Olvass!

KönyvesBlog

A gyerekkorunkban vájkálnak - irodalmi radar

2008. december 29. sonnyK

Múlt héten Dickens feldolgozásokban bőség volt a kínálat és tessék a legjobbat persze kihagytam. Szerintem a Muppet Show karácsonyi különkiadása az egyik legélőbb és legszórakoztatóbb feldolgozása a Karácsonyi éneknek, remélem, néhányan azért látták.

Új évek, új remények, de nem nekünk, legalábbis 2009 úgy köszönt be így irodalmi szempontból a tévébe, hogy szinte sehogy, minden megy a maga medrében tovább. Sajnos.

Amikor ünnep ünnepet ér, a műsorszerkesztők elsősorban a szünidőző diákokra gondolhatnak, amikor összeállítják a programot, így aztán jópár mese adaptációját passzírozzák a műsorba. Nem tudják, hogy a gyerkőcök már nem a tévé előtt bambulnak, hanem a ps2-n püfölik egymás karaktereit, ezért aztán hétfőn 17:45-kor nosztalgiázó felnőttek fognak az m1-re kapcsolni, hogy megnézzék Dahl Willy Wonkáját. A feldolgozás 1971-es, Wonkát Gene Wilder alakítja. Az m1 este is a gyerekkorunkban vájkál, amikor is 22:05-től Verne regényének feldolgozását vetítik, egy inkább felnőtteknek szóló verzió: Utazás a Föld középpontja felé. A második rész kedden 10 perccel később kezdődik.

Hétfőn a Duna Tv fő időben 19:05-től Wass Albertről készített dokuval jelentkezik.

Kedden az m2 ránt bele a mese adaptációba, 9:10-től Móra Kincskereső kisködmönje, az emlékezetes Haumann alakítással, majd 14:15-től a Copperfield Dávid francia rajzfilmen és ki is fújt a nap.

Szerdán B.U.É.K.!

Csütörtökön már éppen kilábalhatunk annyira a nagy szilveszteri dzsemboriból, hogy elkússzunk a távirányítóig, hogy belenézzünk a Duna Tv-n a Petőfilmbe, ami, ha jól sejtem Ferenczi György és a Rackajam zenés útifilmje és ha ez így van, akkor ne hagyják ki, tényleg jól tolják Petőfi verseit, fogyaszthatóbbak, mint szöveggyűjteményben olvasva. Mutassák meg a gyereknek is, hogy jó dolgok is kisülnek a versekből, nem csak kényszerből kell, lehet ülni a magyar órán.

A péntek legyen még a józanodásé.

Szombaton az m1 furcsát lép, előhúzza a kalapból Doktor Zsivágót, az angol adaptáció csak két részes, az első 21:15-től kezdődik, másnap a második már 20:55-kor. Lassan mérgezésünk lesz Paszternaktól, az m1-nél pedig tényleg nem nézik a konkurenciát.

Vasárnap olvasgatással készüljenek az év első munkanapjára.

A rádió is a gyerekek mellé áll, a délutáni sávban 13:04-től Süsünek örülhetünk, merthogy azt is legfeljebb mi hallgatjuk. A Bartók (aka mr3) hétfőn megörvendeztet bennünket egy kis Dekameron feldolgozással, ez izgalmasnak ígérkezik, figyeljék az órájukat, kezdés: 21:56.

A Bartók egész héten jobb formában van, igaz legközelebb csak pénteken tekernék oda, hiszen Pilinszky verseit Mácsai olvassa fel 21 órától. Szombaton ugyanitt 20:20-tól Apollinaire verseket hallgathatunk és ez jó. Vasárnap azonban biztosan Kossuth, hiszen 20:04-től Karinthy és Kosztolányi a Rádiószínházban.

Mielőtt teljesen érdektelenné válna, nézzék meg, mik voltak Nick Hornby kedvencei ebben az évben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr4846484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.