Olvass!

KönyvesBlog

Bayer Antal: Egyre jobb helyzetben vagyunk

2009. május 24. könyvesblog

A nemrég lezajlott 5. Magyar Képregény Fesztivál után joggal feltételezhetjük, hogy a lassan hagyományteremtő rendezvény mögött komoly képregényrajongói bázis áll. Bayer Antalt, a Magyar Képregény Szövetség elnökét faggatta a litera a magyar képregénykiadás hazai helyzetéről.


fotó: Valuska Gábor

Úgy tudom jóval korábban képregényrajongó volt, mint hogy hazánkban bárki kézbe vehetett volna amerikai vagy európai képregényt…

Ezt szerencsére rosszul tudja, ne tessék engem ennyire öregíteni! Gyerek voltam még, és a francia Vaillant nálunk is kapható volt, abban láttam először képregényeket. Még annyit magamról, hogy annak idején én voltam az első a bölcsészkaron, aki a képregényből írta a szakdolgozatát.

Nálunk jobbára a Fülesben megjelent irodalmi adaptációk, főleg a Korcsmáros-féle Rejtő történetek jutnak az ember eszébe először, amikor a képregényről beszélünk. Ön mikorra tenné a képregényes kultúra megjelenését Magyarországon, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről?

Hát erre nagyon sokféleképpen lehet válaszolni. Mert lehet azt mondani, hogy Jókai Mórnak az Üstökösben megjelent első, aláírásos képsorai óta jelen van a képregény a magyar kultúrában, vagy azt, hogy az előbb említett „adaptációs” időszak hozta el az aranykort és azóta csak hanyatlás van. Mások szerint a rendszerváltás előtti években következett be az áttörés, amikor megismerhettük magyarul a leghíresebb címeket. Az én véleményemet sokan vitatják, ugyanis szerintem képregénykultúráról azóta lehet beszélni, amióta önálló kötetekben jelennek meg a képregények, és ezek többségét meg is tartják a vásárlóik (ellentétben a füzetekkel, amelyeket az olvasók nagy része azonnal vagy pár hét vagy hónap őrizgetés után elhajítanak). Része a képregénykultúrának az is, hogy létezik szakirodalma, de az általános sajtóban is rendszeresen szót ejtenek róla. Valamint még említhetném a kiállításokat, az alkotók elismerését, no meg az olyan nagyobb seregszemléket, mint a képregényfesztivál. Vagyis ha engem kérdez: alakulóban van.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr671120837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.