Olvass!

KönyvesBlog

Banga – Reményi – Tarján: Szénszünet - részlet [Könyvhét2009]

2009. június 10. könyvesblog

Banga Ferenc – Reményi József Tamás – Tarján Tamás: Szénszünet - irodalmi paródiák, Palatinus, 2009


A szénszünet igazi ajándék, hiszen nincs vakáció, mégsem kell iskolába járni. Ilyen szénszünet a paródiaírás is két kritikusnak: egy napra sem iratkoznak ki a magyar irodalomból, de olykor szabadságolják a komolyságot. (Pad)társuk ebben a grafikus, az 1981-es Írtok ti így? óta immár a hetedik közös kötetben.

Részletek:


A FAPINE levele Zalán Tibor alperes ügyében

A Feminista Alkotóművészek és Prózaírók Nemzetközi Egyesülete (FAPINE) megütközéssel lett értesülve arról, hogy Z.T., az arcátlan nemzedék tagja, számos pornográf és hímsoviniszta iromány szerzője, az abonyi rém széleskörű születésnapi rendezvények által mint ünnepelt került sorra. Z.T., noha avantgárd jelmezben tetszeleg, mégis azonban a legkonzervatívabb, ultrareakciós nézeteket terjeszti a nemi szerepek tekintetében. Hivatkozhatunk Paul de Manra, akinél (persze felesége intenciói nyomán) iránymutató módon megmondást nyert, hogy mi a véleményünk. Itt most csupán azt húzzuk alá, hogy egy olyan szerző, akinek egész munkásságára rányomta bélyegét a vérnősző elődök viszolyogtató öröksége, s akinek narratív szituációiban a női nem többnyire alul van reprezentálva („Ne szívj, hogyha nem akarom”), nem lehet jelen a magyar irodalom sokhúrú palettáján. Ezért követeljük, hogy a könyvkiadók a továbbiakban ne vállalják Z.T. folytatásos szövegmerénylete, a Papírhárem további köteteit, amelyek kielégítik felháborodásunkat.


Popper Péter
Cowed

Az első nap? Ugyanolyan, mint a többi. De ilyenkor jönnek első alkalommal a tanítványaim. Mindig azzal kezdem: gyerekek, én nem tudom semmit! Öröm nézni, ahogy helyeselnek, bólogatnak. Hiába, ők még őszinték, ép a minőségérzékük. S a bizalomnak illik megfelelni. Addig el sem kezdem az előadást, amíg el nem érem a százszázalékos agyi nirvána állapotát. Persze több évtizedes szakmai gyakorlat birtokában már tizenöt-húsz másodperc alatt beköszönt a teljes sötétség. Az űr, amelyről József Attila oly szépen mondja az anyukájához írt ódában, hogy az ő lelke, és benne sínekként vacognak a vadakat terelő csillagok. Blablamagad Dalabéna pedig arról beszél egy helyen – talán a negyedik fejezet hetedik intésében, vagy Nietzsche Der Müller: Schlussverkauf des Theoriehändler alapvetéséhez csatolt kommentárjában –, hogy ha a kutya csóválja a fejét, a farka akkor sem ugat. Utána lehet nézi a Szovjetszkaja Britannicában.
Mára ennyit, hogy senki se kapjon ínhüvelygyulladást a jegyzeteléstől. Tulajdonképpen minden ilyen előadásom egy-egy kész könyv, utólag csak a sajtóhibákat kell beletenni.

Zelki János
Grammatika

A Katona József olyan utca,
hogy házak sorakoznak rajta,
tornyosulnak bal-, sőt jobboldalt is,
az emeletek fölfelé, egymásra rakva,
lent meg járok én,
időnként rossz a kedvem,
máskor viszont nett,
egy mondat vagyok tehát a Katonában:
alárendelt, összetett.

József Attila ismeretlen verse a Magyar Rádió reformjáról

Már egy hete csak a merzára
gondolok mindig, szegregálva,
a műsorülésre ment éppen,
felül topban, alul mentében.

Én még szinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam,
de merza csak ment, hol a reform zajlik,
hol dagadnak kerényik, szajlik,

s még rám is mordult: „Innen eredj,
ez itt három, kettő s eM eRegy!”
Én pedig fényesen, suchogva,
keringtem, szálltam a magosba.


Kiss Judit Ágnes
Kis mélyi zene

Három feles. Négy. Sziszegj, vallomás,
nyakamról constrictor boa sacra:
harmincéves kislány, kétdiplomás,
lestoppol Pécsre, oboaszakra.

Árva. Ő nem ilyen lovat akart,
bár – esze mióta – lóakaró:
elhárít gézkézt és el vattakart,
ha karó járja át, járja karó.

A lét csupa guzmi. Oboa, ló,
mellreszívott gitáros krapekek.
Még jó, hogy Réz Pali. Boileau.
Nem kérdez senki – folyton felelek.

Mindig sohaság. Mindig seholsem.
De tőled semmi majré, rímhalál!
Asszonáncra töltve jó revolvem –
oboalovam reggel rámtalál.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr561154998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.