Olvass!

KönyvesBlog

60 ezren a Könyvfesztiválon (összefoglaló)

2008. április 28. könyvesblog
Minden eddigi látogatói rekordot megdöntött a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: jóval több mint hatvanezer érdeklődő volt kíváncsi a könyves seregszemlére, amely idén új helyszínen, a Millenárison várta az irodalombarátokat - mondta Zentai Péter László fesztiváligazgató az MTI-nek a rendezvény zárónapján, vasárnap.

Végre egy normális helyszínre, a Millenárisra költözött a fesztivál, ahol a több száz kiállítót, vendéget és a háromszáznál is több kísérőrendezvényt normálisan el tudták helyezni. A következő évre érdemes elgondolkodni azon, hogy a Jövő házában legyen rendesen levegő, és ha ilyen jó idő várható, akkor esetleg több kiadót vigyenek ki.

Egy lázálmomban azt is el tudom képzelni, hogy egyes felolvasásokat kivigyenek a szabadtérre, hangosítani ott is tudnak. Most például a Jövő házában tartott felolvasásokat, beszélgetéseket rendszeresen megzavarták a hangosbemondó információi, illetve az általános alapzaj.

BEE és a lányrajongók


A díszvendég, Bret Easton Ellis az eddigi világsztároktól némileg eltérően huszonéves rajongók ezreit csábította a fesztiválra. Az Amerikai Psycho és a Nullánál is kevesebb szerzőjével zajlott programokon fiatal olvasók tömegei vettek részt, dedikálásain pedig hosszan kígyózott a sor - idézte fel Zentai Péter László az MTI-nek.


Fotó: Valuska Gábor


A seregszemle díszvendége, Bret Easton Ellis a rendezvény nyitónapján vette át a Budapest Nagydíjat, míg a díszvendég ország, Kína egy száz négyzetméteres standon várta a távol-keleti irodalom iránt érdeklődőket.

A díszvendég ország, Kína egyik magas szintű állami képviselője a rendezvényen jelentette be, hogy támogatási alapot hoznak létre magyar szerzők műveinek fordítására - emelte ki Zentai Péter László, megjegyezve: a kínai küldöttséget lenyűgözte, hogy a magyar kiadók mintegy ötven, kínai szerzőtől származó, vagy Kínáról szóló kötettel jelentkeztek a díszvendég tiszteletére.

Minden cikkünk Bret Easton Ellisről
Minden cikkünk a könyvfesztiválról

Jegyezzük meg, hogy máskor a díszvendégeket tessék szépen megismertetni, felépíteni a magyar olvasók számára, hiszen ezért érkeznek ide. Az átlagolvasónak ugyanis semmit nem mondott a vendégek névlistája, és ez a MKKE hibája. Míg Bret Easton Ellis nevét elég volt bedobni a közösbe, addig Kínával igenis sokkal többet kellett volna dolgozni. A programjaikon nem voltak sokan, és a standjukat sem szedték szét.


Ki lesz a következő?


Kínát sok ország fesztiválján látnák vendégül szívesen, és Magyarországot nem a szép meghívólevél miatt választották, hanem egyebek mellett azért, mert a kulturális infrastruktúrát messzemenően példásnak tartják - vélekedett a fesztiváligazgató.
Elmondta, hogy a könyvfesztiválon évek óta kimagasló felhozatallal jelenlévő Románia hivatalosan is bejelentkezett díszvendégnek, amit magas színvonalú, rohamosan fejlődő kortárs irodalma is indokol. Díszvendég országnak azonban India és a skandináv országok is jelentkeztek már - fűzte hozzá Zentai Péter László.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr31445027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.