Olvass!

KönyvesBlog

Mindenki kisebbség

2009. október 17. .:wendy:.

Mennyiben feladata az irodalomnak, a felelős írónak a kisebbségi lét tematizálása, megjelenítése? - Október 17-én és 18-án rendezik meg a Szépírók Társaságának VI. Őszi Irodalmi Fesztiválját a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A szervezők a fesztivált annak a meggyőződésnek a jegyében készülnek megszervezni, hogy a kisebbségi nézőpont napjaink irodalmába is hozhat fordulatot, az újfajta személyesség megjelenésével "a történelem ismét felértékelődik, s a kisvilágok, a partvonalról, alulnézetből elbeszélt történetek újdonságot jelenthetnek."


Szilágyi Lenke fotói

Az azonosságtudat illetve annak bizonytalansága mindig is  témája volt.a modern irodalomnak Megfigyelhető, hogy a gyermeki és a női szemszög, az etnikai háttér, az áttelepülés, a szülőföld elhagyásának dilemmája, a beilleszkedés nehézségei, a hontalanság, az identitásbizonytalanság és az identitáshiány témája fontos művekben vetődött fel, hangsúlyos kérdéssé vált, legyen szó szlovák, cigány, zsidó vagy kisebbségi magyar háttérről, vagy akár faluról városba kerülő értelmiségiről. Bármiféle kisebbségi léthelyzet igen nehéz lehet ugyan, de mint intellektuálisan provokáló szituáció, irodalmi szempontból termékeny is lehet.

A különböző kultúrák egymás mellett élése és a nyíltan megjelenő előítéletek Európában ma is kihívást jelentenek. A fesztivál beszélgetései, felolvasásai, részvevői ezen a gondolatok mentén tesznek fel kérdéseket, keresnek válaszokat.

Október 17-én a fesztivál Szilágyi Lenke fotókiállításával nyílik, majd Bán Zsófia, Láng Zsolt, Németh Zoltán és Radics Viktória beszélget arról, mit nevezhetünk kisebbségi irodalomnak. A moderátor Szegő János lesz.  Utána Bújdosó Alpár, Grendel Lajos, Márton László és Selyem Zsuzsa  cserél eszmét a határon túli irodalomról, Mészáros Sándor moderálásával, azt követően Vidékről a városba – asszimiláció? címmel terveznek beszélgetést Gergely Ágnes, Háy János, Szálinger Balázs és Térey János részvételével s a kérdezővel, Grecsó Krisztiánal. Végül Balogh Robert, Jónás Tamás, Szántó T. Gábor és Závada Pál járja körül a kisebbségi élmények és identitásvesztés problémakörét Németh Gábor vezetésévvel. Az estet a Bardo koncertje zárja, lévén a zenei underground is egyfajta kisebbség.

Másnap, október 18-án délután Balázs Attila, Báthori Csaba, Gömöri György és Varga Imre beszélget Balla Zsófia vezetésével az elszakadásról, majd Nemek és szerepek az irodalomban címmel folytatódnak a pódiumbeszélgetések Gerevich Andrással, Kiss Judit Ágnessel,  Menyhért Annával és Takács Zsuzsával, Józsa Márta moderálásával.  Utána A gyerek – avagy a legnagyobb lélekszámú kisebbség címmel a gyermekirodalomról, a gyermekkori élményeiket feldolgozó szerzőkkel beszélget Györe Balázs: a résztvevők pedig Böszörményi Gyula, Erdős Virág, Sajó László és Tóth Krisztina lesznek. A fesztivál Egyszemélyes kisebbség címmel Lengyel Péter és Parti Nagy Lajos beszélgetésével zárul, Péczely Dóra kérdezi őket.

(Litera)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyves.blog.hu/api/trackback/id/tr711452011

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.17. 16:44:10

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.