Olvass!

KönyvesBlog

Könyvek, amiket életünkben először olvastunk

2008. november 06. KálmánG


(Kép: Blogonaispagetti.blogter.hu)

A korábban megjelent és pazar vitára ösztönző cikkünk (Könyvek, amiken bealszunk) mintájára a jövőben összegyűjtünk minden statisztikailag releváns adatot a könyvekről: amiken sokat nevettünk, amiket nem vittünk vissza a könyvtárba. (Írjátok meg nekünk, ti miről csinálnátok listát, illetve a ti válaszotokat az éppen kutatott kérdésre, köszi.)  Ezért aztán megkérdeztünk néhány kortárs szerzőt erről-arról, illetve körbenéztünk a saját házunk tájékán is. Ezúttal olyan könyvekkel foglalkozunk, amelyeket életünkben először olvastunk önállóan, hiszen egy-egy jó első könyv, olvasmányélmény egy életre meghatározó lehet olvasási szokásainkra irodalmi ízlésünkre nézve. Lássuk tehát először, hogy milyen regényeken, szövegeken szocializálódtak íróink, milyen irodalmi alkotások lehettek hatással későbbi írói munkásságukra. Kérésünk az volt, hogy nevezzék meg az első öt könyvet.


Kukorelly Endre

Szerintem Egri csillagok. Rémlik olyan, hogy Zelk Zoltán gyerekversei, Tilinkó címmel, de lehet, hogy én találtam ki, mert kicsit hülyén hangzik. Mackó út útnak indul, Sebők Zsigmond. Mühlbeck Károly rajzaival. Cooper: Vadölő, Verne: Kétévi vakáció, hihetetlen izgalmasan illusztrálva. A legelső volt Dugó Dani kalandjai, sajnos nem jut eszembe, ki rajzolta, egy minden határon felül zseni, talán Leonardo. Írta Z. Tábori Piroska. Öngyilkos lett 1947-ben. Bizonyos honlapok szerint az Üzenet Erdélyből című verséért „a román megszállók felakasztották”. Azért Z., mert Závodszky Zoltán Wagner-tenor felesége volt. Akiről van az az anekdota, hogy bemegy hozzá az öltözőbe Karinthy Frigyes, és azt mondja neki, te Zoli, miért énekelted folyton, hogy csőfej. Mivel, haha, így jött ki a prozódia, a Závodszky azt énekelte, hogy „éljendi csőfej edelmünk”.

Kukorelly honlapja november 7-től elérhető a www.irolap.hu-n.

Kukorelly verse a Youtube-on

Kukorelly netnaplója a Literán

 

Dragomán György

Fekete István: Hajnal badányban, Karl May: A vad kurdisztánon át
Verne Gyula: Grant Kapitány gyermekei, Fekete István: A koppányi aga
testamentoma (Itt felgyorsulnak az események, jön a többi Fekte István meg Verne, meg May Károly csőstől.)

Dragomán György honlapja

Dragomán Györgyről a Könyvesblogon

 

Kőrösi Zoltán

 

Az első öt könyv nyilván valamelilyik alsó polc volt a mellettünk lévő ház pincéjében működő kiskönyvtár ajtó melletti polcáról. Mert akkor (hosszú évekig) így olvastam: polconként. amúgy meg alighanem az obligát Mosó Masa és Gőgös Gúnár, kiegészítve a Brumi sorozat halhatalanjaival.

Kőrösi Zoltán honlapja

 

 

Háy János

Persze, amire emlékszem, mert biztos nem ez volt az első:
Tatay Sándor: Kinizsi Pál
Móra: Kincskereső
A Nagy Medve fiai (nem emlékszem a szerzőre, azt hiszem ez nem May Károly)
Egri csillagok
Kis mesterdetektívek (szerzőre nem emlékszem, delfinkönyvek sorozat)

 

 

Háy János honlapja november 7-től elérhető a www.irolap.hu-n.

Háy János netnaplója a Literán

Lovasi Háy versét énekli a Youtube-on, dorombon kíséri Háy János
 

 

 

Rapai Ágnes

Tizennégy éves koromig semmit nem olvastam. Addig az Élet jobban érdekelt, mint az Irodalom. Fogalmam sincs, milyen betegség támadhatott meg, amitől az a kérdés szaladt ki a számon, hogy „Anyu, melyik könyvet olvassam el?” Anyám odalépett a könyves szekrényhez és levette Móricz Zsigmondot. Első olvasmányaim tehát az ő ízlését dicsérik.

1. Móricz Zsigmond: Árvácska
2. Móricz Zsigmond: A boldog ember
(Most jut eszembe, ezt én kértem, mivelhogy nagyon tetszett az Árvácska)
3. Shakespeare: Vígjátékok
4. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
5. Tolsztoj: Háború és béke


Rapai Ágnesről a Könyvesen

Rapai Ágnes honlapja

 

 

Turczi István:

Egy dunántúli kisvárosban nőttem fel, sok park és víz közelében, ami azért érdemel szót, mert volt terünk indiánosdit, nyomkeresőt játszani. Nem nagy csoda, hogy emlékezetem wigwamjában az indiánregények ülték körül először a szívemet. Karl May (a mi May Károlyunk, mert csak így emlegettük) Winnetou-ja alapkönyv volt, legalább ötször olvastam. Annyira szerettem, hogy még Csehszlovákiába (Érsekújvár) is elrángattam a szüleimet, mert ott már akkor ment a mozikban Pierre Brice legendás főszereplésével. De James Fenimore Cooper Nagy indiánkönyve sem késett soká gyermekkorom karácsonyi kívánságlistájáról. Később romlott a helyzet, és irodalmat is kezdtem olvasni: Mándy Iván: Robin Hood, Stevenson: A kincses sziget, Tatay Sándor: Kinizsi Pál. Talán ez az első öt.

Turczi István honlapja

 

 

Gerlóczy Márton 

 

Amiket mindenki, vagy amiket mindenki nem...aztán Örkény, Csáth,
Hrabal...az elsők közt.

 

Gerlóczy Márton honlapja

Interjú Gerlóczyval a Könyvesblogon


 

Karafiáth Orsolya


Arra sem emlékszem, mi történt előző héten, arra meg pláne nem, mi volt az első olvasmányélményem. Pedig akkor még nem is ittam. Igaz, már most sem, és szedem a lecitint és a gingko bilobát, hogy frissebb legyen az agyam, de hiába. Biztosan valami cuki gyerekkönyv volt, a kedvencekre vissza tudok tekinteni: Csodálatos Ferdinánd, Brumi a Balatonnál, Bárány Boldizsár, Coffi, Pocak, Paprika és hogy legyen ötödik is, hát nem lesz. Tényleg nem tudom.

Karafiáth Orsolya a Wikipédián


 

Kiss Judit Ágnes

 

Természetesen meséket! A kék rénszarvas címmel finn népmesékre emlékszem, azokat még iskola előtt, négy-ötévesen olvastam. Aztán nagyon korán Arany balladáit, és puskin meséket ("se nem egér, se nem béka, kutya kölyke-vakaréka" - mese szaltán cárról)

 

Kiss Judit Ágnes honlapja

 

Lanczkor Gábor

Az első könyv? Hú, talán Kincskereső kisködmön? Arra határozottan emlékszem, hogy az első hosszabb összefüggő szöveg, amit egyedül el bírtam olvasni, a Góliát képregénysorozat egyik története volt. Az első öt könyvből legalább négy nagy eséllyel általános iskolai kötelező olvasmány lehetett. A Pál utcai fiúk? Egri csillagok? Az előbbit nem nagyon bírtam, az utóbbit viszont imádtam, rengetegszer olvastam később is.
 

Lanczkor Gábor honlapja

Lanczkor Gábor a Könyvesblogon

 

Mi ezeket olvastuk először:

 

Hamlet

1. R.L. Stevenson: A kincses sziget
2. Verne: A két Kip testvér
3. Szentiványi Jenő: A kőbaltás ember
4. Steve Jackson: Skorpiók mocsara
5. Detektívek kézikönyve

+1:  Somssich Pongrác: Húsz év Afrika szívében
Nem az első, de egy életre meghatározó olvasmányélményem volt.
8 éves voltam, a füldoki sokadszorra is át kellett hogy szúrja a dobhártyámat, de mivel nem sírtam, ezt a könyvet kaptam ajándékba anyukámtól. Még aznap végigolvastam, és elhatároztam, hogy én is írni fogok egy Afrikában játszódó kalandregényt! A történet amúgy már készen van, Somssich Pongrác tiszteletére pedig elloptam beleírtam a Húsz év... egyik legszebb mondatát a Kongóban játszódó jelenetbe:
"a brit gyarmati hadsereg építette a vasutat. Ott is, ahol minden talpfa egy halottat jelentett"

 

 

Mesele

én a Polgári Törvénykönyvet olvastam először. Jobban mondva, azon tanultam olvasni...
 

 

nlp

az első könyv amit a suliban olvastam:
esze tamás, a talpasok vezére, 83 oldal volt, nagyon vékony, és én elképzelhetetlennek tartottam, hogy végig lehet olvasni ennyi sok oldalt, de utána nagyon büszke voltam.
 

 

Wostry Ferenc

Hoogy mit olvastam életemben először?

Nemo kapitányt.

 

Picidzé

Négyszögletű Kerek Erdő
A Hétfejű Tündér
Szegény Dzsoni és Árnika
Pán Péter
Keménykalap és krumpliorr

és majdnem kihagytam a "peti, ida és picuri" c. örökbecsűt.

 

Wendy

fekete istván: tüskevár

előtte azért olvastam ám a Tévémaci karácsonyát és a Kerekecske gombocska mesegyűjtemény minden meséjét ötszázszor, miután anyukám persze már felolvasta az összeset szintén ötszázszor
 

 

Trieckmann

Gudrun Pausewang: Die Wolke ?!?!?! (talán), vagy Grimm...

 

Tweek

1. P. L. Travers: A csudálatos Mary - Ez volt a legeslegelső, még óvodában, nagycsoportban, mert egy kicsit már akkor tudtam olvasni - képzelhetitek, meddig tartott, míg a végére értem.
2. A. A. Milne: Micimackó - Van olyan ember, aki ezt nem szereti?
3. Gazdag Erzsi: Mesebolt - Aranyos versikék. Őszintén szólva inkább Lukáts Kató illusztrációi miatt szerettem.
4. Szepes Mária: Pöttyös Panni - Ezt meg azért szerettem, mert a címszereplő egy az egyben úgy nézett ki, mint én akkor, annyi idősen. (Amúgy meg nem vagyok egocentrikus.) Az új kiadás nem tetszik, vissza Györffy Anna illusztrációit!
5. Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon - Ez tulajdonképpen olvasást fejlesztő könyv, de szellemesek a szövegek, kicsit morbidak (pl. a liba-bál, ami vérengzéssel végződik), nagyon bírtam.

Mellesleg a Peti, Ida és Picurit én is olvastam, csak jóval később, kb. abból világosultam fel.
 

 

Jászberényi

Joy Adamson: Elza a vadon szülötte
Joy Adamson: Elza és kölykei
Karl May: Winetou
J. F. Cooper: Indiánkönyv
Robert Graves: Görög Mondák I-II (apám olvasta fel nekünk)

 

Manna

Először életemben a Két Lottit olvastam, egyébként vicces, mert ez az egyetlen könyv, ahol számoltam egy darabig, hanyadjára olvasom, aztán 32-nél abbahagytam. Arra már nem emlékszem, mi volt a második, a harmadik és a többi, a kérdés, szerintem, ebben a formában feltéve hülyeség, legalábbis számomra, mert én éjjel-nappal olvastam.
Amiért még ekkoriban odavoltam: a Bambi, Fekete István (amíg rá nem jöttem, hogy minden második szava az ámbár, azóta nem tudok ránézni sem), a Gyűrűk ura második kötete (egy szót sem értettem belőle, imádtam) és Tótfalusi Operameséi.

 

LeLoup

1: Ablak-Zsiráf
2: Gazdag Erzsi: Mézcsorgató
3: Öreg néne őzikéje
4: Dörmögő Dömötör
5: Háború és Béke

 

KálmánG

-Mark Twain:Huckleberry Finn kalandjai
-Tom Sawyer (a két Twain könyv miatt gyerekkorom egy jelentős részét tutajkészítéssel és szökési kísérletek kiagyalásával töltöttem)
-Verne: Nemo kapitány
-Szentiványi Jenő:A Kőbaltás ember (Delfin sorozat /?/)
-Vu Cseng-en: Nyugati utazás, avagy a majomkirály története I-II-III (ez mondjuk durván hangzik első olvasmányok között, de valójában egy szórakoztató, utaztató-kalandregényről van szó, XVI. századi kínai regény,  pdf-ben olvasható itt ha valakinek van eladó példánya, szívesen megveszem.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr25740660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.