Olvass!

KönyvesBlog

Vérfertőzés+pedofília Robbe-Grillet új könyvében

2007. november 25. valuska


Vérfertőzés, pedofília, kínzás tölti ki a legutóbbi évek legsokkolóbb regényét, amelynek szerzője, Alain Robbe-Grillet, a francia "új regény" nagy öregje, aki a Szentimentális regény címet adta, pedig érzelmeknek nyomuk sincs benne, írja az MTI.

Az augusztusban 85. életévét betöltött Robbe-Grillet már 1953-ban megjelent második regényével, a Radírokban aprólékosan leírta a tárgyakat és szándékosan kifelejtette könyvéből az élőlényeket. Ma úgy tűnik, meg akarja mutatni, hogy nem vesztette el a provokáció iránti érzékét - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Fayard kiadó a könyv megjelentetésénél nagy gonddal vigyázott arra, hogy ne sértse meg a kiskorúak és a finomabb lelkek érzékenységét. Minden példány celofánba csomagolva érkezett a boltokba, a lapok nincsenek felvágva, és egy szöveg figyelmezteti az olvasót: felnőtteknek szóló meséről van szó. Javasolja továbbá, hogy a lapok felvágásához ujj helyett papírvágó kést használjanak. Ironikus kommentárok jelentek meg az újságokban és blogokban e tanáccsal kapcsolatban.

A regény kerettörténete: egy 14 éves lány apjával él és dug. Az apa különös nevelésben részesíti, arra kényszeríti, hogy meztelenül olvassa fel neki a 18. századi erotikus meséket. Ha hangsúlyozása nem helyes, fantáziadús büntetések következnek. A lány megtanulja a leckét és alkalmazza 13 éves prostituált barátnőjével szemben. A történeteknél botrányosabb az író leírása.
Alain Robbe-Grillet-t 2004-ben beválasztották a Francia Akadémia "halhatatlanjai" közé. Ez azonban mindeddig papíron maradt, mert az író nem hajlandó megjelenni az akadémia kupolájában az ünnepélyes aktusra a hagyományos zöld öltözékben, karddal a kezében. Beszédét sem hajlandó előzetesen elolvastatni a testülettel, rögtönözni akar. A szabályok szerint ezenkívül méltatnia kellene elődét, de ő nem akar anekdotákat mesélni, annak ellenére, hogy az illető, Maurice Rheims művészettörténész-írót nagyon kedvelte.

Egy interjúban arra a megjegyzésre, hogy könyve milyen szörnyűségeket tartalmaz, azt felelte: csak irodalom az egész. "Az emberek egyre gyakrabban összecserélik a fantáziát a fantázia megvalósulásával. Holott pontosan az ellenkezője történik. Aki ír, az képes arra, hogy önmagát gyógyítsa. Kigyógyul perverziójából azzal, hogy leírja. Tézisemet alátámasztja Arisztotelész és a katarziselmélet. Az olvasó megtisztulhat szenvedélyeitől könyvem segítségével" - mondta Robbe-Grillet.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr58241139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.