Olvass!

KönyvesBlog

Csak kékre lépj

2008. április 12. Szőllő
A
Birtalan Ferenc: Csak kékre lépj Hungarovox Kiadó, Bp, 2008 (1500Ft)
Egy újonnan megjelenő kötettel kapcsolatban természetesen nem arról ítéljük meg az adott munkát, hogy milyen kivitelben jelenik az meg, de mégis, úgy érzem, kiváltképp fontos, hogy egy rendezett, összegyűjtött anyag a megfelelő körítéssel kerülhessen az olvasó kezébe. Számomra, a Csak kékre lépj című Birtalan Ferenc kötet, ahogy első ízben kezembe vettem, azonnal pozitív benyomást keltett. Egy szép kiadást tarthattam a kezemben.
Nem írok azzal semmi bántót, ha azt állítom; körülbelül tudtam, hogy mit fogok találni ebben a kötetben, ezekben a versekben. Birtalan Ferenc előző kötete, A félnégyes barom, mely 2007-ben látott napvilágot, már sok mindent megmutatott és előrevetített számomra lírájával kapcsolatban.

Legjellemzőbb vonása talán, ami az új kötetnek is az egyik szervező elve; az egyedüllét, és ennek módszeres bemutatása. A sokszor ironikus hangvételű szövegek központjában az én áll (Telefon), aki legtöbbször magára sújt, és közte és a bemutatott világ közt mindig valamiféle komoly ellentét feszül. Ebben a nosztalgiázó hangvételben magáról mesél itt is, és nem szégyelli felvállalni azokat a legalapvetőbb emberi vonásokat és tulajdonságokat, amitől ezek a hétköznapi témák hitelessé, értékelhetővé és élvezhetővé válnak. Azok a helyszínek, amiket felhasznál, beépít és megmutat, bármelyikünk életének színterei lehetnének (s valószínűleg azok is), így juthat közel az olvasóhoz. Nyelvében nem sokat változott az egy évvel ez előtti kötethez képest, pontosan kialakított nyelvezete van, s ilyen szempontból is változatos és sokszínű ez a könyv; első sorban talán a népdalszerű elemek tűnhetnek föl, azok a játékos, magyaros versek, amik ebben a kontextusban nem tűnnek avittnak (vagy csak elszórtan), és egy tájleírással vagy borgőzös este bemutatásával megtalálják helyüket a kötetben.

Sok esetben egyértelműen magát helyezi a középpontba, és így elmélkedik a világ monotóniáján, érthetetlenségén, máskor azonban maga mellé vesz valakit; és egy vitában, vagy egy probléma kibontásában jut el valamiféle felismerésig (Hé, dalocska!). Szintén nagyon jellemző vonása Birtalan Ferenc költészetének a vallásos hangnem, bizonyosfajta Isten-kép megjelenése, mely szintén sokszínű, hol vitázó, hol valamit kérő formában jelenik meg, de sosem annyira elvont, hogy érthetetlenné válna, inkább e világi dolgokat emel magasabb szintre; „Derül, mulat az angyalnép. / Ha hívnának, én felmennék. / Behúznám szárnyam, ölnék csak. / Sört innék, mit csak angyal kap.” (Zivatar)

Jó pár szövegben jelenik meg maga a versírás problémája vagy folyamata, s hogy ez milyen formákban ölt testet a költőben. Sok esetben egy tájkép rezdülésein keresztül metaforizálódnak a belső változások, és az élet lassú múlása is ezeken keresztül érzékelhető. Ezzel egy igencsak régi hagyományból merít Birtalan Ferenc, s annak ellenére, hogy sokan írtak már hasonló tematikájú szövegeket, mindenképp hitelesnek és letisztultnak, lényegre törőnek érzem e típusú szövegeit: „Köd és hó indul ellenünk, / inal a nyár, jött, kirabolt. / Néhány álom a mindenünk. / Nagy dolog, másunk úgyse volt.”

Az egyik legjelentősebb szövegnek a Szentjeit a HÉV című verset tartom, talán ez összegzi azokat a hétköznapi témákat, s az azokhoz használt nyelvet, mely annyira jellemzi Birtalan Ferencet. Egy bizonyosfajta rezignáció uralkodik a szövegen, mely mindent egyszerre kívülről mutat, de érezni lehet, hogy ennek a cirkuláló rendszernek maga az elbeszélő is tagja, sőt, talán mi magunk is. Nincsenek „nagy dolgok” – „Eső szemerkél, tél, nyár, mindegy. / Jegenyék futnak, messze visznek. / Kígyózöld vagonok hánynak / szigetedről egy más világnak. / Keserves ez.” Ez a költő által ismert világ, nem szépíti és nem akar ennél többet, inkább ezeket a mindennapi egyszerűségeket emeli verssé.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr67422253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.