Olvass!

KönyvesBlog

A tankönyvírók világméretű összeesküvése

2008. március 29. picidzé

A
Bill Bryson, Majdnem minden rövid története, 532 oldal, 4990Ft


Folytatódik természettudományokkal foglalkozó könyveket ajánló sorozatunk. Ezúttal egy igazi laikus könyvét ajánljuk, aki - bevallottan - azt sem tudta, mi az a proton, amikor felmerült benne a könyv ötlete. Ez később megváltozott, és megszületett a legolvasmányosabb - de ugyanakkor magas színvonalú - ismeretterjesztő könyv a világon.

Bill Bryson az újságíróknak azt a szerfölött ritka vállaját képviseli, aki hihetetlenül tehetséges, művelt és érdeklődő, viszont egyáltalán nem egy pökhendi pöcs. Nem hozunk sem magyar, sem küldöldi példákat. Bármibe is kezd bele Bryson, a végeredmény hibátlan lesz. Írt már rengeteg útikönyvet (magyarul is megjelent a Jegyzetek egy kis szigetről és a Jegyzetek egy nagy országból), nyelvészettel foglalkozó könyveket (a The Mother Tongue a legjobb, amit valaha olvastam a témában), memoárt (The Life and Times of the Thunderbolt Kid - szintén zseniális az 50-es évek Amerikájáról), no meg egy ismeretterjesztő remekművet is, ez lenne a Majdnem minden rövid története.

Brysonnak élete nagyobb részében fogalma sem volt a természettudományokról, mely sajnálatos állapot az általános iskolai környezetismeret-könyv rendkívüli érthetetlensége és unalmassága miatt alakult ki. Akkori munkahipotézise szerint a tankönyvírók titkos, világméretű összeesküvése valamilyen homályos okból célul tűzte ki, hogy az igazán érdekes dolgokat sosem árulják el a gyerekeknek, hanem titkos laboratóriumaikban egymásnak olvassák fel azokat, sátáni kacajokkal tarkítva.

Bryson felnőtt, elege lett a fenti állapotból, így hát fogta magát, és három éven keresztül olvasott, tanult és tudósokat kergetett az őrületbe, hogy írjon egy olyan tankönyvet / összefoglalót, amit mindenki szívesen forgat majd. Szerette volna megtudni, hogyan lehetséges az, hogy ő, Bill Bryson létrejött. Hogyan alakult ki a világegyetem, a Naprendszer, a Föld, az élet, az állatok, az ember. Meg is tudta szépen három év alatt, ezt a hatalmas tudást pedig nettó 430, bruttó 530 oldalon az olvasóra zúdítja, de teszi ezt olyan könnyed stílusban, olyan közvetlenül, hogy észre sem vesszük, hogy köznapi nyelven megfogalmazva tíz szemeszternyi egyetemi tananyagot sajátítottunk el pár nap alatt.

Végigkövethetjük, hogyan jut előre Bryson tanulmányaiban, kezdve a világegyetem keletkezésével egészen az utolsó jégkorszakig. Közben van szó geológiáról, részecskefizikáról, biológiáról, őskövületekről, az evolúció elméletéről, és még rengeteg mindenről. Olvashatunk az adott tudományág jelenlegi állásáról, de gyakoriak a visszatekintések is, hiszen egyrészt az előzmények ismerete gyakran alapfeltétel, hogy valamit megértsünk, másrészt rendkívül vicces arról olvasni, hogy nagyon okos emberek mekkorákat bénáztak.

A magyar kiadás elképesztően ormótlan, így a metrón nem lehet olvasni, de talán ez az egyetlen hibája. Ha látják valahol, vegyék meg. Azonnal.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr14395896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.