Olvass!

KönyvesBlog

Kertész utolsó könyvét írja

2009. május 18. könyvesblog

A francia sajtóban bukkantunk rá egy Kertész Imre-interjúra, amiben a Nobel-díjas író elárulja, hogy utolsó könyvét írja, ami a halál elfogadásáról szól.

Az interjú apropója, hogy áprilisban jelent meg franciául Kertész Imrétől A holokauszt mint kultúra. Május 7-én a Nouvel Observateur közölt interjút a 79 éves íróval, aki Parkinson-kórban szenved. Az interjúban szó van fikció és valóság keveredéséről, a totalitárius rendszerek hasonlóságairól, Camus-ről, Auschwitzról mint turisztikai látványosságról. Arra a kérdésre, hogy miről ír jelenleg, Kertész elmondta, hogy utolsó könyvén dolgozik, amely halál elfogadásáról szól.

Korábban az MTV A szólás szabadsága című műsorában beszélt néhány szót állapotáról:

Mv.: Hallom, hogy egészségi állapota miatt megtanult számítógépet kezelni.
- K.I.: Így van.
- Mv.: Miért volt erre szükség?
- K.I.: Van egy kezdődő Parkinson-kórom, ami azt jelenti, hogy leírtam szépen este egy oldalt a következő regényből, egy penzumot és másnap nem tudtam elolvasni.
- Mv.: tehát nem lehetett elolvasni a kézírását.
- K.I.: Nem tudtam elolvasni a saját kézírásomat, ez végeredményben meg kellett tanulnom a számítógépet egyszerűen.
- Mv.: De csak ebben nyilvánul meg a betegség? Más baj nincs?
- K.I.: Most már tudok írni lassan, mert kapok olyan gyógyszereket, amik segítenek, de végeredményben ez a probléma, az írás, és ehhez a számítógép kell, és közben meg is szerettem a számítógépet, nagyszerű szerkentyű, az egész életművem megvan egy ilyen kis,
- Mv.: egy ekkora lemezen?
- K.I.: igen, döbbenetes látni, hogy az ember évekig dolgozik, dolgozik, és egy ilyen pici kis szerkentyűn rajta van az egész.

Forrás: mtv.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr411128567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.