Olvass!

KönyvesBlog

Aki meglopta a komcsikat

2007. szeptember 10. szabóZ
Bodnár Gizella: Repülős Gizi - A tolvajok királynője, HTSTART, Bp., 2007, 2990 Ft.

Minden nagymamának van pár jó sztorija. De nem mindegyik lopta végig Európa fővárosait.

Dédnagymamám mesélte mindig, miközben egy századfordulós, nyikorgó öntöttvas darálón száraz zsemlét passzírozott a vasárnapi rántott húshoz, hogy a Tanácsköztársaság azért volt nagyon nagy buli, mert ingyen vetítették az indiánfilmeket, ellenben a vörösök rövid regnálása alatt rohamosan romlott a törökméz minősége. Meg hogy Kodály Zoltán folyamatosan a kóristalányok fenekét csapkodta a Zeneakadémián. Vagy hogy ismerte Karády Katalin lábdublőrét.

És csak tekerte, és tekerte, hullott a száraz zsemlemorzsa a csorba porcelán leveses tálba, ami ugye valaha egy Herendi-készlet egyik darabja volt, csak hát elásták az egészet ’45-ben a kertben, és aztán már csak darabjaiban került elő 58-ban. Mert addig nem volt olyan a helyzet.

Személyes történelem, mindenkivel megtörténik ez, már ha nem viszi el a stressz meg a bacononnel göngyölt szalonna negyven éves kora előtt: csak ül és mesél, látszólag összefüggéstelenül, agyi neuronok hyperlinkjein ugrálva térben és időben. Persze most a vállunkon ücsörgő, kordzakós történeti szociológus belekezdhetne, hogy Pierre Nora elmélete szerint az emlékek összességéből felépített kollektív emlékezet konstrukciója szemben a felejtés dialektikájával dacolni képes történelemírással, hogy aszondja, és közben Halbwachs vagy akár Derrida. De inkább tömjük be a száját egy Rejtő Jenő-összessel, merthogy ezúttal az államszocializmus leghíresebb tolvaja ül és emlékezik, csak úgy, minden kényszer nélkül, de azért összegzésképpen. A könyvben, amit magáról nevezett el Repülős Gizinek. Avagy a tolvajok királynője.Bodnár Gizella mesél a minden bizonnyal magánkiadásban, RTL Klub-közeli pénzekből (A XXI. század című műsorban készült róla egy riport nemrégiben) kiadott, legyen mondjuk, életrajzi regényben az életéről, gyerekkoráról, a szegedi kényszer-gyógykezelésről, Szent-Györgyi Albertről, a kassai ellenállásról, az első, végzetes szerelemről, a kommunista börtönökről, és persze az imperialista börtönökről is. Kalocsáról, Párizsról, Londonról, meg Csepelről. És nem csak ebben a sorrendben.

Pedig a könyv elején úgy tűnik, hogy az író és a szerkesztő tartani tudják majd a szigorú időrendiséget, gyerekkor, első szerelem, és szépen sorban, a szerkesztő csendben átveszi az irányítást, és már nem csak gépel, hanem fogalmaz is. Később pedig már átír.
De nem, szerencsére valami felszakad a most is börtönben ülő idős íróban (vagy tollbamondóban, vagy diktafonba diktálóban, ki tudja, mi is volt a munkamegosztás), és csapong, ismétel, kitérőket tesz, aztán a felénél abbahagyja. Mintha teáznánk, én csak ülnék és Pilóta kekszet ennék, akkurátusan kettészedve a kakaós és a sima felét, ő meg csak mesélne, hogy bezzeg amikor még fiatal volt, na akkor nem úgy mentek a dolgok, mint mostanában.

A szerkesztő pedig ezen a kizúduló visszaemlékezésen valószínűleg csak annyit változtatott, hogy a könyv elejére biggyesztett egy Kant-idézetet. Talán mert az komolyabb, mint egy keménykötés. Vagy az egészet ő írta hevenyészett vázlatok és sztoridarabkák alapján, de akkor nagyon tud nagymamául.

Egy biztos: korrektort nem alkalmaztak. Félbemaradt szavak, a Word tipikus automatikus módosításai, kétszer elkezdődő mondatok: annyi elütést még én is képtelen lennék összehozni, amennyi Repülős Gizi életét teleszemeteli.

Ennek ellenére Bodnár Gizella visszaemlékezése megéri azt a pár órát, amit ez a 240 oldal ígér. A dédnagymamám is azt gondolta, hogy 1935 óta csak romlik a világ, és ő is elaludt néha egy-egy mondat közepén, de jó sztorikat tudott Horthy Miklósról, meg a világháborúról. Mondjuk ő nem lopta végig a kommunizmust, meg az imperialista Nyugatot, viszont finom volt az almás pitéje. Egy-egy.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr11156741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.