Olvass!

KönyvesBlog

Zilahy Péter Indonéziában hódít

2009. május 11. valuska

Magyar szerző páratlan sikeréről érkezett hír Délkelet-Ázsiából. Zilahy Péter regénye Az utolsó ablakzsiráf, amelyet több mint 20 nyelvre lefordítottak, ezúttal Indonéziában vitte el a pálmát. A könyvről megjelent 17 újságcikk, 5 rádióinterjú, 2 televíziós műsor, és a több mint 30 blog, a teljes indonéz média színe-javát lefedi. A 280 milliós muszlim ország összes mérvadó napi és hetilapja recenziót közölt a könyvsikerről, némelyik kettőt is.

A Jakarta Post kiemelte, hogy Zilahy humorral mesél el komoly dolgokat, és beszámolt arról is, hogy a szerző egyik sajtótájékoztatója végén közölte, hogy a forradalom bármelyik pillanatban kitörhet Indonéziában, csak még várják meg, amíg kiér a reptérre. A Kompas, a legnagyobb példányszámú napilap két cikket közölt Zilahyról, hangsúlyozva a történetek és a történelem egymásra utaltságát. A könyv sikeréhez hozzájárult, hogy az indonéz közönség saját korábbi politikai küzdelmét vélte felfedezni a Kelet-Európai rendszerváltó tüntetésekben.

A Koran Tempo a történelmi és a személyes vonatkozások egyedi kombinációját értékelte nagyra, és kiemelte, hogy a regény a diákok számára Indoneziában is kultuszkönyv lehet. A Journal Nasional Zilahy sokoldalúságát hangsúlyozza, mint aki több műfajban és művészeti ágban is jelentőset alkotott. A Gatra kiemeli, hogy noha Zilahy magyar kulturális háttere minden oldalon átsüt, a regény mégis nemzetközivé vált, mivel a szerző teljesen eredetit alkotott. A Jakarta TV félórás programban számolt be Zilahy könyvéről és bemutatójáról. A Metro TV, a legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna, reggeli hírműsorában szerepeltette az írót, amelyben elhangzott, hogy a könyv a gyermek szemével leplezi le a diktatúrát. A legnagyobb példányszámú női magazin szótár formájú interjút közölt a szerzővel. Zilahy sikere messze meghaladta bármelyik eddig megjelent Kelet vagy Közép-Európai író fogadtatását. (via Jaffa kiadó)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr981115244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.