Olvass!

KönyvesBlog

Írjál mesét a városról

2009. február 12. valuska

 Írjatok szép meséket, nyerjetek sok pénzt, legyetek híresek, adjatok ki könyveket, hajrá!

A Pagony ismételten meghirdeti Aranyvackor pályázatát

A 2007-ben alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor- díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akik képesek magas színvonalon szólni a gyerekekhez, és akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Amit várunk:

Még nem publikált szöveget, meserészletet vagy egész mesét, és a szöveghez szervesen illeszkedő legalább három darabból álló, tetszőleges technikával készített képsorozatot. A szöveg és a képek szerzője lehet ugyanaz a személy, jelentkezhetnek író-illusztrátor párosok is, de adott esetben elfogadunk csak képet vagy csak szöveget beküldő pályázatot is.

A 2009-es pályázat témája:

A VÁROS

A pályázatot elektronikusan, a jelentkezés menüpont alatt, regisztrációt követően lehet leadni.

A pályázat beérkezési határideje:
2009. március 31.

Nevezési díj: 5000 Ft

A májusi díjátadó ünnepségnek és az Aranyvackor-kiállításnak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont.bA 2007-es pályázat sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azok a szerzők-illusztrátorok, akik részt vettek a kiállításon, bekerültek a kiadói köztudatba, sokukkal (főként a díjazottakkal) szerződést kötöttek, vagyis a munkáik valóban könyv alakban is megjelenhetnek. Az Aranyvackor pályázat díjazottjai között volt többek között Finy Petra Lámpalánya, Nádori Lídia Jancsimeséi és Szijj Ferenc Zöldség Annája, az illusztátorok közül pedig jelent meg azóta könyve Gévai Csillának (Mesék a Tejúton túlról), Agócs Írisznek (Jancsi és Juliska, Cipelő cicák), Kun Fruzsinának (Sárkány a lépcsőházban), Gyöngyösi Adriennek (Csipkerózsika, Altató, Lámpalány meséi), Makhult Gabriellának, és hamarosan Rubik Annának.

Miért van szükség egy ilyen díjra?

Közhelynek tűnik, a gyakorlat azonban azt mutatja, nem fölösleges elmondani: nem mindegy, hogy mit lát, mit hall, és mit olvas a gyerekünk. Sőt! Ahhoz, hogy gyerekeinkből művészetértő és a művészetet, olvasást szerető felnőtt váljék, nagyon komolyan kell vennünk, hogy az, amit lát, hall és néz, jó minőségű legyen. A MKKE adatai szerint a Magyarországon megjelenő könyvek 10%-a gyerekkönyv – és ennek a 10%-nak legnagyobb örömünkre egyre nagyobb hányada a szövegre és illusztrációra egyaránt adó, minőségi munka. A külföldi kínálattal összehasonlítva azonban még mindig azt látjuk, hogy kevés itthon az igazán jó gyerekkönyv, az olyan kiadó, aki tudatos koncepcióval rendelkezik, és az olyan szülő, aki megfontoltan tudna választani az óriási és áttekinthetetlen kínálatból.

A díjalapítással – természetesen azon túl, hogy új tehetségeket találjunk – az volt a célunk, hogy az alkotók megismerhessék egymást, a kiadók megismerhessék az alkotókat, a sajtó és rajtuk keresztül a nagyközönség pedig megismerhesse azokat a kiadókat, akik komolyan gondolják azt, hogy egy gyerekkönyv elkészítése egyáltalán nem gyerekjáték, hanem komoly szakma. Azt vártuk (és úgy érezzük, sikerült is valamit elindítanunk), hogy kicsit felpezsdüljön és színvonalasabbá váljék a magyar gyerekkönyv-piac, és hogy a gyerekkönyvekhez való hozzáállás és a gyerekirodalomról való gondolkodás végre itthon is felnőtté váljék.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr64938520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.