Olvass!

KönyvesBlog

Interjú Király Ferenccel

2009. május 20. picidzé

A mai nappal elérhető az interneten az első, blog formában megjelenő regény: útjára indult a www.csillagok.blog.hu. Idehaza és külföldön is számos, eredetileg blogként közzétett mű jelent meg nyomtatott formában, de a fordított eset nem jellemző. A formabontó hazai kezdeményezés Király Ferenchez és a 2006-ban megjelent, A Csillagok hegyén című regényéhez kapcsolódik. A téma a nemrégiben ismét reflektorfénybe került, a szerzői jogok védelmével kapcsolatos vita miatt is időszerű. A szerzővel a könyvesblog legműveletlenebb bedolgozója, picidzé készített interjút.

dz: Író úr! A zseniális művésznév - Király Ferenc - , kit takar valójában?
KF: Végre egy felkészült riporter!

dz: A blogolást, mint műfajt enyhe lenézéssel szokták kezelni. Ön olvasott már valaha jó blogot?
KF: Legnagyobb kedvencem a konteó blog. Besárgulok az irigységtől, hogy ezt is ŐK találták ki.

dz: Elsősorban miért közli blogformában A Csillagok hegyént? Senki nem vette meg?
KF: Ha senki sem vette volna meg, én most egy boldog uránbányász lennék Kínában. Világítanék a sötétben, lenne feleségem, meg egy csomó vicces gyerekem. Két dolog miatt döntöttem így. Van egy félig kész mesekönyvem meg egy regényem, amivel nagyon nagy bajok vannak, és egyelőre nem adom ki a kezemből. Arra számítok, hogyha megint lesz valami pörgés a csillagos könyv körül, akkor méltóztatok nekiülni és befejezni azt, amivel el vagyok maradva. Egyébként meg kíváncsi vagyok, mennyire alkalmas ez a platform egy hosszabb elbeszélés közreadására. Lehetőség bőven van, mert az olvasók beszólogathatnak a kommentekben, de én is kiléphetek a sztoriból, hogy magyarázzam a bizonyítványom. Sőt. Még hentesmetállal is szórakoztathatom a közönséget, ha ezt dramaturgiailag elengedhetetlennek érzem. Meglátjuk.

dz: Ez érthető, és tiszteletre méltó vállalkozás. Azt viszont nem mondhatja a kocsmában, hogy "Jozsó adj már két nagyfröccsöt, pénzem ugyan nincs, de sokan olvassák a blogregényemet!" Sőt, nemrégiben pont ön írt egy posztot a letöltögetők ellen.
KF: Nem az ingyenességgel van bajom. Sokan azt képzelik, hogy a letöltés gomb megnyomásának képessége felemeli a felhasználót a törvények fölé, sőt kilövi őt a Marsra, ahol tényleg nem számít, hogy egy szoftver, lemez, vagy film előállítása nem kevés pénzbe kerül. Viszont az is igaz, hogyha egy kiadónak busásan megtérült a befektetése, akkor nem kéne minden fillérhez ragaszkodni, és rég lejárt szavatosságú dalok miatt perrel fenyegetni az embereket. Az én könyvem három éve jelent meg, most leadom ingyen. A következővel ugyanezt fogom csinálni.

dz: Következő könyve, az Armageddon, igen hosszú ideje készül. Ön szerint befejezi valaha?
KF: Befejeztem már kétszer is. Először szimplán rossz lett, de utána sikerült még ezt is alulmúlni, amikor átírtam az egészet. Nem szeretnék én lenni az irodalom Anettkája, ezért egyelőre pihentetem. Egyébként sincs szívem elbitorolni a legszarabb kortárs író címet Gerlóczy Mártontól.

dz: Írónak lenni alapvetően menő dolog. Hány nőt tudott kizárólag azért meghúzni, mert már jelent meg nyomtatásban regénye?
KF: Nézd, ha egy könyvnek a borítóján a saját neved van, az villant akkorát, mint egy hetes béemvé. Mit mondhatnék?

dz: És olyan nőt sikerült meghúzni, aki el is olvasta A Csillagok hegyént?
KF: A megjelenés után egy darabig elég komolyan vettem a kapcsolattartást. Én voltam az egyetlen író a világon, aki gyakorlatilag az összes olvasóját megdugta és/vagy leitatta.

dz: A blogoláshoz amolyan seveledsenélküled módon kötődik. Hányszor törölte idáig a blogjait?
KF: Háromszor.

dz: Miért?
KF: Hisztis alkat vagyok, na.

dz: Elképzelhető, hogy a csillagok.blog.hu is áldozatul esik egy hisztirohamnak?
KF: Simán. Csak most semmire sem megyek vele, mert tükrözik.

dz: A csillagok.blog.hu projekt előkészítése alatt csalódott emberileg és szakmailag az online média prominens személyiségeiben?
KF: Nem.

dz: Ön igazi polihisztor, számtalan téren próbálta már ki tehetségét. Volt már valaha bármiben is sikeres?
KF: Egyszer különdíjat nyertem a kerületi aszfaltrajzversenyen, meg volt olyan is, hogy egy megszakított közösülés során nem rondítottam össze a lepedőt.

dz: Mint a Tündérgyár üzelmeltetője, mikor látott utoljára tündért?
KF: Tegnap, de lehet, hogy átpártolok inkább a lúdvércekhez. A tündérek be vannak oltva mosogatás ellen.

dz: Egy író gyakran erkölcsi iránymutatással is szolgál olvasóinak. Mi a véleménye a prostituáltakról?
KF: Ők is tündérek, amolyan megélhetési múzsák.

dz: Össze tudná foglalni 15 másodperc alatt Proust Az eltűnt idő nyomában című művének tartalmát és mélyebb mondanivalóját?
KF: Sokat dugnak benne, úgy emlékszem. Ez öt másodperc volt, a többi eltűnt.

dz: Köszönöm az interjút!

Kedves Olvasók! Irány a www.csillagok.blog.hu! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr111128003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.