Olvass!

KönyvesBlog

Könyv? Film? Weboldal? - Mindez egyben!

2009. szeptember 03. .:wendy:.

Anthony Zuiker, a CSI Helyszínelők alkotója elmondása szerint egy teljesen új műfajú alkotással jelentkezett a könypiacon, amit digi-regénynek keresztelt el. Ez nem mást jelent, mintogy ez a mű nemcsak egy irodalmi alkotás, hanem ötvözi a mindhárom médiaműfajt, tehát regény volta mellett felfogható moziként és weboldalként is.
A Level 26 című detektívregény olvasásakor 20 oldalanként lehetőség van belépni egy weboldalra, ahol egy ún. "cyber-hídat" lehet megnézni. Ez nem más, mint egy a sztori köré szerveződő háromperces rövidfilm."Ha csak egy területtel foglalkozunk, nem lehetünk üzletileg sikeresek. A szórakoztatóipar jövője attól függ, hogyan tudjuk konvergálni a különböző médiumokat. Mi most ezt csináltuk." - mondta Zuiker. Persze ő is meg van arról győződve, hogy ezek az újfajta megoldások sosem fogják lecserélni a hagyományos könyvkiadást, de szerinte szükség van a frissítésre, arra hogy a tartalomszolgáltatók megjelenjenek a könyvpiacon és megmutassák, hogy lehet máshogy is csinálni a dolgokat.

Bár Amerikában egyre elterjedtebbek a digitális olvasók, a Level 26 videói sajnos ezeken mág nem lesznek lejátszhatók, így az olvasók muszáj lesznek egy második eszközt is igénybe venni, hogy az interneten megnézhessék a filmeket. Az Apple tervei között például szerepel egy olyan multimédiás eszköz létrehozása, amin a szövegek és a videók egyszerre lesznek majd megjeleníthetőek.

Amúgy Zuiker nem találta fel a spanyolviaszt, gondoljunk csak két nagy öreg Stephen King és Robin Cook akcióira, akik mindketten online és filmes eszközökkel is hirdetik könyveiket, külön sztorikat csinálnak a különböző felületekre így elérve, hogy az olvasók álladóan figyelemmel kövessék a történetet. Ezek persze még mindig egyedi esetek, mert míg ma már minden valamit magára adó tévésorozatnak van profi weboldala és természetesen előbb-utóbb a könyvváltozat is elkészül belőle, addig a könyvek promotálására nem igen tudnak túllépni a kiadók a hagyományos fizetett offline és online könyvajánlók, recenziók és kritikák bejáratott formáin. Üdítő kivételek persze mindig adódnak, ott volt például Thomas Pynchon legújabb könyvéhez készült klip és playlist, vagy hogy egy magyar példát is említsünk: a Gerlóczy Márton új regényéhez készült animációs kisfilmek is elég jól sikerültek.

További néhány cikkünk a témában:
 

Mobil-regény Japánban

Itt az Excel-regény

Robin Cook mobilra csinál filmet új könyvéhez

Stephen King filmmel adja el új könyvét

Digitális forradalom vagy zsákutca?

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr131357953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.