Olvass!

KönyvesBlog

Az ex egy vámpír, az új pasi vérfarkas, de a kamaszlány tök átlagos

2009. május 18. m.anna

B- Stephenie Meyer:‭ ‬New Moon,

Könyvmolyképző kiadó, ford.: Rakovszky Zsuzsa, 2009

 

Nem vártam különösebben a Twilight folytatását,‭ ‬mert engem nem hatott meg annyira,‭ ‬mint a célközönséget‭ (‬pl.‭ ‬a kisebbik húgomat‭)‬.‭ ‬De természetesen kíváncsi voltam,‭ ‬hogyan alakítja az írónő a szerelmes vámpír és Bella történetét.‭ ‬Az első könyv‭ ‬több mint ötszáz oldalának szép ívet adott a furcsa Rómeó és Júlia-‭ ‬sztori felvezetése:‭ ‬Meyernek nem csak egy történetet kellett elmesélnie,‭ ‬hanem felépíteni és részleteiben bemutatni egy általa elképzelt világot.‭ ‬A folytatásban viszont már ismert helyszíneken,‭ ‬ismert szereplőkkel dolgozik.‭ ‬A sorozat igazi próbája az,‭ ‬vajon így is fenn tudja-e tartani az érdeklődést.

Az új regény Bella‭ ‬18-adik születésnapjával kezdődik.‭ ‬Hősnőnk élete nagy tragédiájának éli meg az eseményt,‭ ‬hiszen a teste már idősebb Edwardénál,‭ ‬aki örökre‭ ‬17‭ ‬éves maradt.‭ ‬Minden ismerősét megkéri,‭ ‬hogy ne köszöntsék fel,‭ ‬és végigbusongja a napot.‭ ‬Elég idegtépő lehet asszisztálni Bella‭ ‬monodrámájához,‭ ‬de Edward jól veszi az akadályokat:‭ ‬kezdem elhinni,‭ ‬hogy tényleg szerelmes,‭ ‬hiszen nem küldi el egy nyaklevessel a fészkes fenébe.‭ ‬A vámpíroknál rendezett szülinapi zsúr végül majdnem tragédiába torkollik:‭ ‬szerencsére.‭ ‬Az olvasó már kezdett azon töprengeni,‭ ‬fog-e valami történni‭ ‬ebben a regényben.‭

Edward családja elköltözik a városból,‭ ‬a fiú szakít Bellával.‭ ‬Innentől hősnőnk átéli mindazt a fájdalmat,‭ ‬amit akkor érez az ember,‭ ‬ha először törik össze a szívét.‭ ‬Iabella Swan eddig se volt vidám lány, ami viszont most következik,‭ ‬az valóban a hattyú halála,‭ ‬sikoltozós rémálmokkal,‭ ‬depresszióval és‭ ‬apátiával megspékelve.‭ ‬Egy átlagos kamasz ugyan kigyógyul néhány hónap alatt a szerelmi bánatból,‭ ‬de fogadjuk el,‭ ‬hogy Bella ezért sem átlagos.

A teljes letargiából édesapja rángatja ki.‭ ‬Bella hirtelen rádöbben arra,‭ ‬hogy emberek veszik körül,‭ ‬akik szeretik,‭ ‬aggódnak érte,‭ ‬és akik jogosan sértődtek meg,‭ ‬amikor minden kapcsolatot megszakított velük.‭ ‬Lassan kezdi összeszedni magát és szorosabbra fűzni azokat a szálakat,‭ ‬amiket olyan nagy műgonddal vagdosott el.‭ ‬Ismét szóba áll az osztálytársaival,‭ ‬és egy kósza ötlet kapcsán megkeresi az előző kötet mellékszereplőjét Jacobot.

Jacob,‭ ‬az indián fiú halálosan szerelmes Bellába,‭ ‬gyakorlatilag bármire képes érte.‭ ‬Történetesen újra működőképessé tesz két teljesen‭ ‬roncs motorkerékpárt,‭ ‬hogy Bella megtornáztathassa az adrenalinszintjét.‭ ‬Veszélyes helyzetekben ugyanis hallani véli Edward korholó hangját-‭ ‬a szerelmi bánat,‭ ‬a szuicid gondolatok,‭ ‬a kielégítetlen testi és lelki kamaszvágyak szép szimbóluma a vörös motorkerékpáron száguldó Bella.

Hamarosan kiderül azonban,‭ ‬hogy Jacob se olyan egyszerű fiú,‭ ‬mint amilyennek tűnik. Meyer behozza történetbe a vérfarkas-problematikát. Ez még bonyolultabbá teszi hősnőnk helyzetét, aki, úgy tűnik, vonzza a kalamajkákat, a misztikus lényeket, és a rajongókat. Felbukkan az előző regény egyik főgonosza, Viktória is, aki nem tett le arról, hogy megkóstolja Bella vérét. A regénynek azonban továbbra sem az a célja, hogy kalandos és akciódús legyen. A gonosz vámpírok nem aktivizálják magukat túlságosan, Jacob és barátai pedig inkább tűnnek  cserkészcsapatnak, mint veszélyes vadállatoknak.

A történet fókuszába Bella vívódásai kerülnek. Ezek csak látszólag különlegesek: azon túl, hogy a lány exe egy vérszívó, az új jelölt pedig időnként szőrös szörnyetegként rohangál az erdőben, Bellának a hétköznapi, megszokott és ismerős kamaszproblémákkal kell megbirkóznia. Fel kell dolgoznia az elhagyottság és a veszteség érzését, meg kell küzdenie saját szexualitásával, meg kell tanulnia, hogyan tudja kontrollálni hatalmát az ellenkező nem képviselői felett. Bella hisztijei és folyamatos halálvágya már-már irritáló: de ki nem szenvedett meg ugyanezzel kamaszkorában?

A regény befejezéseként megkapjuk a Meyertől megszokott akciót is. Nagyon sajnálom, hogy az írónő csak a szerelemről tud írni, mert az olaszországi vámpírfamília elég érdekesnek tűnik, az új mellékszereplők egyedibbek és kidolgozottabbak, mint az előző regény bajkavarói. Az írónő azonban csak a főszereplőivel törődik. Edward és Bella természetesen újra egymásra találnak, hiszen egyikőjük sem tudta a másikat elfelejteni. Edward döntése, és a Cullen család távozás Forksból csak amiatt történt, hogy Bellát óvják. Az olvasók azzal a megnyugtató következtéssel tehetik le könyvet, hogy bármilyen hektikus, idegesítő és szeszélyes is egy kamasz, mégis szerethető.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr71118844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.