Olvass!

KönyvesBlog

Spiró György: Drámák III. - részlet

2009. július 16. könyvesblog
Spiró György: Drámák III, Scolar kiadó, 2009

 

Részlet:
 
Csirkefej

Tragédia

1985

Szereplők

VÉNASSZONY
TANÁR

APA
ANYA
SRÁC
HAVER
TÖRZS
KÖZEG
ELŐADÓNŐ
CSITRI
BAKFIS

Színhely: külvárosi belső udvar. Szemben balra hosszú kocsibehajtó, annak mélyén ajtó. A kocsibehajtótól jobbra Vénasszony lakásajtaja. Jobbra garázs, elöl Apa lakásajtaja. Balra Nő lakásajtaja, balra elöl Tanár lakásajtaja. A közepén poroló.

Első jelenet

Délután. A porolón akasztott macska lóg. A kocsibehajtó mélyéről jön Vénasszony, kezében szatyor, vér csöpög belőle.

VÉNASSZONY

Cicamica, cicamica, macskuszka, kssz, kssz! Gyere szépen, kssz, kssz! Lakásajtaja előtt leteszi a földre a szatyrot, táskájából kulcsot keres. Macskuszka, macskuszka, merre tekeregtél? Kinyitja az ajtót, visszafordul. Gyere szépen, meghoztam a macskakaját! Beviszi a szatyrot, kis szünet, kijön. Felolvadt a csirkefej – nem volt rendesen mélyhűtve – de még nem rohadt, macskuszka, megszagoltam, és nem zöld még – most legalább tíz napig nem kell a gazdinak elmenni – Kis csönd. Ha tudnád, mekkora sor állt – majdnem nem is jutott – de éppen jutott még – imádkoztam végig, hogy jusson még – nagyon vitték, ilyen nagy zsákokban volt a csirkefej – húsz kilót is vittek – aszittem, nem fog jutni – de jutott. Szerencsénk van, macskuszka, tudod? Csak ez a hosszú út – és közben felolvad, folyik a vér – ez a hosszú út – pedig két nejlonba tettem – nézik a villamoson, folyik a vér – Na gyere szépen, adok belőle, ebből a frissből – aztán nekiállok, széttrancsírozom – berakom a mélyhűtőbe – hogy legyen neked finom csirkefejed – nincs is ilyen dolga senkinek, meg se érdemled – cicamica, kssz, kssz!


Elindul az udvarban, keresi a macskát.


Nem is ettél reggel – hol a francba tekeregsz – biztos éhes vagy már – most az egészet beraktam a mosogatóba – adok belőle – aztán szétverem a baltával – mert belül fagyott – berakom a mélyhűtőbe – lesz finom macskapapi – elég lesz két hétre – de tizenkét napra biztos – legalább tizenkét napra – jó dolga van a kis szőrállatnak – hova lettél, cicamica?

Meglátja a porolón a macskát, csönd, artikulálatlanul felüvölt, áll, remegni kezd, odalép, remegő kézzel megfogja a madzagot, rángatja, letépi, ölbe kapja a döglött macskát, berohan,  még üvölt, majd elhal hangja, csönd.

Második jelenet

A kocsibehajtóból jön Srác és Haver. Srác Apa ajtajához megy, lenyomja a kilincset, rángatja, az ajtó nem nyílik.

SRÁC

Bazmeg.

HAVER

Mi? Nincs még?

SRÁC

A rohadt életbe.

HAVER

Nincs itthon, mi?

Srác dörömböl, csönd.

Nincs itt senki, mi?

SRÁC

Mér nincs itthon? Bazmeg. Mér nem jön?

HAVER

Korán van.

SRÁC

De mér nincs itthon? Hazajövök, akkor mér nincs itthon? Dörömböl, rugdossa az ajtót.

HAVER

Mér nincs kulcsod.

SRÁC

Honnan lenne? Mi? Hülye.

HAVER

Mér nem adtak?

SRÁC

Mert nem adtak. Csába.

HAVER

Nekem adott a fater.

SRÁC

Jó van, bazmeg, neked adott. Leszarom, bazmeg.

HAVER

Mér nem adott neked a faterod.

SRÁC

Csába. Kussoljá má, bazmeg.

HAVER

Na jó, akkor menjünk.

SRÁC

Mi a francnak.

HAVER

Most itt fogsz maj szobrozni, bazmeg?

SRÁC

Zavar, bazmeg?

HAVER

Maj visszajövünk.

SRÁC

Csába! Én elképzeltem! Hazaérek, itthon van, elképzeltem bent az egészet – jövök haza, és itt van Apu – egy csomószor láttam, bazmeg, és jó volt – kurva jó volt, bazmeg – elképzeltem, érted? Kimegyünk meccsre, sört iszunk, minden.

HAVER

Ma nincs is meccs, bazmeg.

SRÁC

Elképzeltem, bazmeg, érted?

HAVER

De ma sehol sincs meccs.

SRÁC

Leszarom, bazmeg. Én elképzeltem – egy csomószor – én mindenre emlékszek, bazmeg – mindenre – mér nincs itthon?!

HAVER

Maj visszajövünk.

SRÁC

Üljél le a seggedre, bazmeg. Menjél a francba.

HAVER

Most mi van? Most mi van? Mi a franc van?

SRÁC

Semmi, bazmeg. Hülye fasz.

HAVER

Mér, hát maj megjön.

SRÁC

Fogjad be a pofádat, hülye.Kis csönd, Haver leül.

A többiek aludtak, bazmeg – én meg láttam, hogy jövök haza, és akkor má itt is voltam – és az volt, amit akartam – és ez volt – ez volt nekem külön – mindig tudtam ezt látni – ezt az udvart – horkolnak – nem lehet aludni – éjjel bejön az ügyeletes, hogy rejszol-e valaki –Haver vihog.


Tilos rejszolni – de attól még van minden, bazmeg – mindig ég egy lámpa, hogy lásson az ügyeletes – ez nem mindenhol van – most nekem jó, alsó ágyon vagyok – nem süt a pofámba –

HAVER

Én fölső ágyra mennék, ha már.

SRÁC

Hát menjél, bazmeg.


HAVER


Az a jobb, szerintem, a fölső ágy.

SRÁC

Jó van, bazmeg, az jobb. Te tudod. Ágyazzál meg a fölső ágyon – lerugdalnak, ha az ágyukra állsz – én is lerúgom, aki az én ágyamra áll – ágyazzál meg két perc alatt – mer jön az ügyeletes, bazmeg, és ha nem elvágólag van, akkora frászt kapsz, hogy beszopod a protkót, bazmeg. Csak menjél a fölső ágyba.


Kis csönd.De nem ám, hogy te választod, bazmeg. Hogy te mondd meg, mit akarsz. Úgy pofán vágnak, hogy kihányod a dobhártyádat, bazmeg. Nem úgy van. Ha elszakad, bazmeg, a cipőfűződ, hopp egy frász. Ebéd van, kilötykölöd a levest, hopp egy frász. És meglökik a könyöködet, bazmeg, amikor viszed a tálcát, meg a kanalat emeled – naná – és nem ám, hogy beköpöd őket, bazmeg, éjjel jön a pokróc, keresheted a vesédet reggelig.

HAVER

Hú bazmeg, kemény.

SRÁC


Ellopják a reszelődet, bazmeg, bekenik zsírral – nem tudod ám, kicsoda – ők. Aztán te is kened, bazmeg, két hét múlva úgy kened, mint a kurva isten – és leokádják a ruhádat bazmeg – aztán te is holtpicsarészegen leokádod nekik – nem ám úgy van.

HAVER

Mit kennek?

SRÁC

A reszelőt bazmeg. Micsodát! A töködet!

HAVER

A reszelődet?

SRÁC

Az övékét. Ilyen egy hülyét. Az övékét.

HAVER

Ja.

SRÁC


Mindegy, bazmeg, kinézel egy gyöngébbet, és azt baszogatod – ez kell – akkor befogadnak. Mer ha nem – akkor kibasznak veled. Mer ha te nem olyan vagy – hát nézheted, bazmeg – nézheted.

HAVER

Azér jó lehet.

SRÁC

Micsoda?

HAVER

Hát ott.

SRÁC

Kurva jó, bazmeg.

HAVER

Az ott valami – mégis – valami, bazmeg – itt mi van? Ott mégis valami.

SRÁC

Mindent lehet nekik, bazmeg. Mindent. Melózunk a gyárba, feketén, mi lopjuk az anyagot, bütyköljük nekik, amit eladnak – ez van, mi visszük ki azt is – mer ha nem, kicsinálnak – a kurva anyjukat – és megy a szöveg – legyünk hálásak – van ám szöveg, bazmeg – egy nagy család, ők a miazisten – az izénk – hogy ők a szüleink, a nevelőink, minden – és örüljünk, hogy luk van a seggünkön, érted, bazmeg.

HAVER

Mér, mindenhol szövegelnek – nekünk is – ez megy.

SRÁC

És akkor nekem ez van – ez az udvar, bazmeg egy csomószor láttam – ilyen, csak nagyobb volt – nem tom – de nagyobb volt minden, magasabb – csak Apu lenne itthon!

HAVER

Mér, mit akarsz tőle, mér, hát írt?

SRÁC

Kussoljál, bazmeg, hülye.

HAVER

Mér, te mondtad, hogy nem is írt – te mondtad.

SRÁC

Szájon váglak, bazmeg, aztán összevarrhatod bazmeg.

HAVER

Mér, mit akarsz a faterodtól – asse tudja, hol vagy.

Srác hirtelen pofon vágja Havert, az az arcához kap, bambán néz.


HAVER

Most mér? Most mér?

SRÁC

Fogod má be.


Kis csönd.Hülye. Örüljé, hogy ennyit kaptá, bazmeg – mit pofázol hülye. Ha benn lenné – akkor megtanulnád bazmeg – én még szóltam is –azok nem is szólnak bazmeg – piál a nevelő bazmeg – nem tudják kirúgni, mer kevés van – és nem ám hogy tudod, miér kapod – mert utál minden kölyköt – csak a lakásér van ott – mer adnak nekik lakást benn – és piál. Na. – Ez mi?

HAVER

Mi?

SRÁC

Garázsra mutat. Ez mi a franc?

HAVER

Hát garázs. Nem? Garázs.

SRÁC

Hogyhogy garázs?

HAVER

Hát az.

SRÁC

Itt nem volt garázs! Ez itt nem volt!


HAVER

Nem tom, most van.


SRÁC

Mér van itt garázs?! Pont itt? Mér van?!


Kis csönd.


HAVER

Jó van, most itt fogunk szobrozni, bazmeg? Menjünk  már el. Menjünk ki. A térre.

SRÁC

Mér, ott mi van, bazmeg? Mi? Mi van ott?

HAVER

Hát semmi – ülünk – nézünk – én ott ülök, nézek – hátha jön valaki – szoktak jönni – te is jöttél most, nem? Nézem, ez olyan, mondom, majdnem olyan, bazmeg, jön közelebb, nézem, hát majdnem olyan. Mi? És örültem, bazmeg, mit kell pofozkodni, örültem bazmeg, hogy jössz. Hogy lesz akkor valami balhé. Végre lesz valami – sose szokott lenni semmi – csak ülök ott, nézek – mit kell akkor? Soha nem volt, hogy beköpjelek, soha – mér – volt?

SRÁC

Mi volt? Micsoda?

HAVER

Mér, én emlékszek! Én mindenre emlékszek! Elvittek, itt maradtam bazmeg haver nélkül, asse tudtam, mér vittek el, és azóta semmi, jöttem, bazmeg, kérdeztem, senkise tudta, de attól én még emlékszek!

SRÁC

Rég volt bazmeg. Én azóta – ez a nyolcadik intézet bazmeg nekem azóta – a nyolcadik bazmeg – nekem már jöhetnek – tudok én mindent – jöhet nekem akárki bazmeg – nehéz engem átverni bazmeg. Engem már nehéz. Én rögtön látom, kinek kell pitizni – és nekem is pitiznek bazmeg rögtön, én már kiszúrom. Voltak bazmeg hülye nevelők, szeretik a kölköket, bazmeg, nyalnak-falnak, cöcögnek, bazmeg, együtt éreznek, aztán kihúzzák a lábukat bazmeg és nézheted. Én már nem dőlök be – az van, öregem – ami van, az van – hiába a nagy szöveg bazmeg – látom, még a keményebb nevelők is be vannak szarva, apukám, és nem mernek ám akármit akárkivel – hát velem se lehet már mindent bazmeg.


Kis csönd.

HAVER

Hol a macska, az a kurva macska?

SRÁC

Mi?

HAVER

Lemászott bazmeg! Nevet. Leugrott bazmeg, mi? A macska! Mutatja az elszakított madzagot.

SRÁC

Leszedték.

HAVER

Leszedte, mi? Nevet. Odavolt, mi? Bazmeg. Biztos odavolt. Kár, hogy nem láttuk. A kurva macska. Hogy kalimpált! Meg akart karmolni, a dög. Nevet. Rángott neki a négy lába. Hülye macska. Megnéztem volna, ahogy leszedi.


Srác az ajtóhoz megy, dörömböl.


Mi van, közben megjött a faterod, vagy mi az isten?

SRÁC

Mér nincs itt, a kurva életbe, egyszer jövök haza, mérnincs itt?!

HAVER

Gyere már bazmeg, maj visszajövünk.

SRÁC

Mér lehet velem mindent? Az isten bassza meg! Mér lehet velem mindent?!

HAVER

Na gyere már bazmeg.


A kocsibehajtótól jön Nő, mindkét kezében szatyrok.


SRÁC

Csókolom.Szervusz.


Leteszi a szatyrokat, keresi a kulcsát, kinyitja mind a két zárt, Srác és Haver nézi.

Visszafordul, Sráchoz. Mi az. Te vagy az?

Kis szünet.

Hazaengedtek?

SRÁC

Haza
Szépen megnőttél.

SRÁC


Hát–
A nővéred nem jött?

SRÁC

Nem tom.Mért, ő hol van?


SRÁC

Nem tom.
Mert őt se láttuk évek óta.

SRÁC

Én se.


Kis szünet.
És most már itt is maradsz?

SRÁC

Nem – ez csak három nap – nem tetszik tudni, Apu hol van?Nem.

Felveszi a szatyrokat.

Hogy megnőttél. Ragadnak rád a csajok, mi? Hát igen.

SRÁC

Csókolom.


Nő bemegy, becsukja az ajtót, kis csönd.

HAVER

Hú bazmeg.

SRÁC

Mi van?


Nézik az ajtót.


HAVER

A csöcsei, mi? Bazmeg.

SRÁC

Á, vén csaj ez.

HAVER

Mér, nem is vén.

SRÁC

Á, ez nem is jó nő. Ez?

HAVER

Azér elég jó. Mér, te nem vágnál be neki? Nem?

SRÁC

Hát akkor bazd meg, bazmeg. Köszönni se mersz neki, bazmeg.

HAVER

Mit köszönjek neki, bazmeg, sose köszöntem neki, nem is ismerem.
SRÁC

Itt mászkálsz évek óta, hogyhogy nem ismered, bazmeg.

HAVER

Mér köszönjek neki? Mi? Mér köszönjek? Le van szarva.


Kis csönd.


Menjünk má a francba, most minek itt – Itt nincsen semmi – maj visszajövünk – vagy menjé be hozzá és bazd meg – na gyere má bazmeg.


SRÁC

A kurva életbe hogy nincs itt – mér nem úgy van, ahogy kéne – soha semmi – a kurva életbe.

HAVER

Na gyere má bazmeg.

Mindketten el.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr81064831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.