekkel kellett szembenézniük. Odakint a sarkvidéki tél miatt mínusz 40-50 fokos hideg és fél évig tartó éjszaka, a hajón pedig egyre kevesebb és rosszabb minőségű élelmiszer, ami miatt egyre többeken jelentek meg a skorbut tünetei. Ráadásul az expedíció túlságosan későn állapodott meg a konzervek beszállítójával, aki a kapkodó gyártás közben nem ügyelt kellően a konzervek megfelelő forrasztására, emiatt a legénység egy része szimplán ólommérgezést kapott.    

Simmons azonban úgy vélhette, ennyi megpróbáltatás még nem elég ahhoz, hogy érdemben meg tudjon tölteni több, mint 700 oldalt, ezért a történethez hozzáadott egy csonkolt nyelvű, Némaság kisasszonynak elnevezett eszkimó boszorkányt, aki apja halála után verődik a legénységhez, illetve egy termetes, jegesmedve-szerű rémet, ami a Hyperion kérlelhetetlen Shrike-ját idéző módszerességgel kezdi el levadászni és felfalni a megrekedt legénységet.

Terror fenyegeti a sarkvidéki expedíciót

Azoknak a férfiaknak, akik a britek Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt - a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján -, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás...

Tovább