Olvass!

KönyvesBlog

Kondor Vilmos finn krimidíjat kapott

2018. március 21. .konyvesblog.

A Finn Krimitársaság 2018-ban Kondor Vilmosnak ítélte a külföldi krimi díszoklevelét.

Kondor főszereplőjét olyannak ábrázolja, aki megalkuvás nélkül áll ki az igazságtalanságok elszenvedői mellett, és akinek politikai problémák feltárása is célja. A könyvek a hagyományos hard-boiled krimi stílusában íródtak, de Kondor mesterien elegyíti a korábrázolást a bűn valós eseményeivel. Ezeket az eseményeket az ország adott történelmi körülményei közepette mutatja be és érteti meg olvasójával. A művek kulcsfontosságú eleme Gordon városa, Budapest, amely elevenen jelenik meg előttünk a Monarchia korabeli csodás épületeivel és sötét, szegényes sikátoraival együtt.

A könyvek Magyarország jelenlegi eseményeit szemlélve nyerik el igazi aktualitásukat. Megmutatják, miért fontos olyan dolgokról beszélni, olyan dolgokat felhozni a múltból, amelyekről a mai döntéshozók nem akarnak beszélni. Kondor úgy ábrázolja Magyarország sorsdöntő történelmi pillanatait, ahogyan előtte korábban senki sem merte megtenni.

Azzal, hogy a Finn Krimitársaság Kondor Vilmos Budapest Noir-sorozatának ítéli a külföldi krimiirodalom díszoklevelét, egyben azt is hangsúlyozza, mennyire fontos kevésbé ismert és kisebb nyelvterületekről is krimiket fordítani.

Forrás: Libri

A populizmus Orbán hátizsákja - Variációk egy témára 1.

popi.jpg

Jan-Werner Müller, a Princeton politológus professzora a populizmus természetét mutatja be első magyarul megjelent könyvében. Többek közt olyan kérdésekre próbál meg választ adni, mint hogy mennyire veszélyes a demokráciára, és mi a különbség a jobb- és a baloldali változata között. A kötet eredeti borítójáról az jutott eszünkbe először, hogy kis hírünk a nagyvilágban, és nagyon kíváncsiak voltunk, megtartja-e a magyar változat az antihőskártya-tematikát, amelyen Orbán Viktornak is kitüntetett figyelem jutott. Nem tartotta.

Jan-Werner Müller: Mi a populizmus

Libri, 2018, 204 oldal, 2999 HUF

 

Németországból nézve a populizmus olyan, mint a francia Marie Le Pen, a Fülöp-szigeteki Rodrigo Duterte vagy a hollandok Trump-frizurás tékozló fiúja, Geert Wilders. Itthonról nézve meg olyan, mint egy narancsszínű hátizsák. A magyar borító Oláh Gábor munkája. (Müller Orbánról ITT>>)

Bödőcs, Nádas és Parti Nagy is Libri-díjas lehet

lid_zsurik_ok_ff_small.jpg

A szakmai zsűri idén is Károlyi Csabából, Szilágyi Zsófiából, Bálint Andrásból,Fullajtár Andreából és Beck Zoltánból áll

Megvannak a Libri Irodalmi Díj és a Libri Irodalmi közönségdíj jelöltjei. A listára 1 nő és 9 férfi fért fel, 3 kiadó képviseletében. Bödőcs Tibor Nádas Péter ellen versenyez. 

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, melyek 2018-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

Bödőcs Tibor: Addig se iszik (Helikon)

Földényi F. László: A melankólia dicsérete (Jelenkor)

Kemény István: Lúdbőr (Magvető)

Nádas Péter: Világló részletek I-II. (Jelenkor)

Parti Nagy Lajos: Létbüfé (Magvető)

Peer Krisztián: 42 (Jelenkor)

Spiró György: Kőbéka (Magvető)

Tolnai Ottó: Nem könnyű (Jelenkor)

Tompa Andrea: Omerta (Jelenkor)

Vida Gábor: Egy dadogás története (Magvető)

A közönség március 21-től május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj átadóünnepsége május 15-én lesz.

Serge Bloch: A ceruzám gondolkodik, én csak követem

serge_bloch-0239.jpgFotó: Valuska Gábor

Serge Bloch a kortárs illusztrátorok egyik legnagyobbika. Több száz kötet fűződik a nevéhez és rendszeresen jelennek meg illusztrációi a legnevesebb lapokban. Legutóbb az Ószövetség történeteit rajzolta meg Frédéric Boyer szövegével dialógusban: a monstre kötetből egy animációs film is készült. Kétnapos budapesti tartózkodása alatt László Kinga, a Latitudes könyvesbolt üzletvezetője kísérte és kérdezte – most az ő személyes beszámolóját olvashatjátok.

Serge Bloch francia rajzoló számos dologgal foglalkozik: a műfajánál fogva tiszavirág életű napilapok (azon belül mondjuk a legjobbak: New York Times, Washington Post, Le Monde, Libération) cikkeinek illusztrálásától a könyvek könyve, a Biblia rajzban való elmeséléséig, a reklámipartól a könyvkiadásig ezer helyen jelenik meg a kéznyoma, és az a különleges benne, hogy akármit is csinál, a stílusára azonnal ráismerünk. Budapesti látogatása során azt a kérdést is feltettük neki, honnan indult az út a világhír felé.

„Lusta gyerek voltam, de korán elkezdtem rajzolni. Valójában egész életemben rajzoltam. Gyerekkoromban csak az öröm kedvéért, később pedig, amikor még fogalmam sem volt, hogy mi leszek, ha nagy leszek, Claude Lapointe műhelyében, és a strasbourgi Iparművészeti Főiskolán jöttem rá, hogy ez akár a munkámmá is válhat, hogy ebből akár meg is lehet élni.”

Az út tehát Elzászból Párizsba vezetett, ahol a Bayard kiadónál kezdett el félállásban dolgozni, majd ennek a kiadónak lett a művészeti vezetője. De munkássága nem maradt a kiadó határain belül. Mintegy 300 könyv képeinek megrajzolása fűződik a nevéhez. Vele kapcsolatban tudatosan kerülöm az illusztrálás szót:

„Rajzolok, tehát vagyok. A ceruzám gondolkodik, én csak követem. És figyelek. Ha vicces lesz, beszédes és van mögötte gondolat, megtartom. Ha nincs, elvetem. Ezért mondom inkább azt, hogy rajzolok, nem pedig illusztrálok.”

Arra a kérdésre, hogy kik hatottak a munkásságára, gondolkodás- és kifejezésmódjára, nehezen válaszol. Rengetegen persze, több óra lenne felsorolni őket. Azért íme néhány név: André Francois, Wilheim Steig, Saul Steinberg, Topor, Sempé, Chaval. Ja, és Réber László miatt kezdett el rajzolni, ezt nagy örömmel emelném ki.

Réber. Amikor Budapesten járt, Serge Bloch ellátogatott az Írók Boltjába. A gyereksarokban Réber László könyveit megpillantva közölte, hogy miatta kezdett el rajzolni. Örömmel fedezte fel a saját könyvét is (Az ellenség Davide Calival), a fotón pedig Ámos Imre képeibe szeret bele éppen.

bloch_pesten.JPG

(fotó: László Kinga/Facebook)

Tovább

A gyerekek a temetőben érzik igazán otthon magukat

Egy különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát...

Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Fordította: Nádori Lídia, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018, 155 oldal, 2699 HUF

 

"Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük. "Boldog-e ön most, hogy megboldogult? - kérdezem. - Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?"

Rosemarie Eichinger 1970-ben született, történelem szakon végzett, és Bécsben él. Az Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét Ausztriában magas rangú gyerekirodalmi díjjal jutalmazták. Az osztrák írónőnek ez az első magyarul is olvasható kötete.

Olvass bele a könyvbe:

EichingerR_EsznekEAHalottakEpertortat_beleolvaso.pdf by konyvesblog on Scribd

A 13 perc minden, ami elől a középiskolában menekültünk

Ha Stephen King nyilatkozza egy könyvről, hogy magával ragadó, valószínűleg sokan bedőlnek a reklámnak. Sarah Pinborough könyvének viszont felesleg az effajta figyelemfelkeltés, hiszen reklám nélkül is működik. Aki viszont arra számít, hogy Kingre jellemző, pulzusszámgyorsító jelenetekkel fog találkozni, annak egy kicsit csalódnia kell. Vagy csak újra bele kell képzelnie magát a kamasz énje fejébe.

Sarah Pinborough: 13 perc

Fordította: Tomori Gábor, 21. Század Kiadó, 2018, 367 oldal, 3990 HUF

 

A 13 perc minden, ami elől a középiskolában menekültünk, és aminek egy részét mégis mindannyian ugyanúgy átéltük. Öröknek mondott barátságok, bullying, cigizés a jól megszokott helyen (ahová persze a tanárok pont soha nem teszik be a lábukat), az első testi és lelki kapcsolatok - mindez  százszorosan felnagyítva és túlreagálva.

Ha csak ezeket vesszük figyelembe, a történet tele van klisékkel. Becca az éppen aktuális népszerű csaj - vagy ahogy ők mondják, IT-girl - Natasha legjobb barátnője volt gyerekkorában. De aztán jött a gimi és Becca helyét természetesen két sokkal szebb, vékonyabb, szőkébb és társadalmilag is magasabb pozícióban lévő lány töltötte be. Bár sokat nyom a latban a bandavezér véleménye is, de ahogy halad előre a cselekmény,  egyre inkább elgondolkozunk a csere lehetséges okain, hiszen egy igazi méhkirálynő semmit sem tesz nyomós indok nélkül.

Tovább

Mit mesél egy lopott aranymedál a magyar holokausztról?

A láncon függő arany-filigrán medál áttetsző tűzzománccal díszített pávájának szárnytollai végén egy-egy tökéletesre csiszolt ékkő csillogott

olvashatjuk a címadó ékszer leírását Ayele Waldman első magyarra fordított regényében, A budapesti nyakékben. A szecessziós medál - melyet egy szürrealisztikus festmény színpompás, emberszemű pávája ihletett, - lesz a vezérmotívuma ennek a hihetetlenül gazdag történetszövésű bestsellernek, mely a múlt század fordulójától szinte egészen napjainkig sodorja magával az olvasót a szerelmek, halálok és lelkiismeretek útvesztőjében. S amint a nyakék utal egy képre, úgy a műben felbukkanó minden egyes figura és motívum is gazdag összefüggéshálót is teremt történelem és mentalitástörténet tér-idő szövedékében, míg kibontja magát.

Ayelet Waldman: A budapesti nyakék

Fordította: Varga Krisztina, Európa, 2018, 563 oldal, 4290 HUF

 

Két magyar szüfrazsett magántragédiájának, két harcos alkatú, rendkívül intelligens nő drámai barátságának emléktárgya kerül jog- és vagyonfosztás révén a magyar Aranyvonatra, hogy aztán az amerikai hadsereg egyik tisztje lopja el Auschwitzot túlélő, de szerelmüket vállalni nem tudó kedvese emlékére, majd halálos ágyán frissen elvált unokájára bízza (a majdani gyászmunkát katalizálandó) a jogos tulajdonosnak való visszaszolgáltatást. Így kerül kapcsolatba az amerikai holokauszt-kutató Natalie, és az izraeli műkincskereskedő Amitai, hogy kinyomozzák egy (tehetsége kivirágzásakor elgázosított fiatal festő ihlette) ötvösremeklés eredettörténetét, és közben megalkossák és megéljék saját identitásuk és kölcsönös szerelmük felszabadító drámáját is.

Budapestre vezetnek az Aranyvonatról elrabolt nyakék nyomai

Egy pávát formázó, élénklila és zöld tűzzománccal díszített, ékköves medál. Képzeljük hozzá a nőt is, aki egykor az ékszert viselhette, akinek lüktető nyakán, annak íves gödrében pihenve a medál lassan átmelegedett. Vajon a férjétől, az apjától vagy a szeretőjétől kapta ajándékba? Jack Wiseman, az...

Az energiaközpont, amely e bonyolult történet-szövedéket élteti a magyarországi holokauszt eseménye, pontosabban az előkészítésének, levezénylésének, sőt a jóvátételére tett (lélektanilag eleve lehetetlen) kísérleteknek felelőseire és felelősségeire való kíméletlen rákérdezés. A „boldog békeidők” látens antiszemitizmusa, s ebből fakadóan a zsidó nagypolgárság jelentős rétegének katolizálásig, névváltoztatásig, gyermekei szabadságvágyának kegyetlen elfojtásáig fajuló megfeleléskényszere miképpen ágyaz meg a vészkorszak jog- és tulajdonfosztása közepette tanúsított kétségbeesett naivitásnak? Miképpen lehetséges, hogy az Aranyvonat kísérői mindenféle gátlás nélkül a „magyar nép tulajdonaként” nevezik meg azt a vagyont, amelyet az általuk állampolgárságuktól és emberi mivoltuktól pedáns adminisztrációval megfosztott deportáltaktól raboltak el? Miért tekintik a túlélők evidensnek, hogy hajdani kápójuk a salzburgi menekülttáborban is terrorizálja és kifosztja őket? Miért vetik meg és használják ki gátlástalanul a harcos cionisták a KZ-túlélőket? Miért magától értetődő egy hajdani deportáltnak, hogy számára többé nem lehetséges a szerelem? Miképpen törődik bele egy lelkiismeretes amerikai tiszt abba, hogy az őrzésére bízott Aranyvonatot saját felettesei rendszeresen fosztogatják? Miképpen tartja természetesnek egy műkincskereskedő, hogy a deportáltak műkincsei csak illegális úton kezelhetők?

S viszont: egy súlyos háborús sérüléseket hordozó, hajdani izraeli katonatiszt miképpen bontakozik ki a cinikus üzletember álcájából s válik a Jad Vasem emléklapjait bővíteni, művészettörténeti igazságszolgáltatást végrehajtani és konvenciókat meghaladóan szerelmesnek lenni képes emberré? S miképpen válik e nevelődés-történet kölcsönösségében a friss gyászától és válásától egyaránt mélyen megsebzett, bizonytalan és kapkodó fiatal nő érett, invenciózus, ihlető és sugárzó személyiséggé?

Szabadság és felelősség érdekfeszítő történetei invitálnak Waldman élvezetes és izgalmas bestsellerének olvasótáborába. Emberi és nemzeti önismeretünket tehetjük ki záporozó és érettségre hívó kérdéseinek, elsöprő erejű hatásának.

Szerző: Szarka Judit

A jobb zsebből nyugtatót, a balból pörgetőt szedtek Vietnamban

id22-303866.JPG

Michael Herr az Esquire magazin haditudósítójaként utazott Vietnamba 1967-ben. Egy olyan igaz történettel tért haza, amely testközelből mutatja be a csatatér tébolyát és poklát, és átélhetővé teszi, hogy a háború miért gyakorolt olyan vonzó és pusztító hatást fiatal férfiak egy teljes generációjára. Beszámolóját nem is igazán erőszakossága, mint inkább őszintesége teszi hátborzongatóvá.

Michael Herr: Jelentések

Fordította: Varró Attila, Gabo, 2017, 304 oldal, 3990 HUF

 

Az eredetileg 1977-ben megjelent könyv az új újságírás irányzatának úttörő képviselője, és a mai napig a vietnami háborús tematika egyik legnagyobb klasszikusának tartják. Részben Herr műve ihlette Stanley Kubrick Acéllövedék című flmjét, amelynek a szerző társ-forgatókönyvírója volt. 

Az Esquire 2016-ban, Herr halála után összegyűjtötte a tudósító legjobb cikkeit>>

A könyv március 22-én jelenik meg, mutatunk belőle egy részletet:

Michael Herr_Jelentések_részlet by konyvesblog on Scribd

Sean Penn keményen nekimegy Trumpnak az első regényében

bob-honey-who-just-do-stuff-9781501189043_lg.jpgÁprilisban érkezik a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn első regénye, a Bob Honey Who Just Do Stuff (szabadfordításban: Bob Honey, aki csak úgy csinál dolgokat) címmel, ám nem lesz teljes újdonság: Penn a Pappy Pariah álnéven írt és narrált 2016-os hangoskönyvét bővítette regénnyé. Lesz benne #metoo meg Donald Trump.

Miről szól?

Egy Bob Honey nevű férfiról, aki szennyvízügyi szakember, pirotechnikai eszközöket terjeszt külföldi diktátoroknak, és egy titokzatos kormányügynökségnek dolgozik hivatásos bérgyilkosként. Miután egy oknyomozó újságíró a nyomába ered, úgy dönt, visszaszerzi az irányítást az élete felett a megbízóitól.

Mi köze 2018-hoz?

Az egyik újonnan bekerült jelenetben Honey levelet ír az Egyesült Államok elnökének, bizonyos Mr. Landlordnak, például arról, hogy

  • számos szenvedő és dühös ember választotta meg, és számos orosz,
  • hogy millió nő töpörítette össze a farokságát a beiktatása napján (az eredetiben penis-edency, arra utal, hogy Mr. Landlord a farkával kormányoz),
  • hogy a nemzetnek merénylőre van szüksége,
  • majd végül azzal zárja a bekezdést, hogy tvittelj nekem, ha mersz, ribanc.

Bár Penn regénye fikció, sosem rejtette véka alá, hogy nem rajong Trumpért, akit „az emberiség ellenségének tart”.  

Nem az elnök-szál az egyetlen utalás a jelenre, a könyvben szó esik a „yellow lives matterről”, ami egy árjákért kiálló menet, Mr. Landlord demokrata ellenfeléről, aki „a létező legrosszabb jelölt a párt képviseletére”, és egy találkozóról is egy drogbáróval. Utóbbi utalás Penn híres-hírhedt 2015-ös interjújára, amit az El Chapo, vagyis a Köpcös becenevű drogbáróval készített. A könyvbe bekerült egy vers is, amiben Honey a #metoo mozgalomról is elmondja a véleményét.

Penn két éve, a hangoskönyv promóciós turnéján azt állította, egy floridai konferencián találkozott Pariah-val 1979-ben, és csak hónapokkal később árulta el, hogy saját maga írta a könyvet. A turnén már beszélt arról is, hogy egyszer regénnyé bővítené.

Ki rajong érte?

Például Sara Silverman, és Salman Rushdie, aki azt írta, hogy elég rosszul hangzik, ha egy disztópikus regényre azt mondja, élvezettel olvasta, de mit csináljon, ha egyszer ez az igazság, és gyanítja, hogy Hunter S. Thompsonnak tetszett volna, amit olvas, Thomas Pynchonnak pedig nagyon fog tetszeni.

A Terrort senki nem élte túl a sarkvidéken

amcs-the-terror-adapted-from-the-dan-simmons-novel.jpg

A műfajok nem gettók – mondta egyik interjújában Dan Simmons és elég csak a fő művét, a díjakkal elhalmozott, kultikus Hyperion - sorozatot elővennünk, hogy lássuk, miként igyekszik a hagyományos műfaji kereteket fellazítani. Terror című regényben is ez a kísérletező kedv köszön vissza. Az Amerikában 2007-ben megjelent könyv az északi-sarki Franklin-expedíció történetét meséli újra, a kötetben a klasszikus történelmi regény elemei vegyülnek a gótikus horror eszközeivel, miközben az egész némi ősi, eszkimó mitológiával van fűszerezve. A hazai megjelenés aktualitását az adja, hogy a könyv alapján készült sorozatot - amelyet Ridley Scott produceri bábáskodása alatt Magyarországon forgattak - március 29-étől kezdi el vetíteni az AMC csatorna.

A brit Sir John Franklin 1845-ben indult el kéthajónyi legénységével az Északi-sarkra, hogy a világon elsőként utat találjon a misztikus Északnyugati átjárón. Az átjáró jelentőségét jelzi, hogy az angol Admiralitás 20 ezer fontot ajánlott annak, aki elsőként hajózik át az Északi-sark addig feltáratlan területén, hisz az új útvonallal jelentősen lerövidülhetett volna az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti hajóút hossza, ami jelentősen megkönnyítette volna a gyarmatokkal való kapcsolattartást. A Franklin-expedíció a feladat fontosságához mérten a kor csúcstechnológiájával volt felszerelve. Két hajó, a Terror és az Erebus indult útnak - előbbi a részeges, ír Francis Crozier, utóbbi a háborús hős, James Fitzjames irányítása alatt - a fedélzetükön több mint százhúsz fős legénységgel, a gyomrukban több évre elegendő élelmiszerrel megrakodva, amelynek nagy része az akkor újdonságnak számító konzervként volt elraktározva. A hajók megerősített vázú csatahajók voltak, amelyeket a szintén újdonságnak számító gőzhajtással is felszereltek, hogyha szükséges, annak segítségével törjenek át a jégen.  

Dan Simmons: Terror

Fordította: Farkas Veronika, Agave, 2018, 720 oldal, 5980 HUF

 

Azonban Franklin hajói így is nehezen haladtak az egyre inkább összesűrűsödő jégtáblák között, mígnem az expedíció végleg megrekedt a befagyott tengeren, a Vilmos király-sziget közelében, ahol a résztvevőknek különösen mostoha körülményekkel kellett szembenézniük. Odakint a sarkvidéki tél miatt mínusz 40-50 fokos hideg és fél évig tartó éjszaka, a hajón pedig egyre kevesebb és rosszabb minőségű élelmiszer, ami miatt egyre többeken jelentek meg a skorbut tünetei. Ráadásul az expedíció túlságosan későn állapodott meg a konzervek beszállítójával, aki a kapkodó gyártás közben nem ügyelt kellően a konzervek megfelelő forrasztására, emiatt a legénység egy része szimplán ólommérgezést kapott.    

Simmons azonban úgy vélhette, ennyi megpróbáltatás még nem elég ahhoz, hogy érdemben meg tudjon tölteni több, mint 700 oldalt, ezért a történethez hozzáadott egy csonkolt nyelvű, Némaság kisasszonynak elnevezett eszkimó boszorkányt, aki apja halála után verődik a legénységhez, illetve egy termetes, jegesmedve-szerű rémet, ami a Hyperion kérlelhetetlen Shrike-ját idéző módszerességgel kezdi el levadászni és felfalni a megrekedt legénységet.

Terror fenyegeti a sarkvidéki expedíciót

Azoknak a férfiaknak, akik a britek Terror és Erebus nevű hajóin indultak felfedezőútra, minden reményük megvolt a diadalra: Sir John Franklin 1845-ös felfedezőútján vettek részt - a kor technológiailag legfejlettebb expedícióján -, és ők indulhattak a világon először gőzhajóval a legendás...

Tovább

Tajvani szemétsziget akadályozza meg az öngyilkosságot

id22-301524.JPG

Vajo-vajo szigetét minden másodszülött fiúnak el kell hagynia aznap, amikor betölti tizenötödik életévét - így áldozzák fel a tengeristennek. Atile'i a legerősebb úszóként és a legjobb csónakosként elhatározza, hogy dacol a sorssal, és ő lesz az első, aki életben marad.

Alice, akinek férje és fia is örökre eltűnt a hegyekben, tengerparti házában csendben készül az öngyilkosságra. Tervét azonban keresztülhúzza a Tajvan partjainak ütköző hatalmas szemétsziget, amelyen Atile'i menedéket talált.

Wu Ming-yi: Rovarszemű ember

Fordította: Major Kornélia, Jelenkor, 2018,  397 oldal, 3499 HUF

 

A katasztrófa után Alice a fiúval elindul a hegyekbe néhai férje nyomában, abban reménykedve, hogy megfejti családja eltűnésének rejtélyét. Útjukon feltámadnak az emlékek, különös kapcsolat alakul ki köztük, és feltárul egy sötét titok, amely arra készteti Alice-t, hogy megkérdőjelezzen mindent, amit addig tudott.

A Rovarszemű ember Ming-yi negyedik regénye. Hatodik regényéért, a The Stolen Bicycle-ért Nemzetközi MAn Booker Díjra jelölték

Olvass bele a könyvbe:

Ming Yi-Wu_Rovarszemű_ember_részlet by konyvesblog on Scribd

Könyvesblokk: Corry, Murad, Wolff

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_17.jpg

Induljon a hét három kislánnyal, egy bátor fiatal nővel, és Donald Trumppal, akinek valószínűleg mindannyiukhoz lenne néhány keresetlen szava

Jane Corry: Vértestvérek

Fordította: Borbély Judit Bernadett, 21. Század, 2018, 350 oldal, 3690 HUF

 

Tizenöt évvel korábban három kislány elindult az iskolába, ám egy óra múlva már csak ketten voltak közülük életben. A regényidőben a két túlélővel, Kittyvel és Alisonnal találkozunk, akiknek élete nagyon különbözően alakult a történtek után. Kitty nem emlékszik a tragédiára, és másra sem az azt megelőző időszakból, egy otthonban és, és nem beszél. Alisonnal ránézésre nincs semmi baj, rajztanárként dolgozik, és éli az életét. Aztán állást vállal egy börtönben, és fölpörögnek az események. Valaki figyeli a lányokat, és a következő nagy találkozásra készül.

Nadia Murad: Az utolsó lány - Küzdelmem az Iszlám Állam ellen

Fordította: Todero Anna, Libri, 2018, 408 oldal, 3699 HUF

 

Egy jazídi közösségben élő iraki lány saját szépségszalonra vágyott, ám máshogy alakult az élete, és a nevét az egész világ megismerte. Nadia Murad faluját 2014 augusztusában támadták meg az Iszlám Állam katonái, és a fiatal lányok kivételével mindenkit lemészároltak. Az akkor 21 éves Muradot társaival együtt elhurcolták, és szexrabszolgaként tartották fogva. A lány meg tudott szökni kínzóitól, és könyvben írta meg a történetét. Az utolsó lány nemcsak Murad sorsát meséli el, hanem bemutatja a népét, a jazídiket, és az erőszak pszichológiáját is felrajzolja.

Michael Wolff: Tűz és düh – Trump a Fehér Házban

Athenaeum, 2018, 448 oldal, 3999 HUF

 

 

Pár nap múlva magyarul is megjelenik a könyv, ami legalább akkora hatással volt az amerikai felnőttekre, mint a Harry Potter a mindenkori kiskamaszokra: rávette őket, hogy olvassanak. A Fehér Házba bejáratos oknyomozó újságíró, Michael Wolff Amerika legkisebb kezű és legkarakteresebb fizimiskájú elnökének első kilenc hivatali hónapját meséli el, amely hangosabbra és botrányosabbra sikerült, mint némelyik elődje egész pályafutása. Wolff megmutatja, mit gondolnak Trumpról a saját stábjának tagjai, használati utasítást ad az elnökkel való kommunikációra, és leírja azt is, hogyan történt a még Steve Bannon által is hazaárulásnak minősített találkozó, amelyen az elnök szűk köre, és egy orosz ügyvédnő vett részt, a tét pedig nem volt más, mint terhelő bizonyítékokat szerezni Hillary Clintonról. Kritikusai szerint Wolff nem mindig ragaszkodott az újságírói elvekhez, és nem az etikusságot tartotta szem előtt, amikor információt akart szerezni, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy a könyvéből majdnem 2 millió példányt adtak el. A Tűz és düh magyarul március 26-tól olvasható.