Olvass!

KönyvesBlog

Honlap indul Fejtő Ferenc tiszteletére

2009. augusztus 31. .:wendy:.

Fető Ferenc író, újságíró, szerkesztő, esszéista, politikai elemző, az AFP egykori Kelet-Európa szakértője 2009. augusztus 31-én töltötte volna be a 100. életévét. A hivatalos ünnepségek mellett az aznap induló www.fejto100.hu honlap is rá emlékezik. Hanganyagokon, interjúkon, portréfilm-részleteken, valamint mintegy 30 barát, pályatárs és Fejtő-kutató (köztük Tamás Gáspár Miklós, Méray Tibor, Bodor Pál, Glatz Ferenc, Rajk László, Romsics Ignác és Kende Péter) visszaemlékezésein keresztül egyre teljesebb kép bontakozhat ki előttünk – ahogy magát nevezte – a „század utasáról”.

A puzzle-szerűen, egymást kiegészítő elemekből felépülő honlap egy része az újságíró-szerkesztő Fejtő Ferenccel folytatott beszélgetésein alapszik, amelyek megismertetnek Fejtő Ferenc személyes élettörténetének fontos eseményeivel. Köztük az első publikáció történetével a Nyugat folyóiratában, József Attilához fűződő barátságának kevésbé ismert részleteivel, a kommunizmus vonzásával, majd az ellene folytatott életen át tartó harccal és az emigráció fegyveres és békés periódusaival. Sőt, vallomásain keresztül a kilencvenes évei végén járó, sokat megélt gondolkodóval is.

A honlap egy eredeti, eddig kiadatlan Fejtő-könyv, a Rajk-per kéziratának részletét is bemutatja. Sajnos csak az író halála után került elő az a 379 oldalt rejtő dosszié, amelyet óriási munkával már 1949 novemberében, mindössze két hónappal Rajk László pere után fejezett be Fejtő Ferenc, de sosem jelent meg. A kézirat részlete (tartalomjegyzéke és két oldala a Faludy Györgytől és Ignotus Páltól szerzett információkkal) először olvasható magyarul.

forrás: litera

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr1001350324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.