Olvass!

KönyvesBlog

Egy tökéletes képregény

2009. július 29. Wostry Ferenc

A+

Rejtő/Korcsmáros/Garisa/Cs. Horváth (bár ő nincs a kiadványon sehol sem feltüntetve): Piszkos Fred, a kapitány.

Képes Kiadó, 2007, 2990 Ft,


Kezd igazán nehezemre esni belefogni a Képes Kiadó Korcsmáros-féle Rejtő-adaptációinak kritikáiba, hiszen mit csináljak, állandóan csak a felsőfokú jelzőket ismételgessem? Ez a széria maga a tökéletesség. A huszadik század legjelentősebb magyar prózaírójának klasszikusait a legtehetségesebb képregényrajzoló varázsolta papírra még a hatvanas években, a Képes Kiadó pedig első osztályú módon, keménykötésben, albumformában reprodukálja őket, némi színezés, a panelek újrapozicionálása kíséretében.

A Piszkos Fred, a kapitány egyrészt talán a legfontosabb könyv a Rejtő-féle lumpenmitológiában, törzsfigurák hátterét adja meg, pszichológiájukat tárja fel, másrészt pedig *A* legviccesebb Rejtő-regény, ahogy van. Ha ehhez még hozávesszük, hogy (újabb felsőfokú jelző, de mint mondtam, nem használhatok mást!) a magyar irodalom egyik legismertebb, legtöbbször megidézett párbeszédével indít... hát, ilyenkor széttárom a karom és megadom magam.

Amit Korcsmáros művel grafikai vonalon, az meg szokás szerint egy csoda. A kompozíciói, a groteszkbe hajló figuraformázása, amilyen szinten az arcok megrajzolásához ért... Némelyik panel szinte ordít (illetve én ordítok) azután, hogy poszterformában a lakásom falára aggathassam.

Áplusz, tíz pont, csúcs, ésatöbbi. ( A kép kattra nagyobb lesz.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr301274683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.