Olvass!

KönyvesBlog

Hunčík Péter Határeset című regénye nyerte a Bródy Sándor-díjat

2009. szeptember 23. .:wendy:.

Az Alexander Brody által, 1994-ben létrehozott Alapítvány által kiadott díj 350.000 Ft pénzjutalommal jár, s mindig az előző évben kiadott, legjobbnak talált, elsőkötetes prózaírónak ítélik oda.

Hunčík könyve egy határ menti szlovákiai magyar kisváros lakóinak etikai, politikai, történeti és hétköznapi problémáktól terhes életét meséli el, több szereplő szemszögéből. A kiemelkedő írói tejesítményt nagy anekdotázó kedvvel, finom humorral és megrendítő emberi sorsokkal teremti meg. - Olvass bele a regénybe itt!

"Hunčík Pétert aligha kell bemutatni a tájékozottabb közönségnek, írásaival, nyilatkozataival, közéleti és kulturális munkásságával régóta tevékeny részét képezi a cseh–szlovák–magyar közéletnek. Hunčík eredeti szakmájára nézve orvos, ami nem nevezhető ritkaságnak az irodalomban, ami azonban érdekesebb a Határeset című regény vizsgálata szempontjából, hogy szerzője nem csak etnopszichológusként is tevékeny. Ez pedig határozottan megjelenik a könyvben, amely egy szlovákiai kisváros lakóinak története, a századfordulótól nagyjából a hatvanas évek végéig. A szerző szociológiai és etnopszichológiai érdeklődése minduntalan visszaköszön, miközben az egyes szereplőknek a történelmi sorsfordulók során elszenvedett sérelmeit elemzi, illetve magukat a szereplőket mutatja be sziporkázó anekdoták sorozatában." - írta Szalay Zoltán Hunčík regényről a Irodalmi Szemlében.
 
Hunčík Péter nem a klasszikus értelemben vett elsőkötetes, fiatal író: 1952-ben született, pszichiáter, etnopszichológus. Az ipolysági magyar gimnáziumban érettségizett. 1976-ban a pozsonyi Comenius Egyetemen orvosi diplomát szerzett. Oklevele megszerzése óta orvosi tevékenységet folytatott, 1988-tól pszichiáterként dolgozott. 1989-ben a Nap című lap alapító főszerkesztője volt,  Az orvoslás mellett a nyolcvanas évekig folyamatosan publikált, Somos Péter néven, majd egy hosszú szünet következett. 1990 és 1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök egyik tanácsadója. 1993-tól megszűnéséig a Márai Sándor Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, 1997-től az alapítvány égisze alatt működő Európai Kommunikációs Tréningközpont vezetője. A szlovákiai Dunaszerdahelyen él. A szovákiai magyar irodalom fontos szereplője, közéleti személyiség.  Első regénye 2008-ban jelent meg. - Hosszú interjú olvasható  Hunčík Péterrel az Új Szóban.
 
A Bródy Sándor alapítvány kuratóriumának elnöke Márton László, a kuratórium tagjai: Babarczy Eszter, Mikola Gyöngyi, Balázs Eszter Anna és Mészáros Sándor. Eddig Bródy-díjban részesült: Simon Balázs, Szilasi László (1995), Hamvai Kornél (1996), Farkas Péter, Salamon András (1997), Zoltán Gábor (1998), Ajtony Árpád és különdíjat kapott Varró Dániel (1999), Jusztin Harsona (2000), Szálinger Balázs (2001), Grecsó Krisztián (2002), Dragomán György (2003), Murányi Zita és Nagy Gabriella (2004), Gazdag József (2005), Szakács István (2006), Harcos Bálint (2007), Dunajcsik Mátyás (2008).

A regényért járó díjat novemberben adják át a szerzőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr551402987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása