Olvass!

KönyvesBlog

Forradalmasít és viszályt szít az elektronikus könyv Frankfurtban

2008. október 18. valuska

Forradalmasít és viszályt szít az "elektronikus könyv" a szerdán megnyílt frankfurti nemzetközi könyvvásáron.

A látogatókat elkápráztatták az elektronika óriásainak, köztük a Sonynak és az Amazonnak legújabb könyvolvasó berendezései, amelyek akár zsebben is elférnek, s bennük digitális formában egyszerre több könyv is tárolható. Ráadásul olyan könyvolvasó berendezésekről van szó, amelyek szinte minden különleges szolgáltatást biztosítanak, amit eddig csak a papíralapú könyv biztosított, így egyebek között a lapozást, a lábjegyzetet, de még a szamárfület is.

Noha az "elektronikus könyvek" piacán Frankfurtban - akárcsak az elmúlt években - ezúttal is a hangoskönyv a sztár, a forradalmi újdonságot igazán az elektronikus képernyőn olvasható digitális könyvek jelentik. Amelyekből akár öt - vagy több is - zsebben vihető, például egy nyaralásra.

A digitális könyvek, illetve "elektronikus borítóik" ugyanakkor nem csupán bámulatot váltottak ki a frankfurti megnyitó óta, hanem vitákat is. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) csütörtöki számában több kiadó képviselője azt vetette fel, hogy az úgynevezett "e-book" veszélyezteti a hagyományos könyvpiacot. Mindenekelőtt a papíralapú könyvekéhez képest felettébb alacsony ár miatt, az "elektronikus könyvekhez" ugyanis nincs szükség nyomdára, papírra és borítóra sem. Érvelésük szerint legalább egyenlő versenyfeltételeket kellene biztosítani a hagyományos könyvek és az "e-bookok" számára.
Több megkérdezett - köztük tekintélyes írók és kiadók - pedig úgy vélekedett: nehezen tudják elképzelni, hogy "rákapnának" az elektronikus olvasásra. A legtöbben közülük azt fejtegették, hogy szeretik a könyvet, s szeretik a papírt, s amúgy is már túl sok az elektronika a közvetlen környezetükben. Legfeljebb utazás közben jöhetne jól olykor az "e-book".

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik már most megszállott "e-book"-rajongók. Köztük például Giovanni Di Lorenzo, a tekintélyes Die Zeit című német hetilap főszerkesztője, aki esküszik az Amazon "Kindle" nevű könyvolvasójára. Szavai szerint - újságot kivéve - nyár óta csak ilyen formában olvas. Azt azonban nem hallgatta el, hogy amikor saját "Kindle-jét" a közelmúltban büszkén mutatta éppen Budapesten a Nobel-békedíjas Elie Wiesel amerikai írónak, az valósággal elsápadt a dühtől.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr2719941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.