Olvass!

KönyvesBlog

Melyik író kapja a 3 millió forintot?

2009. március 13. valuska

Áprilisban adják át a jelentős pénzjutalommal járó AEGON Művészeti Díjat, aminek a szakmai zsűrije elkészítette a listáját a még versenyben lévő szerzőkről, első ránézésre nem találtunk nőt közöttük. 

1. Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél (Palatinus)
2. Esterházy Péter: Semmi művészet (Magvető)
3. Jónás Tamás: Önkéntes vak (Magvető)
4. Kántor Péter: Trójavariációk (Magvető)
5. Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (Magvető)
6. Márton László: Amit láttál, amit hallottál (Jelenkor)
7. Parti Nagy Lajos – Banga Ferenc: A pecsenyehattyú és más mesék (Magvető)
8. Péterfy Gergely: Halál Budán (Kalligram, Pozsony)
9. Vajda Miklós: Anyakép, amerikai keretben (Holmi)
10. Závada Pál: Idegen testünk (Magvető)

2009-es AEGON Művészeti Díjról a zsűri döntését a 2009. április 7-i, 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismertetik. 

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró szépirodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét az alkotókra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért. Az ötfős szakmai zsűri döntése szerint 2006-ban Spiró György vehette át első ízben az AEGON Művészeti Díjat Fogság című regényéért. 2007-ben Rakovszky Zsuzsa kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, tavaly pedig Térey János az Asztalizene című színművéért. A díjazott mindig választhatott egy-egy társdíjazottat is a társművészetek valamelyikéből: az AEGON az elismeréssel együtt létrehozta a „párját” is: az AEGON Művészeti Társdíjat. 2006-ban Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte az AEGON Művészeti Társdíjra, 2007-ben Rakovszky Zsuzsa javaslatára Vojnich Erzsébet festőművész vehette át, tavaly Térey János válsztott társművésze Kovalik Balázs operarendező volt. Az alapító társaság vezetői az AEGON Művészeti Díjat minden esztendőben tavasszal adják át, az AEGON Művészeti Társdíjat pedig a díjazott író döntése után, fél évvel később, ősszel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr79999968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.